Festivalul național-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” la Parohia Ortodoxă Orăștie I, sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 14.00. Și „Călușerul Transilvănean”, duminică, 15 decembrie 2024, la a 55-a ediție, sunt cele două propuneri de petrecerea timpului liber la Orăștie. Deși fac parte din segmente culturale total diferite, muzică corală și folclor autentic, cele două evenimente au o continuitate de invidiat.
(foto cor, imagine de anul trecut)
Festivalul național-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” ediția a 33-a
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 14.00 la Biserica Ortodoxă din centrul Orăştiei vom putea asculta muzică sacră, Festival coral la Orăștie vine dintr-o îndelungată tradiție corală din această localitate (156 de ani de la înființarea primului cor). La ediția din anul acesta sunt cinci categorii: coruri de copii, coruri de adulți pe voci egale, coruri mixte, coruri mixte parohiale, la care se vor întrece 15 formații corale din întreaga țară.
(foto: caluser)
„Călușerul Transilvănean”, duminică, 15 decembrie 2024, la a 55-a ediție
Jocul Căluşarilor este unul dintre cele mai spectaculoase, mai dramatice şi mai simbolice obiceiuri populare din România. Conform tradiţiei, căluşarul este legat de sărbătoarea Rusaliilor şi este practicat cu scopul de a se apăra oamenii de fiinţele fabuloase denumite Rusalii (cunoscute şi sub denumirea de Rusalcele, Ielele, Frumoasele, Dânsele etc).
„Călușerul Transilvănean”, va avea loc în municipiul Orăștie. Va începe la 11.45 cu Parada Portului ce va pleca de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” şi va continua în Piaţa Victoriei.
La cea de a 55-a ediție participă formații de călușeri din: Glod – Almașu Mare (Alba) – Vinerea (Alba), Valea Mică – Trâmpoiele (Alba), Valea Drăganului (Cluj), iar din judeţul Hunedoara: Balşa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtineşti, Romos, Orăștioara de Sus şi Turdaş.
Foto: Călin Jorza
Religia =instrument de control al norodului