Filmele româneşti în festivaluri internaţionale

VIENNALE 2015

Institutul Cultural Român de la Viena este partenerul celei de-a 53-a ediţii a festivalului international de film VIENNALE 2015, care se desfăşoară la Viena în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie. Festivalul prezintă producţii cinematografice, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria.

VIENNALE 2015 prezintă 300 de producţii cinematografice în secţiunile lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, la proiecţiile cărora participă 102 reprezentanţi ai industriei cinematografice, actori şi regizori. Festivalul cuprinde categoria specială TRIBUTE, dedicată actriţei Nathalie Tippi Hedren, regizorului independent Raúl Perrone şi cineastului Manoel de Oliveira, secţiunea IN FOCUS, ce prezintă opera regizorului uruguayan Federico Veiroj şi secţiunea SPECIAL PROGRAMS, ce include filme realizate în Grecia în perioada 2005-2015. VIENNALE 2015 a programat în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei. Selecţia prezintă rolul animalelor în producţii cinematografice, iar proiecţiile au loc la Muzeul de Film din Austria. VIENNALE 2015 dedică ziua de 26 octombrie, Ziua Naţională a Austriei, unor producţii cinematografice despre migraţie, expulzare, evadare şi imigranţi, proiectate în Gartenbaukino (Parkring 12).

VIENNALE 2015 oferă în acest an trei producţii româneşti în secţiunea lungmetraje: Comoara în regia lui Corneliu Porumboiu, Un etaj mai jos, pelicula lui Radu Muntean, şi De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, după următorul program:

Comoara va fi proiectat sâmbătă, 24 octombrie, la ora 18.00, în Gartenbaukino şi duminică, 25 octombrie, la ora 11.00, în Stadtkino im Künstlerhaus. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Filmul Comoara spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani, povestea lor preferată fiind Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin dar asta i-ar periclita propria siguranţă financiară. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la povestea Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei. Filmul a primit premiul Un Certain Talent în cadrul ediţiei din acest an a festivalului internaţional de film de la Cannes.

Un etaj mai jos poate fi vizionat luni, 2 noiembrie, la ora 20.30, în Urania Kino şi marţi, 3 noiembrie, la ora 11.00, în Stadtkino im Künstlerhaus. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Muntean şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Filmul Un etaj mai jos a avut premiera mondială în data de 14 mai 2015, în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu (Teodor Corban) trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu interpretează rolurile principale, iar scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Pelicula De ce eu? ajunge şi la Viena

De ce eu? este programat miercuri, 4 noiembrie, la ora 15.30, în Urania Kino şi joi, 5 noiembrie, la ora 21.00, în Metro Kino.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. Din distribuţia filmului fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Olga Delia Mateescu şi Dan Condurache. Filmul De ce eu? a avut premiera mondială la ediţia din acest an a festivalului de film de la Berlin.

În cadrul festivalului de film vor fi acordate premiile Wiener Filmpreis (Premiul Vienez pentru Film), Premiul FIPRESCI (Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film), Premiul Publicului (acordat cu sprijinul ziarului Der Standard) şi Premiul MehrWERT (acordat cu sprijinul Erste Bank).

Evenimentele conexe organizate în cadrul VIENNALE 2015 au loc zilnic, între orele 18.00 şi 04.00, la VIENNALE FESTIVALZENTRUM (Dominikanerbastei 11) şi cuprind concerte, discuţii cu publicul, petreceri şi DJ-sets. VIENNALE 2015, în colaborare cu editura Falter din Viena, va realiza un DVD dedicat festivalului şi va edita volumul The Useful Book #4, ce va cuprinde 50 de texte despre producţii cinematografice, scrise de autorul Peter Nau.

VIENNALE 2015 este al doilea festival de film care are loc la Viena în luna octombrie 2015. În perioada 1-11 octombrie s-a desfăşurat festivalul de film LET’S CEE, cuprinzând 6 producţii româneşti: Box (r. Florin Şerban, 2015), În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014), Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015), Aferim! (r. Radu Jude, 2015), Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu, 2014) şi Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015). Filmul Aferim!, selectat în cadrul competiţiei de lungmetraje, a obţinut Premiul Publicului la gala de închidere a festivalului de film LET’S CEE, ce s-a desfăşurat sâmbătă, 10 octombrie 2015, la Cinema Urania. Distincţia a fost înmânată producătoarei Ada Solomon şi actorului Cuzin Toma, prezenţi la Viena cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Povestea de dragoste dintre Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu ajunge la Miami

Cine iubeşte nu lasă!

Poveste de dragoste (titlul internaţional: Love Is a Story), cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristina Iacob (#selfie), cu Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu în rolurile principale, va fi proiectat la Miami, în cadrul Focus on Romania Film Festival – Ft. Lauderdale Waves 2015.

Organizat cu sprijinul Institutului Cultural de Cultură de la New York şi The Romanian American League, evenimentul aduce la Cinema Paradiso cele mai aşteptate filme româneşti ale anului.

Poveste de dragoste va fi proiectat pe 24 octombrie, ora locală 21,15. Proiecţia va fi urmată de un Q&A via Skype cu regizorul Cristina Iacob. Spectatorii americani vor avea astfel ocazia de a afla mai multe despre primul love story românesc.

Un love story românesc

Lungmetrajul Poveste de dragoste este un film despre iubirea dintre doi tineri artişti din zilele noastre.

În preajma sărbătorilor de iarnă, într-un oraş vechi şi fermecător din Transilvania, Sebastian şi Aprilia încep o frumoasă poveste de dragoste. Doar că nu e atât de simplu cum pare.

Aflată în aria de influenţă a trei bărbaţi cu personalităţi puternice, Aprilia este nevoită să găsească echilibrul între viaţa de adult şi alegerile unei inimi de copilă. E vremea Crăciunului şi viaţa îi rezervă acestei tinere frumoase şi talentate doar cadourile pe care este suficient de puternică să le primească.

Dragostea învinge întotdeauna, sau nu?

Alături de Dragoş Bucur şi de Raluca Aprodu, în film joacă Ducu Darie, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu, Ionuţ Bora, Gabriela Popescu.

Am primit multe feedbackuri pozitive la festivalurile unde a fost proiectat Poveste de dragoste. La Montreal, ca şi la Mons, am reuşit să ajungem la sufletele spectatorilor, lucru pe care ni l-am propus încă de la început: să îi determinăm pe oameni să creadă în iubire, până la capăt. Este un film pentru public, iar aşteptarea noastră începe pe 27 noiembrie, când îl vom aduce în faţa spectatorilor din România”, a declarat Cristina Iacob.

Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu

Poveste de dragoste a rulat în premieră internaţională în cadrul Festivalului Filmului de dragoste de la Mons, unde a fost selectat în competiţia internaţională.

Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob şi Dan Chiriac. Poveste de dragoste a avut parte de o echipă de excepţie. Imaginea îi aparţine lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru şi Cătălin Cristuţiu, iar muzica originală aparţine HaHaHa Production. Sunet, Dragoş Stanomir, iar mixajul, Cristinel Şirli (Creative Sound).

Poveste de dragoste este produs de MediaPro Entertainment şi Zazu Film.

În România, lungmetrajul va fi lansat pe 27 noiembrie şi va fi distribuit de Zazu Film.

Retrospectivă Mircea Daneliuc la Festivalul de la Salonic

Mircea Daneliuc

Regizorul Mircea Daneliuc, căruia Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) i-a dedicat anul acesta o amplă retrospectivă, va fi celebrat la Festivalul de la Salonic (6 – 15 noiembrie), în cadrul secţiunii Balkan Survey. Curatorul Dimitris Kerkinos, unul dintre cei peste 800 de invitaţi ai TIFF-ului, i-a descoperit filmele la Cluj şi a decis să organizeze un nou eveniment care să contribuie la (re)descoperirea şi revitalizarea operei sale. Mircea Daneliuc va fi prezent la proiecţiile de la Salonic.

Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, ajuns la cea de-a 56-a ediţie, este unul dintre cele mai mari din Europa. Selecţia cuprinde câteva dintre cele mai noi şi mai apreciate filme din întreaga lume, iar numeroase personalităţi au fost celebrate în cadrul unor retrospective.

Unul dintre cei mai importanţi şi influenţi cineaşti, a cărui operă din anii ’80 şi din perioada post-comunistă rămâne cvasi-necunoscută în afara graniţelor propriei sale ţări”, se arată în descrierea retrospectivei. „Filmele sale subversive, care sfidau cenzura comunistă, sunt realiste, pline de umor negru şi satirizează necruţător societatea”, continuă prezentarea. Nouă dintre filmele sale, oferite de TIFF în copii noi, digitalizate, cu subtitrări în limba engleză, vor fi prezentate publicului de la Salonic: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Iacob (1988), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995) şi scurtmetrajul Dus-întors (1972).

Născut în 1943 în Hotin, Daneliuc a urmat iniţial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1972. Portofoliul său cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate şi în calitate de scenarist, 11 apariţii ca actor, opt piese de teatru scrise şi patru regizate, romane şi volume de proză scurtă.

Filmele sale au fost proiectate în marile festivaluri: Cursa a rulat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or; Glissando a fost selecţionat la Veneţia; Vânătoarea de vulpi, Iacob şi Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles şi Roma. Iacob a primit şi două nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor (Dorel Vişan), în 1988.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.