Final de eră energetică

1 ianuarie a marcat sfârșitul erei gazelor ieftine din Rusia pentru Europa. Gazprom a oprit fluxul de gaze prin conductele care trec prin Ucraina, după ce guvernul de la Kiev a refuzat prelungirea contractului de tranzit. Este sfârșitul dominației energetice a Moscovei asupra Europei, dar și sfârșitul gazelor ieftine care au alimentat economia germană. Este și începutul unei noi dependențe – fie de gazele lichefiate din SUA și din monarhiile din Golf, fie de capriciile naturii (având în vedere trecerea Europei la energia solară și eoliană, cuplată cu renunțarea Germaniei la energia nucleară).

Totuși, impactul asupra consumatorilor europeni nu va fi semnificativ, scriu agențiile internaționale de presă. Fluxul de gaze din Rusia reprezenta doar 10% din necesarul european, iar decizia încetării importurilor era o certitudine și se înscria în logica războiului prin procura purtat de Occident în Ucraina. BBC vorbește despre un  impact  ”simbolic și strategic” mai degrabă decât despre unul economic.

Situația este diferită de anul 2022, când reducerea importurilor de gaze din Rusia a dus la creșteri uriașe ale prețului energiei, însă trebuie notat că, începând de atunci, prețul gazelor creste constant in Europa. Prețul plătit la finalul anului 2024 a fost de aproape două ori mai mare față de minimul înregistrat în luna februarie 2024.

Există țări în care se poate vorbi despre un impact economic și politic major. Ultimii cumpărători de gaze rusești – Slovacia, Austria – au găsit alternative mult mai scumpe, în vreme ce Ungaria a aranjat importuri de gaze din Rusia prin conducte care nu trec prin Ucraina – TurkStream, pe sub Marea Neagră. Slovacia a ajuns la o dispută cu guvernul de la Kiev, iar, în timpul vizitei la Moscova, premierul Robert Fico a amenințat că Bratislava nu va mai livra energie electrică în Ucraina. Consecințele politice cele mai mari se pot înregistra în Republica Moldova – în Transnistria, încălzirea și apa caldă au fost oprite pe 1 ianuarie. Electricitatea din Republica Moldova este produsă, în cea mai mare parte, la termocentrala de la Cuciurgan, în republica separatistă, dependentă total de gazele din Rusia, via Ucraina. Alternativele – fie import de energie electrică din România, fie rute alternative pentru gaze vor fi mai scumpe, o situație care va influența campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2025.

Cei mai mari beneficiari al acestei ruperi totale de Rusia vor fi companiile americane exportatoare de gaze naturale lichefiate și Norvegia. Gazele americane mai scumpe, transportate peste Ocean, eu devenit una dintre putinele alternative realiste la gazele din Rusia. Dependența energetică a Europei nu a dispărut, ci a fost schimbată. Presa critică cu administrația Joe Biden susține că Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a bloca tranzitul gazelor ruse.

”Gazele rusești ieftine au fost coloana vertebrală a unor economii europene pentru jumătate de secol. Acum se termină. Europa va avea prețuri tot mai mari ale energiei”, scrie Bloomberg. Aceeași agenție arată ca PIB-ul Germaniei ar fi fost acum cu cel puțin 5% mai mare, dacă iar fi continuat importurile de gaze din Rusia și ar fi menținut același ritm de creștere ca în perioada de dinaintea pandemiei de covid.

La nivelul actual, unul redus, al exporturilor spre Europa, Rusia va pierde 5 miliarde de dolari pe an. Va pierde și Ucraina taxe de tranzit de până la un miliard de dolari anual. Pentru a compensa, guvernul de la Kiev a majorat de patru ori tarifele de transport al gazelor pentru consumatorii din țară.

Recomanda 5

22 de Comentarii

  1. o decizie foarte buna a Kievului, menita sa impulsioneze energia regenerabila, nepoluanta, prin instalarea de eoliene si fotovoltaice.

  2. Nu exista Capit alism fara P R O F I T
    Nu exista Pro fit fara E N E R G I E IEFTINA
    de unde rezulta ca in UE na va mai fi Capi talism , probabil COM UNI SM.

  3. Lozinca progresismului durabil și sustenabil: decât gaz mult și ieftin, mai bine puțin și scump! Slava!

  4. Întrebați-vă cum de cele mai multe zăcminte de „combustibil fosil” se află în țări cu regimuri nedemocrate. Pură întîmplare, desigur!
    Hidrocarburile nu sînt combustibili fosili, sînt anorganice, vin din adîncurile pămîntului unde se fac neîncetat.
    Nu vedeți că vor să ne prostească la fel cu apa; resursă limitată…pe dracu’.

  5. @Toro: gazul natural trebuie rǎcit la -163grade pentru lichefiere și comprimat, deci nu se pierde/polueazǎ doar cu transportul ci și cu procedul de lichefiere. Jumǎtate fin gaz se irosește în acest proces. Deci care e sensul cu „agenda antipoluare” a Ursulei?

  6. Poate reușesc și „proeuropenii” sǎ vadǎ care este de fapt adevǎratul dușman. SUA a aplicat asupra Europei doctrina Wolfowitz și ne-a distrus, prin intermediul trǎdǎtorilor de la Bruxelles și din conducerile statelor membre care-l pun ordinele în aplicare.

  7. orice dominație ia sfârșit la un moment dat. Europa se scufundă iar Asia renaște. Și cu ajutorul rușilor care le dă energie la cele mai mici prețuri. Așase petrece când idioții conduc. S-au format și mecanisme de selecție ca nu cumva unul mai deștept să ajungă la conducere. O să se ploconească Europa la americani și apoi la chinezi și indieni. Nu vor uita ăștia cât au suferit din cauza englezilor, francezilor, olandezilor… etc…

  8. Merge Doicestiul, merge! Acolo se vor face praf 9 miliarde de dolari plus dobanzile aferente. Este doar de cateva ori mai scump decat orice alta moditate de producere a energiei. O sa ne alegem cu riscuri de radiatii (proiectul este experimental, de ce oare nu l-au facut in State) si cu dependenta de combustibil preprocesat din import, spre deosebire de Cernavoda care merge cu combustibil romanesc.

  9. „-Germania nu mai vrea gaze,
    nu mai vrea petrol:
    ce se vor incalzi nemtzii,cu soba cu lemne?
    -noi avem si lemne!” -Putin

    probabil vor ajunge ca in S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
    a first-person shooter survival horror video game

  10. E Fix o Editat, E INCEPUTUL SFIRSITULUI UE, UN COPIL AVORTAT DE PROSTIA EUROPEANA SI TICALOSIA AMERICANA.

    CIT DESPRE RUSI, NU LE DUCETI VOI GRIJA DACA NU AU UNDE SA EXPORTE GAZUL:NU E CAZUL.LOL, IL VOR TRANSFORMA IN ARME

    FARA ENERGIE ESTI NIMIC, ASA CA COLONIA NUMITA ROMANIA

  11. Ai impresia ca vizionezi un film pentru tampiti. Deci Germania renunta la energia nucleara, in lume se propaga teoria incalzirii climatice care cere renuntarea la combustibili fosili (carbune si petrol), Europa pierde accesul la gazul metan rusesc (mai curat) dar cumpara LNG transportat cu vapoare mari consumatoare de combustibili poluanti. In acelasi timp Germania importa energie electrica din Franta produsa covarsitor in centrale nucleare si repune in functiune centrale pe carbuni. Nimic nu mai are o logica.

  12. O sa ne jumuleasca americanii . Cand stati in fig si ramaneti fara locuri de munca sa va ganditi la ukrani. 🤭

  13. Ce „afacere” grasă a făcut Csolakul acu cu gazele din Marea Neagră, mai rar așa „afacerist”! Una după alta, când nemții au luat-o pe cărbune, pretzelboy vinde Mintia iar când prețul de la gaze urcă-n stratosferă, hop și platoul continental alunecă spre Mol! Brava, și-au umplut sacul și, cu moace grave, ne anunță că trebuie să strângem cureaua că vine”criza”.Apropo, ce mai fac băjeții dăștepți pe la Doicești? Merge treaba,.merge?

  14. Mai bine distrugem economia, plătim mai mult pentru gaze, stăm la 15 grade în casă iarna și mâncăm mai puțin sau deloc decât să fim prieteni cu vecinii noștri, rușii. Ce e aia să te înțelegi bine cu vecinii? Noi avem mândrie de europeni democrați și inteligenți. Să ia gaz ieftin și petrol ieftin și să-și dezvolte economia turcii, chinejii și hindușii care nu știu să-și aleagă prietenii. Nu ca noi care ne-am dat prietenilor cu totul până la sacrificiu. Este o mare onoare pentru noi să fim prieteni cu ukrainienii democrați și luptători pentru pace. Noi nu suntem putiniști.

  15. Ce „afacere” grasă a făcut Csolakul acu cu gazele din Marea Neagră, măr rar așa „afacerist”! Una după alta, când nemții au luat-o pe cărbune, pretzelboy vinde Mintia iar când prețul de la gaze urcă-n stratosferă, hop și platoul continental alunecă spre Mol! Brava, și-au umplut sacul și, cu moace grave, ne anunță că trebuie să strângem cureaua că vine”criza”.Apropo, ce mai fac pe la Doicești? Merge treabă?

  16. cu pretil la energie actual si lipsa gazului ieften (gazul metan se foloseste la producerea de îngrasaminte ,mase plastice ,si alte 1000 de produse chimice ) va duce la îesîrea europei din ciecuitul mondial si va intra în WC-ul din fundu curti….

  17. Totul va merge in Asia si va ajuta tari ca Iondia si China sa straluceasca cand occidentul apune si se va cufunda in noapte fara beculete…doar cu felinare rosii pe unde vor putea…

    PS deja gazul a depasit 50 de euro MWh desi asta vara era sub 30 de euro MWh…sa vedem cum il vor vinde strainii in Romania…

  18. Mda bre.. E cam sfîrșitul. Pe cînd n-ai gaz, n-o să ai nici lemne.. Mă intreb de chiar ești atît de obtuz de nu vezi de cine cîștigă și cine pierde ? Crezi era calea de urmat ? Chiar nu poți inchipui o variantă mai civilizată ? O fi europeanul inundat de islamiști chiar atît de bun de muls ?

  19. …cum spune autorul printre randuri, sau chiar direct, este si finalul germaniei… restul, vanare de vant!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.