Finanţarea echipamente militare pentru Ucraina, cu bani rusești? Rusia răspunde

https://www.europarl.europa.eu/

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la summit-ul de la Bruxelles, au decis joi să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele îngheţate ale Rusiei în UE pentru a înarma Ucraina, transmite AFP.

Într-o declaraţie comună, liderii ţărilor membre UE au declarat că doresc „avansarea lucrărilor” la o propunere prezentată miercuri de Comisia Europeană, care ar trebui să permită eliberarea unei sume de 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a propus miercuri folosirea profiturilor din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa echipamente militare pentru Ucraina.

„Suntem hotărâţi să acţionăm foarte rapid, astfel încât să putem folosi o parte din aceşti bani pentru a sprijini Ucraina”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la o conferinţă de presă joi seară.

Modul de utilizare a activelor statului rus care au fost îngheţate după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani a făcut obiectul unor discuţii intense.

Rusia a ameninţat miercuri Uniunea Europeană cu acţiuni în justiţie „timp de decenii” dacă sunt folosite veniturile din activele îngheţate.

„Europenii trebuie să fie foarte conştienţi de prejudiciul pe care astfel de decizii le-ar putea cauza economiei lor, imaginii lor, reputaţiei lor de garanţi de încredere ai inviolabilităţii proprietăţii”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar, potrivit lui Josep Borrell, propunerea pe care a pus-o pe masă este „sigură” din punct de vedere juridic, deoarece vizează un investitor privat, şi nu activele îngheţate ale Băncii Centrale Ruse. Acestea reprezintă aproximativ 210 miliarde de euro în Uniunea Europeană şi sunt aproape toate în mâinile Euroclear, o instituţie financiară cu sediul la Bruxelles.

Cea mai mare parte a profitului generat de dobânda acumulată a acestor active ar trebui să permită facilitarea achiziţiei de arme pentru Ucraina, începând cu luna iulie, dacă cei 27 reuşesc să îşi oficializeze rapid proiectul, potrivit şefului diplomaţiei europene. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

36 de Comentarii

 1. Bancuri pentru proști.. Evident vor o finanțare cu imprumut pe seamam tuturor țărilor membre.. DAr incă legislația nu le permite, deci lucrează pe schimbarea ei.. Adică cumpără arme fără să te intrebe,..tu ești dor bun de plată,. pe lîngă 2,5 %, sau punctul 5. Deci cu sacul gol și armele fîsîite pe frontul ukran, cu industria mutată in china sau america, acu se screm să justifice mizeria in care au dus europa..

 2. Borrell asta, cu creierul cat nuca, nu realizează că-i cu atât mai grav dacă-i vorba sa le furi banii rușilor, că asta vor să facă, dacă-i vorba de investitori privați !?

 3. Mai nenorocitilor, o sa va bata Dumnezeu ?! Hitler a fost un inger pe langa voi. Nici cei mai mari si sangerosi criminali din istorie nu au procedat astfel. Este culmea cinismului si cruzimii.

 4. Nu vi pare ciudat ca banii rusilor, blocati in conturi europene, aduc dobanda. Care dintre cititori, au bani in conturile bancilor europene si primesc dobanda, ca eu unul nu primesc de vreo 16 ani. Unde e gaselnita? Cu ce sunt banii nostrii diferiti de ai rusilor, ca tot euro sunt?

 5. Bună!
  Nu pare ceva corect, cinstit.
  Este UE oficial, declarat in razboi cu RUSIA? NU. Și dacă ar fi in război cu Rusia, băncile trebuie sa-si conserve independența, credibilitstea si reputația bună!

 6. Ar fi o idee excelentă. E vorba despre active aparținînd unor inși implicați direct în luarea deciziilor de atacare a statelor vecine, și deci a unor infractori, deci pot fi folosite ca reparații pentru pagubele provocate acestora. Mă și mir că nu a fost luată o decizie asemănătoare încă de la începutul conflictului din Ucraina, dar încă nu este prea tîrziu.
  Totuși, înainte de a oferi aceste sume drept reparații, trebuie realizat un proces penal pentru că agresiunea rusă să fie recunoscută ca un atac criminal și ilegal,și aceste sume să fie oferite legal drept despăgubiri de război. Altfel, rușii pot avea dreptate!

 7. Ce lideri cu mintea creata la UE. Ei cred ca abuzind de averea unor particulari care nu pot fi incriminati cu nimic pentru razboiul din Ukrania, fac un bine. Nu, acesta este furt de proprietate si va veni timpul cind acesti idoti vor plati cu propria lor avere sau a popoarelor din care provin. Adica credeti ca rusul se lasa si” violat si cu averea luata”? Never, nikagda, niciodata!!

 8. Banii rusești nu exista decât în Rusia ei sunt niște hârtii timparite in schimbul unor servicii sau mărfuri adică reprezintă (materii prime sau finite) iar activele firmelor Rusești din momentul vin care își încetează activitatea numai produc nimic ..pentru că nu le aduce nimeni gaze sau sturioni sau cupru din Rusia dacă firma numai funcționează …deci aceste active sunt niște inchipuri de presă

 9. Furt sau nu, nu contează din punctul meu de vedere, se vor împăca la final. Problema e că, se dau de gol cu uriașele sume ale rusnacilor, sume de care depinde total economia funcțională a multor țări! Vă închipuiți că, daca rușii își retrag banii, toate aceste țări intra in faliment?! La fel și China, India, Japonia, Australia, țări a căror economie depinde de banii rușilor care investesc sume uriașe în țările lor.

 10. Asa.i!!!DUMNEZEU nu Bate cu ciomagu!Rusii au vrut sa umileasca Romania tradand intelegerile privitoare la Tezaur,provocand apoi Romania cu invazia bolsevica(ucideri violuri rapturi) Ca mai apoi sa pretinda daune si sa nu mai returnrze ce era al nostru si sa rupa intalegerea iar dupace ne.am recuperat Basarabia Ca de ce i.am atacat!Pe deasupra ne.au adus pe cap jizdanimea comunistă și din 44 până în 58 au furat din Romania toste resursele și provocat foamete ,torturați ucis elita intelectuala și ortodoxă așa că frații ORTODOXI!!!Acum a venit rândul vostru,DUMNEZEU nu bate cu cimagu ci cu JUSTA MASURA!!!NU UITATI ,LUATI AMINTE!!!

 11. Halal democratie si respect pentru proprietate.
  Tampitii astia ne-au bagat intr-o fundatura ,din care cu greu o sa mai iesim.

 12. … care este diferența între invadarea ucrainei de către ruși și confiscarea banilor rusești din băncile europene????? niciuna, ambele acțiuni sunt bazate pe principul „PENTRU CĂ POT” și nu este decât altă acțiune idioată cu efect de bumerang incomensurabil, un efect mult mai puternic decât cel al sancțiunilor economice aplicate Rusiei acum vreo doi ani care nu au făcut decât să întărească Rusia in puct de vedere economic. Folosirea banilor rusești pentru ucraina va crește influența și puterea Rusiei pe plan mondial, dar ce știm noi …

 13. Dar cand ei au furat toate tarile din Europa pana la Berlin, a fost bine?
  Doar prostii si lingaii putinofili plang de mila rusilor. Amintiti-va doar de tezaurul nostru furat de rusi si apoi, daca nu va mustra constiinta, plangeti de mila lor.
  Auzi aberatie si prostie cu carul: sa plangi de mila celui mai mare hot si talhar mondial!!!……[Rumburak]

 14. o masura justificata,Rusia trebuie sa plateasca pentru distrugerile din Ucraina,azi doar cu dobanda la banii blocati,maine cu cei 350 miliarde coco in cash,plus alte 300 miliarde in proprietati si bunuri confiscate

 15. … idioții utili care aplaudă această măsură să își imagineze că din acel moment orice este posibil, spre exemplu ca într-o bună zi un comisar bolevic, scuze … european să spună că datorită încălzirii globale, UE v-a folosi 50% banii deținuți în bănci de cetățenii europeni pentru contracararea efectelor acestui fenomen … interesant, nu?

 16. Deci nu pentru reconstructie vor fi folositi banii furati, ci pentru arme. Indiferent pe ce vor fi cheltuiti, furtul ramane furt. Credibilitatea Europei se duce pe apa Sambetei.

 17. Vi se apropie frînghia dă par, ioropenișilor! În toamnă, Rusia va avea Kievul și Odessa. Apoi, în primăvară, Bruksălu’, Parizu’ șî plajele dîn Portokaliya, iar Statul Major General Interarme Rus își va stabili sediul la Rammstein. Apoi urmează la rînd Alaska……[Rumburak]

 18. 350 De miliarde lichiditate +300 de miliarde bunuri 750 de miliarde +interesele,1000 de miliarde ,numai buni de făcut arme sa combata Neocomunistii!!!😁Uite așa se reglează conturile!!

 19. Borala asta nu stie ce precedent pericular creaza. Orice privat, de oriunde, inclusiv UE, sa bage la cap ca pot fi ei in locul rusilor. Toate prostiile astora se intorc impotriva lor, fapt dovedit in ultimii 2 ani. Mai investeste vreun strain in UE sa i se confiste fara vina si fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Sau asta-i actiune la oha, pentru fraieri, sa nu stie ca banii „confiscati” prin bugete sunt ai lor !

 20. Borala asta nu stie ce precedent periculos creaza. Orice privat, de oriunde, inclusiv UE, sa bage la cap ca pot fi ei in locul rusilor. Toate prostiile astora se intorc impotriva lor, fapt dovedit in ultimii 2 ani. Mai investeste vreun strain in UE sa i se confiste fara vina si fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Sau asta-i actiune la oha, pentru fraieri, sa nu stie ca banii „confiscati” prin bugete sunt ai lor !

 21. La fiecare 2-3 zile ne intilnim cu o noua provocare,fie ca e pe frontul ucrainean,fie in razboiul de nimicire a palestinienilor,sau in alte zone ale planetei.Sionismul,abil si viclean,actioneaza si impotriva tarilor Europei,cu predilectie impotriva tarilor europene,cap de lista fiind Romania.Sigur asta e drumul catre al-III-lea razboi mondial pentru ca daca ne aducem aminte cum a inceput al-II-lea,situatia internationala nici nu era asa de tensionata ca in zilele noastre,deci….

 22. Infantilii ăștia de tip Borell sau Radu Tudor au văzut filme cu haiduci care jefuiau ca să aibă bani de dat pe băutură, femei, și mai aruncau niște firfirici pe jos ca să-i adune umilii, cam cum fac cocalarii de azi. Și li s-a sculat tărâța în ei. Doar că proștii nici măcar nu au avut răbdare să vadă filmul până la capăt: într-un final haiducul sfârșește în ștreang.
  Pentru cei care nu pricep: ce zic proștii ăștia este furt calificat și se gândesc la asta doar ca să dea satisfacție stăpânilor lor, fabricanții de arme globaliști, care le cer bani. Până la urmă vor lua în continuare bani de la noi toți, că s-au obișnuit că nu zicem nimic. Veți vedea la alegerile PE câți se vor repezi să voteze din nou aceste lepre, fiindcă li s-a spus în massmedia mainstream că patriotismul și suveranismul nu sunt cool și put.

 23. SI RRROMANIKA GARANTEAZA PROPRITAREA PRIVATA , PRIN CONSTITUTIE !!! ASTA PANA CAND TREBUIE CONFISCATE TERENURI SI IMOBILE IN INTERES LOCAL SI NATIONAL !!! PRIN ACEA LEGE <>ENTITATEA RELATIVA , STATUL RRROMAN , PRINTR-O LEGE ARBITRARA , IN SCHIMBUL UNEI DREPTE DESPAGUBIRI ( VALOAREA UNUI PACHET DE TIGARI ) TE POATE LASA PE DRUMURI SAU CU BUZELE UMFLATE ( DE INJURATURI )CONFORM LEGII , ORICE CONTESTATIE E NULA SI NEAVENITA !!! CA DE ,,ASA-I IN TENIS ,,

 24. -> „NINGE PE FED!”

  vezi … ❤️PRETUL AUR❤️-ului, pentru ca oricat de jemekri „ei”
  nu pot masca fuga in AUR a detinatorilor de: dollarii in cadere dupa decizia OPEC anul acesta !

  CREDE sau nu in MISHTEAUX
  (vezi doar romanesc; desi mishteaux e international ca raspundere ANALITICA 1000/1000, cazul presedintelui IOHANNIS, sef la NATO pentru ca-i loial si … MEGA-BAZA NATO fara referendum „decisa”, care ne face TINTA ATOMICA rusilor 😀 )
  dependenta de cat 😛 😀 😉 i s-au adeverit prophetic sau nu in TIMP DE AJUNS („ochii pe butelie” si mega-criza economic energetica europena) propheiile-i strashnik-stranii !

  SHALOM !

  PS: SINCER … clar ca observi lumea, azi ! Vad ca ai ochii laaarg deschisi si nu esti orbit de propaganda pentru masse(=prostii majoritari) …
  DECI DE CE ACCELEREAZA TALAMB TOAT,E spre un „PUNCT CULMINANT”, descris de: „TEORIA MATEMATICA a CATASTROFELOR” … azi 😀 ???
  AUD ?

 25. Nea Bordell asta cica-i diplomatul Europei ?Daca ar durea prostia …. Sugubat iluzionistul ala care scoate numai gogomani de astia din mineca si-i aseaza in fonctii.. E plina lumea de gogomani : Biden, scUrSSulla , Pelosi, Macrou, Sholtz, Meloni, Timmermmans,Jalenski , JohAnnuSS, etc.

 26. Se vede bine acum. SUA a stârnit tărăboiul iar(editat) de la Bruxelles se chinuie să soluționeze rahatul lăsat de Yankee.. Bravo (editat).. Stiai oare strategii vde la NATO ca distrugerea magribului va aduce la migrație necontrolată..? Poate se pricepeau dar s-au vârât acolo ca orbii.. Știau acei experți ca Ucraina nu va învinge Rusia iar sancțiunile vor afecta Europa mai mult decât pe Potin? Halal experți lucreează acolo.. Niște (editat)
  Îi avem și pe și noștri acolo.. Auzim uneori și mugetul..

 27. FURTUL ASTA va ramane CAZ DE PRECEDENTA
  in JURISDICTIA EUROPEANA !

  -> NIMENI intreg la cap nu va mai investi in BANCILE EUROPENE !
  Cu atat mai grav cu cat in de-industrializarea in curs de realizare a UE prin lipsa impusa american (NATO= GERMANY DOWN, RUSSIA OUT, USA in) va impune in viitor …investitii financiare in UE din afara UE !

  UE nu se poate sustine sigura si fara BOGATIILE RUSSIEI si fara bogatiile BRICS-ului !
  Un CAZ DE PRECEDENTA ca furtul banilor russnaci nu poate fi decat in INTERESUL americanilor !
  CUM in interesul PE OCOLITE american ?
  Pai … a se vedea ce insemna eliminarea concurentilor economici in CAPITALISM … mai ales cand ca-n anii 1930 te aflii la o ananghie de 34 de TRILIOANE in catastrofala si de ne-oprit crestere !

  IQ=?
  😉

  MAGA ->TRUM=POTUS 😎👌🤣❤️

 28. Comisia Europeană a decis – în unanimitate – prin Împărăteasa urSSula confiscarea banilor cetățenilor europeni din toate băncile pentru înarmarea ukRUINEI și ..slăbirea Russiei !!! …

 29. @O altă ” DIRECTIVĂ” UE ! , nici macar nu e banc.
  De ce crezi ca vor sa oblige poolimea sa-si tina banii in banca?
  Uite, ajunge o decizie politica si ramai fara banii TAI. In Canada au blocat prin decizie POLITICA cardurile celor care protestau impotriva guvernului. In alta parte a Europei s-a confiscat valuta tot prin decizie politica… ati uitat?
  Cine crede ca e valabil doar in cazul rusilor e BOU ! Daca se creaza acest precedent , oricand se poate extinde.
  De mult nu mai e nici democratie (niciun politician nu mai tine cont de ce vor alegatorii) si nici stat de drept in occident. In pas alergator se implementeaza metodele „democratiei socialiste” din romania de dinaite de ’90

 30. Bai imbecililor care conduceti UE, de ce sa cumparati arme cu bani rusesti, cand puteti cumpara direct arme de la rusi ca sa aveti voi niste arme in stoc.

 31. Doar lingăii 🥳ului PIANIzD, trolacii Urcaci și restu’ Cetei lu’ Pițigoi nu înțeleg un adevăr ELEMENTAR :
  mUE NU A DECLARAT RĂzBOI Rusiei !
  Declarați Război, buey VITEJILOR, dacă aveți 🌈aj !
  Că de lătrat la URS din SPATELE GARDULUI e ușor.
  Mai greu în tocătorul de la Rabotino-Cinci-CotetZe, măR🤣g…
  ■{RumburKaK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKaK}■

 32. Rusii au intrat in Ucraina in mod legitim, pentru ca prin intrarea Ucrainei in NATO, rusia este amenintata existential de NATO si Ucraina. Pe de alta parte interesele Occidentului in Ucraina sunt nelegitime, Ucraina nefacand parte niciodata din spatiul lor istoric. In schimb Ucraiana si Rusia au o geneza comuna iar Ucraina a facut parte mereu din spatiul teritorial al Rusiei. Diferenta este fundamentala. Rusia isi apara radacinille si spatiul vital iar Occidentul vine catre Ucraina in scop de jaf si depopulare pentru a oferi teritoriul Ucrainei unor entitati satanice care sa se instaleze acolo. Asa zisul ajutor occidental acordat Ucrainei este o capcana, este o momeala pentru ca populatia Ucrainei sa-si sacrifica viata pentru interesele satanistilor din neamul lui Zelenski.

 33. 1. Înghetarea, de care UE, a banilor Rusiei, n-are nici o justificare legala: e-o tâlharie, un act de banditism, de piraterie. 2. locuitorii tarilor UE au fost adusi la saracie de politicile „economice” humanofobe (antiumane) ale UE. 3. În nivelul de trai, învatamânt, cultura si pastrarea naturii, a vegetatiei si animalelor, trebuie investit, nu-n arme. 4. COMISIA EUROPEANA a UrSSulei = ASOCIATIE DE RAUFACATORI ÎN SCOP DE GENOCID. ps : Si nu te mai zbârli, @L.V., pentru c-asta-i adevaru’.

 34. Ukrainienii nu s.au atins de Nici un Rus si nu a intrat Nici in Nato si Nici in UE iar ukrainienii nu s.au atins de nimeni pana rusii din Din Donbas ,SPRIJINITI MASIV DE LA MOSKOVA CU TRUPE SI ARMAMENT nu au inceput sa OMOARE EFECTIV CETATENI UKRAINIENI!Pentru o presupusa aderare la UE Sau Nato ,rusii au ucis cat au putut in ukrainieni si ras de pe fata pamantului orase intregi.Nu ukrainienii au intrat pe teritoriul Rus si ucis pe cineva.Asa.i cand teritoriile sant mai importante Ca OAMENII si FRATII.Mars ma TRADATORILOR,ukrainienii Trebuiau tinuti precum FRATII nu uzati precum obiectele,animalelor!

 35. Acolo unde dreptul, legea, justiția dictează, orice pedeapsă – iar confiscarea activelor sau veniturilor reprezintă o pedeapsă – se poate aplica doar după ce o instanță a decis vinovăția potrivit legii.
  O astfel de confiscare – dacă se va face – va demonstra doar că în UE dreptul nu are nicio valoare și chiar simpla discuția ar trebui să dea naștere la reacții puternice de respingere în primul rând de la statele membre.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.