Europarlamentar: Șansele de aderare la Schengen au crescut simțitor

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat „ultimele trei variante posibile” pentru ca România să fie primită în Schengen până la finalul anului.

„Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.

Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene.

Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România.
Toate aceste variante depind de evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental. În contextul impasului existent în formarea unei noi majorități guvernamentale în Țările de Jos dar și a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experții olandezi, ne putem aștepta ca premierul în exercițiu, Mark Rutte, candidat la șefia NATO, unde are nevoie de sprijinul țărilor noastre, să susțină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei.

În acest context general, dar și în raport cu discuțiile pe care le-am avut recent în Austria și cu reprezentanții instituțiilor europene la cel mai înalt nivel, șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor. Invit astfel pe toți cei care caută să politizeze subiectul să acționeze cu prudență și diplomație, și să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. vorbe goale,bre.De altfel ,nu cred ca mai intereseaza pe multi daca si cind va intra Ro in Schengen. Probabil ca au inteles „avantajele” acestei aderari ; predarea suveranitatii impreuna cu toate resursele Ro.

 2. Nea Victor a chibițit pe facebook ca orice zarzavagiu și gata, și-a meritat salariul de europarlamentar. Două legături la leu!

 3. Cum sa crească șansele dacă suferă de nanism hipofizar?
  Va rugam veniți cu un text asemănător cu colinda ca sa putem exclama ” O ce veste minunata” sau cu plugușorul ca să le urati romanilor ” veșnică lor amagire, sus în cer la pomenire/ unde visu dulce lin, odihneste-n veci. Amin”

 4. Să mă gândesc în variantele voastre mincinoșilor din politica românească! O țineți langa cu shengen-ul de parcă tara a fost și este construita pe shengen! Lăsați minciunile in balta lor mocirloasă, niciun bebeluș cu suzeta în guriță nu va crede, mincinoșilor bugetari de lux din politica românească!

 5. banii tarii degeaba. Mai bine ati avea demnitate ati face o alianta cu Bulgaria si Grecia.
  Si ati alunga firmele austriece dar aveti voi mandria asta?
  Politicienilor!

 6. titlul corect ‘Europarlamentarul Bula: Șansele de aderare la Schengen au crescut simțitor-bancul zilei’

 7. Alta nulitate care se face ca lucreaza doar la anul sunt alegeri si poate castiga inca un mandat „sa lupte” pt Romania.
  La gunoi cu voi slugoilor!

 8. da bha, veti intra naintea Bosniei, chiar daca nu va fi anul acesta. Pen ca anul acesta Ukraina, care trebe ajutata. Si Bosnia Hertzegovina, care trebe ajutata.

  un te compari tu, garoi de Bukres si teleorman, cu Bosnia Hertzegovina. Devoi acuma, dinnou parca nu sunteti pa harta. Nici un cuvant ca de ces ei pa Locul 2, kiar can castiga toate meciurile. Nici un cuvant de voi.

  1 Rumænien 1 1 0 0 44 19 +25 2
  2 Danmark 1 1 0 0 25 21 +4 2
  3 Serbien 1 0 0 1 21 25 -4 0
  4 Chile 1 0 0 1 19 44 -25 0

  vai da papadia voastra, voi nu sunteti nicimacat vecini cu Republica Moldova, nici pa harta.

 9. CUI prodest ?

  Boborului ?

  NU, ca VIN Venituri ImPUSE AICI, contra Constitutiei.

  Boierilor „ROMANI” ReNegati ?

  Da !
  Ca Astia NU au Patrie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.