Agenția internațională de rating Fitch a revizuit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva ratingului de țară al României (IDR – Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating), menținând însă ratingul la „BBB-”, conform unui comunicat recent. Decizia a fost luată în contextul unui climat economic și politic tot mai instabil, cu repercusiuni asupra consolidării fiscale și creșterii economice a țării.
Fitch a subliniat faptul că incertitudinea politică din România a atins niveluri ridicate și că acest factor va avea probabil un impact negativ semnificativ asupra procesului de consolidare fiscală. Unul dintre principalele motive invocate este anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, după ce Călin Georgescu, candidatul ultranaționalist, a câștigat surprinzător primul tur. Acesta a fost însoțit de acuzații privind interferențele electorale externe, inclusiv din partea Rusiei. În urma acestei decizii, mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, a fost prelungit până la organizarea unor noi alegeri, probabil programate pentru martie 2025. Acest context amplifică incertitudinea politică, ceea ce, în opinia Fitch, va întârzia implementarea unor măsuri economice esențiale.
Un alt punct major de îngrijorare semnalat de Fitch este fragmentarea parlamentului, ca urmare a alegerilor parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale. Aceste alegeri au condus la o creștere a numărului de partide de extremă dreapta și anti-UE, reflectând o polarizare tot mai accentuată a societății românești. Deși există posibilitatea formării unui guvern proeuropean de coaliție din patru partide până la sfârșitul anului 2024, Fitch subliniază că durabilitatea acestei coaliții este incertă și că noile alegeri prezidențiale vor perpetua instabilitatea politică.
În acest context, agenția prognozează un deficit bugetar semnificativ în următorii ani. Estimările Fitch indică faptul că deficitul public general al României va ajunge la 8,2% din PIB în 2024, un nivel mult mai mare decât previziunile din august, care anticipau un deficit de 7,2%. Creșterea rapidă a cheltuielilor publice, în special în ceea ce privește salariile din sectorul public și majorările nefinanțate ale pensiilor înainte de alegeri, este principalul factor care contribuie la deteriorarea fiscală. De asemenea, majorarea pensiilor din septembrie 2024 va pune presiune suplimentară pe bugetul statului, făcând mai dificilă implementarea unor măsuri de consolidare fiscală.
Fitch consideră că consolidarea fiscală va începe cel mai devreme în 2025, însă a revizuit în creștere prognozele privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026, mult peste media de 3,2% a statelor cu rating „BBB”. Agenția subliniază că acest proces va fi complicat de o creștere economică redusă și de riscurile asociate creșterii costurilor dobânzilor, în contextul volatilitații piețelor financiare.
Pe termen mediu, Fitch anticipează o creștere rapidă a datoriei publice, estimând că aceasta va urca de la 49% din PIB în 2023 la 62% în 2026 și va continua să crească, ajungând la aproximativ 70% din PIB în 2028. Acest trend va pune o presiune semnificativă asupra stabilității financiare a României.
În ceea ce privește dezechilibrele externe, Fitch estimează că deficitul de cont curent va ajunge la 8% din PIB în 2024, în creștere față de 7,3% în 2023. Acest nivel este semnificativ mai mare decât media pentru statele cu rating „BBB”, care este de aproximativ 1%. Performanțele slabe ale exporturilor în 2024 subliniază provocările economiei românești în fața competiției externe și a unui context economic global mai dificil.
Agenția a remarcat, de asemenea, o erodare a credibilității politice a României, din cauza derapajelor fiscale repetate și a măsurilor de cheltuieli nefundamentate. În acest context, guvernul român vizează ieșirea din procedura de deficit excesiv abia în 2031, prin reducerea deficitului sub 3% din PIB. Fitch consideră însă că această țintă devine tot mai puțin credibilă din cauza derapajelor fiscale și a incertitudinii politice.
Deși există factori pozitivi, cum ar fi accesul României la fonduri europene care ar putea sprijini investițiile și creșterea economică începând cu 2025, Fitch avertizează că situația economică rămâne fragilă, iar riscurile legate de creșterea datoriei publice și de dezechilibrele externe sunt semnificative.
Cine-ar fi crezut că anularea alegerilor precum în țările bananiere te reduce la stadiul de țară bananieră??? 🤔
Mulțumim Pensii Speciale!
Mulțumim Kongo-Werner!
Mulțumim Nea Nicu Ciucăşescu!
Mulțumim Marcel de la Buzău!
Mulțumim P$D-PeNaLe-PD-FSN-UDMR-CCR-PCR!
Mulțumim juntei militare!
(editat) pe rating.ul vostru poate trimitem niste români să vă facă curățenie prin vile sa mai ridice rating.ul după ce trimit miliardele in România.
Să-i mulțumim lui Georgescu și ” supăraților” care l-au votat. S-a urmărit destabilizarea economică a României și asta s-a reușit. Nu spun că guvernanții n-au nici o vină, dar vinovatul principal este acest trădător de țară pe care nici acum nu înțeleg cum l-au putut crede atâți oameni.
Daca e adevarat ca retrogradarea are ca si cauza si anularea alegerilor, atunci trebuie adaugata inca o acuzatie la adresa CCR. Asta pe langa costul estimat al alegerilor anulate undeva pe la 300 Milioane de Euro.
Pentru ca ei singurei au hotarat asta. Sau???
Colonia o ia la vale!
Covidaților , covrigari , șmenari – după atâtea tratamente, bine că v-ati NEGATIVAT . Cică fratele lui M. PREDA pe ultima sută în PANTILIMON , folosea spirtul medicinal pt. UZ INTERN . Bă , voi ați băut și furat și nisipul din clepsidră . S-O GATAT , BĂ !
Ce sa exportam praful de pe drum?Mai producem noi ceva în afara de fufe și politicieni?O avem pe carmencita johanuss mare profesoara si soțul mare navetist.votati johanuss și după el Nicușor Dan. Usr veghează la granițele tari cu psd pnl de mana.Curand raminem fără tara aproape tot este vândut și predoiu ne spune cu cine sa votam.
e vina lu’ C.G. !!
Ce misto e sa ai un SRL cu care sa faci ratinguri la tari si companii. Ai pica pe unu, pac ii scazi ratingul. E unul care iti e de folos, pac ii dai cel mai bun rating.
Din ce în ce ‘mai bine’!
+ 10 !🎯
Și ar trebui să votăm tot o marionetă a psd-pnl-usr-udmr la Cotroceni, măR🤮g…
Îi doare la basca pe ciolaku&Co. de economie, rating și toate alea.Toașa Ursulea să fie mulțumita și să sară cu paraua.Când nu mei e furăciune, vor pleca de la ciolan pe model USA-biden Adecă vor dubla datoriile într-o săptămână că să-si îndedse conturile și să râdă de succesori.
O nenorocire nu vine niciodata singura. Asta inseamna guvernare iresponsabila prin ticalosie sau incompetenta crasa.
Totusi nu merge la infinit cu incompetenti (cu diplome obtinute prin diverse facultati private) in fruntea tarii.
Dupa cum s-a mai specificat: toata agitatia cu uite alegerile, nu-s alegerile, toata zvonistica cu lovituri de stat si plimbarile pe la Parchet si pe la Faianta au servit in principal unui unic scop, degradarea ratingului statului capturat Romania si in consecinta cresterea dobanzilor la care acest stat-junkie se imprumuta, fiind deja dependent.
Respectiv, nota de plata a circului maxim televizat o va plati tot contribuabilul roman.
Faptul că cei care exploatează resursele Romaniei plătesc redevențe simbolice iar companiile multinationale/corporatiile nu-și declara profiturile, nu contribuie la creșterea deficitelor???? Faptul că Romania face cheltuieli aberante pentru cumpărarea de armament învechit nu contribuie la creșterea deficitelor??? Faptul că firme private căpușează bugetul cu fel și fel de contracte de mentenanță sau consultanță nu contribuie la creșterea deficitelor, sau doar pensiile și salariile contribuie?????
Este pur rezultatul realizărilor Guvernelor meu Iohannis: dezastrul Lajos Orban PNL-UDMR, “echipei câștigătoare Cîțu PNL-USR-UDMR” cu împrumuturile uriașe urmată de alianța în pat cu dușmanul PNL-PSD. Nici una pentru România pentru români doar pro interesle străinilor. Acum după pacostea celor 5 ani de guvernare amintită care a dus la depunctare sancționată corect de electorat de vină e Călin Georgescu, TikTok și rușii. Comparați suveranista Ungaria 2019-2024 cu România 2019-2024, Românie care în toată această perioadă a slugărit și care zicea vai, vai! ce va păți Victor Orban și Ungaria că CC Ungaria nu a anulat alegerea lui Orbán.