Favorit în alegerile din Taiwan, un ”pericol” Pentru Beijing

China l-a descris joi drept un „mare pericol” pe candidatul favorit la preşedinţia Taiwanului, Lai Ching-te, cu câteva zile înainte de un scrutin cheie pe insula revendicată de Beijing, notează AFP.

Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te (William Lai), din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.

„Dacă el (Lai Ching-te) va ajunge la putere, va continua să promoveze activităţile separatiste legate de independenţa Taiwanului”, a afirmat un purtător de cuvânt al biroului chinez responsabil de relaţiile cu insula, Chen Binhua.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că taiwanezii vor face „alegerea corectă” la alegerile prezidenţiale de sâmbătă. Lai Ching-te reprezintă „un mare pericol” pentru relaţiile dintre China şi Taiwan, a insistat el, potrivit declaraţiilor sale preluate de agenţia oficială de presă, Xinhua.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Beijingul susţine că este în favoarea unei reunificări „paşnice” cu insula, ai cărei aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului.

Statele Unite au indicat miercuri că vor trimite „o delegaţie informală” în Taiwan după alegerile prezidenţiale şi au avertizat Beijingul împotriva oricărui act „provocator” la finalul acestui scrutin.

La începutul acestei săptămâni, responsabili militari chinezi cu rang înalt le-au spus omologilor lor americani că Beijingul „nu va face niciodată compromisuri” în privinţa Taiwanului şi au îndemnat Statele Unite să „înceteze să înarmeze” insula, cu prilejul unor discuţii militare organizate la Washington.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. Regret ca prim comentariu la un subiect fff important pentru intreaga lume.
  De la inceput indragesc PACEA si linistea GLOBALA, dar din nefericire actual toate astea sunt doar vise
  nici o tara nu mai doreste cele scrise mai sus.
  1. Financiar except CHINA + RUSIA,TOATA LUMEA ESTE DATOARE -FMI, BANCA CENTRALA si MULTE ALTE BANCI.
  2. MILITAR nimeni nu mai vrea reguli ,strategii de colaborare si ajutor reciproc.
  3. JUSTITIA INTERNATIONALA + ONU nu mai au nici o putere EXECUTIVA de a rezolva pronleme etnice PACIFICE.
  BABILONIA DEMOCRATICA AMERICANA ACTUALA a adus AMERICA LA MARELE COLAPS MONDIAL si asa cum se exprima
  un mare filosof raman cu multi ani inainte ,intr-o impecabila limba franceza -AGIR c`est un chose ,mais
  SAVOIR FAIR c`est l`autre chose.
  PROBLEMA TAIWAN este castigata de CHINA cu multi ani inainte ,iar un blocaj MILITAR CHINEZ elimina orice
  dezbatere de orice natura -economica,culturala militara.

 2. crectura ; ,, un mare filozof roman „

  VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!

 3. NO,DA CUM AȘE?! DORĂ DIN ULTIMILE „ÎNFORMA-MAȚII” TAIWANEZII VOROVĂSC -AMERICANA” IAR TAIWANUL E MAI APROAPE DE „HAMERICA” CA” DE CHINA”

 4. NO,DA CUM AȘE?! DORĂ DIN ULTIMILE „ÎNFORMA-MAȚII” TAIWANEZII VOROVĂSC -AMERICANA” IAR TAIWANUL E MAI APROAPE DE „HAMERICA” CA” DE CHINA”—ASTA NU V-AM SPUS-O: CICĂ PORTAVIOCOREENELE MINI ÎNARMATE PÂNĂ-N BURIC AU PORNIT CU CONDUCĂTORUL IUBIT ÎN FRUNTE SĂ IEIE TAIWANUL! CHINA CONTINENTALĂ ? CE SĂ MAI FACĂ CU 23 MILIOANE? N-ARE EA VR-UN MELEARD JUMATE DE HĂRNICUȚI ȘMECHERI?

 5. Cred ca si China se roaga sa ajunga Trump presedinte,in felul asta Taiwan e victima sigura ….„Trebuie sa intelegeti ca, daca Europa este atacata, noi nu vom veni niciodata sa va ajutam”. Dezvaluiri la Bruxelles, i-a spus Trump presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in 2020

 6. Statele unite ale drogatilor si pedofililor homalailor si criminalilor viseaza Taiwan este parte din China si va fii parte din China 🇨🇳 cit mai curind ,succes BRICKS. SI LA GUNOI NATIUNILE DE DROGATI SI PEDOFILI

 7. E simplu: China renunță la partidul unic, și îi pedepsește pe toți maoiștii care au comis crime și abuzuri contra populației chineze, și Taiwanul se unește de bunăvoie cu restul Chinei.
  Nu înseamnă că PCC este reprezentantul legitim al Chinei, doar pentru că se menține la nesfîrșit la putere, cu forța!

 8. Cum se face ca toate entitatile chineze (Taiwan, Hong Kong, Singapore) alcatuite din chinezi care au trait liber s-au dezvoltat si au trait ca-n Occident si restul Chinei continentale cu regim totalitar comunist sub conducerea „inteleapta” a lui Mao murea de foame. Daca nu venea Deng la putere sa introduca principiile economiei de piata, China era si acum in epoca de piatra…Taiwanul se va uni cu China cand va primi garantia ca locuitorii insulei vor beneficia de libertate

 9. Va dati seama ca in Taiwan conduce un partid numit Partidul Democrat Progresist! Daca sta la putere suficient or sa lupte taiwanezii cu chinezii tot atat cat au luptat afganii cand au venit inapoi talibanii! Cateva ore intr-o saptamana ca nici aia nu puteau inainta asa repede.

 10. asupra taiwanului drepturile chinei sunt enorm de mari fata de drepturile in baza carora aceasta a anexat tibetul

 11. Va dati seama cat de puternic v-a ajunge economic, industrial si militar CHINA daca, dupa ce s-au dezvoltat de negandit inainte de reintegrarea Hong Kongului, reintegreaga si Taiwanul ?
  USA va avea enor de pierdut in fata unei Chine mari, stapanind stramtoarea si cu siguranta, prin bogatiile Taiwanului si potentialul lui amplificat de China, precum a amplificat Hong Kongul dezvoltarea oraselor metropole de pe coasta de est apropiata lui a Chinei ?

  USA daca nu face ceva mai ales imoral sau lovind sub centura China, pierde in timp mai repede decat calculat starea de hegemon planetar !

  Imi fac griji ! MISHTEAUX ca observabil GENIU ce spune pe tem ?
  Il rog foarte sfios si umil constient fiind de inferioritatea mea intelectuala, sa ne spuna !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.