Filmul „Ramona” – selecţionat la Telluride, New York şi Chicago

Scurtmetrajul Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu, este singurul film românesc selecţionat în programul celui mai exclusivist festival de film din Statele Unite. Festivalul de la Telluride (4-7 septembrie), ajuns la cea de-a 42-a ediţie, este singurul din lume care îşi anunţă selecţia cu doar o zi (!) înainte de deschiderea oficială şi inaugurează campania de Oscar a celor mai titrate filme ale anului. Ramona, considerat de selecţioneri „the cream of the crop”, va fi proiectat în cadrul secţiunii Filmmakers of Tomorrow, în programul Great Expectations.

Telluride FF, despre care Roger Ebert spunea „It’s like Cannes died and went to heaven”, este un festival necompetitiv – prin urmare, o selecţie aici reprezintă un premiu în sine.

Ramona este şi singurul scurtmetraj românesc selecţionat în programul prestigiosului New York Film Festival, care se va desfăşura la Film Society of Lincoln Center în perioada 25 septembrie – 11 octombrie. Filmul va fi proiectat în cadrul noii secţiuni Genre Stories. Festivalul de la New York este, de asemenea, necompetitiv şi a ajuns în acest an la cea de-a 53-a ediţie.

Scurtmetrajul lui Andrei Creţulescu a fost inclus şi în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Chicago. A 51-a ediţie a celui mai longeviv festival competiţional nord-american va avea loc în perioada 15-29 octombrie 2015.

Pe 24 septembrie, Ramona va fi proiectat în cadrul evenimentului Starring Europe: New Film from the EU, organizat de Cinemateca din Los Angeles la faimosul Egyptian Theatre. Scurtmetrajul este, din nou, singura prezenţă românească din acest program.

Scurtmetrajul Ramona este un mic dublu spectacol: al unei stăpâniri esenţializate a legilor filmului de gen, pe care nimic nu-l împiedică să fie şi un film de autor, şi al unei actriţe (Rodica Lazăr) care merge pe sârmă fără să clipească, în rolul unei răzbunătoare cu un carnet de bal precis: pedepsirea a trei bărbaţi (Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu) vinovaţi de maltratarea prietenei sale (Ana Ularu)”, scrie criticul de film Magda Mihăilescu.

Ramona este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca).

Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube), iar producător executiv este Codruţa Creţulescu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia – Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul secţiunii Semaine de la Critique, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2015, unde a câştigat premiul Canal+. Premiera naţională a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc (ex-aequo). Ramona a mai fost proiectat la festivalurile Curtas do Vila do Conde – Portugalia, Melbourne – Australia, Sarajevo – Bosnia şi Concorto – Italia. Turneul european continuă la Encounters – Bristol FF, Helsinki IFF şi Festivalul de Scurtmetraj European de la Brest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.