Expoziţia „Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie”

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu Ambasada Georgiei în România vă invită miercuri, 4 aprilie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „The Georgian Alphabet. Living Culture of Three Writing Systems” / „Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie”. Proiectul este realizat de Guvernul georgian în scopul promovării valorilor culturale naţionale şi a fost prezentat în oraşe precum Paris, Bruxelles, Varşovia, New York etc. Expoziţia este deschisă în perioada 5 – 22 aprilie.

În anul 2016, alfabetul georgian a fost înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În prezent există trei sisteme de scriere care au apărut ca urmare a evoluţiei limbii scrise pe teritoriul Georgiei. Expoziţia prezintă aceste alfabete şi felul în care coexistă datorită funcțiilor lor culturale și sociale diverse, care reflectă aspecte ale identității şi diversității culturale georgiene.

Din cel mai vechi alfabet, Mrgvlovani, au rezultat ulterior sistemele de scriere Nuskhuri şi Mkhedruli. Scrierea Mkhedruli (intitulată și scriere “seculară” sau “militară”) este folosită în viața de zi cu zi, iar celelalte alfabete sunt întâlnite în documentele mai vechi, în special ale  Bisericii Ortodoxe din Georgia, în texte religioase, psalmi și imnuri, pe inscripțiile icoanelor și frescelor. Dincolo de frumuseţe şi originalitate, utilizarea continuă a acestor alfabete de către comunitățile locale le oferă acestora un sentiment de continuitate.

La finalul evenimentului de deschidere, oaspeţii vor fi invitaţi la un pahar de vin georgian.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 800 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile româneşti dar și țările Europei și alte continente. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.