Financial Times: Războiul pentru Taiwan este mai aproape decât credeți

Lumea este mai aproape ca niciodată de un război pentru Taiwan, sugerează un articol publicat de Financial Times în weekendul ce a trecut, articol în care sunt citați mai mulți oficiali americani din domeniul apărării care arată că la Washington sunt îngrijorări că Beijingul planifică preluarea Taiwanului.

Articolul a fost publicat la scurt timp după cea mai mare incursiune a aviației militare chineze în spațiul aerian taiwanez. 20 de avioane, printre care bombardiere cu rază lungă de acțiune, au intrat în zona de apărare din sud-vestul insulei. Pe baza celor spuse de oficialii americani, Financial Times trage concluzia că administrația Biden consideră ca Beijingul „cochetează cu ideea de a prelua controlul asupra Taiwanului, pe măsură ce președintele Xi Jinping își asumă tot mai multe riscuri pentru a lăsa o moștenire impresionantă”.

Un asemenea scenariu ar pune Statele Unite în fața unei alegeri: să intre într-un război de partea Taiwanului, împotriva Chinei care aproape a egalat economia americană, sau să rămână deoparte, pierzându-și statutul de cea mai mare putere a lumii. ”

”China dă semne că nu mai este mulțumită cu statu-quo-ul Tiwanului și este tot mai nerăbdătoare și mai pregătită să testeze limitele și să flirteze cu ideea unificării”, a declarat un înalt oficial american, citat de Financial Times. Acest oficial arată că președintele Xi Jinping consideră crucială unificarea cu Taiwanul, o realizare care i-ar aduce multă legitimitate. ”Se pare că este pregătit să-și asume mai multe riscuri”.

Presa de peste Ocean sugerează că oficialul citat de Financia Times este amiraul John Aquillino, noul comandant al forțelor SUA din Pacific, care sunt subordonate Comandamentul Pacific, reborezat acum Indo-Pacific, un semnal că actualul Dialog Cvadrilateral pentru Securitate (SUA-India-Japonia-Australia) este pe cale să devină un NATO asiatic. Săptămâna trecută, Aquillino a fost audiat în Comisia pentru Forțele Armate din Senat, unde a declarat că Taiwanul ”este mai aproape de SUA decât ați crede”. Amiralul a mai spus că preluarea controlului asupra Taiwanului este ”prioritatea numărul unu” a Beijingului.

Aquillino a sugerat că actualele estimări că Beijingul va încerca să preia Taiwanul în următorii șase ani sunt prea optimiste. ”Opinia mea este că această problemă va interveni mai repede decât cred cei mai mulți și va trebuie să ne ocupăm de ea”, a spus amiralul.

Coordonatorul național pentru Securitate pe zona Indo-Pacific, Kurt Campbell, a declarat: ”Nu am văzut activități mai persistente și mai hotărâte decât activitățile militare, diplomatice și de altă natură îndreptate de China în direcția Taiwanului”.

Financial Times notează însă că guvernul și comandanții militari taiwanezi nu împărtășesc opinia că este ”iminentă” o invazie chineză. Sau cel puțin nu doresc să-și exprime public această îngrijorare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

28 de Comentarii

 1. Hai bre, sariti cu militarii la inaintare! Inca o metoda avantaj decimare prin orice! Succes!

 2. Si eu mint mult,dar presa din UK depaseste bunul simt!
  Pt bosimanii care mai de care din SUA si UK:Taiwan este de cca 20 de ani 100% China,ce sa mai filozofam…

 3. 1 .CHINA ocupa Taiwanul .
  2 . SUA convoaca ONU si NATO .
  3 . CHINA loveste decisiv insula Guam .
  4 . SUA se retrage si ameninta .

 4. Noua garnitura cominternista de la casa alba care a lucrat sub acoperire inclusiv ultimii patru ani pt profilarea Chinei BOLSEVICE ca mare putere, anunta de fapt ceea ce urmeaza sa se intample, dintr-o ratiune simpla, sa nu se repete bomba de acum 7 ani, ocuparea Crimeii de catre Uniunea Sovietelor de Capitalisti Comintern,Lumea fiind total nepregatita si astfel
  inregistrandu-se reactii…neprincipiale, obligand sutele de mii de propagandisti mondiali sub acoperire sa-si paraseasca frumusete de camuflaj sarind de partea sovieticilor lui Rasputin! Taiwanul a fost lasat in pace de bolsevicii chinezi cat
  timp era sub controlul COMINTERNISTUI Cian Kai Shi si a primilor sai doi urmasi lasati de China BOLSEVICA sa intermedieze
  cu SUA si Lumea Libera conditii avantajoase in schimbul „coexistentei pasnice”! Astazi sunt „coapte conditiile”, China reusind prin exportul mondial al VIRUSULUI BOLSEVIC CHINEZ sa intreaca Colhozul BOLSEVIC european si sa se apropie de SUA!
  Astfel trebuie inteleasa prestatia din ultima vreme a noului Mao bolsevic, Xi Tziomping…

 5. Hai sa facem alta varianta.
  1. USA ocupa Taiwan
  2. China se face ca ploua.
  3. ….

 6. Eu tin minte ca pe la anii 1950-1960 Taiwanul era zilnic bombardat de flota chineza. Incetau 3 zile doar de Anul Nou chinezesc.
  Nu cred ca ar incerca sa-l ocupe militar ptr ca i-ar boicota economic tot Occidentul, chestie care nu cred ca le-ar conveni. N-as crede ca chinezilor sa le convina si postura de agresor cum scrie la carte. Le-ar face praf imaginea mondiala, ceea ce ar avea si repercusiuni economice grave.

 7. @Kuku Bau: cum sa boicoteze occidetul China cind o multime de bunuri de acolo sint fabricate in China?

 8. SUA este ,precum Imperiul Roman aproape de colaps,la fel ca un caine batran, latra mult ,coltii cu care musca se cariaza unul dupa altul.Eu cred ca lumea chineza si-ar putea rezolva problemele si conflictele pasnic si corect fara amestestecul acestei puteri artificiale.Totul e sa nu ii ameteasca si pe astia pozitia le lider nedeclarat al lumii.Nu luati in calcul Japonia ,victima indragostita de violatorii ei care i-au plasat doua bombe atomice.

 9. Nici nu trebuie sa ii ocupe militar. E de ajuns sa ii puna sub embargou economic. Daca le taie accesul la metale rare pentru industria electronica (baza economiei taiwaneze), dau faliment in cateva luni si se cer singuri alipiti la China.

 10. Gogu politologu… mda, Taiwan e atat de mult China incat fac incursiuni in spatiul lor aerian cu avioane militare, tot mediul lor academic a ajuns sa fie exclus de la burse si conferinte la universitatile si institutiile din Vest. Specialistii medicali de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, primeau intrebari legate de informatiile/studiile venite din Taiwan legate de Covid19 cand a aparut si se faceau ca nu aud intrebarile, dar refuzau sa le mai fie repetata intrebarea. Studenti carora le-au fost anulate/refuzate burse ale diferitelor agentii ale Natiunilor Unite. Am inteles ca recent a fost o scrisoare deschisa citita la NU, semnata de vreo 60+ tzari in favoarea legilor noi care limiteaza dreptul la opinie, impuse de China in Hong-Kong. Sunt curios sa vad daca nu a fost si Romania semnatara… la nivelul de prostitutie pe care-l avem, nu m-ar mira cu nimic.

 11. @abc
  Pretul metalelor rare arata ca se fac pregatiri intense !
  Iridiul mai ales, folosit si imposibil de recuperat cu tehnologia de acum sau cele din urmatoarele secole )), este aproape epuizat ,vorbim de 2 tone pe an productia mondiala si scade cu toate ca miezul planetei e plin, a ajuns acolo de la formarea planetei si a tot coborat legat de fier )) nimeni nu mai poate sa-l scoata, fierul e incins))
  SUA nu are alternativa, chinezii sunt dispusi sa negocieze, au multe atuuri, metale si pamanturi rare, prelungirea consumerismului pana la SARS-Cov3, etc.
  Chinezii isi fac (poate le-au facut deja)) fabrici de semiconductoare (investitii de zeci de miliarde), blocajul de acum cu lipsa de piese electronice, ( si Dacia sufera) microprocesoare,… i-a agitat pe toti .
  Taiwanul este principalul producator acum, se schimba ceva?
  Cu siguranta, nu se stie cat de repede, dar o idee ne putem face, chinezii au ridicat un zgarie-nori intr-o noapte!

 12. China eterna are timp, nu se grabeste… Nu va fi in razboi cu Taiwanul, nici in 6 ani, nici in 100 de ani. China va aplica metoda „picaturii chinezesti”, pana cand „o mare miscare populara” din Taiwan va cere reunificarea. Amiralul ala american agita si el putin spiritele, ca are nevoie de niste fonduri suplimentare de la Pentagon. Daca ar spune ca in Marea Chinei e liniste, i-ar rugini barcazurile in port.

 13. China se dă cocoş. Sua se dă și ea cocoş, de fapt e un cocoş mai mare și mai în vârstă decât China. E țanțoș și cu mare autoritate. A dominat ograda o lungă perioadă. Rusia se dă și ea cocoş. Ea e cel mai bătrân cocoş dintre toți, dar se ține încă bine, parcă trăiește a doua tinerețe. China e un cocoş mai tinerel, roşu ca focul, dar care s-a îngrășat mult în ultimul timp și i-a ajuns din urmă pe ăi mai bătrâni. Acum ar vrea să-i ia locul cocoșului colorat Sua și de aceea e mereu arțăgos și bățos, îi ține mereu calea, îl urmărește și-l şicanează. Cocoșul colorat Sua nu se lasă nici el mai prejos. îi răspunde îndrăzneț la provocări căci îi place lupta. Cocosul SUA e cel mai bătăios dintre toți. Și-a gasit un nou rival cu care să lupte, dupa ce l-a mai slăbit din ochi pe cocoșul alb Rusia. Da, dar Rusia nu l-a slabit deloc din ochi pe Sua, ci stă retras observandu-i cu ochi ager pe amândoi, și pe Sua și pe China, gata oricand să treacă la atac. Gospodina se pregătește să taie un cocoş, chiar doi. Prea mulți cocoși în ogradă, de-aia-i tărăboi! Cel mai bine e ca în ogradă să rămână doar un cocoş, gândea ea ascuțind cuțitul, căci altfel sunt zilnic lupte sângeroase, iar găinile sunt debusolate și extenuate. Pe care să-l taie? se intreba ea stând în mijlocul ogrăzii cu o mână la gură și în cealaltă ținând cuțitul.

 14. tradtorii americani vinduti israelului ar face totul sa protejeze israelul de acuzatia de terorism si asasinarea a 3000 de americani in 2001 ….un razboi cu china sau rusia ar muta atentia de la crimele jidanilor in palestina si siria….

 15. @Ghro:eu as fi mai atent la jocul geopolitic…In locul tau as analiza fara patima detaliului!IN Taiwan s-a retras Kuomintangul in 1949 ,si azi 95% din populatie este Han (ca in China Continentala)
  Taiwan este o tara 100% de limba chineza (ca Singapore de ex) si China este principalul partener de comert exterior,30%
  China ii permite sa aiba un surplus din comertul cu China de 65 miliarde dolari anual, Taiwan fiind extrem de bogat datorita Chinei!
  Restul e gargara politica
  ASta conteaza daca intelegi jocul!

 16. Cine sa-i boicoteze, mamaia Merchel? Ar fi prima care ar profita in caz de boicot. Romania sasului ar fi printre putinele surate europene care ar respecta boicotul.

 17. Invadarea Taiwanului de catre China ar semana destul de mult cu invadarea Cehoslovaciei de catre URSS. A iesit un rahat din care URSS a avut numai de pierdut ca stat agresor.
  Cu toate asemenarile lor etnice, taiwanezii nu sunt la fel de entuziasti si de favorabli unificarii cu China pe cat au fost initial Hongkonghezii. Le-a iesit reunirea pe nas. Probabil ca lectia Hong Kongului le-a fost suficienta tiwanezilor incat sa se abtina sa-i invite la ei pe chinezii continentali.

 18. @Kuku Bau: Cei din HK nu erau deloc entuziasti de reunificare, intrucit deprisesera un alt mod de viata, dar nu au avut incotro. Nici UK nu avea incotro, intrucit, in caz de nerespectarea tratatului impus prin razboaiele opiului, ar fi provocat China. Or, China nu este o tara care sa fie redusa la tacere printr-o expeditie navala, cum a fost cea din Atlanticul de Sud in 1982.

 19. Statistici oficiale privind nivelele cheltuielilor pentru apărare in miliarde dolari .In anul 2019 , buget apărare USA -732 , China comunista 261. Despre ce vorbim .

 20. La predarea Hong Kongului catre China a fost bucurie mare pe ei, ca scapa de englezi. Atunci chinezii au facut o sumedenie de promisiuni pe care apoi le-au incalcat rapid si s-au pus cu maciuca pe ei, fapt ce a dus la manifestatii de protest si greve. In prezent sunt total nemultumiti de retrocedare.

 21. @@Anonim: Nu stiu de ce bucurie vorbesti cu scapatul de englezi. Eu imi amintesc de cu totul altceva, respectiv teama de a incape pe miinile unei puteri comuniste, indiferent cit de reformate (oare e posibil asta?). Oricum, suveranitatea Chinei nu este deplina si nu va fi inca mult timp de acum incolo, intrucit vechiul tratat colonial impus Chinei in secolul 19 a fost prelungit cu o perioada de tranzitie de 50 de ani. Acceptind asta, China a dat dovada de multa rabdare si intelepciune. Totusi, si aceste doua aspecte specifice unui popor greu incercat de istorie isi au limita lor. Pe fondul intetirii disensiunilor cu zisa lume libera (cit de libera cind exista o multime de tabuuri?), China de azi, care nu mai este demult un colos cu picioarele de lut, nu poate accepta ca HK sa fie un cal troian, in care, in virtutea sacrosantleor ‘drepturi ale omului’, in virtutea carora pe alte coordonate au fost distruse state odinioara functionale chiar prospere, varii intrusi sa-si faca menendrele. De aceea, revenind la subiect, Taiwanul isi face de cap absolut degeaba. Nu ii vad pe americani sarindu-le in ajutor minati de retorica anticomunista, azi fara fondul anilor de dupa razboi.

 22. Fondul anilor de dupa razboi a fost bazat pe … PRADA de RAZBOI (= au carat EXACT ca RUSII tehnica nemteascacu tot cu geniile naziste ale nazistilor …americanii fara sa-si puna probleme de ….morala, dupa cu se stie 😉 (sau e inca tabu asta ?) !
  … asa ca nu te duce mintea @Anonime ?
  … asa ca nai habar cat a castigat dupa „pierderi” USA din ww2 ?

  😀

  ( = multi vad ….extreeem de putini inteleg ! Statistic doar 1 / 1000 [IQ=145] ! Noi mioriticii sunt, naiba stie de ce pentru a explicatiile rasial-genetice’s TABU, cei mai prosti(=asta-i termenul care descrie exact starea-de-fapt) dintre prostii clasamentului oficial-international al IQ-ului tarilor Terrei !

  🙁
  😀

 23. @misto: Daca nu te pricepi decit la mistocarie de maidanez cu spume de aurolac la gura …

 24. A habar de cata PRADA DE RAZBOI a beneficiat direct dar mai ales C O L A T E R A L … beneficiat USA dupa/din ww2 ?
  … Tocmai ca ma pricep !

  😉

  :*

 25. @misto: Te pricepi ca porcul la portocale, intrucit deviezi de la subiect spre ceva arhicunoscut. Sa fii sanatos!

 26. Arhicunoscut (clar! Werner von Braun e un exemplu = „calaul V2 al londonezilor” imoral scapat de Nuremberg si muuuuulti altii ??? 😉 ) dar … foarte atent si psiho-migalos tinut sub tacere!
  Sa fi la fel de sanatos … cum ai fost pan-acum 😀 ! 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.