Europa pierde războiul economic dintre SUA și China

Președintele SUA a anunțat introducerea unui tarif vamal de 100% pentru automobilele electrice produse in China. Joe Biden a anunțat triplarea tarifelor la importul de oțel și aluminiu din China (tarifele instituite de administrația Trump pentru aceleași produsele importate din UE au rămas în vigoare, în ciuda semnalelor inițiale ale administrației Biden că va renunța la ele), o dublare (până la 50%) a tarifelor pentru panourile solare din China și o dublare (până în 2025) a tarifelor pentru semiconductoarele din China. Vor fi triplate tarifele la bateriile pentru mașinile electrice importate din China.

Tarifele pentru importul automobilelor electrice made in China vor crește de la 25% la 100%. Măsurile vin după vizita în China a șefei Trezoreriei SUA, Janet Yellen, în luna aprilie. Erau măsuri așteptate și pentru că au o miză electorală importantă. Importul de automobile electrice din China este redus în Statele Unite și ridicarea tarifului la 100% este văzută mai mult ca o măsură preventivă pentru descurajarea importurilor și ca o modalitate de atragere a voturilor angajaților din industria auto din statul Pennsylvania, un stat oscilant, forate important în alegerile prezidențiale din această toamnă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a declarat că SUA încearcă să ”suprime” economia chineză. ”China se opune majorării unilaterale a tarifelor care violează regulile Organizației Mondiale a Comerțului și va lua măsurile necesare pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime”.

Un oficial american citat de Financial Times declară că SUA nu încearcă să submineze dezvoltarea Chinei sau să zădărnicească stabilizarea relațiilor cu China, în special după vizita din luna noiembrie 2023 a președintelui Xi Jinping în Statele Unite. Însă China produce ”mult mai mult decât orice estimare plauzibilă a cererii mondiale”, iar producția industrială a Chinei inundă piețele globale și subminează capacitatea SUA de a-și construi capacitatea de producție. ”Asta ne reduce rezistența lanțurilor de producție și ne face mai vulnerabili la coerciție economică, pe noi și pe restul lumii”, spune oficialul american.

Vulnerabili la coerciția economica vor fi nu americanii, protejați de noile tarife și de investițiile uriașe făcute de administrația Biden pentru a atrage companii străine în SUA, ci europenii, cu un cost al energiei de 2,5 ori mare decât în China și SUA (cu gaze importate de peste ocean, și nu prin conducte, din Rusia), cu companii care își mută producția în Statele Unite.

Unii economiști europeni arată că tarifele mari impuse de SUA vor face ca supraproducția chineză să se reverse în Europa, unde automobilele electrice chinezești sunt deja mai prezente decât în Statele Unite. Iar la aceasta și la costul uriaș al energiei se mai adaugă o mare problema pentru europeni, o problemă care nu are de-a face cu politica comercială.

În deceniile ce au trecut, parteneriatul China-Germania era oarecum complementar, arată o analiză a Allianz, publicata de Handelsblatt. Germanii construiau fabrici în China, iar China fabrica produsele finite. Germanii erau specializați în mașini cu motoare termice, iar chinezii erau specializați în mașini electrice. Acum, China concurează cu Germania în domenii in care germanii dominau anterior: utilaje, inginerie chimică și electrică. Studiul amintit arată că producătorii chinezi au deja mai mult succes decât cei germani în multe asemenea domenii. Economistul șef al Allianz scrie că după această dezvoltare a economiei chineze va urma un șoc.

Eurointelleigence scrie că economia europeană suferă nu neapărat din cauza dezechilibrelor comerciale, ci a politicii greșite de dezvoltare tehnologică. Tehnologiile digitale sugrumă ingineria clasică. Ultima reclamă Apple prezinta o uriașă presă de oțel care distruge o mulțime de produse analogice. Reclama a fost foarte criticată, Apple și-a cerut scuze. Însă reclama prezintă exact ce se întâmplă acum cu economia germana și cu o bună parte a economiei europene care s-a dezvoltat în umbra Germaniei. Remediul nu ține de politica comercială. Dacă Germania ar mări tarifele pentru produsele din China, producția mașinilor s-ar muta în Ungaria sau in Mexic, scrie Eurointelligence, iar China ar continua să exporte în UE.

Comisia Europeana studiază o creștere a tarifelor pentru importurile de mașini electrice din China. BYD, cel mai mare producător din China și din lume (care a depășit Tesla) produce modele care se vând pe piața internă cu 20.500 de dolari, iar în Europa cu 42.000 de dolari. Profitul făcut pe fiecare unitate vândută în UE este de 14.300 de dolari O creștere a tarifelor la importul de mașini din China la 30% ar permite pe mai departe un profit frumos pentru producătorul chinez și nu ar face decât să-i ardă la buzunare pe cetățenii europeni care își doresc (sau sunt aproape obligați de noile legi europene) să achiziționeze automobile electrice. Economiști citați de CNBC arată că UE ar trebui să impună tarife de cel puțin 55% pentru a reduce importurile acestor mașini din China. Firește, apar și „bariere netarifare”, sub forma unor interviuri cu fostul șef al MI6 care atrage atenția că mașinile „made in China” sunt spioni și potențiali „teroriști” pe patru roti, fără a sufla însă o vorbă despre componentele și software-ul cu roluri similare folosite de producătorii vestici de mașini electrice.

”Am ajuns acum în situația în care Germania adoptă discursul asociat anterior cu perdanții competiției globale. Asociațiile producătorilor germani rămași în era analogică încep să invoce geopolitica pentru a cere subsidii. Germania a devenit în mod iresponsabil foarte dependentă de exporturi, iar China a început să joace acum aceeași carte, însă o face mai bine decât Germania. Strategia economica germană nu a fost potrivita. Un exemplu vine chiar de la Mercedes, care a renunțat la o investiție de miliarde pentru construirea unei platforme care să producă versiuni electrice ale limuzinelor. Obiectivul inițial era ca producția limuzinelor electrice să înceapă în 2028. Însă cererea de mașini de lux electrice a scăzut mult, iar investiția nu ar mai fi rentabilă. Mercedes încearcă acum să se reorienteze și să-și maximizeze profiturile nu prin investiții ci prin economisire – poate mutarea producției în țări cu cost redus al forței de muncă, poate materiale de calitate mai redusă, etc. Aceasta este calea clasică spre declinul industrial”.

Un articol publicat de mai mulți economiști francezi și germani prezintă una dintre cauzele fundamentale ale situației din Europa: cât s-a investit în cercetare și dezvoltare, cine a investit și în ce domenii s-au făcut investițiile. Diferențele dintre SUA, pe de o parte, și UE și Japonia (unde ”miracolul” economic s-a stins în anii 1990 și așa a rămas) sunt evidente. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, investițiile făcute de guverne (în procente din PIB și în cifre absolute) au fost similare în SUA și UE. Marea diferență ține de aportul sectorului privat, mult mai mare în SUA și mult mai puțin încurajat în UE. Apoi, în ultimii 20 de ani, cercetarea și dezvoltarea în UE (în primul rând în Germania) s-a axat pe industria auto, cu motorul termic acum repudiat chiar de oficialii de la Bruxelles, în timp ce SUA s-au concentrat pe industria farmaceutică, hardware, software – adică pe viitor. Lecția este ca dezvoltarea unui sector puternic al înaltei tehnologii nu se poate face exclusiv pe baza unor companii vechi, ci este nevoie mare de noi companii. Politica germană și a UE continuă însă să protejeze modelul actual al comerțului și industriei, cu pierderi tot mai mari pe fondul războiului economic cu Rusia care dublează războiul din Ucraina și care duce la creșterea prețului energiei și a costului de producție.

”De asemenea, este interesant de observat că nu se aude nici măcar o șoaptă despre toate acestea în campania pentru alegerile europene. Nu știm să existe vreun partid politic european care să aibă o strategie pentru această problemă”, mai scrie Eurointelligence.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

29 de Comentarii

 1. Nimic in campania electorala europeana de acum. Muckles! Asteapta ça Putin sa terminé cu orcaci,si apoi sa dea de lucru la „varza de Bruxelles „. Votati-o pe „ursoika” si va duces ea unde traba,là groapa.

 2. cu urSULA-n frunte,
  Va avea SUCCESURI MULTE !
  măR🤣g …
  ●}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK{●

 3. parca e in reclama aia cu lubrifiant magic,
  „ajut-o sa castige prima!”

  nu poti cadea
  din fundul prapastiei!

 4. La mintea „elitelor” UE mai pui doi bani si-ti iei o creta. Ma mir ca nu impung inca.

 5. „Însă China produce ”mult mai mult decât orice estimare plauzibilă a cererii mondiale”, iar producția industrială a Chinei inundă piețele globale și subminează capacitatea SUA de a-și construi capacitatea de producție. ”Asta ne reduce rezistența lanțurilor de producție și ne face mai vulnerabili la coerciție economică, pe noi și pe restul lumii”, spune oficialul american!” păi cum -așa?:O ECONOMIE COMUNISTĂ CENTRALIZATĂ -PRODUCE—MAI MULT…..–OARE CE SE VA FACE BIATA CHINĂ!? CU CÂTE MII DE MILIARDE DE DOLARI ÎI ESTE DATOARE SUA CHINEI? ȘI DACĂ USA NU VREA SAU NU POATE PLĂTI DATORIA -ARE DREPTUL CHINA SĂ „SE OCUPE DE ACTIVELE AMERICANE DE PE SUPRAFAȚA -PĂMÂNTULUI- CHIAR ȘI DCĂ ACESTEA SUNT CRUCIȘĂTOARE,PORTAVIOANE,TANCURI PETOLIERE,VASE CARGO?…LĂMURIȚI-MĂ!CÂT DESPRE UE-IUROPA -A RĂMAS CA ȘCHIOAPA DE DANS -ADICĂ CU OCHII ÎN SOARE ȘI CU CU…CUL DEZGOLIT ÎN PRAFUL…. „SAHARIAHO-SIBERIASN”!

 6. A plecat baba cu colacii pentru copii si nepotii nostrii. Au avut grija de asta ielitilii globaliste.

 7. Numărul boschetarilor în SUA,va crește cu încă câteva sute de mii

 8. Mark Kiev Vici a venit la vorba mea cu TRANSFERUL CRIMINAL de SUPERTEHNOLOGIE din Germania si Franta, in general din OCCIDENT in IMPERIUL COLONIAL BOLSEVIC chinez organizat de ILEGALII Comintern Koohl-Schrooeder-ENGIE-Schultz si Chireac-Sarkozy-Hollande-Macrou
  in ultimele decenii, dupa ce anterior incepand cu COMINTERNISTUL DOVEDIT Mao FURASE PLANURI si PROTOTIPURI in paralel cu predarea DIRECTA prin TRADAREA organizata de COMINTERNISTU preten cu PROFI of Faget KiSS INGERUL MORTII a sute de milioane de cetateni din Asia, Orientul Apropiat, Africa si Americile CENTRALA si de SUD!!! E ora 17:43…

 9. Incercand sa blocheze China,US ,in plin liberalism declarat, practica de fapt un capitalism feudal.Ceilalti rataciti de prin Europa, care trateaza intai problema din punt de vedere politic in loc sa o defineasca economic,orbecaie pe sub steaguri verzi cautand orizontul luminii peste ocean adica exact acolo de unde li se arunca ceata peste ochi.Politica americana functioneaza inca in detrimentul Europei dar polul Rusia-China construieste strategia de impartire a puterii mondiale cu tot efortul NATO de a fi peste tot.Ruptura Europei se va produce inevitabil din motive obiective economice.

 10. China ar putea sa spuna stop exporturilor in SUA sau ca vor exporta doar daca importatorii SUA vor suporta 90% din taxe.
  Daca China stopeaza exporturile in SUA, SUA vor plange pentru ca preturile se vor tripla, cel putin, si vor avea scadere economica de vreo 30%.

 11. ‘Europa pierde războiul economic dintre SUA și China’; cum sa pierzi un razboi la care nu iei parte??

 12. De cind Europa a ajuns sa fie condusa de peste balta ,a cam inceput sa piarda totul .

 13. omul simplu,de pe stradă spune:
  14 mai 2024 la 18:13
  Pt. unul ca dumneata este cam greu de inteles .

 14. Comisarii europeni sunt slugile lui Yankee.. Nu așteptați Manna..

 15. Lasă man, că au trecut nemții prin situații mult mai grele și și-au revenit . În plus nu prea înțeleg de ce ar trebui să fie ei cei mai cei din Europa. Și Europa a trecut prin situații grele și nu a murit. Toată lumea știe că, dacă vrei să faci avere, te duci în SUA iar dacă vrei să ai un strop de protecție socială, rămâi în Europa. Trebuie doar făcută ordine în Comisia Europeană și să fie aduși birocrații ăia cu picioarele pe pământ iar Germania să-și schimbe legile contabile despre care îmi spunea un director economic neamț, cu mai bine de zece ani în urmă, că o să-i țină pe loc și chiar o să-i încurce. Cât despre gazul ăla prin conductele rusești spunele rușilor că deocamdată rămâne cum am stabilit.

 16. Inca un articol din seria: Ce rea este UE!
  [KktkuMotZ: sef de Stat Major la GarZile de PaZit vacile CAP ot CzernowitZ]

 17. Se stia demult, @Caline. De-aia si perversa de UrSSula, care instituie sanctiuni împotriva Rusiei, agatându-se de SUA, care, însa, vor pierde si ele razboiul economic atât cu Rusia, cât si cu China, din cauza datoriilor cât muntii pe care le au si care, pâna acuma, s-ar fi putut plati-n $, care se alimenta din dobânzile tuturor celor care-l foloseau, numai ca, din cauza sanctiunilor, nici Rusia, nici China si nici aliatii lor (între care India, cu care Rusia, Putin, are schimburi comerciale fructuaose în RUPII), nu-l mai folosesc. Atât $, cât si euro (care-i sosia lui, fiindca n-are nici o baza de calcul. $ încercând, si reusind, pâna de curând, sa-si lege $ de petrol, numai ca nici Arabia Saudita nu-si mai vinde resursele în $, de unde, pierderi imense pentru SUA), atât $, cât si euro, asadar, nevând nici o baza de calcul (bogatii naturale, industrie, agricultura, economii sanatoase. Ori, nici tarile UE, cu datorii uriase, nici SUA, la fel, n-au economii sanatoase). China are 1 miliard 250 de milioane de locuitori, adica se sustina singura, India, la fel, si Africa, în care exporta, tot peste 1 miliard. De SUA genocidare si trotzkiste (= lovituri de stat peste tot în lume), sau de UE, la fel, pardon, însa nici dracu’ n-are nevoie.

 18. Prostii ! Soarta lumii se va decide foarte curand in razboiul termo-nuclear total. Mashinile electrice sunt bune doar daca pot transportation bombe atomice pe front. Daca nu pot sunt inutile. Rusia nu China are cele mai multe termo-nucleare singurele care conteaza acum dar China stie asta shi produce termo-nucleare cat poate de repede. Scapa cine poate !

 19. -aportul sectorului privat- Sigur ca in socialismul in care se scalda Europa populimea s-a bucurat de TV sau sanchi Tableta din masinile noi, dar din ce in ce mai proaste, dar nu au dezvoltat tehnologiile noi destepte ! Industria asta auto a functionat doar datorita legilor inepte in ce priveste poluarea, pentru ca tehnologiile folosite duc la o fiabilitate mai mica, ca si in cazul multor produse de astazi ! Pai cumperi o chinezarie ca tot atata tine, dar la bani mai putini !

 20. Tampenii pentru protectia statului (elitelor) si distrugerea clasei de mijloc si a saracilor. Si apoi presa se mira (binenteles de fatada) ca diferenta intre cei hiper bogati si ceilalti creste exponential.Cei care comenteaza pro mai sus sunt ori „pe alta lume” ori interesati material pentru cele spuse.

 21. care razboi economic il pierde? 😀 😀 😀
  glumesti! nuuuu???
  China in timp ce era covid s-a adaptat „pe traseu” si au realizat produse apte ptr a fi exportate la data „t” …
  sper ca Europa nu include si Romania bananiera .. care discrimineaza lucratorii si acestia se vad nevoiti sa emigreze,in lipsa de munca!
  Cum a astupat Ciolacu gaura prahoveana probabil va astupa si „gaura” economica in 100 ani 😀 😀 😀

 22. @Stoica Romulus; cred ca esti om inteligent;poti explica cum intr-un meci de box intre doi boxeri(ca sa fiu precis),poate pierde arbitrul?
  Si titlurile astea imi dau de gandit,numai apa la moara si nici o logica,nici asa nu mai merge

 23. nu ” pierde ” , deoarece l-a pierdut de peste 1 an .

  UE ESTE IN PICAJ – Economic si militar .

  China si Rusia a desfiintat Colonialismul .

  Iranul si nord-Koreea alimenteaza grupari para-militatre care deviaza rutele maritime scumpind produsele din UE cu aprox 40% .

  Raketele rusesti par invincibile cel putin pina acum .
  „asteptam provincia ” ….

 24. 1. S.U.A. trebuie excluse din Organizația Mondială a Comerțului. Iar Izraelu’, stăpînu’ din umbră a’ S.U.A., trebuie exclus din TOATE organizațiile mondiale: financiare, economice, diplomatice, sportive, culturale, etc., pentru APARTHEID, GENOCID, ETHNIC CLEANSING, TORTURĂ!
  2. Avtomobilele electrice vor dispărea ca p’în farmek, ca dinozaurii, în momentu’ în care China va decide să blocheze orice exporturi de Litiu către javrele S.U.A. șî U.E. Javrele conducătoare ale U.E. au încurajat parșiv timp de zeci de ani producția de vehicule pe combustibili fosili, ca să stimuleze producția industrială proprie, iar acum le interzice! U.E. LA GUNOI!
  3. Dolarul amerlok trebuie anulat ca valută de rezervă mondială (ce e tipărită zi-și-noapte la Vașin’ton, hîrtie igienikă, de tikiații lu’ javra Yellen), iar asta se va întîmpla cînd China va renunța la rezervele de 1 trilion de $$ ce le deține. și le va lansa pe piață cerînd plata în yuani a produselor sale industriale.
  4. Taxele puse ILEGAL pe importurile Chinei de Bideul cretin vor orienta producția Chinei spre restu’ Lumii, ce va ajunge să ignore S.U.A. S.U.A. vor deveni insignifiante în Lume, în următorii 2-3 ani. Iar asta se va rasfrînge asupra situației geostrategice mondiale. Cineva absent nu contează, NICIUNDE!

 25. @Ileana Rollason „Se stia demult, @Caline. De-aia si perversa de UrSSula,”

  ursula GERTRUD,
  asa o cheama!

  GERTRUD,GERTRUD,GERTRUD
  zici ca se inneca „vulpea desertului” cu nisip!

 26. @Europrostie : $ nu mai e valuta de rezerva bancara mondiala. E moneda-n care înca, pâna anul asta, se faceau majoritatea tranzactiilor comerciale, însa si-a pierdut de câtiva ani statutul de moneda de rezerva bancara mondiala. Yuanul, însa, l-a câstigat. Daca vrei, asadar, o moneda de rezerva bancara mondiala, e yuan-ul, desi Vestul continua sa-ncheie contracte-n $ (-ul terorist). Rusia încurajând comertul în monezile proprii. @maxtor: bine-ar fi ca individa, incapabila si criminala, sa se-nece cu nisip. Nici c-un os în gât n-ar fi rau, numai sa-i ramân’-acolo.

 27. @Europrostie, ps: si-ntr-adevar, China vinde, si de mai bine de 4 ani, trilionul de $, datoriile SUA, pe care, la un moment dat, le cumpara. Yellen de care spui, de-aia-i si disperata: SUA nu mai pot controla tribulatiile propriei monede (care, si repet, nu mai e de rezerva bancara mondiala) . Administratiile americane or sa doarma cum si-au asternut, cu alte cuvinte. Ai vazut ca peste tot în tara, de altminteri, în fata Casei Albe, inclusiv, a ajuns moda taberelor de corturi pe care le-ntinde masa de oameni fara adapost. De aia, si furia SUA a loviturilor de stat: tipii conteaza, pervers, pe reteta Vietnam, desi chiar ea i-a adus la faliment. Numai c-a facut si morti: dintre aia care, acuma, îsi întind corturile-n fata Casei Albe. „Eroii natiunii” care-au aruncat napalm peste vietnamezi (dupa ce-l aruncasera, „experimental”, în WW2, pe plajele Debarcarii din Normandia, împotriva francezilor), inventând si casele de odihna tip Guantanamo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.