Europa ajută sau nu suficient Ucraina? Charles Michel ”restabilește adevărul”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri AFP.

”Să restabilim adevărul. Cifrele vorbesc de la sine. Contribuţia UE la (ajutorul pentru) Ucraina: 143 miliarde de euro (150 miliarde de dolari)”, a scris el într-un mesaj pe X (fosta Twitter) adresat lui Trump.

Acesta din urmă, care se va confrunta cu Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, i-a cerut joi Europei ”să se mişte” pentru a susţine Kievul în faţa Rusiei, înaintea votului de sâmbătă din Camera Reprezentanţilor din SUA cu privire la un pachet de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în principal ajutor militar, după luni întregi de blocaj politic.

”Cum se face că Statele Unite sunt angajate cu peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, deşi ne separă un ocean?”, a scris Trump pe reţeaua sa, Truth Social.

Fără a se opune în mod direct acestui nou ajutor, fostul preşedinte american a estimat în ultimele zile că SUA ar trebui să ”se oprească în a da bani fără a spera că ei vor fi rambursaţi”. Trump exercită un control strâns asupra a numeroşi republicani la Washington, care au întârziat deblocarea noilor fonduri americane.

Impasul dintre democraţi şi republicani a lăsat Ucraina pe termen scurt fără muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit Institutului Kiel, Uniunea Europeană şi statele sale membre erau la începutul acestui an principalele susţinătoare ale Kievului, cu angajamente de 144,1 miliarde euro, urmate de SUA, cu 67,7 miliarde euro. Totuşi, până în prezent UE a alocat efectiv 77,2 miliarde euro, întrucât o parte dintre angajamente sunt pe mai mulţi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Tusk ne spune că, Ucraina e terminată! Mai jigodiilor naziste care ați organizat maidanul din Kiev, nu v-ați gândit că treziți din somn marele urs? Acum nu știți cum sa ieșiți din rahat! Sa vina rușii și să pună bocancul pe gat,naziștilor!

 2. Pai nu-s prosti americanii. Razboiul asta cere sacrificiul de sange ucran si cel financiar european ptr profitul american.
  Pe langa bani luati de la cetatenii europeni, tarile UE isi golesc si depozitele militare isi doneaza tehnica militara Ucrainei. Ia ghiciti de unde isi vor reface stocurile si necesarul de tehnica? Cine va tipa cel mai tare ca tarile EU au armatele slabite (de donatiile facute) si ca musai, urgent si deindata sa cumpere cu plata integrala si in avans din SUA?!
  Si ia ghiciti, de unde vor lua politicantii europeni banii ptr reinarmare?

 3. Crede cineva ca odată oprit războiul, ukranul va mai lucra pământul ca sa va dea datoria înapoi? Nu, va face ca a făcut în ultimii 2 ani, va lupta cu toți pe care îi va considera dușmani sau papagali.

 4. 143 miliarde de euro dati regimului ucro-nazist fara conditii pentru ca sa mancam mai putin si mai scump sa ne incalzim mai putin si sa platim mai scump sa ne imbolnavim ca sa crapam cat repede mishel la fel ca urssula doi cai troieni ai dipsteitului rican in ueaua mohicanilor

 5. Caricatura de Trump MAGAputina,cel mai slab,haotic,mincinos si mistocarit fost pres USA, a spus ieri ca ‘europa trebuie sa plateasca pentru Ucraina,nu SUA’:)))atunci luati-va jucariile si carati-va din Europa cu tot cu Apple si Microsoft, cu bazele militare inutile si drogati cu tot
  SUA cade vertiginos daca MAGAputina ajunge presedinte iar

 6. Caricatura de Trump MAGAputina,cel mai slab,haotic,mincinos si mistocarit fost pres USA, a spus ieri ca ‘europa trebuie sa plateasca pentru Ucraina,nu SUA’:)))atunci luati-va jucariile si carati-va din Europa cu tot cu Apple si Microsoft, cu bazele militare inutile si drogati cu tot
  SUA cade vertiginos daca MAGAputina ajunge presedinte iar;retragerea haotica din Afganistan a fost ordonata de Trump,Biden nu mai avea ce face

 7. Sa fi auzit ce era la gura liderilor diasporei ucrainiene in congresul tinut la Bucuresti saptamana trecuta despre Trump tradatorul Vestului;un escroc a fost toata viata lui,escroc a ramas ,si-ar vinde si nevasta pentru bani

 8. Pe ce bază ați dat voi, javrelor masone $$oroșizde, 143 de miliarde de euro Ukrainei naziste, din banii noștri?
  Pedeapsa cu moartea trebuie re-introdusă în statele U.E……[Rumburak]

 9. Nu mai tine frontul nici cu bani nici cu armament „ajutor umanitar” ! Acum trebuie sa puneti kuru la bataie in linia frontului ca altfel ajungeti si voi la un tribunal international dupa moda lansata pe piata si o sa platiti…

 10. Mie imi place cum au devenit ucrainienii nazisti. Cand rusii au intrat in Ucraina in 2022 era vorba de neutralitate si demilitarizare, asa declara Peskov. Dupa ceva timp cand operatiunea speciala nu a mers asa repede au gasit arme biologice. Apropo, s au gasit laboratoarele alea sau? Dupa aceea au zis ba astia sunt nazisti ca noi suntem rusi si noi ne am batut cu nazistii.

 11. @ prostu ingropat 19:32
  Ai fost la „congresul” Urcacilor ?
  De ce nu ești pe front ?
  măR😜g…
  MAGA ! 2024 TRUMP 2024 ! MAGA !

 12. Atenție la capcană întinsă de Trump pentru a-l ataca pe Biden pe baza sumei alocată ukrainei, ar fi un reper și al doilea, ar fi că, Europa compusa din mai multe țări nici la NATO nu contribuie și nici ajutor destul ukraina! Sa vedeți ce urlete pe astea două repere de la Trump! Citez esenta și explic „Potrivit Institutului Kiel, Uniunea Europeană şi statele sale membre erau la începutul acestui an principalele susţinătoare ale Kievului, cu angajamente de 144,1 miliarde euro, urmate de SUA, cu 67,7 miliarde euro. Totuşi, până în prezent UE a alocat efectiv 77,2 miliarde euro…”.Nu se înțelege decât că u.e. au alocat efectiv doar 77,2 MLD euro, restul e pe termen lung sau când va fi soare afara,…acum e prea frig pentru alocări fonduri ukrainei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.