În ciuda raportului devastator DLAF

EXCLUSIV Cotidianul.ro – Primarul „estompat”, protejat de DNA

Foto  Adrian Pâclișan  

Un raport devastator al Departament pentru lupta antifraudă-DLAF, aflat într-un dosar instrumentat de către procurorii anticorupție din Timișoara, îl îngroapă în acuzații penale pe primarul Robu Nicolae. Din concluziile raportului se desprinde, însă clar, că DNA l-a protejat pe primarul Robu timp de șase ani, perioadă în care dosarul anvelopării ilegale a unor blocuri a fost ținut la sertar. Totul pentru ca să nu-i pericliteze șansele lui Robu de a participa la alegerile din 2016, dar și la cele din 2020. Dacă dosarul ar fi ajuns în instanța de judecată și Robu ar fi fost condamnat, el risca o pedeapsă cu închisoare, cuprinsă între 2 și 7 ani, dar și cu interzicerea unor drepturi, printre care cel de a alege și a fi ales.

”Au folosit documente false și/sau inexacte”

În dosarul 98/P/2014, deschis la DNA, Structura Teritorială Timișoara, Administrația Robu este acuzată de comiterea mai multor infracțiuni pentru obținerea de fonduri europene necesare anvelopării câtorva zeci de blocuri din Timișoara. În concluziile raportului , inspectorii DLAF precizează că ”Unitatea Administrativ Teritorială- UAT, a Municipiului Timișoara, a obținut fonduri provenite din bugetul general al Uniunii Europene și din bugetul național, fără a îndeplini condițiile obligatorii de eligibilitate stipulate în Ghidul solicitantului, referitoare la prezentarea unor hotărâri ale Consiliului Local Timișoara de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și la respectarea prevederilor normative, interne și europene, privind achizițiile publice…Pentru a răspunde solicitărilor Autorității de Management și pentru a ascunde faptul că nu au respectat legislația în materia achizițiilor publice, reprezentanții beneficiarului, respectiv primarul Robu Nicolae, viceprimarul Dan Diaconu, directorul Direcției Tehnice Culiță Chiș, șeful Serviciului Energetic Ioan Zubașcu, având sprijinul consilierului Ana Georgiu și a numitului Bogdan Nemeș, asociat în firma DM Dezvoltare, încă din momentul depunerii cererii de finanțare, au întocmit și prezentat DOCUMENTE FALSE și/sau INEXACTE, activitate care a continuat pe perioada de evaluare a cererii, până la data semnării contractului de finanțare”.

”Prezentareea documentelor prezentate anterior(false și/sau inexacte) a condus la evaluarea favorabilă a cererii de finanțare și, în final, la semnarea contractului de finanțare nr.4.599/28.07.2014. Ca urmare a încheierii contractului de finanțare, UAT Municipiul Timișoara a obținut fonduri, provenite din bugetul general al UE și din bugetul național, în valoare de 543.489,38 RON, din care, pentru serviciile de proiectare a fost obținută suma de 5.110,70 RON”, se precizează în raportul întocmit de către inspectorii DLAF și care a fost predat, în mai 2018, atât procurorilor DNA Timișoara, cât și către Ministerul Fondurilor Europene. Având în vedere cele constate de către inspectorii DLAF, aceștia au sesizat procurorul anticorupție, din dosar, că în urma anchetei au rezultat indicii privind săvârșirea unor infracțiuni .

Primarul și viceprimarul, de la 2 la 7 ani

Astfel, primarul Robu și viceprimarul Diaconu, primul, președintele în exercițiu al PNL Timiș, iar cel de-al doilea, președintele organizației municipale PNL, dar și restul persoanelor suspectate de comiterea unor infracțiuni, au trei, respectiv două capete de acuzare. Este vorba de fals intelectual (art.321,alin. 1, CP), fals în declarații( art.326,alin.1) și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unuor drepturi ,art. 18^1 din Legea 78/2000. Și celelate persoane implicate în dosarul anvelopării blocurilor din Timișoara sunt pasibile de pedepse cuprinse între șase luni și 7 ani de închisoare, dacă această cauză ar ajunge în instanța de judecată și care se va putea pronunța definitiv în ceea ce-i privește pe cei acuzați.

Gavra, procuror liberal

Dosarul 98/P/2014 s-a aflat pe masa de lucru a procurorului arădean, Codrin Gavra, adus la DNA Timișoara prin strădaniile colegului său Lucian Dolcu, alt arădean, ca și Robu Nicolae, ajuns la Serviciul Teritorial TM. Gavra, care de-a lungul anilor a dat numeroase clasări dosarelor în care acuzat era primarul Robu, este acum procuror Șef adjunct la Structura Centrală a DNA. El a ținut dosarul în sertar timp de 5 ani și a refuzat, chiar, să primească de la cel care a formulat plângerea penală, documente care implicau și alte persoane în această cauză. Oricum implicarea lui Bogdan Nemeș, asociat la o firmă căreia primarul Robu i-a cerut sprijin, în scris, cu referire directă la anveloparea unor blocuri din Timișoara și despre care se bănuiește că ar avea ca și co-acționari din umbra unor servicii a fost trecut și el în raportul DLAF. Nemeș riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dosarul se află acum în instrumentarea unui alt procuror, al treilea, de la Serviciul Teritorial Timișoara al DNA. Ce-a făcut procurorul liberal Gavra a fost să țină pe loc dosarul ca nu-i pericliteze, cumva, lui Robu Nicolae, 65 de ani, realegerea în funcția de primar al Timișoarei la alegerile locale din 2016, dar și la cele din acest an. La o eventuală pedeapsă, Robu ar fi primit și interzicerea unor drepturi, adică cel de a alege și a fi ales, interdicția de a deține, o perioadă, funcții publice,etc.

Robu se consideră nevinovat ca un pui de găină

Referitor la acuzațiile care i se aduc, Robu Nicolae a postat, pe pagina sa de socializare următorul text: ”Am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri cu fonduri europene. Așadar, calitatea de suspect, nu aceea de pus sub acuzare, cum intoxică unii. Ce pot spune e că nu am nici o neliniște în ceea ce mă privește, pentru că nu am făcut personal nicio ilegalitate și nici nu am cerut altora să facă, nici pe această speță, nici pe altele. Dimpotrivă(!), mereu le cer tuturor colaboratorilor să restecte cu sfințenie legea”, spunea primarul Robu, cel care-și ”estompează ”firele albe din păr, ca să pară mai tânăr. Același tip de declarații îl dă Robu ori de câte ori este acuzat de câte ceva penal. El spune mereu că e nevinovat ca un pui de găină, dar nu spune nimic depre protecția de care are parte din partea procurorilor liberali de la DNA Timișoara. El a fost, totuși, inculpat penal și trimis în judecată de către DNA, Structura Centrală, în dosarul vânzărilor ilegale de apartamente pe Legea 112/1996, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Deși au trecut mai bine de 2 ani de când la ”Dosarul anvelopărilor” a fost depus Raportul DLAF, cel de-al treilea procuror care-l instrumentează nu se grăbește, nici el, să-l trimită în judecată, sau să-l claseze, după bunul obicei al procurorilor anticorupție de la DNA Timișoara.

 

Faximil din concluziile Raportului DLAF, depus la DNA Timișoara în luna mai 2018.

Extras din Raportul DLAF

Extras II din Raportul DLAF

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Sergiu Miat 307 Articole
Author

16 Comentarii

 1. Cand e vorba de liberali, procurorii sunt in moarte clinică.
  Ps. Dacă ați constatat. Nu mai avem corupti, nu mai avem parchete, nu mai avem discutii, în spațiul public, despre ei. Se pare ca odata cu venirea peneleprele la butoane si cu apariția cod codacului de Virus nanist, coruptii au dispărut sau s-au făcut susținători Cotrocenisti.
  Omul de zahar, al americanilor si cel de tinichea, al romanilor, pășesc, braț la brat, linistiti. Mai au puțin și vor desavarsi fuziunea psd-ului cu pnl-ul, desavarsind visul neomarxist al slugile globalisto-securiste. Ciolacu isi freaca palmele de fericire. Va fi si el la masa generalilor, un erudit de talie 80cm.precum fotomodele din revistele pentru adulți.

 2. -Robu ca si Falca -ghermanischen- putin le pasa de instantele de judecata cata vreme ei sunt la ppe !

 3. Daca faci parte din gasca pedeleprelor precum Falca, Robu, Grinda sau ceilalti, ai imunitate de la DNA! Nu se mai leaga nimeni de tine!

 4. „Na, stat mafiot, eu stiu ce spun!”-Petrov. Judecatoarea din Novaci complice la crima facuta de fecior-su si CSM e stat in stat si doarme pe el. Johannis o scoate la pensia de 80.000 ron/luna! Toti criminalii au inteles ca trebuie sa se ascunda in curtea unui magistrat fiindca organele nu au voie sa sara gardu la fel ca la Dinca Gheorghe din Caracal. Asistenta medicala care i-a facut spalaturi pana i-a scazut alcoolemia complice la crima. Magistraii=stat in stat. Johannis, patronul magistratilor doarme pe el in fruntea CSAT! Nimeni nu e mai presus de lege cu exceptia magistratilor! Huuo!

 5. ” Din concluziile raportului se desprinde, însă clar, că DNA l-a protejat pe primarul Robu timp de șase ani, perioadă în care dosarul anvelopării ilegale a unor blocuri a fost ținut la sertar.” Olguta a fost plimbata cu bratari, iar pe asta nici capul nu-l doare! Vedeti ce inseamna sa fi in gasca pedelistilor protejati de procurori? Astia, de la joianiss cu casele in jos, toti protejati si dosarele lor putrezesc prin sertare pina se prescriu faptele! Ca la Virgil Guran la care a fost taraganat dosarul pina au fost prescrise faptele, si acum e pe cai mari!

 6. Ce dracului, mai, oameni buni! Nu v-ati prins pana acum ca doar leprele galbene au voie sa fure dupa pofta inimii? Ciuma rosie era de mult la racoare daca ar fi facut aaa ceva!

 7. Tare poza din articol, felicitari ! Robu la „Brutarie” ! Asa ca, cu atitea dosare si atitea probe, ce mai asteptati ? „Anvelopati-i” !

 8. Oare, granita de vest a tarii are radacini care sponsorizeaza DNA-ul prin toate actiunile ilegale(traficanti de fete, de organe, de droguri, de arme, de import legume si fructe, de combustibil?), faptuite?! Cam asa se vede!

 9. Daca ati observat ..PNL eprele astea toate au muiene de porci Iata vopsitul asta cu parul ca pana corbului si cu cerul gurii lafel ,celalalt hot care fura in pandemie cu gasca Tataru ..urat ca un porc si el Dupa cum le e sufletul ,lafel e si chipul Nu face exceptie nici sasul acesta ,alogen cu fatoiul de bidon turtit si aliura de bolnav de acromegalie,hot si el de fapt seful hotilor Oameni buni …sa luam batele si ce mai gasim si sa navalim peste porcii acestia criminali !

 10. Cum e turcul si pistolul. Asa tatuc au liberalii – bolsevicul cotrocean – asa sunt si ei.

 11. Cine umbla cu parul vopsit de ce nu ar umbla si cu cioara la fel?

 12. Gugulan cu Portocale de Banat. Gavra, Dolcu, etc nu sunt oameni, niste monstrii. Sunt doar carcase stapanite de spirite incarnate si dezincarnate care se afla pe calea caderii, niste slugi. Au distrus vieti, au bagat in mormant oameni nevinovati (in fratie cu judecatorii) si Vinovatii…zburda liber! FALCA, VELA, ROBU sunt protejati. Stiu cateva zeci de familii care au cerut Justitia Divina . Sa inceapa Dansul!

 13. Care este legatura dintre Falca, Coldea, Dolcu, Gavra, Robu, retelele infractionale cum este cea de contrabanda cu tigari, in afara de fatul ca sunt din Arad?!

 14. Daca prostimea te voteaza, nu-i bai ca esti penal protejat de DNA! Care-i problema? E penal in interesul poporului!

 15. Exact ceea ce am scris ieri:
  Nu va patzi nimic ptr ca face parte din ,,PNL”, adica Partidul Meu. Va fi protejat de DNA la fel ca si ceilalti escroci care fac parte din clica mafiei lui Iohannis……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.