Filmul “Touch Me Not” al Adinei Pintilie, în competiția oficială de la Berlin

Regizoarea Adina Pintilie

Touch Me Not – Spune-mi cum ai fost iubit, ca să-ţi spun cum iubeşti, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecționat pentru cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, marcând astfel o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiția oficială a festivalului.

Premiera de gală a filmului va avea loc la Berlin pe 22 februarie, la orele 22, și vor exista transmisiuni live de pe covorul roșu, unde delegația română se va deplasa cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin.

Dieter Kosslick, directorul festivalului, scrie în scrisoarea oficială de invitație:

„Mai întâi, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit marea oportunitate de a vedea Touch Me Not pentru festivalul nostru. Cu toții am fost profund impresionați, de aceea vă rog să acceptați felicitările mele”.

Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane.

A câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab și premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film Sarajevo și a fost selectat în Atelier Cinefondation din Cannes și la piața de finanțare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneția.

Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei, Leipzig.

Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, Touch Me Not își propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranța și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să își reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și persoane reale, Touch Me Not reunește oameni din întreaga Europă: Laura Benson(Anglia/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/ Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) și Dirk Lange (Germania).

Laura Benson este o actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant. A jucat în The Lover de Jacques Doillon în 1987 și în anul urmator, în Dangerous Liaisons de Stephen Frears. Apoi a fost aleasă de Alain Resnais în I Want to Go Home (1990), Robert Altman (Ready-to-wear, 1994) și Patrick Timsit (The American, 2004).

Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, a studiat teatru la Cours Florent în Paris (unde a fost coleg de clasa cu actrița Audrey Tautou), și la Reykjavík School of Fine Arts din Islanda. Este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru apariția sa în 2003 în filmul islandez Nói Albínói. Recent, el a apărut în filme precum Blade Runner 2049, Snowpiercer și X-Men: Apocalypse.

Un film despre intimitate

Absolventă a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Adina Pintilie este o tânără regizoare română de film, multipremiată în festivaluri prestigioase din întreaga lume. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane.

Documentarul său Nu te Supăra, dar (realizat cu sprijinul televiziunii culturale ARTE France, al TVR și al Centrului Național al Cinematografiei), a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2007, a fost inclus în selecţia Best of Fests a Festivalului Internațional de Documentar IDFA Amsterdam (cel mai important festival european de documentar), a obţinut Marele Premiu Golden Dove pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Documentar DOK Leipzig şi a fost selecţionat/ premiat în peste 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, München, Moscova, Sarajevo, Varşovia etc.

Cel mai recent mediu-metraj al său, Oxygen, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2010 si a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj și Premiul „Tânără speranță” la Premiile GOPO 2011.

Cel mai recent scurtmetraj al său, Jurnal #2, o coproductie Olanda-România, a câștigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun film semnat de o regizoare în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Oberhausen 2013, în vreme ce scurtmetrajul său anterior Balastiera #186 a fost selecţionat la categoria Scurt-metraje de Autor în cadrul Festivalul De Film de la Locarno 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.