Familia regală a României pe frontul Marelui Război. Expoziţie omagiu – la 100 de ani de la victoriile Armatei Române

Regele Ferdinand I

Muzeul Naţional Cotroceni organizează miercuri, 25 octombrie a.c., ora 18.00, în Spațiile medievale, vernisajul expoziţiei „Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918)”.

Expoziția, dedicată familiei regale Ferdinand şi Maria, susținătoare a idealurilor și intereselor naționale românești, vine să completeze seria acțiunilor pe care Muzeul Național Cotroceni le organizează cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la victoriile militare ale Armatei Române la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz (iulie-septembrie 1917).

Regina Maria

Ne propunem și prin acest eveniment să aducem mai aproape de sufletul tuturor românilor cele mai dramatice momente din istoria noastră modernă, cu gloria, lumina şi zbuciumul lor.

Preponderent fotodocumentară, expoziția „Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” va cuprinde însă şi uniforme militare, obiecte folosite de Armata Română pe frontul Marelui Război, medalii, decoraţii şi artefacte descoperite în urma săpăturilor din zonele unde s-au purtat lupte.

Regele şi Regina trecând în revistă trupele

De asemenea, vom încerca să vă purtăm în atmosfera de război, cu ajutorul reprezentanților Asociației „Tradiția Militară”, care vor îmbrăca uniforma Armatei Române din Primul Război Mondial, făcând în felul acesta o reconstituire a perioadei din punct de vedere istorico-militar.

Vernisajul va fi urmat de un recital vocal-instrumental, susţinut de: Raluca Oprea – soprana, Ioana Maria Lupaşcu – pian. În program lucrări de: Tiberiu Brediceanu, George Cavadia, Antonin Dvorak, Giacomo Puccini, Constantin Silvestri, Sabin Păutza, Francesco Cilea, Ioan Dobrinescu, Francisc Poulenc, Deniz Inan, Rodolfo Falvo, Guy Bacos.

Decorarea soldaţilor

Ca de fiecare dată, Muzeul Naţional Cotroceni s-a bucurat de sprijinul unor instituţii partenere de prestigiu în peisajul cultural bucureştean: Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Militare Naţionale, cărora li s-au alăturat Asociaţia RoMilitaria, Asociaţia ProDetecţie, colecţia Daniel Obreja şi Sorin Mărgărit.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 25 octombrie-10 decembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

4 Comentarii

  1. marasti, marasesti, oituz. 3 „victorii” la limita, in rest bataie sora cu moartea si tradari pe linie. cam subtire „performanta”, dar suficient pt sci-fi-ul istoric mioritic… ?

    • Esti de teapa lui Santa Klaus Minciunus. Care sint tradarile si care sint bataile sora cu moartea? Astept raspuns pertinent daca esti in stare.

  2. Parlamentul României v-a organiza o sesiune omagială? Patriarhia a dispus să se tragă clopotele catedralelor intr-u pomenirea celor căzuți? Ministerul învățământul a pregătit un material care să fie citit și comentat la orele de istorie, inclusiv în școlile minorităților care-i învață pe elevi numai varianta lor de istorie ostilă și fățiș antiromânească?

  3. Imperiul austro ungar oricum nu mai avea nicio sansa!Cu sau fsra Marasesti,Marasti,Oituz, etc habsburgii ar fi fost infranti oricum datorita implicarii SUA si Canadei .Grosul sacrificiilor a fost al francezilor si englezilor mai ales in confruntarea supraomeneasca de pe Somme unde au murit aproape un milion de oameni !Armata romana era o adunatura jalnica cu soldati neinstruiti adunati de prin sate si mahalale targurilor ,infometati,hraniti doar cu mamaliga goala ,insuficienta ,mucegaita .Imbracamintea improvizata si subtire iarna ,incat multi mureau de frig sau boli,incaltamintea insemna doar opinci sparte si carpe permanent ude .Ofiterii si subofiterii improvizati provenind din randurile unor foarte putin stiutori de carte nu aveau nicio pregatire sau experienta militara! La primele confruntari si atacuri ale inamicului ,aceste ,,brave ”cadre militare au luat-o la fuga abandonandu-si soldatii ! Armamentul din dotare era cel folosit la 1877 ! Toate aceste aspecte condamnabile se datorau coruptiei clasei politice in frunte cu mult laudatii Bratianu ! Singurul Bratianu demn de lauda a fost IC Bratianu de la 1877 .Acesta a vizitat zona de razboi a bravilor ostasi romani ,de mana cu fiul sau de 14 ani Ionel . Ionel care nu a invatat nimic din ,, lectia ” tatalui, la randul sau ajunge ,, mare”politician si responsabil de imaginea descrisa mai sus ,a armatei romane!Am fost batuti rusinos la Turtucaia de catre bulgari ,aliatii habsnurgilor! Oare de ce? Pe scurt, ce am fost si ce santem astazi!Intre gunoaiele politice de ieri si cele azi, care -i diferenta ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.