Există doar prietenie între bărbați și femei?

O întrebare pusă frecvent specialiştilor din domeniul psihologiei, psihoterapiei, asistenţei sociale, sociologiei şi chiar filosofiei, uneori, este despre posibila prietenie dintre femei şi bărbaţi, sau dacă poate exista doar acest sentiment între ei și care este limita dintre o simplă prietenie şi mai mult.

Cuvântul care poate exprima cam tot ce înseamnă o simplă prietenie între femei şi bărbaţi este platonic. Probabil că aţi trăit la un moment dat o iubire pe care aţi clasat-o în categoria de iubiri platonice, pentru că a ţinut doar de ideal şi nu a avut nimic concret în componenţă. Totodată, o relaţie platonică înseamnă şi o relaţie în care nu există tensiune sexuală, întrucât nu există acea atracţie care să o stârnească, ci doar prietenie, ne spune Ștefania Dudău, psihoterapeut.

Relație platonică

Rudolf Dreikurs, psihiatru recunoscut, notează: „Dacă un bărbat şi o femeie sunt devotaţi unul altuia, dacă au multe interese comune, dacă se simt apropiaţi şi prietenoşi, în mod natural, intervine sexul. Când acest lucru se întâmplă, nu mai vorbim de prietenie, ci de iubire“. Prietenia dintre femei şi bărbaţi poate exista sau se poate întâmpla atunci când relaţia este platonică, adică nu include atracţie sexuală. în momentul în care este evidentă atracţia sexuală, nu mai este doar prietenie, chiar dacă cei doi declară în continuare că sunt doar prieteni. Există şi un alt gen de interes. Freud spunea că, atunci când simpatizezi pe cineva de sex opus, acea simpatie are la bază, de fapt, o dorinţă sexuală latentă.

Când apare atașamentul?

Dacă ar fi să analizăm puţin ce spunea Freud, am ajunge la concluzia că această ipoteză nu explică diferenţa evidentă dintre o relaţie pur umană sau interumană între două persoane de sex opus şi relaţia de prietenie în care există tensiune sexuală, care, inevitabil, va duce către consumarea ei, deci relaţia se va transforma într-un alt tip de relaţie. Poţi simpatiza oamenii pentru simplul fapt că sunt agreabili sau au umor, dar asta nu înseamnă neapărat că îi placi pentru că de fapt eşti atras sexual de aceştia. Proximitatea este un factor ce poate creşte posibilitatea de îndrăgostire, deoarece  permite o evoluţie a prieteniei. Proximitatea include persoanele din imediata apropiere: prietenii, colegii, vecinii, cunoştinţe care pot deveni prieteni, adaugă psihoterapeutul. Atunci când petrecem timp alături de o persoană agreabilă, avem interese comune, ne simţim apropiaţi, în cel mai firesc mod poate să apară şi atracţia. Acolo unde există atracţie, apare însă și tensiunea sexuală. Sexualitatea dintre două persoane presupune apariţia unor „hormoni de alint“. Vasopresina în cazul bărbaţilor şi oxitocina în cazul femeilor, „oferite“ de orgasm. Acestea au rolul de a stabiliza relaţia dintre cei doi, prin apariţia devotamentului, ce duce la implicare emoţională. Apariţia implicării emoţionale înseamnă şi crearea unui ataşament între cei doi. Odată creat ataşamentul, putem vorbi despre iubire. Este ca şi cum s-ar completa un puzzle, mai departe, cu piese importante în relația de cuplu: loialitate, devotament, afecţiune manifestată, conectare, comunicare, curaj etc. Pentru că s-a pornit pe fondul unei prietenii, se poate transforma în ceva frumos, pentru că te îndrăgosteşti în cunoştinţă de cauză, adică deja cunoşti persoana respectivă aşa cum este, explică Ștefania Dudău.

Când apare gelozia partenerului?

Psihologia socială aplicată, şi anume realitatea, ne-a arătat de-a lungul timpului faptul că, la început de relaţie, tendinţa este de a pretinde că suntem puţin diferiţi faţă de cum suntem noi de fapt, din dorinţa de a impresiona, de a cuceri, de a seduce sau, pur şi simplu, pentru a simţi că suntem acceptaţi social. însă cum prietenia înseamnă şi sinceritate, onestitate, practic, ajungi să te îndrăgosteşti de cineva care nu a avut niciun interes în a pretinde că ar fi altfel decât este.  Poate fi o viziune idealistă, pentru că valorile sociale sunt în proces de schimbare, însă îmi asum când spun că încă există prietenia aceea sinceră, onestă, în care oferi şi primeşti la rândul tău suport, devotament și afecţiune. Am citit undeva că, atunci când o prietenie depăşeşte pragul de şapte ani, este o prietenie ce va dura cel puţin încă şapte ani, dacă nu toată viaţa.

Relaţiile de prietenie dintre femei şi bărbaţi care sunt implicaţi în relaţii de cuplu, fiecare separat cu altcineva, pot stârni gelozia partenerilor acestora. Aici, vorbim despre minusurile personale sau despre temerile pe care le au partenerii respectivi în ceea ce priveşte relaţia lor de cuplu. Simpla prietenie dintre bărbaţi şi femei poate funcţiona în parametrii ce ţin doar de prietenie atunci când cei doi sunt îndrăgostiţi de altcineva, astfel încât gelozia nu poate fi justificată, ci este întreţinută tocmai de minusurile personale de care am amintit.

Poate oferi ceea ce lipsește relației de cuplu

De asemenea, se poate întâmpla ca la un moment dat, pe un anumit fond, să lipsească din cadrul relaţiei de cuplu anumite nevoi, la nivel de comunicare, de exprimare a sentimentelor, manifestările de afecţiune, să se piardă conectarea.

O simplă prietenie între femei şi bărbaţi poate oferi sau poate da impresia că oferă ceea ce lipseşte din relaţia de cuplu. Ţine mai mult de emoţional, practic, îţi face plăcere să petreci timp cu cineva care are aceeaşi inteligenţă emoţională ca tine, deci se pliază pe nevoia ta din acel moment. Nu trebuie neapărat să ducă către o tensiune sexuală, poate fi ceva pur emoţional.

În literatura de specialitate, în clasificările infidelităţii, apare şi infidelitatea emoţională care nu implică sexualitate, şi care apare atunci când în relaţia de cuplu lipseşte ceva ce ţine de emoţional. Proximitatea din cadrul unei relaţii de prietenie între persoane de sex opus poate avea un astfel de efect.

Deznodământul în cazul prieteniei dintre bărbaţi şi femei va fi un altul de fiecare dată. Particularităţile prieteniei sunt date de unicitatea celor doi implicaţi şi de către dinamica creată între ei.

Poate rămâne o simplă prietenie, poate să ducă la iubire, poate să stârnească gelozie sau poate duce la infidelitate emoţională. Un rol important îl joacă punctul culminant, şi cum fiecare relaţie de prietenie are punctul ei culminant, nu putem generaliza. Putem spune doar că există posibilitatea de a se întâmpla ceva sau nu.

Cabinet individual de psihoterapie Ștefania Dudău

0746.087.116

stefaniadudau@gmail.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

4 Comentarii

  1. Cred ca prietenia adevarata, sincera intre barbati si femei poate aparea doar dupa. Dupa iubire, dupa casatoria dintre ei si dupa inca 10 ani 🙂

  2. „Vecinul de langa casa, niciodata nu te lasa…” nemultumita!
    Nu exista, sa fim cinstiti.
    Prietenia presupune o forma de „daruire” sufleteasca si comportamentala foarte porofunda DE AMBELE PARTI.
    In lumea normala, femeile pot fiprietene intre ele si barbatii – intre ei.
    In degenerarea in care ne situam articolul pare a fi impaciuitorist.
    Cum sa caut sa petrec timpul si sa „consum” emotiile cu cineva din afara relatiei „de baza”?
    Relatia de baza – „prietenia” nedesfranta – la tinerete (o raritate… majoritatea este desfranata) are darul ca cei doi sa se cuoasca mai bine,sa incerce unele manevre de apropiere si sa-si armonizeze nu doar gandurile ci si actiunile – NU E LOC DE PRIETEN DE SEX OPUS fiindca se demoleaza relatia de „baza” care nu se mai finalizeaza – da ori ba…
    Cand cei doi sint casatoriti (desigur ca barbat si femeie, nicidecum idioti cu pretentii de „gen”) cu ata mai putin!
    In casatorie apar responsabilitati de realizat, implinit, „dus” si de multe ori presupun si renuntari si indispozitie si neplacere…. ceea ce nu se intampla cu „pretenu/pretena” care incepe astfel sa ofere refugiu SUBCONSTIENT care pregateste calea de fuga, induce falsa idee de „eliberare” care nu inseamna decat divort, caci u persoana normala nu accepta sa aiba un „menaj a trois”.
    Povestile cu platonismul intre doua persoane de sex opus e praf in ochi, indemn la preacurvie.
    Nu te oti „deschide” cuiva in afara relatiei fara implicare psihosomatica, minte/empotie/suflet si trup/corp/sex.
    Abordarea de alata forma, de alt tip presupune pervertire mentala, emotionala si – pentru unii – sexuala bazandu-se pe teorii „moderne”, de fapt idei inselatoare care duc la distrugerea familiei prin desfranare mentala si sexuala.

  3. Reiau intrebarea di titlu: „Există doar prietenie între bărbați și femei?” Da, exista, dar cu anumite „scopuri”. Atat pentru unii, cat si pentru ceilalti! Ha!!!!!!!!

  4. Exista 100% numai prietenie intre barbati si femei, desi rar, din partea ambelor parti, insa exista. Eu am simtit nu o data afectiune pentru cineva de sex opus, fara a avea ganduri legate de sex. Da, exista iubire platonica. Poate sa-ti faca placere sa vorbesti cu cineva de sex opus si sa-i iubesti caracterul, felul cum gandeste, sa-ti placa chiar cum arata, dar atat. Poti admira, pe cineva de sex opus, sa-ti fie drag, poti sa-l iubesti numai cu inima, fara alte ganduri. Va cotrazic, chiar prin faputul ca cineva de sex opus, iti poate chiar place din punct de vedere fizic, fara sa te gandesti la sex. Nu te indragostesti de toti prietenii, colegii, amicii, chiar daca acestia arata bine fizic si viceversa. In afara de asta cand am prieteni mult mai tineri, sau mult prea batrani, poti sa-i iubesc, insa altfel si numai platonic. Poate la barbati sa fie altfel? Nu stiu. Barbatilor cred ca le este mai usor sa priveasca, decat sa gandeasca, poate din aceasta cauza atractia fizica este mai puternica, ea transformandu-se in sex, dar una este eroticul si alta este iubirea adevarata, intre doua persoane de sex opus. Desigur, ca atunci cand iti alegi sotul sau sotia, trebuie sa existe si o atractie fizica. Dar sustin ca exista si prietenie adevarata intre persoane de sex opus. In legatura cu gelozia intr-o relatie, cred ca ea are mai mult legatura cu posesiunea, decat cu iubirea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.