Euronews: România se afundă în criză, Cîțu se agață de putere

România se afundă într-o altă criză politică în timp ce Florin Cîțu se agață de putere. Este titlul unui comentariu publicat de Euronews sub semnătura lui Orlando Crowcroft. Autorul face o radiografie imparțială a vieții politice din România ultimilor ani și apoi trage concluzia: România, din criză în criză cu o regularitate alarmantă în ultimii ani. De unde a început totul?

„Au trecut doar nouă luni de la alegeri, când Partidul Național Liberal (PNL) s-a agățat de puterea din România prin crearea unei coaliții cu noii veniți în politică dar de mare ajutor pentru creearea unei majorități, USR-PLUS.

Acele alegeri au încheiat mandatul de prim-ministru al lui Ludovic Orban prin înlocuirea acestuia cu ministrul său de finanțe, Florin Citu. PNL a câștigat 41 de locuri față de cele 47 ale Partidului Socialist, dar cele 25 de locuri câștigate de USR-Plus și disponibilitatea sa de a-l susține pe Cîțu au făcut diferența.

Acum, guvernul Cîțu este pe punctul de a se prăbuși după decizia premierului de a-și demite ministrul de justiție. Demiterea lui Stelian Ion, membru al USR-PLUS, a dus la retragerea partidului mai mic din coaliția sa.

Revocarea din funcție a lui Stelian Ion nu l-a costat pe Cîțu doar slaba majoritate, ci și o mustrare puternică din partea predecesorului său, Ludovic Orban.  Susținătorii acestuia vor ca el să revină politic și să ia înapoi frâiele parlamentare ale PNL.

Decizia a determinat, de asemenea, USR-Plus să depună o moțiune împotriva lui Cîțu, care ar fi putut efectiv să pună capăt conducerii sale.

Moțiunea a fost susținută de Alianța ultranaționalistă pentru Unitatea Românească (AUR), partid care a uimit observatorii în decembrie 2020, când a obținut 9% din voturi la alegerile parlamentare.

Motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat este acela că Florin Citu și aliații săi s-au abținut de la votul din parlament și i-au convins și pe marii lor rivali, reprezentanții PSD, să facă același lucru. Drept urmare, nu a existat un cvorum în parlamentul român și, deși moțiunea a fost citită, nu a putut continua.

Într-un efort suplimentar de a perturba moțiunea, Cîțu s-a plâns la Curtea Constituțională a României și a susținut că documentul nu ar trebui discutat din nou în parlament până când nu va fi luată decizia instanței.

România, din criză în criză cu o regularitate alarmantă în ultimii ani

În 2016, la câteva săptămâni după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare cu aproape 45,5% din voturi, liderul său Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru acuzații de corupție pentru care ulterior a fost închis.

Guvernul înlocuitorului lui Dragnea, Viorica Dăncilă, s-a prăbușit în 2019, aducându-l pe Orban la putere în fruntea unei coaliții cu USR-Plus, el însuși o coaliție de partide mai mici, pro-europene.

Între aceasta și alegerile din decembrie 2020, guvernul a rezistat atât pandemiei COVID-19, cât și unei moțiuni de cenzură aduse împotriva lui Orban, dar un rezultat dezamăgitor în alegerile parlamentare a făcut ca Orban să demisioneze din funcția de prim-ministru pentru a fi înlocuit de Citu.
„Nu mă voi agăța de poziția mea de prim-ministru”, a spus Orban în discursul său de demisie televizat.

Orban, însă, a rămas activ în politică și rămâne președinte al PNL. El urmează să-l înfrunte pe Cîțu pentru conducerea partidului în alegerile pentru funcția de președinte al PNL la congresul care va avea loc săptămânile următoare.

În 2020, Citu era pregătit să preia funcția de prim-ministru după un vot de neîncredere în Orban, dar în ultimul moment și-a retras candidatura, iar Orban a format în schimb un alt guvern.

Rivalitatea dintre cei doi bărbați a fost reînviată în ultimele săptămâni după demiterea lui Stelian Ion și este accentuată de faptul că, se crede, președintele Klaus Iohannis este împotriva revenirii lui Orban.

Problemele din politica românească sunt, desigur, mult mai mari decât rivalitatea dintre Orban și Citu.

Țara înregistrează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, iar pandemia a evidențiat deficiențele grave ale serviciilor sale de sănătate, în special după o serie de incendii mortale din spitale.

„Scenariu de coșmar”

Participarea la alegerile de anul trecut a fost de doar 32%, un nivel istoric scăzut, cu alegătorii români apatici și dezamăgiți de-a lungul anilor de scandaluri de corupție și eșecul guvernelor succesive în a combate inegalitatea veniturilor și exodul românilor care se îndreaptă spre străinătate pentru a găsi de lucru și perspective.

Actuala dispută din PNL nu va îmbunătăți poziția partidului față de public, în timp ce dependența lui Cîțu de rivalul PSD în speranța evitării demiterii sale a dus deja la critici din interiorul propriului partid.

Ionel Dancă, deputat PNL, a declarat pentru Euronews că este de părere că eforturile de a bloca moțiunea prin abținerea și negarea cvorumului parlamentului nu au fost doar netransparente, ci antidemocratice. El a spus că decizia de a colabora cu PSD pentru a face acest lucru este o încălcare a mandatului oferit de alegătorii români.

„Ne-au cerut să guvernăm fără Partidul Socialist, astfel încât orice înțelegere cu acest partid este împotriva votului primit de partid în ultimele alegeri”, a spus el.

Dancă a recunoscut că actuala criză politică a fost un „scenariu de coșmar” pentru PNL, care deja se îndepărtează de rezultatele sale copleșitoare la alegerile de anul trecut. El crede că în cazul în care Cîțu nu va mai fi liderul PNL, parlamentarii USR-PLUS  vor reveni în coaliție.

Euronews l-a contactat pe premierul Florin Cîțu pentru comentarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

16 Comentarii

  1. Maimutele alea cu buricele goale sunt folcloriste profesioniste sau eleve cîțiste? Ca a eleve nomele de scoala nu arata, dar nici cu profesoara sau ce e aia vopsita in rosu (o fi comunista) si care facea ca toti dracii in spatele d-lui p.m. nu mi-e rusine. Am o nedumerire, e scoala, stabiliment sau circ, ca a scoala normala nu seamana! Si atunci ce va mai mirati de ce aveti in societate!

  2. Fac comparatie intre 3-4 tari si totul e aiurea in Romania. Eu stiu ca institutia Guvern este o cladire reprezentativa, in aceasta institutie Guvern, sunt angajati niste cetateni de catre populatia votanta sau nu a Romaniei, NU guvernanti si NU guvern, sunt doar angajati cu nume si prenume! De cand li se spune guvernanti in loc de functionari sau angajati sau bugetari de lux ai tarii, li s-a urcat prostia si aroganta la cap! Hai sa le schimbam porecla guvernant in functionari sau angajati ai cetatenilor la guvern, sa vedem daca li se intoarc stomacul pe dos si borasc sau pleaca din functie! Porecla la misto „inalt demnitar al tarii” nu exista decat lung si prost si demnitar nedemn! Acesti functionari de lux au acaparat ecranele tv de parca de si la televiziuni sunt angajati, si nu in functia ocupata prin juramant! La fel si plavanul de lux, ori i se mentine titulatura de presedinte conform scrierile Constitutiei, ori, nimic!

  3. Euronews nu spune și că banda USR+ s-au certat cu banda PNLPDL pe miliardele de euro. Nașu Cîțu i-a dat afara sa le ia ministerele cu mulți bani. L-au mitut si pe găinarul securist Ciolacu sa le țină spatele la guvernul meu de hoți și mafioți iohanniști. Iohannis le arată plăcuțel suedeze la al-de Barna și Ghinea

  4. CRIZA A FOST PROGRAMATA SI PLANIFICATA
    CA IN ECONOMIA DE STAT COMUNIST
    -vezi legea consumatorului VULNERABILIZAT
    cu data de in vigoare pe 1 septembrie 2022,
    PLANIFICATA,PROGRAMATA PENTRU LA ANUL,deci.
    -tovii au terminat cincinalul in 4 ani,
    atata tot;nu este vorba doar de romania,
    pnrr e valabil pentru toata evropa.

  5. Da, sigur „o radiografie impartiala”… Oi fi eu din provincie, dar articolul asta imi pute de la 110 km a achizitie de-a lui Orban. Plimbati jetu’, ca prea va credeti subliminali! Si jur ca nu’s de-al lui Citu, doar ma seaca manipularea ieftina.

  6. Cîțu și-a permis sa conducă rupt de beat mașina, la guvern îi mai verifică cineva pe liberali. Orban și restul consumau alcool în timp ce ei dădeau legi cu amenzi aspre. Cîțu la fel ca Orban au fost aleși de Iohannis, nu de oameni.
    Iohannis e răspunzător pentru ei. Liberalii fac mult zgomot să-și acopere ce-au făcut ei ei din 2019, fix nimi, în afara de furturi.

  7. Te iuti si ii privesti cat alearga dupa furaciuni financiare si functii, incat au uitat de ei, de viata lor, in alerta fiind, au uitat cine sunt, s-au dezumanizat automat! Si te intrebi: unde si e ce naiba alearga prostii astia? Tot in acelasi loc zilnic ajung, sau, poate vor sa ajunga ori la bulau, ori pe aleea iadului popesc! Va inchipuiti ca de ani de zile, Romania este unsa cu dejectii direct din tara de vacarii in alerta, nu ai cum sa cureti imaginea tarii din cauza acestor nemernici! Va inchipuiti in ce hal este vazuta Romania in ultimii doi ani? Zilele trecute, barna spunea apasat ca, acuma stim cati bani vin in Romania, trebuie sa intram la guvernare dar fara Citu! Aha, banii de furat va aduna la guvernare?! Halal demnitari onorabili in fruntea Romaniei, cine i-a ales(a dat de inteles barna ca partidul lor i-a ales) sa se spele cu ei pe capatana! Cum in usr sunt adunaturi de hoti si resturi secu plus destui, nu ne mira ce partid i-a ales, exact ca cu clotilda si mucusor plicusor ban!

  8. Asa arata ” elevele ” in Romania Epocii Catiste ?!!? In Epoca Catista nu se mai intoneaza Imnul National la inceputul anului scolar ??? Directoarea liceului este pnleprista ? La cum topaia directoarea liceului parca avea degetele in priza ! Cacatzu era afumat ? In ce hal a ajuns Romania cu acest guvern prostocrat.

  9. „PNL, care deja se îndepărtează de rezultatele sale copleșitoare la alegerile de anul trecut”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    …ce gogoașă ordinară! La alegerile de anul trecut PeNaLii AU PIERDUT! …în condițiile în care PeSeDe a scos un scor mic, PeNaLii lăudați acum de la Bruxelles au ieșit pe locul 2… Ca-n bancul ăla cu țestoasa, că a concurat singură și a ieșit A DOUA! HAHAHAHA!
    https://adevarul.ro/news/politica/congres-pnl-hava-despre-incercarea-atragere-echipa-citu-vrei-inchidem-acume-1_613da1d95163ec427124c2d5/index.html
    „Potrivit unei înregistrări video publicate de Alba24, Hava şi-a expus părerea despre viitorul PNL, dar şi despre modul cum a vrut echipa Cîţu să-l atragă în tabăra lor. […] Pentru a confirma afirmaţiile sale, Mircea Hava l-a chemat la microfon pe Marius Haţegan, vicepreşedinte al CJ Alba, pentru a relata ce i-ar fi spus Florin Cîţu lui Mircea Hava, cînd premierul i-a cerut sprijinul acestuia, în lupta pentru şefia PNL. Mircea Hava: „Ce a zis Cîţu către mine în momentul în care trebuia să facem mariajul? Tu ai reţinut mai bine.” Marius Haţegan a mers la microfon şi le-a zis celor prezenţi: „Cât vrei, şi o închidem acum?” „

  10. Nu e nicio criza politica. USR si-a facut seppuku dar nu din onoare ci de infatuati , aroganti si prosti ce sunt. Iohannis si serviciile conduc bine merci cu PNL. Mai e nevoie de un deputat psd, aur ? Intervine si DNA ii face niste dosare! Deci sa nu dramatizam, colonia are conducere merge mai departe pe drumul ei african condusa de junta.

  11. ,,admiratoarea,, supermanului este prevazatoare si tine cealalta mana pe geanta ! asta care posteaza ineptii de care apoi rade singur, poate spune ca el NU isi aminteste ca era vreo geanta in preajma!

  12. Guwernele preshedintelui nemtz au iesit din faZa de „Scenariu de coșmar”. E „Realitate de coșmar”, facturile horror emise de PNL le plateste oricine, mai putin politrucii PNL.
    Gadea se da si el cu cine plateste mai bine pe directori numiți de ministrul Drulă, fiecare cu salariu de 536.740 lei ii vede. Crizele declansate de Cîțu nu, trebuie sa se face 1euro 6lei.

  13. VOI DE LA COTIDIANUL E CLAR CĂ SUNTEȚI ÎN TABĂRA LUI ORBAN ACEST JEGOS DE POLITICIAN.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.