Experienţe de preot, ambasador, teolog şi ministru dedulcit

„De asemenea, începând din 1986, s-a instituit o practică nescrisă, şi anume, de a nu se mai trimite în misiuni permanente la ambasadele şi consulatele române din străinatate decât cadre ale Securităţii.”

Infern ’89 – Povestea unui condamnat la moarte

Editura Curtea Veche – Mircea Răceanu

Scandalul Stancev nu s-a mărginit doar la probleme de spionaj economic, la afacerile Skoda, ALRO sau la demiterile procurorilor DIICOT. În 2007, bulgarul apare într-un alt scandal, diplomatic de această dată. Acesta apare în corespondenţa sex-ambasadoarei Manuela Vulpe, purtată cu prietenele sale de „diplomaţie”. Mesajele e-mail ale reprezentantei noastre la nivel înalt în Australia (cu rang de ministru), Manuela Vulpe au făcut deliciul presei în urmă cu câţiva ani, mai ales că se refereau la aventurile erotice cu înalţi demnitari ca Teodor Baconschi sau Dorin Marian şi la traficul de influenţă exercitat cu ajutorul acestora. Cu această ocazie, ieşeau la iveală corupţia, nepotismul şi neprofesionalismul celor trimişi în străinătate să ne reprezinte, dar mai ales nepăsarea departamentelor însărcinate cu protecţia diplomatică.

” Date: Thu, 19 Jul 2007 02:01:50 -0700

From: lara.stangacilovic@yahoo.com

Subject: ce faci draga

To: mvulpe@hotmail.com

astept sa imi dai ok pe skype, dar tu nu ma bagi in seama………..am vesti……….dupa

ce am ajuns din state dupa un drum de calvar cu alitalia am intrat direct la munca…………dar intr-o seara ies eu la barul meu preferat despre care ti am povestit

si cunosc un domn………..adica ma asalteaza el pe mine…………..40 ani, neinsurat,

fara copii, elegant, curat…..bulgar, care traieste la monako……….si uite cum se

combina prietena ta……………..sex de nota 10+10, tandru, iubitor, cu lumanari, vin

rosu………….aparent totul perfect pana se decide lara sa se uite la stiri dupa 2 luni de

pauza si afla ca domnul Stamen Stancev este un mafiot care are interdictie sa iasa

din RO pt ca este implicat in celebrul proces cu ministru Seres si alti

ministri………….ceva in legatura cu privatizari…………..bla, bla……..asa ca eram foarte

„pazita” de sri fara ca sa stiu……………ce o sa fac acuma, nu prea stiu………….

tu ce mai faci, cum stau lucrurile cu fat frumos?

ti-am cumparat sutien

e pup…………..

 

From: mvulpe@hotmail.com

To: lara.stangacilovic@yahoo.com

Subject: RE: ce faci draga

Date: Thu, 19 Jul 2007 13:00:50 +0000

Esti o nebuna….cu „fat frumos” am restabilit legaturile mai de mult; ieri din nou m-am

suparat pe el (si nu ii mai raspund la telefon. De data asta NU pentru o femeie) . Sunt

absolut innebunita cu delegatia care trebuie sa vina poimaine. Nu am dormit de vreo doua saptamani, sunt la pamant fizic si psihic.

Iti mai scri eu cand ma eliberez. Adica pe 1 august!

Te pup mult si ai grija de tine.

Manuela „

 

Cum putea să scrie un diplomat român de mesaje pe căsuţa poştală electronică personală despre spioni judecaţi în România şi despre aventurile sale erotice în jacuzi cu diverşi demnitari ? Dar mai ales ce păzeau serviciile secrete, mai ales Direcţia de Contraspionaj Extern din SIE ? Ministrul de externe era la curent cu moravurile diplomatice ale Manuelei Vulpe ? Se pare că Adrian Cioroianu, şeful externelor la acea dată a fost impresionat de performanţele Vulpii în raport cu demnitarii români dar şi cu cei străini. Manuela Vulpe, prinsă cu traficul de influenţă pe lângă Dorin Marian sau Teodor Baconschi, a fost mutată de urgenţă în Mexic, pe acelaşi post – ambasador.

Problemele diplomaţiei româneşti nu s-au oprit aici. Moravurile grele ale securiştilor promovaţi de Serviciul de Informaţii Externe la post, în străinătate, au scos la iveală neprofesionalismul şi corupţia din sistem, indiferent dacă a fost vorba de diplomaţie sau de spionaj. După scandalurile contrabandei cu vize de la Chişinău din 2007 şi al sex-ambasadoarei, diplomaţii cu pricina nu au păţit nimic, ba chiar au fost promovaţi. Cel puţin în cazul Baconschi, jacuzzi a făcut minuni, partenerul madamei ajungând ambasador la Paris, apoi ministru de externe.

 

On 12/20/06, MANUELA VULPE wrote:

Aseara am facut o baie, in noua cada (tip jacuzzi) din noua resedinta.Gandindu-ma la tine, am evocat – si trait – momente din vechea baie (tip jacuzzi), din fosta resedinta din australia.

manuela

 

Date: Thu, 21 Dec 2006 09:57:07 +0000

From: teobac@gmail.com

To: mvulpe@hotmail.com

Subject: Re:

Uaaauuu ! Am ramas fara grai.

On 4/2/07, MANUELA VULPE wrote:

Teodor, just to let you know I was thinking of you.

Ce mai faci? Ai avut audierea? Esti bine? Ma simt – si sunt- departe de tumultul de acasa si numai presa (romana) ma face sa imi imaginez ce nebunie este in politica….domestica.

Sa nu iti imaginezi, insa, ca eu sunt scutita complet de probleme si ca distanta de casa ma face mult mai linistita. Mircea nu vrea sa ramana aici (cred ca ti-am spus deja), asa ca in curand ma va abandona si se va intoarce acasa, impreuna cu mama.

Lipsa de interes politic fata de Mexic se resimte pregnant in activitatea mea; desi incerc sa supliniesc inertia de acasa printr-o participarea a mea sporita la tot fel de actiuni (in special in mediul academic, unde m-am specializat pe discursuri-in limba spaniola!), ma simt in afara fluxului principal al diplomatiei romane. Aici, ca si in Australia de altfel, sunt foarte bine receptionata, iar aprecierile nu contenesc; dar cui ii pasa?!

Te imbratisez si sper ca esti bine,

manuela

 

Date: Tue, 3 Apr 2007 12:45:57 +0100

From: teobac@gmail.com

To: mvulpe@hotmail.com

Subject: Re: mai nimic

draga Manuela,

trebuia sa merg azi la comisiile parlamentare, pentru audieri: au fost amanate, din cauza votului pentru noul guvern. Deficitul democratic, adancit in culisele fetide ale politicii locale, ma pune tot mai serios pe ganduri. In rest, sper sa merg totusi inainte, pe calea deja angajata.

Iti inteleg frustrarile profesionale, dar nu te astepta ca „Bucurestiul” sa reactioneze prea curand la propunerile tale. Asta poate, deocamdata, tara asta dezbinata si nefericita. Iti urez un Paste fericit si sper sa auzim de bine.

Teodor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.