Explicații dureroase ale unui eșec neașteptat în Billie Jean King Cup

 Vestea că vedeta Japoniei, Naomi Osaka, a spus Pas pentru meciul cu România de la faza finală a Billie Jean King Cup a înviorat mult starea de spirit a fetelor din echipa noastră.

 

România a ajuns aici după o mare victorie obținută în confruntarea decisivă cu Ucraina condusă de Elina Svitolina, bazându-se nu pe vedetele Simona Halep, Sorana Cîrstea sau Irina Begu.

Horia Tecău a mizat pe Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse, Anca Todoni și pentru dublu pe veterana de 37 de ani, Monica Niculescu. Forfaitul lui Naomi Osaka a schimbat și viziunea caselor de pariuri, care ne-au văzut mergând mai departe la o cotă de 1,45.

Care, probabil după primul meci, dintre Ana Bogdan și nipina Hibino, scor 2-0, coborâse la 1,15 pentru că Jaqueline era clar favorită în fața unei jucătoare mai mult de dublu, Ena Shibhara. Dar, încă o dată, am avut cruda dovadă că avem un dar aparte: acela de a ne strivi singuri atunci când suntem favoriți.

Jaqueline a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri din acest an și în loc de victorie și calficare pentru sfertul de finală cu Italia a pierdut fără drept de apel, cu 2-0. Rămânea proba de dublu, unde cuplul Niculescu  – Ruse tocmai venea după un turneu câștigat la Hong Kong.

Rezultatul? 2-0 pentru japonezele Shuko Aoyama – Eri Hozumi, evident outsidere. Și așa tenisul feminin românesc a ratat probabil una dintre ultimele șanse de a se evidenția la nivel de echipă națională. Căpitanul nejucător Horia Tecău spunea că fetele au vrut, dar nu au putut mai mult. Palidă explicație din partea unui fost campion la dublu care avea o experiență enormă și ar fi trebuit să intervină atât în meciul lui Jaqueline cât și la dublu.

Problema este că devine evident prăpastia dintre ceea ce a fost Simona Halep și pe undeva Sorana Cîrstea sau Irina Begu, deși doar prima a urcat muntele Olimpului și ceea este acum sau ar trebui să vină din urmă. Apoi, sincer, neavând mentalitate sănătoasă, de americancă, așa cum e Jessica Pegula, fiica multimiliardarului Ted Pegula, unde copiii celor bogați cresc în ideea de a munci pentru a-și construi drumul lor, pentru două dintre fetele noastre, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse, tenisul e de plăcere, ca un hobby

Nu poți avea niciodată gânduri pentru ziua de mâine când ai totul, financiar vorbind, la dispoziție. Ambele familii, Cristian și Ruse, au tot ce le trebuie cu mult peste ce ar visa. Jaqueline are o mamă superbogată, Gabi Ruse un tată cu imensă forță financiară. Este greu când ai tot și nu ești Jessica Pegula să te duci la turnee montată la maxim, să te bați până la epuizare meci de meci. Nici familia Anei Bogdan nu o duce rău, dar sportiva din Sinaia cel puțin când joacă pentru țară dă absolut totul.

În urmă cu peste 20 de ani, tenisul belgian explodase prin două mari jucătoare, Klim Clijsters și Justine Hennan, dar ele au fost rodul muncii desfășurate ani de zile la Centrul național de excelență, unde pe banii Federației erau selecționate cele mai promițătoare talente de la vârstă fragedă, care intrau apoi într-un program de pregătire centralizat.

FRT nu are aceeași politică. Iar tenisul este un sport în care trebuie să ai bani serioși pentru a putea acoperi toate cheltuielile iar acolo unde există valoare trebuie antrenor, staff medical, sparring-partner și, din păcate, așa se sting multe talente care nu sunt susținute financiar corespunzător.

 

Recomanda

1 Comentariu

  1. Simona Halep ramane singurul model romanesc de daruire, lupa si efort.
    Daca ar fi avut mentalitatea si atitudinea lui Djokovic si azi era printre primele

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.