Factura PSD, greu de achitat

După aparent intempestiva demisie a șefului Apărării, fostul baron de Dâmbovița Adrian Țuțuianu, mai mulți comunicatori ai PSD au ieșit pe piață să vândă verzi și uscate. S-a încercat și se încearcă din răsputeri plasarea acestei probleme sub auspiciile lipsei de comunicare sau ale unui dialog deficitar dintre unii factori decizionali din PSD și liderul partidului, Liviu Dragnea.

Dinamitarea de-a dreptul a vârfului sistemului de apărare, după doar două luni de la instalarea în funcție a ministrului Țuțuianu, este o „factură“ greu de achitat pe plan extern, indiferent de jocurile de glezne pe care Dragnea le face cu „baronii“ săi din partid. Și asta, mai ales după ce cu doar trei zile în urmă șeful Camerei Deputaților s-a întreținut, la mare, într-un cadru extrem de relaxat, în cel mai cordial mod de până acum, cu fiecare dintre senatorii și deputații PSD. Spre surprinderea parlamentarilor socialiști, pentru prima dată de când sunt la guvernare, Dragnea a ascultat păsurile fiecărui parlamentar în parte.

Schimbare de 180 de grade a relațiilor din PSD

Pe lângă problemele pe care senatorii și deputații socialiști i le-au transmis șefului lor de partid, Liviu Dragnea s-a oferit, în premieră, să le facă și câteva sugestii. Potrivit unor surse din partid, liderul PSD le-a dat asigurări tuturor în cadrul informal al ședinței de la Mamaia, de la finele weekendului trecut, că se va ocupa de tot ceea ce i-a fost semnalat tocmai pentru un parcurs mai bun al partidului, fragilizat din punct de vedere imagologic după alungarea guvernului Sorin Grindeanu. Tocmai pe fondul premierei comunicaționale din interiorul PSD acum, după demisia lui Adrian Țuțuianu, de profesie avocat, se încearcă „îndulcirea“ situației cu argumentul deloc plauzibil al unei așa-zise erori de comunicare sau a unei comunicări deficitare. Secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu, a fost printre primii care au marșat pe această strategie. „Lipsa de comunicare, aici se ajunge. După cum ştiţi, la Constanţa, Liviu Dragnea a fost foarte ferm în privinţa aceasta, legat de comunicarea între Guvern și grupurile parlamentare și cele două partide, PSD şi ALDE. Ministrul Ţuţuianu, pe care îl apreciez, cred că a aflat de la presă ce au postat colegii lui subalterni pe site-ul ministerului. (…) Trebuia Ţuţuianu să spună: cine a pus pe site-ul ministerului, de la ce departament? Out! Nu faceţi aşa ceva, în primul rând informaţi ministrul“, a încercat Ştefănescu să dreagă busuiocul.

Țuțuianu și-a premeditat decizia

Mai mulți lideri ai PSD discutau marți, înainte de sesiunea de vot final a ședinței de plen, despre intenția „cuiva“ de a demisiona. Urmările gestului politic pe plan extern nu erau luate în calcul de niciunul dintre participanții la dialog, ci doar consecințele la nivel de partid. Altfel spus, un grup restrâns de social-democrați erau la curent cu decizia pe care urma să o ia fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Potrivit discuțiilor din Senat dintre pesediști, Adrian Țuțuianu ar fi pierdut teren în ochii lui Liviu Dragnea în favoarea unei colege mult mai influente, susținută și de alți social-democrați. Simpatia și susținerea restului partidului pentru Țuțuianu l-ar fi pus pe gânduri pe Liviu Dragnea, din cauza problemelor pe care le are în instanță. Cu alte cuvinte, fostul ministru al Apărării ar fi fost pe placul majorității baronilor ca să-i ia, vreodată, locul lui Dragnea. De-a lungul timpului, între senatorul Adrian Țuțuianu și unii colegi de partid s-au dus adevărate lupte pentru impunerea supremației în județul Dâmbovița. După ce a ajuns președinte al Consiliului Județean, Țuțuianu și-a cimentat și mai mult poziția la nivel local și național, astfel încât a alimentat anumite antipatii istorice.

Mutare cu bătaie pe termen lung

Înmulțirea presiunilor asupra lui Adrian Țuțuianu care i-au determinat pasul făcut înapoi, precum și atacurile publice la adresa acestuia demonstrează că această mutare a liderului PSD face parte dintr-o strategie amplă și pe termen lung. Și asta, mai ales după ce Dragnea și-a obținut un răgaz suplimentar prin reluarea de la zero a procesului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, timp care îi oferă posibilitatea să-și reafirme autoritatea în PSD. Adrian Țuțuianu este unul dintre principalii oameni care au contribuit la marile victorii ale PSD din anul electoral 2016. La Dâmbovița, senatorul a continuat să aducă un număr impresionant de voturi la fiecare scrutin și după ce a părăsit, la cerere, Consiliul Județean, optând pentru Senat. De asemenea, îndepărtarea lui Țuțuianu poate fi percepută și ca o declarație de delimitare a lui Liviu Dragnea de o parte din baronii care și-au făcut prea multe planuri de mărire, doar pentru că i-au asigurat spatele șefului lor în unele momentele dificile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.