Federaţia Solidaritatea Sanitară anunță – „Condiţiile pentru declararea grevei generale sunt îndeplinite”

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară„, întrunit în şedinţă extraordinară, a decis continuarea acţiunilor de protest, apreciind „insuficientă” oferta actuală a Guvernului.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, creşterea medie a veniturilor salariale pe care ar genera-o oferta Guvernului, în varianta raportării ei doar la cheltuiala cu salariile de bază, este de doar 10,5%, cu doar 0,1 puncte procentuale peste inflaţia înregistrată în anul anterior. Astfel, afirmă cei de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, creşterea medie a veniturilor salariale la nivelul întregului an 2024 ar fi de doar 13,9%, fiind inferioară creşterii solicitate.

În opinia sindicaliştilor, oferta Guvernului nu acoperă cea mai importantă parte a specificului activităţii din sistemul sanitar, respectiv nu recompensează contribuţia la asigurarea permanenţei serviciilor medicale.

De asemenea, se arată în comunicat, oferta Guvernului nu satisface nici una dintre revendicările privind adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, cum ar fi recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare şi echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

„Un element la fel de important îl constituie faptul că oferta Guvernului nu satisface speranţa angajaţilor din sănătate privind aplicarea noii legii a salarizării, Guvernul neonorând angajamentele asumate faţă de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în anul trecut. În discuţie este eliminarea unei serii de inechităţi, absenţa unei ierarhii acceptate în comun de partenerii sociali afectând totodată şi posibilitatea unei distribuţii etice a creşterilor salariale”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, continuarea acţiunilor de protest are totodată ca scop şi „satisfacerea seriei de revendicări” ce vizează Ministerul Sănătăţii, respectiv negocierea anexelor la Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, acestea având o contribuţie suplimentară.

„Se poate constata că numărul semnatarilor pentru grevă a depăşit deja peste jumătate din numărul total al angajaţilor din sănătate. Având în vedere că acum există cadrul legal pentru desfăşurarea unei greve generale, condiţiile pentru declararea grevei generale sunt îndeplinite. Acţiunile imediate pe care le va desfăşura Federaţia „Solidaritatea Sanitară” includ o acţiune cu caracter de surpriză şi prima manifestare în stradă, din acest an, a reprezentanţilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” (din categoria celor ce fac parte din avertizările prealabile), care va fi în data de 1 februarie 2024. Sperăm că Guvernul va avea înţelepciunea onorării tuturor revendicărilor, în forma solicitată, înainte de a ajunge la declanşarea grevei generale”, afirmă reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. CINE-I ȘEFUL FEDERAȚIEI „Solidaritatea Sanitară„! NU SPUSEI,DL SCRIELNIC! SĂ-L CUNOAȘTEM ȘI SĂ-L PROPUNEM ȘI SĂ-L NUMIM MINISTRUL SĂNĂTĂȚII ! LA CE SĂ MAI ȚINEM AȘA „COMPETENȚE MINUSCULE” CARE NU ȘTIU SĂ ACCELEREZE PÂNĂ LA FUND MAȘINA DE TIPĂRIT LEI!!NOI SUNTEM STĂPÂNI ! AVEM NUMA-DREPTURI -MAI ALES SĂ MUNCIM LA PRIVAȚI ȘI SĂ NE ODIHNIM (PE BANI NU PUȚINI LA STAT) UNDE ERAU SINDICALIȘTII -AUXILIARII,INFIRMIERELE CÂND –FOCURI,SĂRITURI PE GEAM,MOARTĂ-N CURTE -S-AVEM PARDON!???

  2. CINE-I ȘEFUL FEDERAȚIEI „Solidaritatea Sanitară„! NU SPUSEI,DL SCRIELNIC! SĂ-L CUNOAȘTEM ȘI SĂ-L PROPUNEM ȘI SĂ-L NUMIM MINISTRUL SĂNĂTĂȚII ! LA CE SĂ MAI ȚINEM AȘA „COMPETENȚE MINUSCULE” CARE NU ȘTIU SĂ ACCELEREZE PÂNĂ LA FUND MAȘINA DE TIPĂRIT LEI!!NOI SUNTEM STĂPÂNI ! AVEM NUMA-DREPTURI -MAI ALES SĂ MUNCIM LA PRIVAȚI ȘI SĂ NE ODIHNIM (PE BANI NU PUȚINI LA STAT) UNDE ERAU SINDICALIȘTII -AUXILIARII,INFIRMIERELE CÂND –FOCURI,SĂRITURI PE GEAM,MOARTĂ-N CURTE -S-AVEM PARDON!??? HEI!? VI S-O GĂTAT CERTIFICATELE MEDICALE,DIAGNOSTICELE DE PENSIONARE SAU HANDICAPURI,INTRODUCERI PESTE RÂND ȘI FĂRĂ PROGRAMĂRI,ADUS PRIN 112 LA MIEZ DE NOAPTE „BOLNAVI ” VENIȚI DIN STRĂINEZIA SĂ-ȘI REZOLVE ,PROBLEMUȚELE”- FĂRĂ CONTRIBUȚIE LA CASELE DE SĂNĂTATE!

  3. PE CINE INTERESEAZĂ DE UNDE SCOATE GUVERNUL BANI??? CUM SĂ IMPUȚI UNEI PĂRȚI (BUNICELE) NEAJUNSURILE? DOAR SALARIAȚII AU DREPTURIL GUVERNUL E UN „MONSTER” CARE SUGE SÂNGELE HARNICILOR ȘI CINSTIȚILOR GUVERNAȚI ȘI ALEGĂTORI!CINE-I ȘEFUL FEDERAȚIEI „Solidaritatea Sanitară„! NU SPUSEI,DL SCRIELNIC! SĂ-L CUNOAȘTEM ȘI SĂ-L PROPUNEM ȘI SĂ-L NUMIM MINISTRUL SĂNĂTĂȚII ! LA CE SĂ MAI ȚINEM AȘA „COMPETENȚE MINUSCULE” CARE NU ȘTIU SĂ ACCELEREZE PÂNĂ LA FUND MAȘINA DE TIPĂRIT LEI!!NOI SUNTEM STĂPÂNI ! AVEM NUMA-DREPTURI -MAI ALES SĂ MUNCIM LA PRIVAȚI ȘI SĂ NE ODIHNIM (PE BANI NU PUȚINI LA STAT) UNDE ERAU SINDICALIȘTII -AUXILIARII,INFIRMIERELE CÂND –FOCURI,SĂRITURI PE GEAM,MOARTĂ-N CURTE -S-AVEM PARDON!??? HEI!? VI S-O GĂTAT CERTIFICATELE MEDICALE,DIAGNOSTICELE DE PENSIONARE SAU HANDICAPURI,INTRODUCERI PESTE RÂND ȘI FĂRĂ PROGRAMĂRI,ADUS PRIN 112 LA MIEZ DE NOAPTE „BOLNAVI ” VENIȚI DIN STRĂINEZIA SĂ-ȘI REZOLVE ,PROBLEMUȚELE”- FĂRĂ CONTRIBUȚIE LA CASELE DE SĂNĂTATE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.