Europa, vulnerabilă în privința aprovizionării cu gaze

Sfârşitul posibil al acordului privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa, via Ucraina, va avea un impact „neglijabil” asupra Italiei, totuşi continentul rămâne vulnerabil, în urma sporirii dependenţei de gazele naturale lichefiate (GNL) importate, a afirmat directorul general al companiei energetice italiene Snam SpA, Stefano Venier, într-un interviu acordat Bloomberg.

„Suntem într-o situaţie fragilă, ţinând cont de evoluţiile geopolitice şi acum, în Italia şi Europa, avem expunere la comerţul GNL. Tensiunile din Orientul Mijlociu provoacă nervozitate pe pieţe, în condiţiile în care 20% din tranzitul global de gaze se desfăşoară prin strâmtoarea Ormuz”, a explicat şeful Snam.

Dependenţa Europei de fluxurile globale de gaze naturale lichefiate, de asemenea vulnerabile la perturbări ale producţiei şi concurenţa din alte regiuni, menţine regiunea expusă la potenţiale majorări de preţuri, în special acum în apropierea sezonului rece. De asemenea, preţurile sunt volatile din cauza riscurilor geopolitice.

Declaraţiile lui Venier vin într-un moment în care traderii de gaze din regiune urmăresc sfârşitul acordului de tranzit de gaze dintre Moscova şi Kiev, care expiră în 31 decembrie. Ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a găsi o soluţie care ar putea implica Azerbaidjanul.

„Oprirea acordului de tranzit nu va avea un impact semnificativ asupra cantităţii de gaze disponibile în Italia pentru următoarea iarnă, ţinând cont de nivelul din depozite. Discuţiile se referă la gaze trimise către ţări ca Austria, care este puternic dependentă de fluxurile din Rusia, a apreciat Venier.

Acesta consideră că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de fluxurile din Rusia, deja ponderea volumelor de gaze ruseşti transportate prin conductele Snam este de doar 5-6% din consumul total.

„Anul viitor va funcţiona şi al doilea terminal GNL, ceea ce ne va ajuta să ne sporim capacitatea de gaze naturale lichefiate”, a adăugat Venier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Europa gaZe Rusești ieftine când poate cumpăra GNL Li🌈ic de 4-5 ori mai scump ? măR😜g …
    ● guitZă- eduKKatZia PERNICIOASĂ e DELABRAnTĂ -guitZă ●

  2. Pe noi ar trebui să ne doară la bască; ardem către 10 miliarde m3 pe an și scoateam , anii 1980, 37 de miliarde m3 pe an!

  3. UE va ajunge o martoaga vai de capul ei care-si va da obstescu sfarsit. Tic-Tac, Tic-Tic, Tic-Tac…. Fu-se si se du-se. Aliluia.

  4. Ha, ha! Iește întruchiparea conducător’lor săi. Vulnerabilă dân căli-afar’ da’ precum o matruană umblă cu cuada rădicată! Încă…

  5. Degeaba spune omu’ ăsta ceea ce spune, conducerea Europei a spus că a găsit rezolvarea. Ce, o doare gura să spună!

  6. Nu vrem ieftine rusesti,
    Vrem amerikane scumpe,
    Si ca Roman sa ne …

  7. Europa este vulnerabilizata din cauza prostilor care o conduc de vreo 50 de ani.

  8. Nuuuu…chiar m-ați luat prin surprindere cu știrea asta…nu mă așteptam… europenii sunt deștepți rău…n-are cum…😆😆

  9. Au un viitor luminos si imbelsugat copii si nepotii nostrii multumita celor de peste balta.😆😆😆😆

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.