Fenomenul naşterilor premature, tot mai îngrijorător

Numărul de naşteri a scăzut anul trecut la 155.418, după ce în 2021 au fost 180.735 de nou-născuţi, a informat Asociaţia Prematurilor într-un comunicat transmis, luni, presei.

Potrivit sursei citate, 25.887 de nou-născuţi au venit mai devreme pe lume.

Numai în Bucureşti s-au născut prematur 2.990 de copii, comparativ cu datele raportate în 2022, când au fost 1.376 de naşteri înainte de termen.

În Cluj, în 2023, s-au născut prematur 1.019 bebeluşi faţă de 551 cu un an înainte, în Iaşi – 1.462 în 2023 faţă de 660 în 2022, în Braşov – 1.005 în 2023 comparativ cu 494 în 2022.

Conform reprezentanţilor asociaţiei, 6.284 de copii au fost născuţi de mame minore sub 18 ani, astfel: mame de 12 ani – 27 nou-născuţi, de 13 ani – 104, de 14 ani – 496, de 15 ani – 1.114, de 16 ani – 1.968, de 17 ani – 2.575, iar 3.608 nou-născuţi aveau mame cu vârsta de 18 ani.

„Aceste date demografice relevă faptul că, pe termen lung, societatea va avea o populaţie îmbătrânită, iar numărul tot mai mare de naşteri premature este asociat cu riscuri majore la naştere, spitalizare prelungită, costuri tot mai mari atât pentru sistemul public de sănătate, dar şi pentru familii, risc de depresie post-partum, dar şi riscuri în dezvoltarea neuro-motorie pe termen lung, asociate prematurităţii. (…) Aceste statistici arată că avem nevoie urgent de nişte politici noi de sănătate privind suportul acordat maternităţilor de stat atât prin extinderea secţiilor de prematuri, investiţii semnificative în aparatură modernă şi consumabile cât şi de creşterea competenţelor maternităţilor de grad II la nivel naţional astfel încât să poată trata prematuri extremi de 22, 23, 24, chiar şi 27 de săptămâni cu complicaţii severe la naştere, fară să mai solicite transfer către unităţile universitare şi regionale”, a declarat Diana Gămulescu, fondatorul Asociaţiei Prematurilor, citată în comunicat.

Potrivit acesteia, România are nevoie de un număr mai mare de personal medical neonatal, de programe şi măsuri de prevenţie a sarcinilor la minore.

Ea a spus că Asociaţia Prematurilor va continua să strângă fonduri pentru achiziţia de echipamente şi să dezvolte programe dedicate părinţilor cu prematuri, maternităţilor şi echipelor medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. vaxxinu lucreaza,
    probabil ca asta a fost intentia.

    -o arma biologica perfecta
    ar fi dat 100% decedati.

  2. Repet: nici țigăncile nu mai fac copii că nu mai funcționează nimic pentru ei în străinătate. Apropo, ce condiții de viață oferă guvernul României pentru creșterea copiilor? Nicio condiție demnă și onorabilă!

  3. Gravidele din timpul plandemiei au intrebat autoritatile americane daca vaccinul le afecteaza sarcina.
    -Nu, pentru ca vaccinul ramane in deltoid !!! li s-a raspuns.
    Proteinele spike au fost gasite si in laptele de mama, nu mai vorbim de celelalte organe.

  4. Ha, ha! Aiasta însamnă că to’ mai multe fetiță precoce cu IQ-u’ pestă medie s-or hotărât să să specializeză la SNSPA…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.