Fibră optică la noi în sat

Nu demult, la una dintre întoarcerile mele acasă, am dat de cîțiva oameni cu scări, cățărați pe stîlpii de beton ai rețelei electrice care străbate satul.

-Ce faceți, oameni buni? A căzut curentul?
-Nici vorbă! Punem fibra optică!

Fibră optică la Turmaș, un sat de numai 30 de case!? Cu cîteva decenii în urmă, nu aveam nici curent. Trăiam cu lampa cu petrol în fiecare cameră. De cum se întuneca se auzea comanda:
-Aprindeți lampa!

Cînd porneam prin curte și prin grajd foloseam un felinar cu sticla afumată, enervant de greu de șters cu o hîrtie umezită. O sticlă bulbucată trebuia scoasă cu grijă dintre sîrmele protectoare și apoi spălată sau ștearsă cu o cîrpă. Tot cu lămpașul ne luminam drumul și ne semnalam prezența carului la ceas de noapte. Uneori mergeam înaintea boilor ca să le arătăm drumul.

La Turmaș nu exista nici magazin, nici școală, nici telefon. Dacă n-ar fi fost biserică, nu ne-am fi numit sat. Pentru cumpărături, mai ales pentru cele trebuincioase iluminatului, plecam la Mărtinești după cîțiva litri de gaiț (petrol), după fitil și după cîteva sticle de lampă numărul 8. Dacă se întîmpla să pocnească sau spărgeam una, pe vreme de viscol împrumutam de la vecini. Toți aveau cam aceeași mărime. De regulă, numerele mai mari se foloseau la lămpile imperiale, agățate de plafon cu lanțuri și reglabile la înălțime și care se aprindeau numai la sărbători și la evenimentele importante.

Numai că noi, pînă la introducerea curentului electric, nu am avut nici evenimente importante și nici lampă cu lanțuri reglabile. De fapt, și nunțile, și înmormîntările, și botezurile se puteau desfășura la lumina lămpii obișnuite, fie ea și mai mică și mai chioară.

Prima spargere a întunericului nostru rural a venit de la un petromax, un felinar din oțel cromat, alimentat cu petrol, care avea o pompă și pulveriza lichidul într-un ciorap din ceva rezistent și care dădea o lumină dublă, aproape orbitoare. Petromaxul adus croitorilor de cineva din Germania a fost prima mare revoluție în orbecăiala noastră rurală. A depășit cu mult importanța feștiloiului.

Feștiloiul era doar o lampă primitivă de drum, o țeavă de oțel cu capac înfiletat la partea superioară. Fusese meșterit în fabrica chimică unde lucrau cu toții. În fapt, era un fel de cîrjă în care se turna petrol și se introducea un fitil și cu care navetiștii plecau să traverseze pădurea în diminețile întunecate sau viscolite. Cu feștiloiul ridicat deasupra capului veneau în grup cei de la Măgura și Jeledinți și îi preluau și pe cei din Turmaș, cînd ceata de umbre matinale ajungea în capul satului.

Cei cocoțați pe stîlpi fixau fibra optică în dreptul casei lui moș Florea Florescu. Omul s-a prăpădit pe vremea studenției mele, s-a stins și băiatul lui și casa a fost cumpărată de niște venituri din Maramureș. Moș Florea Florescu era singurul care avea un ceas și cea mai lungă mustață din Turmaș. Avea niște degete lungi și subțiri, cu unghii semi-transparente și lucioase de parcă erau de domnișoară. Cînd se adunau să joce cărți pe scaunul aflat pe la mijlocul satului, fila cărțile cu o finețe de mare pokerist. Pe vremea cînd începusem să fac naveta la gară pentru a merge la școală la Simeria și trebuia să prind trenul personal de la ora 6, cel care făcea legătura între Teiuș și Hunedoara, îi băteam la geam și-l întrebam strigînd:

-Moș Floreo, cît este ceasul?

De obicei, ne trezeam și ne ghidam după cîntatul cocoșilor și după cum arăta cerul și după cum se vărsa lumina dimineții. Moș Florea Florescu aprindea lampa, se uita la ceas și deschidea fereastra:

-Dați bice că pierdeți trenul de șase!

Trezitul nostru nu-l deranja și nu a dat niciodată un semn să nu-l mai trezim din dulceața somnului. Dimpotrivă, socotea trezitul și răspunsul său o contribuție la strădania mea de a merge la școală la Simeria, fiind singurul copil din sat trimis să învăț în acest oraș. Ceilalți erau la Orăștie. Explicația era simplă. Familia mamei avea o ramură de ceferiști. Trei dintre frații ei lucrau la calea ferată și împreună cu mama făcuseră socoteala că, într-o bună zi, aș putea să plec de la internat și să stau la unul dintre ei.

Din păcate, nici unul n-a ajuns să-și cumpere o casă în Simeria și să mă găzduiască, așa că am rămas toți anii de școală la trenul de 6 și la gara din Turdaș, totdeauna cu lumina stinsă. Dacă ajungeam mai repede și înlăuntru se mai afla cineva, dădea un semn cu o tuse de avertisment și răspundea la „bună dimineața!”

De fapt, ceasul, patefonul și televizorul au generat nenumărate povești despre lumea nouă. Doctorul veterinar de la dispensarul comunal a fost a doua persoană cu ceas din sat. Avea angajată la perechea de cai o îngrijitoare, nana Nică, o femeie care vorbea singură și creștea o fată din flori. Nana Nică a rămas proverbială cu trezitul la oră fixă. Doctorul ne-a povestit mai tîrziu că într-o zi în care trebuia să prindă un tren dis-de-dimineață din gara Turdaș a rugat-o pe Nana Nică să îi bată la geam pe la ora patru. Și cînd dormea mai bine, pe la trei, a auzit bătăile în fereastră și pe nana Nică strigînd:

-Domnul doctor, mai am mult pînă cînd trebe să vă trezesc?

Întîlnirea lui Florea Florescu cu televizorul a rămas și ea de pomină. Trebuie să vă spun că, prin 1968, în Turmaș exista un singur televizor. Era la casa lui Serafim, unul mai al Dracului și cu casă mai mare și cu bani mai mulți. Lucrase și pe la primărie. Își pusese aparatul în pridvorul casei ca să nu-i aducem noroiul de pe uliță pe covoare. La el mergea tot satul și tot el ne dădea afară cînd voia să se culce. În rest, era la liber. Primitul oamenilor la televizor era semnul superiorității sale față de noi care nu aveam și unii nici nu știam ce-i. Ei bine, moș Florea Florescu, auzind că toată lumea se duce la Serafim să vadă televizorul, într-o bună zi a prins curaj și a pornit și el spre această formă blestemată de cunoaștere electronică. Era în prima parte a zilei. A găsit poarta casei deschisă, a intrat, a pătruns în pridvorul casei unde se afla minunea și s-a așezat în fața ei. A stat cam o jumătate de oră, s-a uitat la ea ca la un obiect de mobilier neobișnuit, s-a chiorît și pe laterale, și prin spate, pe la sîrme și a plecat contrariat. Cînd a ieșit în uliță, a dat nas în nas cu Serafim, întors de la cîmp, care l-a întrebat dacă i-a plăcut la televizor.

-Plăcuuut! Doamne, ține-l, cum să nu-mi placă! Da nu mi-o zis nimic!
-Și cine ți l-o pornit?
-Nimeni! Stătea pe masă!

Așa am aflat că Florea Florescu a stat o jumătate de oră în fața aparatului, l-a privit ca pe un mobilier interesant și neobișnuit și a plecat neînțelegînd de ce ne înghesuim atît de mult în fața cutiei cu geam de sticlă. Lui nu i-a spus nimic și același lucru s-ar fi petrecut și astăzi, cînd ar fi putut beneficia de două sute de canale.

Azi dimineață, am deschis calculatorul, l-am conectat wireless și am scris aceste rînduri. La Turmaș este rețea de fibră optică, alimentare cu apă din Munții Orăștiei și o capelă pentru înmormîntări.

De aici aș putea încerca să transmit live chiar și alte secvențe despre trecerea timpului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 51

44 de Comentarii

 1. Tembeliziunea, celularul și internetul au nenorocit oamenii mai dihai decît orice năvălire, împroprietărire (stricarea obștii de fapt) sau colectivizare. Vorbesc de oameni, de cei din sat.
  De doi ani de zile au pus o antenă de celulare pe dîmbul de deasupra bisericii. Pentru o mână de oameni nu s-ar fi meritat nicicum; prea puțini, era ceva semnal (slab, nu peste tot) și era deja fibră optică.
  Prin primărie au pus pe stîlpi leduri ce dau lumină murdară și, deocamdată doar în mijlocul satului, camere.
  Avînd de pe vremea CAPului apă la țeavă, gratis, oamenii nu vor apă adusă de…de unde e adusă pe bani. Nu știu ce vor face cînd vin cu gazul din moment ce pădure este destulă.
  Am prins luminat și cu lampă și cu curent. Casa nouă avea curent, casa veche, nu. Amintirile plăcute le am mai ales din casa veche poate și din pricina luminii de lampă nu numai a pereților de pămînt și a patului cu strujeac (străjac în alte părți).

 2. China comunista este Binefacatorul prin preturile ei mici care au democratizat lumea mai mult decat un milion de partide politice …Toata fibra optica din Romania este made in China…Toate modemurile, receiverele pentru Internet din Romania sunt made in China….Toate panourile fotovoltaice, invertoarele, echipamentul fotovoltaic din Romania sunt made in China…Majoritatea telefoanelor mobile, televizoarelor color, aerelor conditionate din Romania sunt made in China….Doar Curentul electric e din Romania si a ajuns si in satucul Turmas pentruca nu mai trebuie in alta parte… Sistemul electro energetic din Romania NU mai are consumatori industriali ca sa plateasca factura la curent…In lipsa de consumatori industriali sunt utili si micii consumatorii din Turmas, platesc factura ca au bani.

 3. Eu chiar aș vrea să văd un filmuleț, ceva cu satul ăsta despre care ați scris atât de frumos. Și poate ne spuneți când a început electrificarea în Turmas. Eu m-am născut în oraș Nouă electrificarea și poporul rus libertate ne-au adus ceva mai repede.

 4. Domnu’ Nistorescu, nu numa’-‘n Turmașu’ cu 30 de case se zbat ăia („Gigi TV”, nu?) să ne binecuvînteze cu aninarea „fibrei”!
  Cu 10 ani în urmă au făcut asta în orașele medii și mici nemții care au preluat O.T.E. și au schimbat pe „tablă”, în „RromTelekom”! Atunci m-am întrebat: DE CE? Nu ințelegeam nimic. Și nu avea nici o justificare comercială, și cu atît mai puțin financiară! Ne-au pus-în-brațe binefacerile modernității amerloce fără să ne întrebe măcar dacă chiar avem nevoie. Investițiile lor au fost foarte mari, iar în berouri aveau o legiune de pupeze care erau plătite aiurea, ca să joace roluri de „agent comercial”. În aproximativ 5 ani filiala „Telekom” Rro’ a ajuns în pragul falimentului, „fibra” nu a împiedicat-o să piardă jumătate din clienții de start. Negare completă a sensului, economic și kopitalist vorbind.
  Acum știu DE CE s-a zbătut Nemtzuria să ne pună „fibră”, juvăț la gît: așa a fost ORDINUL de la Marele Lickurici (Nemtzuria e o ȚARĂ OCUPATĂ MILITAR de 78 de ani, și face ce i se spune – inclusiv în 1963 a adoptat legea cu „gastarbeiter”-ii turci, urmează una și la noi, cu bengalezi)! Cum mi-am dat-seama? Pînă la Punerea „fibrei”, la cel mult două luni mă suna „cineva” ca să mă întrebe CE POST DE TELEVIZUINĂ URMĂRESC PE ECRAN, CU CINE VOTEZ, CE PĂRERE AM DESPRE MERSUL SOCIETĂȚII. Și nimic despre ce cîrnat îmi place, sau dacă-i bun ciolanu’ cu fasole de la 1 de Cemvre a’ lu’ ghinăraru’-ieruou măCiucă! De la Punerea „fibrei” (Allah fie lăudat!), NU MĂ MAI ÎNTREABĂ NIME’, NIMIC, iar mărinii amerloci șî zuavii dîn l’Affrance zburdă cu fetițili di la Karakăl sau Tschinkou.
  Aviz amatorilor de „live”…

 5. bani publici pentru firme cu dedicatie.. „minunile tehnologice” de genul asta la sate nu au niciun beneficiu comercial… de banii aia chiar se puteau face lucruri bune pentru populatia mai saraca

 6. Dupa ce se aude pe sârmă, nu va trece mult timp și modul de vieță din Turmaș si alte cătune de anii ’50 vor fi din nou de mare actualitate.Ați auzit despre „acceleratoriști”? Davosiții cred că societatea se”primeneste” printr-un război major odată la 80 de ani.Atacul nuclear e mizer pentru că se întoarce împotriva atacatorului iar viața-n bunker nu e chiar viață pentru că, mai devreme sau mai târziu, viitorul e afară.La fel ca bolile de radiații.Plus că într-un bunker se pun probleme iar statutul nu e vreo scofală ci, mai degrabă o țintă pe spate.John McAfee a despre asta a vorbit.Si a murit O lume cu reteaua de energie dărâmată numără morții cu sutele de milioane.Au trecut 80 de ani de la WW2.WEF,WHO, si alte W-ri piăie locul unde ar putea lovi.După asta, to. ping va veni cu gentuta, ca acum 12000 de ani, după cometă,cei care au mai rămas din civilizație.Va veni cu cărticica lui Mao, exact cum spunea aposyolul Iadului,K Schwaab.

 7. CUUUUUM, ASADERAU era inainte de Comunisti ?
  NU creeeez/ca …
  Scrietii Mincinosi despre InterBelic au facut Beshici la Laboutze laundand MIZERIA CvasiGenerala din acei Ani in care s-a DEMOLAT Romania MARE din;
  PROSTIE,
  HOTIE,
  TRADARE si – mai ales- prin DISPRET si URA Tampita pe BOBOReni …

  Adica de URA Neamuri NAROADE, ieshite din ADNuu’ lor DeGenerat de Traiul de Generatii Succesive la Oras si ImBuibare Alimentara ca Semn al „BOIERIEI” …

  Comunismul, desi NU s-a vrut si … PROIECTAT ca atare de catre PROIECTANTI, a fost o Mare, Uriasa SANSA Ratata de DezVoltare !

  DE CE ratata ?
  Pen’ca a incaput pe Labbe RELE … 🙂

  Adica prin Ideea TAMPITA in Aparentza, da’ PERFIDA si GENIALA pentru Proiectantii Comunismului, dezamagiti ca le-a scapat din Labbe prin Devierea spre Comunism NATIONAL.

  Ideea ca, daca erai Muncitor, automat deveneai mai Destept si puteai sa DAI Ordine si Indicatii Pretioase Indivizilor cu CARTE Serioasa, fie acestia CHIAR FOSTI Tarani sau Muncitori …

  Un Cumnat, decedat din Pacate, in MARE Parte din Necazul ca a fost abandonat de Fostii Sefi Comunisti dupa Lovilutie, deveniti Mari Rechini Capitalisti …

  Muncitorii aveau Leafa mai MARE decat Inginerii, dupa Ideea ASTA Tampita a Proiectantilor Sistemului Comunist …

 8. Excepțional Editorialul Maestrului! Alexandr Alehin viu! Are în port’moneu cernoziom B de la casa părintească! Pe acest site cei mai mari patrioți Baba cloanța, Darius! Cea mai înzestrată persoana? Core! D-le Darius! Domnule dragă! Dincolo, în veșnicie, unde nu e întristare și suspin, furaciunea, hoția, sunt aur topit vârât pe gura „flamanzilor” de avere , fiind acum aici,vii în România! Ba un obez la Cornu, 1 mld de Dolari vânzare Petrom, ba unu de la PNT-CD la FPS! D-le Darius. Domnule dragă! Dumnezeu nu poate fi „driblat” cum aiurea încearcă să ne convingă mizeriile umane, troli psd! Dumnezeu e pur, etern, imparțial! D-le Darius! Fiți liniștit, lucrurile își urmează „firescul”..Fiecare pasăre pre limba ei piere! Sunteți bun, uman, patriot, contra hoției! Cinste mamei care v-a născut pe pământ! Bunul Dumnezeu cu dvs și cu copii dvs! Pt trolii psd? Karma Hoților! Iadul vesnic. viermele cel neadormit! Sus România, sus Munca! Jos hoția și vânzarea de Neam!

 9. CONTINUARE
  Reparand un Motor de DACIE personala in Casa, dupa Spalare – era de la Masina mea DACIA, stricat (CRAPASE Blocul Motor la Sudura si SUDURA la FONTA se facea la “Timpuri Noi”.
  La o Frezare (Ca prin SUDURA se strambase un Pic ) pe Sestache la Timpuri Noi, peste Gard … 🙂 Frezare excesiva, s-a scurtat Blocul Motor si ar fi lovit Pistoanele in Chiulasa.

  IO, Inginer da’ NU am lucrat NICIODATA la f’o Slujba Platita

  (Prilej de „Lupta de Clasa” cu Cumnatuu’ … :), mai ales dupa CE a vazut CAT castigam ca Particoler Autorizat … 🙂

  am avut Ideea de a pune DOUA Garnituri de Chiulasa, Una Peste Ailalta !
  Ca sa compensez Scurtarea Inaltimii Blocului Motor.
  A functionat perfect …

  CAND am facut o Cheie Dinamometrica prin Etalonare Succesiva cu … 😊 Sticle de un LITRU de Apa ca Greutate STANDARD, prin Prinderea unei Chei cu Clicket in Menghina si la care am atasat o Tija de Otel ARC7, facuta (furLuata … ) TOT de el in Uzina,

  O Sticla de Plastic de un LITRU 1 Kgf X Metru Lungimea TIJII, un KgfMetru … 😊 o Gradatie pe un Cadran atasat Cheii
  Sau daca vreti 1 dNm, Cuplu de Strangere, par example …
  Doua Sticle … etc.

  Cu ASAOCHEIE Dinamometrica am strans cele DOUA Garnituri de Chiulasa, Una Peste Ailalta si Motoruu’ a mers perfect …

  “Clasa Muncitoare” a renuntat la OriCE retinere doctrinara si mi-a zis, mandru de mine:

  “Ba, TU daca ai fi lucrat ca Inginer ai fi avut Salariu mai MARE decat mine, Maistru Sculer-Matriter !”

  ASA de convinsa a fost Clasa Munctioare, saraca de Valoarea Danshii !

 10. CONTINUAREA CONTINUARII
  Numai ca PERFIDIA acestei Idei TAMpITE in Fond, s-a vazut prin REZULTATELE Danshii PARSIVE:
  TOTI Indivizii care au condus URSS dupa Stalin erau „Clasa Muncitoare” :
  Hrusciov,
  Brejnev,
  Andropov, chiar daca era KGBist, la Origina TOT Muncitor a fost,
  Cernenko.

  Gorbaciov a fost Tractorist …:) S-a mascat in Tractorist, ca Ta’suu’ era CHIABUR … 😊
  ASA s-a calit Oteluu’ Sabiei PROIECTANTILOR cu care au DEMOLAT URSS si Socialistii
  Le-a REUSIT Selectia INVERSA !

  IO mereu il tachinam pe Cumnatuu’ dupa Lovilutie cu:

  “BA ! Clasa Muncitoare, ca ASA ii ziceam de Dulce … 😊
  Vazusi CE iti facura Sefii TAI Comunidti ?

  TU ma criticai pe Mine, ca voiam sa TRAIESC Bine, mai Bine decat cu Leafa de Inginer si uite CINE a avut DREPtate !
  Ca de Cate ori vii pe la mie, te tratez cu Friptura, Vin BUN, Tigari KENT !

  “BAaaa, IO eram mai Socialist decat tine, ca CITISEM destule si STIAM ca “au luat-o pe Ulei Comunistii”.
  Este Bine ca din Secretar de Partid pe Sectie de Uzina ai ajuns BodyGuard la |Dragonul Rosu? 😊 si Acolo cu Pila de la Frate-tuu’ (Celalalt Cumnat Mare Diplomat si Sinolog, pe Bune),ca il STIA Fostuu’ Handbalist, Sefuu’ de la D.R
  . …
  Mai lua o Inghtitura de Tzuica si aproape ca plangea …

  Cati ca el, Maistri si Muncitori EXCEPTIONALI a pierdut Romania ! Consuma Ieshti KK
  A murit de CANCER, Boala Amaraciunii personale devastatoare …

  Consuma UNii KK En GROS cu Idei de Genuu’ ca NU mai era Nevoie de Muncitori, ca Masinile Automate si IA vor schimba TOTAL, TOTuu’ To’arashi …😊

  Frectii Mintale de Neterminati :
  Da’ UZINELE unde se vor face Astea Automate CINE le vor face ?

 11. Domnule Darius! Furaciunea, hoția. Vânzarea de țară, toate sunt facile. banale, elementare! Iubirea de mormânt de mama, de tata? Ehei, ehei. D-le Darius! Foamea Fizică face genocid, foamea Spirituală da viață, valori, Dumnezeire! Ce e omu’ dle Darius? Un biped în căutare de Divinitate! Oare? Hnnn, io v’va dorrrescc să mmmuncciti cccu poffftta! Semnat general cu 4 stele, prostul României! D-le Darius! România e „canibalizata” de lepre, idioți, proști! Asta e!

 12. E drept, târâș grăpiș, progresăm.
  Discrepanțele față de Europa, dar și cele din interior, sunt, însă, foarte mari.
  În România :
  – între salarii-pensii minime și cele mari
  – între salarii la stat și în privat
  – între asistența medicală la sat și la oraș
  – între multe locuințe/școli rurale, cu wc în fundul curții și cele urbane
  – între români care nu au încă energie electrică și cei cu … fibră optică
  etc

  Dând replică unui român care se mândrea / lăuda cu modernizarea traiului său, un anonim răutăcios de pe net scria :
  „Ăștia care râdeți de Vaslui, voi vă dați seama că România este Vasluiul Europei ?”

 13. Părinții mei au avut printre primii tembelizor în sat. O vreme au fost singurii de pe uliță. Uneori îl puneau pe pervazul ferestri deschise și bănci afară.
  La ceilalți bunici, alt sat, era tembelizor doar la școală. Directorul a primit ordin s-adune oamenii la aselenizare. Nu mai știu care a zis, o știu din auzite, eram mic, după ce a văzut minunea: apoi numai pt atîta am ieșit din crîșmă? A doua oară n-a mai venit nimeni. Românii n-au pus botul nu numai la covideală dar nici la aselenizare.

 14. Numele se capătă după baștină, meserie și rolul pe scena vieții; și ne găsește AI zeci și zeci de ‘name tape’ de Florești, de la Kogălniceanu prin Craiova la Cincu, până la Câmpia Turzii. Florescu, la un capăt e din flori iar la celălalt agronomi, profesori și magistrați; și-l găsește Electrecord și pe Florea Florescu cu o Precizare:

  „O spun, la vârsta mea, epocii,
  În graiul nostru, românesc,
  Că toamna numărăm bobocii,
  Da-n alte anotimpuri cresc!”

 15. am cautat si am gasit ca-i la 1,5 km de inima comunei in S si la 5 km de Turdas in N si cativa km pana la un Parc tematic in est-ul satului. Comuna are aprox. 1000 de locuitori, deci revolta unora este ca la aprox. 1000 de oameni rasfirati pe dealuri li se ofera sansa unui Net. Poate 700 sunt seniori in pragul plecarii, poate nu, de ce acesti oameni, cateva sute nu trebuie sa aiba dreptul la sisteme de informare? Mie nu-mi place telefonul, de multe ori ma pierd in cautari de la wiki la meteo si transport sau ratacesc pe strazile unui oras din lume. Daca sunteti revoltati priviti cu atentie sunt multi seniori care butoneaza un telefon, iar uneori singuratatea este grea, asa unii pot fi mai aproape de copii. Cat de egoisti pot fi unii, parca le-ar manca din traista lor si numai ei trebuie sa aiba dreptul la net. Imi amintesc ca Iozefina Pascal vorbea ca sunt chiar orasele unde nu exista un bancomat, dar Ciolacu vrea ca toti sa folosim card. Voi care va faceti platile cu telefonul de ce va deranjaza ca un copil ar putea avea acces la net? Sigur sunt si copii intr-o comunitate de 1000 de suflete.

 16. Frumos expusă imaginea satului din acea perioadă și mai ales fidelă. M-am născut intr-un sat din Vaslui, și am recunoscut cumva condițiile de trai ale anilor 60 însă după moartea lui Gheorghiu Dej a cărei înmormântare am auzit-o la radio, a început electrificare satelor,construcții de scoli noi, cămine culturale. Nu era așa primitivă viata în Vaslui ca la Turmas. :)))))))))…majoritatea locuitorilor satelor aveau aparate de radio unde chiar aveai ce asculta.

 17. Contdstatarule, dacă rectificai blocul prea mult, îți ieseau cămăsile de la cilindrii afară si asta n-o scoteai cu garnituri de chiulasă.Trebuiau date la strung, centrate cu comparatorul si asta dura un an si-o vară, pe platou sau dispozitiv special sau pe freză portal si nu era la îndemâna oricui.Ce ai auzit tu despre garnituri, se puneau două ca să scadă compresia ca sa poți băga gazolină-n ea fără să detoneze si puteai să strângi fără pb chiulasa la mână, numai s-o faci în cruce, dinspre mijloc spre exterior de două ori, ca să calce.Mi-am reparat Dacia cu motor si cutie cu tot, singur.Am sudat-o pe dedesubt, am antifonat-o, i-am schimbat parbrizul și am vopsit-o singur in doua săptămâni.Era o masină-do it yourself-.Motorul l-am dat jos, l-am făcut bucăti i-am schimbat setul, distributia,cuzinefii palier si maneton, l-am asamblat si montat pe masină în doua zile.A pornit la sfert.

 18. La căminele groazei,la ferma dacilor este trasa fibra optica? Săpați adânc la ferma dacilor și poate aflați adevăruri ascunse! S-ar putea ca „piromanul” sa fie in slujba KGB! Oricum organele dorm in somnul cel ce moarte!

 19. EXTRAORDINAR,CAT PROGRES !!! Editat!Da de tuburi subterane nu ATI auzit ???furati mai mult daca bagati din alea ,platesc romanii!!!si eu care vroiam sa.mi arunc telefonul Digital si sa trec la GSM ALA CARE TINE BATERIA VREO LUNA.

 20. Este ca si cand deschizi la sat un salon de coafura manechiura si pedichiura dar femeile continua sa-si rupa spatele carand apa cu galeata de la fantana, lemne de foc din magazie pentru ca conducta de gaz e doar una mare care se duce la hub-ul hotilor din Austria si wc-ul e in curte unde ingheata iarna la minus 5C.

 21. si peste toti ploua cu semnal gps si din satelitii lu elon musk – peste 8’000 deja.

  @axon
  -china a practicat dump.ing,
  si-a terminat osanza si acum e pe ducă:
  exact ca in Ceaushima.

 22. direct din Wikipedia,
  „O altă importantă realizare pentru Orașul Filiași a avut loc în jurul anului 1955, când primarul (președintele) din acea vreme, Ștefan Moraru, a introdus pentru prima dată electricitate pe toate străzile și iluminat stradal pe toate arterele principale, acesta extinzându-se în tot orasul în următorii ani. O altă mare realizare a primarului Ștefan Moraru a fost amenajarea străzilor din orașul Filiași, acestea fiind pavate cu piatră cubică începând cu anul 1960, tot sub conducerea lui Ștefan Moraru în Filiași s-a introdus prima rețea de canalizare și apă potabilă ce acoperea zona centrală a Filiașiului. În jurul aniilor 1958-1963, sub ocârmuirea primarului Ștefan Moraru s-a amenajat primul centru de agrement și relaxare la Hanul Mare, zona celor 3 lacuri, existând posibilitate și condiții foarte bune pentru pescuit, iar la sfârșitul săptămânii se deschidea debarcaderul, fiecare cetățean având posibilitatea de a se relaxa vâslind. Casa de Cultură împreună cu Grădina de Vară au fost construite în jurul anului 1954; aici se țineau balurile de săptămână, se proiectau filme și spectacole. Ștefan Moraru a rămas și va rămâne în istoria Filiașiului unul dintre primarii care au pus piatra de temelie Filiașiului de astăzi.

  Tot sub ocârmuirea lui Ștefan Moraru s-a construit actuala piață și Hala orașului. În jurul anului 1967, Ștefan Moraru a pus piatra de temelie a Fabricii de Pâine, a Restaurantului Jiul și Grădinii de Vară din spatele acesteia. Omul Ștefan Moraru a fost singurul care a schimbat fața comunei Filiași iar în anul 1968, în luna mai, Filiașiul sub Ștefan Moraru a primit rangul de oraș. ”

  „Omul Ștefan Moraru a fost singurul ”
  -numai pt. expresia asta deshantzata maxtor ar baga genocid
  acolo unde este cazu….

 23. o lume peste o alta lume… si vor mai fi si altele care vor fi vorbite peste timp… n-as numi-o evolutie ci mai degraba transformare…

 24. Da. Fibra optica.internet.digitalizare…
  Pentru ce? Pentru control. Pentru monitorizare, pentru lagarul digital mondIal….
  De ce digitalizare inainte de o dezvoltare de stricta necesitate, de utilitati?
  Pentru ca satana, tata minciunii se grabeste :

  rabinul Menachem Mendel Schneerson 1902-1994, cunoscut si ca Lubavitcher Rebbe. N-a fost niciodata in Israel, veneau sefii Israelului la el: Menachem Begin, Ariel Sharon, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Moshe Katzav, Benjamin Netanyahu:
  „Faceti ceva pentru venirea lui mesia!”(antihristul)-zice rabinul…
  Netanyahu umil cu capul plecat zice : „noi facem, noi facem”!
  Rabinul raspunde : „se pare ca nu faceti indeajuns”!
  Asa ca iudeomasonii globalisti satanisti pentru ca nu recunosc ca Mesia a venit acum 2000 de ani prin Iisus Hristos-Calea, Adevarul si Viata, au facut : razboaie, revolutii colorate, „primaveri” arabe, euromaidane, invazia migrantilor arabi,negri,asiatici catre Europa, „crize” financiare, medicale, climatice, sociale, militare, au acaparat resursele energie, finante, alimente, farma, media si iata rezultatul, care, se pare ca tot nu e deajuns pentru ca, ce sa vezi, Bunul Dumnezeu le stă impotrivă „alesilor”, si le incurca planurile diabolice de înrobire a lumii, de transformare a lumii intr-un lagar digital, invatati fiind de tatal lor satana-tatal minciunii!

 25. @Fără alogeni în funcții publice !!! , „Faceti ceva pentru venirea lui mesia!”(antihristul)-zice rabinul…

  -si unii s-au apucat de Cenzurat!

 26. Asta e un editorial din seria modelelor care va face „urmasul” lui Creanga sau Clistrat Hogas. Niciun rind din editorial nu da prilej de critica, din contra. Pentru cei care au trait o vreme cu lampa, fara televizor,la inceput doar cu o galena( un fel de radio cu casti), este ceva rascolitor. Traitor intrun sat necooperatavizat, presupun ca si la dvs era la fel, am simtit modernismul mai tarziu, cu electricitate doar prin 1963, deci si a radiolului si aparatului tv. Dar viata mergea inainte, copii gasind orice pentru distractie si voie buna, inclusiv intrecutul la cine are fisa la biblioteca mai plina. Ce stiu copii de acum, care sunt dusi cu microbuzul la scoala si devin obezi. Noi, o parte, mergeam peste 4 km, dus intors si nu simteam o greutate! Dar societatea evolueaza…

 27. D-le Justinianus! Sunteți săpun Duru, Duru la gură! Aveți pofta de vorbă ceva de speriat! Faceți clăbuci pe boltă platina la adresa PSD, Firea, Pandele, Piedone! Și liderul PSD din Senat , decontări de 100 000 de lei? Dle Justinianus suntem cretini? Suntem iobagi? Mai avem proprietatea proporției lăcomiei? Zi matale! Cine se duce de pe 3.01.2024 în jeg, rugină, sărăcie, cu geanta cu scule în cârcă? Cine dle Justinianus, Cine? Domnia ta? Ciolacu? Ciucă? Voi, ambii trei, nu sunteți capabili ca să legați trifazic un motor electric! Bubuie România, Bubuie Alro Slatina de deștepți ce sunteți! Ia spune Justi! Ia spune! Cine îmi da de mâine colțul de pâine, colțul de pâine? Revoluționarul din Buzău, Doctorand la SRI? TU, un lingău psd? Ciucă? Sau sudoarea palmelor mele? Palmele mele ma salvează de frig, sărăcie, foamete? Lider PNL din Senat decontări de 100 000 de lei? S-a întâlnit la barieră hoțul cu prostul dle Justinianus? Ce părere aveți? Aprobați pozitiv furtul, hoția? Întreb, nu dau cu paru’…

 28. Ai auzit Justinianus, ai auzit? Suma algebrica a intensităților unui curent care se întâlnesc într-un nod de rețea, este egală cu zero! Este o lege Justinianus, este o lege! La matale în cap suma laudelor care se întâlnesc la sediul PSD este tot zero! Ai auzit Justi de J, densitatea de curent? Știi ce este un pint? Nu este pinteni de la călcâie! Este o unitate de volum! Dacă prostia ar durea, matale Ai fi sirena lu’ Vasile Roaita! Munca? Este ceva gen acid Sulfuric concentrat pentru activul de partid PSD-PNL! Munca? Cancer și AVC!

 29. @ Ați ”evaluat” pe ce creștere a pieței mizează firma care v-a livrat fibră optică la Turmaș, ?

 30. Brrr ce frig este în Mausoleul din Piața Roșie! Era bun un godin pe lemne, adus din stepa Calmuca. Am în vene nu sânge, ci formol( 40% aldehida, 60% H2O). Ieri m-a vizitat incognito Ion Iliescu. Era palid la față, translucid! Zicea camaradul Iliescu printre buzele vinete de frig, că revoluția din 89 din România a intinat copios înaltele principii ale comunismului de clasă! Dânsul adică Camaradul Iliescu, e strivit de Capitalismul de Cumetrie! Chiar un ziarist cu nume de legumă care face 10 ani de temniță grea, i-a băgat sula în coaste! Camaradul Iliescu doarme cu poza camaradului Ceaușescu supt pernă! Mai da de pomană ba o seceră, ba un ciocan, toate în amintirea ilegalismului comunist! Ce vremi erau înainte! Ce vremi! Acum sunt sorcovit cu sorcova din plastic Made în China, nu cetina prospata de brad, culeasa din Siberia de deținuți politici! Ce vremi apuse, ce vremi apuse.. Glumă pt iubitorul de țară Darius, un om cu principii morale, cu dragoste de țară, un patriot! Cinste mamei care l-a născut!

 31. O fi romanul ‘Munca” de Emile Zola, roman pe care 98% dintre bucureșteni îl au în biblioteca dar pe care nu îl citește nimeni? Munca? Munca? Pentru activul de partid PSD-PNL acest verb nu impresionează deloc! Este un verb urat de toată lumea! Cum zice evreu’, io dacă muncesc, când mau am timp ca să fac bani? Banu’ nu e ochiu lu’ Lucifer! El te scoate la Taverna Sârbului a lu’ Tuca, el îți dă Bugatti Veyron, Ferrari, Maserati! El te curăța de jeg, sărăcie! Deci? Activul de partid PSD-PNL face bani, nu se joacă! Proștii în uzine, pe câmp…

 32. Cine muncește de mâine? Cine? Iooo dddraaagii rromani vvv’a urrrezzz sssarbbbatoriii fericite sssi poftă de mmm’un’ ccca! Cu analfabetu’ ăsta obez, merg de mâine la muncă? Stau la popota și mănânc ceafă de porc cu fasole sleita și îmi întra banii în cont? În ce jeg trăiesc, in ce jeg!

 33. Multumesc, dle Nistorescu… am trimis articolul copiilor mei…
  Am 68 de ani, sunt pensionara, sotul la fel, ambii cu studii superioare si cam asa erau si povestile mele si cumva ale sotului(nascut in Brasov) pe care le-am spus copiilor mei nascuti in 1980, respectiv in 1983…
  Ambii sunt toata ziua cu internetul in fata si la birou si acasa(locuiesc in Brasov)… ba, chiar si nepotelul nostru de aproape 6 anisori ii cere la mamica lui sa ne trimita poze sau sa imi trimita „un mail”… mazgaleste el acolo, apasand tastele la laptop si punand zambilici pentru bunici!!!
  Am fost incantati si eu si sotul meu(amandoi citim mereu cu placere editorialele dvs!) sa ne reamintim vremurile copilariei, vremuri nu usoare, dar care pentru noi, copiii, au insemnat o copilarie frumoasa, cu joaca toata ziua pe-afara!!!
  Pana se intuneca si apoi intram in casa si repede la culcare, ca era bezna…
  Multumim, dle Nistorescu!

 34. Ce facem de mâine maestre Cornel Nistorescu, ce facem de mâine? Întreținem plaga numită Burghezia Securista Bugetară? Ne-a crescut impozitul de la 1% la 3% ,ca revoluționarul analfabet din Buzău, Docturandul la SRI, să țină în puf de gâscă polară , Burghezia Securista Bugetară? Dle Nistorescu! Mai aveți somn? Mai aveți liniște? Burghezia Securista Bugetară la Nisa, vile în Viena și noi, talpa țării împovărați de taxe și de impozite? Dăm faliment în 2024? Sau ne tărâm precum melcii în pustie?

 35. Nu mai sunt vaci, nu mai sunt porci, nu mai sunt găini și ce este de o gravitate până la disperare nu mai sunt nici copii prin satele românești. Este în schimb fibră optică, internet de mare viteză… unde ești Dorina Drăghici să cânți
  “Avem internet în sat
  Măi Ionele, măi
  Multe multe s-au schimbat
  De când în Spania ai plecat
  Măi Ionele , măi.”
  Am revenit la folclorul din ani de după colectivizare.
  “Cobori Doamne pe pământ
  Să vezi Stalin (Reagan) ce-o făcut.
  O făcut din capră vacă
  Din țigancă deputată.
  Decât brânză cu smântână
  Mai bine cu ceas de mână.”

 36. Privații ard de fericire cu noile taxe! Burghezia Securista Bugetară la „adăpost” de sărăcie, frig, grija zilei de mâine, odihniți, dați cu odicolon pe obrajii grasimosi! Plebea? Plebea, talpa țării în jeg, salar minim pe economie! Nu o să ia analfabetul din Buzău, revoluționar, Docturand SRI, armament american de 38 de Miliarde de Dolari? Arme de pe vremea războiului din Vietnam? Ce contează! La 10% comision, ai 3.8 Miliarde de Dolari în cont? Merita șef la PSD? Pentru 3.8 mld de Dolari, merită! Proștii la șaibe, jmecherii miliardari!

 37. In fiecare vacanta, nelipsita compunere: „vacanta la bunici” !

 38. Avut-a dreptate PROPHETUL 😉 ca dupa 27 decembrie 2023 …e gata cu BALCIUL ? 😀

  Ataca rusii sau ataca urcacii ? Ce se mai aude … ?

  Mie mi-e deja: straniu mishteaux asta al … vostru 🙁 ! Stie vreificat prea muuulte 🙁 !

 39. Ură, ura, ura! Național Socialismul psd ne îndeamnă la muncă multă pe bani puțini! Burghezia Securista Bugetară privește de pe margine spectacolul grotesc, absurd! De mâine? De mâine ce? Nu mâna pe lopată? Că doar nu toți suntem Securiști, parlamentari, aptsolventi de Zoo la Nuclear Electrica pe 12 500 de Euro net lunar, ședința de 3 minute lunar! Păi? Ești cadru psd-pnl trăiești, nu ești cadru psd-pnl, crapi de foame! Țară de Ev Mediu, unde dacă ești pe „drojdie”, suni un prieten și obții în 5 minute 1 250 000 de lei! Mișto colivă, nasol moment!

 40. Impactul ieftinirii si banalizarii tehnologiei.
  Firmele de cablu, internet se extind oriunde ca nu mai au loc ce face in orase. In Bucuresti se calca pe bataturi.
  Fibra optica a ajuns in mediul rural acum vreo 10ani inlocuind treptat xDSL. Sa se plateasca abonamentul, fibra va fi pe strada la fiecare poarta. Evolutia e naturala si alte tari bulgarii se taraie pe legaturi de cupru, dar fibra vine din urma si conexiune de sute de megabiti, gigabit…
  Americanii se vaita ca inca multi au dialup, pe linii telefonice cu modemuri de 56k. Singura legatura de date mai „serioasa” prin cer la servicii gen Starlink.

 41. Mai Tica, oricite salopete si „curent de opinie” ai avea, tot te identific. Asa te-a invatat pe tine „facultatea” aia de energetica sa jignesti oamenii de Anul Nou? Ce are comentariul meu cu ce imi imputi tu mie? Esti bolnav, domnule, de rautate.. Nu sunt „lingau” pesedist, ma nene. Vezi-ti de firmulita dvs cu n angajati, pastreaza-ti pretenii evrei si lasa-ma pe mine in pace. Un om rau nu face bine societatii, asa ca meri la santoriu, iti recomand unul penelist, la Raul Vadului, pe Olt..

 42. Mai Tica, oricite salopete si „curent de opinie” ai avea, tot te identific. Asa te-a invatat pe tine „facultatea” aia de energetica sa jignesti oamenii de Anul Nou? Ce are comentariul meu cu ce imi imputi tu mie? Esti bolnav, domnule, de rautate.. Nu sunt „lingau” pesedist, ma nene. Vezi-ti de firmulita ta cu n angajati, pastreaza-ti pretenii evrei si lasa-ma pe mine in pace. Un om rau nu face bine societatii, asa ca meri la santoriu, iti recomand unul penelist, la Raul Vadului, pe Olt..

 43. Desigur desigur desigur
  Prosperitatea se obține prin accesarea piețelor de dinafara , de dinafara arealului producătorului

  Întrebați-i pe Chinezi cum au scos 800 milioane de oameni din sărăcie abjectă ?
  Simplu ajutându-i să își vândă producția direct și fără taxă comecială de prost ( taxa de raft de exemplu) celor ce au bani și sint dispuși să ș-ii folosească ca să se bucure de respectivele produse.
  Conectând producătorul cu consumatorul.
  Că infrastructura asta este , capaciatate cât mai cost effective de a aparține la un sat global, sat unde munca ta obestă să poată să fie evaluată corect și fără taxă de prost

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.