Expert: Fenomenul drogurilor a explodat în România

Fenomenul consumului de droguri a „explodat” în România, potrivit unei statistici din 2022 sunt cel puţin un milion de persoane care au consumat „cel puţin o dată în viaţă” droguri, iar strategia de luptă împotriva acestui fenomen ţine de prevenţie, combatere şi tratament, a afirmat joi Cătălin Ţone, expert antidrog.

„Este un trend mondial şi european şi România se încadrează pe acest trend. Fenomenul a explodat în România. Avem statistica datând din anul 2022 – cel puţin un milion de persoane care au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, dar cu siguranţă în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate. Nu toate sunt dependenţe, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranţă că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependente. Fiecare ţară îşi pregăteşte şi fiecare ţară luptă cu acest fenomen care, în opinia mea, este cel mai complet fenomen social şi îşi perfectează sistemul pe cei trei piloni. Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexă, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care înseamnă probarea activităţii reţelelor internaţionale de traficanţi, care transportă droguri de la locul de producţie până la consumatorul final, şi vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependenţei de droguri”, a precizat Ţone, la conferinţa „Dependenţa de droguri”, un eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenţilor.

El a arătat că România nu a reuşit să îşi perfecteze în ultimii ani aceşti trei piloni de combatere a consumului de droguri, menţionând că acum, în urma tragicului eveniment rutier din staţiunea 2 Mai, soldat cu două victime, pe fondul consumului de droguri de către şoferul maşinii care a produs accidentul, se depune un efort colectiv la nivelul instituţiilor statului şi al asociaţiilor cu preocupări în domeniu, prin crearea unui cadru legislativ corespunzător.

„România, în ultimii ani, din păcate, nu şi-a perfectat aceşti piloni, nu am fost anticipativi (…) în sensul că nu am investit sume importante de bani, aşa cum au făcut ţările occidentale. (…) Ne-am trezit când au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multă emoţie publică, precum a fost cel de la 2 Mai. Atunci ne-am întrebat ce avem, a început discuţia despre drugteste, despre toxicologie, despre prevenire, despre stângăciile în instruirea părinţilor, pentru că este extrem de important ca părinţii să fie instruiţi, pentru că ei sunt cei care au responsabilitatea creşterii şi educării, raţiunea principală. (…) Şi atunci ne-am dat seama că trebuie să ne concentrăm pe această zonă. Acum pot să zic că se face un efort colectiv, comun, începând de la forţele guvernamentale până la forţele private, asociaţiile. Sunt nu mai puţin de cinci proiecte de lege pe flux. De exemplu, săptămâna aceasta, unul dintre proiecte a fost aprobat, este vorba despre proiectul privind Registrul traficanţilor de droguri, a trecut de Camera Deputaţilor, ca for decizional, şi legea va fi promulgată. Eu cred că politicienii au înţeles acest lucru, dar va trebui să investim şi resurse, pentru că aceste proiecte presupun sume mari de bani. Un alt proiect face referire la construirea a opt centre regionale tip spital, de tratat dependenţa de droguri pe zone”, a punctat expertul antidrog.

Cât despre legalizarea consumului de droguri, Cătălin Ţone şi-a exprimat îndoiala că România este pregătită în acest sens.

„Sunt discuţii acum despre legalizare, Germania a făcut aceşti paşi. Părerea mea este că e un pas greşit. România nu este pregătită pentru aşa ceva, trebuie să fim atenţi la minori, să fim atenţi la copiii noştri, pentru că sunt foarte vulnerabili, dependenţa se instalează rapid, poate de la prima doză (…) şi, ca atare, trebuie să avem grijă, trebuie să pornim de la copii şi trebuie să le vorbim despre droguri începând de la şapte – opt ani, pentru că au foarte multe informaţii pe care le aud, informaţii cu care intră în contact din mediul online şi sunt mulţi influenceri negativi, care îndeamnă la consumul de droguri sau la o viaţă vicioasă şi noi, specialiştii, părinţii, şcoala, entităţile care au competenţă în domeniu, să venim cu informaţii reale, să le spunem tot adevărul despre droguri, pentru că este foarte uşor să invoci numai partea pozitivă a consumului de droguri, te simţi bine câteva ore, dar în realitate se creează foarte mari probleme şi de multe ori drogurile duc către moarte”, a subliniat expertul antidrog.

Elena Maria Nicolae, psiholog clinician şi psihoterapeut, a vorbit despre cum realizează un adolescent că are nevoie de ajutor.

„Acest lucru se întâmplă atunci când descoperă că nu mai poate controla consumul de o anumită substanţă sau un comportament adictiv, cum sunt jocurile de noroc, jocurile pe calculator, orice altceva din această zonă. Primul lucru este să te adresezi unui specialist care îţi va spune dacă este nevoie de un detox, atunci când vorbim despre un consum de substanţe, dacă este vorba de un consult psihiatric şi dacă este nevoie să intri într-un program în care să fii tratat de această dependenţă. (…) În genere, cam un an de zile este obligatoriu să stea într-un program de terapie ca să fie sigur că a depăşit cel puţin faza acută”, a explicat Elena Maria Nicolae.

La rândul său, Cristian Filip, preşedintele Asociaţiei Familia Românească, organizatorul şi moderatorul evenimentului, s-a referit la importanţa desfăşurării unor astfel de evenimente.

„Sunt extrem de importante, pentru că acest fenomen al consumului şi traficului de droguri a crescut exponenţial în ultimii ani în România şi astfel de evenimente sunt absolut necesare, pentru ca oamenii să conştientizeze gravitatea acestui fenomen, să înţeleagă faptul că ar trebui să fie mult mai atenţi părinţii la copiii lor, profesorii la elevii lor şi, în general, chiar şi noi înşine trebuie să fim atenţi la cei din jurul nostru pentru a putea să îi ajutăm în situaţia în care ar avea nevoie”, a punctat Filip.

În opinia lui, cei care consumă droguri ar trebui să recunoască faptul că au această dependenţă şi să apeleze la specialişti în domeniu.

„În primul rând, ar trebui ca cei care consumă să recunoască faptul că au o adicţie şi apoi să apeleze la specialişti, la psihologi, la psihiatri, la centre de recuperare, pentru că sunt şi câteva centre de recuperare. Trebuie să se adreseze autorităţilor, Agenţiei Naţionale Antidrog, unde sunt dezvoltate programe, apoi pot fi dezvoltate programe de a se merge în şcoli cu prezentări care să le arate tinerilor cât de grav poate fi acest fenomen în perspectivă, pentru că îşi pot rata o viaţă întreagă în măsura în care se lasă furaţi de acest fenomen”, a spus Filip.

Teologul Mihai Vladu a explicat că, din perspectivă teologică, nu discutăm despre dependenţă, ci de patimă.

„În primul rând, dependenţa e un termen apusean, intrat mai cu forţa în limba noastră. Din perspectivă teologică, nu există dependenţă, există patimă şi acesta este momentul când păcatul devine a doua natură, a doua fire. Adică, pur şi simplu, în momentul în care facem un păcat, adică ceva să zicem interzis de normele duhovniceşti sau moral-sociale, noi ştim că nu e bine şi cumva încercăm, suntem într-o luptă să ne cenzurăm cumva acţiunea în sine. (…) Consider că nu pot trăi fără să făptuiesc lucrul respectiv. Deci noi discutăm de patimă, nu de adicţie”, a susţinut el.

La eveniment au fost prezenţi numeroşi tineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

 1. A explodat consumul de droguri? E cu destulă vechime bă mincinoșilor! Daca clasa de sus a societății de lux care sta cu curul pe conturi grase plus parandaraturi din orice, cultiva droguri pe unde pot inclusiv în balconul apartamentului, de ani de zile, cum naiba sa nu fie de atâția ani, diagnostic in medicație și vechime in campul muncii că consumator? P.s. căci e intenționat.

 2. Tardiv de târziu, ca să zic așa.
  În loc să educi copiii în spiritul unor valori morale și spirituale unanim acceptate, tu le bagi în cap că trebuie să se hotărască dacă sunt fete sau băieți. Îi trimiți cu bună știință spre promiscuitate (sexuală, morală) făcându-i, astfel, victime aproape sigure ale traficanților (marea lor majoritate posesori de cultură gen Untold).
  Toată lumea dă din gură ca să se afle în treabă și apoi se plânge că nu sunt bani. Faceți dom’le educație sănătoasă, cinstită, clasică cu banii pe care-i aveți, că nu-s puțini.

 3. Este normal sa explodeze ca orice afacere care are ca proprietari fosti securisti deveniti oameni de afaceri. cand este vorba de miliarde nici un inrus nu poate rezista intre ei. Sfarseste mai repede sau mai tarziu tot in puscarie. Depinde cum raspunde la chemari.

 4. In Bucuresti, in spatele blocurilor centrale sau periferice, femeile de sericiu nu mai prididesc sa mature dimineata, seringile consumatorilor de droguri noaptea, nimeni nu-i deranjeaza, politia lu’ Despescu Fat-Frumos patruleaza numai in masini, in viteza, foarte rar, politistii admira peisajul din masini. Concluzia : scapa cu viata cine poate din consumul de droguri, pe drogati nu-i regreta nici familiile nici anturajul daca dispar intr-o lume mai buna. Nu ne batem capul cu gunoaiele astea umane.

 5. IA uite IA ! Se pare ca ii atinsei la Pipotele PLINE de BANII de OCOTIREA DROGangelii pe Unii GREI, care deci, dadura Ordin sa imi TAIE Doua TEXTE Grele de Idei BUNE despre ELIMINAREA, NU COMBAREREA DROGangelii …
  Lasa, ca APAR danseleTEXTELEin Plina ERECTZIUNE Iresistibila de IDEI, NU TROULLE, cm poate visau EI, pe Blog …

 6. Gunoaiele de politicieni se drogheaza majoritatea iar viermii de copii de politicieni se drogheaza 90 %,RO a avansat foarte mult in paradele de poponari ,copii drogati si pedofili locali si multi veniti din occident ,toata aceste sint cultura si mentalitatea amerllocca,drogurile majoritatea sint adus de militari rii amerllocci SLAVA RO

 7. Nu, nu, fenomenul drogurilor nu a explodat în România, a fost explodat, adică plănuit. Nu e același lucru.
  Crede cineva, de la doza a 3-a în jos, că drogurile ajung din Columbia sau Afganistat fără paza și logistica serviciilor, vamei și a altor MAI din lumea-ntreagă?

 8. Cea mai mare rețea traficanți de droguri este în miliție!…daca s-ar reduce la jumătate numărul acestor bandiți, s-ar reduce și numărul drogurilor în românia!…punct…

 9. Daca am legaliza drogurile (cum vor usr + reper), atunci nu ar mai fi nimic ilegal in traficul de droguri!

 10. pisica nu-i acasa, joaca soarecii pe masa.
  Inseamna ca institutiile dorm sau fac bara-bara.

 11. Si cam de cand a explodat? Cine n-are memorie prea scurta poate face legatura cu deschiderea larg a granitelor de est in urma Acordurilor cu Ucraina (pe care neindoios intr-un referendum poporul le-ar respinge in bloc). De cand Zelenski baga romanilor grau modificat pe sub usa, s-au inmultit exponential cazurile de tineri prinsi in capcana halucinogenelor.
  Drogurile sunt fie in graul ce tranziteaza nederanjat si necontrolat teritoriul national, cantitati industriale de mii de vagoane, fie sunt cumva aduse de structurile militare americane, iarasi la randul lor deasupra oricarui control.
  Tertium non datur.
  Undeva la varful statului este tradare nationala.

 12. Drogati.va ba daca asta vreti!Fiecare alege ce i Place de la viata.Unul care are valori de respectat,principii si caracter,depaseste orice situatie oricat ar fi de dificila nu se complace in rahaturi care ti distrug psihicul si fizicul.DROGURILE NU AU FACUT FERICIT SAU MAI SPECIAL PE NIMENI,DA CUI SA SPUI DACA AU CAP CA SA NU LE PLOAIE IN GAT.🤔

 13. DINCOLO de Toate PROSTIILE Pioase expuse in Articol (Opiniile ‘Specialistilor”, Vorbe MARI si GOALE), TOTI Oamenii Normali la MINTE – si care o SI folosesc – STIU ca Ideea COMBATERII este TAMPITA si CINICA, pentru ca ASHACEVA se COMBATE IN OCCIDENT de Cand aveam IO NOUA Ani si citeam despre DROGangeala si Combaterea Dansii si a MAFIEI in Ziare, adica de cel putin 70 de Ani.
  Fenomenul DROGangelii se CURATA, se ELIMINA Fizic prin Gasirea si EXECUTIILE Publice ale CAPilor Locali, cel Putin, Ceea CE preSUPUNE SI a DestulDeFoarteMultor „Oameni” ai Legii.
  FARA Complicitatea ASTOR Gunoaie HUMANOIDE, de Fapt Cazaturi PLESCAINDE din CURuu’ lu’ Deacuu,
  NU ar exista Fenomenul.
  Preventie?
  DA! DA! DA!
  Vindecarea celor CAZUTI deja?
  DA! DA! DA!
  Dar SI ASTA NE costa, ASHACA daca ELIMINAM Fenomenul pin EXECUTIA Publica a CAPilor de Retele si a Cazaturilor din CURuu’ lu’ Dreacuu’ AUXILIARELE CAPilor DROGangelii.
  DE CE la Comunistit, Fenomenul NU exista?
  De FRICA, GROAZA, SPAIMA, TEROAREA RePresiunii, ImPlacabile, IneVitabile, InContestbile, NeGresite, IneBranlabile si SIGUR I_Re_FUTABILE .
  Precis var sari din Baia plina de Mizerie Unii care se incadreaza in Doua CETE.
  Ceata MARE a Tembelilor care vor canta ragusit si behait Aria lu’ DAMACRACY, a DOC (Drepturile Omului si Cetateanului).
  URMARE,

 14. URMARE,
  Io crez’ca Zmeckers de la ITuu’ lu’ SOFTa o „COS” sa fie din Ce in Ce mai Scurta si Stramta, doar-doar m-oi face de Ras prin DeGonflarea TEXTului, pe Baza de Inhibitie de Enervare de Sacaiala, preCUM „Hannibal Ante Portas”.
  Danshii CRED Fake, ca IO NU stiu sa TREC peste ASHA Inhibitii, ca am avut Destule in Lunga Mea VIATA si STIU ca Do Not Panic, You must be patient some Half an Hour and The TEXT will be capable to enter again the SOFTa … 😊
  Ceata MICA a Zmeckers Profitori care la Fel, se vor RIDICA ca niste TROULLE Rigide de la COCAINA instilata in Vene SI care vor VEHEMA cu PROTESTENTA Aria TOOOT, To’arashi a lu’ Damacracy, pen’ca CURVA Veche, din Adolescenta GGRECEASCA Antica este ADAPOSTUL si SCUTUL lor.
  SE POATE rezolva cu ADEVARAT DROGangeala SI cu o Damacrazcy NOUA,VIRGINA
  (Chit ca o COASEM si o CURATAM de Toti Paducks Sexuali ACUMULATI si SEDIMENTATI in the PhoPhofo Democracyin ASG)HA un Tomp LUUUUNG de Destrabalare, de 2000 de Ani)
  Da’ PAZITA de Capitalismul Pervers si Corupator INLANTUIT de LEGE Corecta si Mademoiselle Democrtaie CONTROLata Permanent Medical-SOCIAL prin Mecansime POSIBILE (le-am imaginat si mentionat de ZECI de Ori AICI … 😊
  SE SEPARA Democratia pentru OAMENI de RePRESIUNEA NeMiloasa pentru FIARE cu Chip UMANOID.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.