FMI. Salariile românilor, impozitate progresiv?

Tema impozitului progresiv ar fi fost abordată întâlnirea specialiștilor FMI cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, unde le-au fost prezentate măsurile fiscal-bugetare, potrivit Antena3.ro. 

Specialiștii FMI atrag  însă atenția că ANAF trebuie să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are pentru ca impozitul progresiv să poată fi implementat. În acest moment, Fiscul obține informațiile sursă cu sursă.

Echipa FMI se află în România în perioada 25 septembrie-4 octombrie și este condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru țara noastră și va discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale despre politicile economice ale țării noastre.

Scopul consultărilor în baza Articolului IV e formularea de recomandări pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Mai bine Romania Extrage Gaze Naturale din Marea Neagra pentru Consum Propriu sau sa intrebe FMI-ul daca e Bine ? Sau sa dea Gazele Naturale la Altii ?

 2. Mi-a spus, o persoana care a fost, cu ani în urma, intr-o comisie ca a asista la o discutat cu expertii FMI. Zicea ca s-a crucit de prostia unora. Vorba aia; dacă ești asasin economic nu e nevoie sa știi multă carte. Tot ceea ce e obligatoriu sa cunoști e cum sa ucizi sau sa bagi în coma o economie națională și, vorba unui confrate de sit, după care sa-i prevalezi organele ca sa-i hrănești pe cei bolnavi de boala morții subite și a substitului morții cu Alzhaimar și guta feciorelnica cu laptoc.

 3. „Specialiștii FMI atrag însă atenția că ANAF trebuie să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are pentru ca impozitul progresiv să poată fi implementat”

  Bine ca „au atras atentia”, ca noi nu suntem in stare sa colectam tot impozitul la o simpla sursa, dar sa globalizam. Oricum, la noi, toata cheltuiala cu colectarea globala este mai mai mare decat impozitul strans ! ceausescul cu 3 clase a fost mai smecher, platea venituri nete, un procent din PIB-ul estimat. Rad de ma stric cand ii aud pe aia care zic ca „au platit timp de 45 de ani” si primesc o pensie de netrait cu ea ! Sa spuneti „multumescu-ti duamne”, primiti mai mult decat nimicul platit.

 4. Felicitări F.M.I.! Singura forță mondială in fata căreia tremura guvernele. Mi se pare corect sa fie impozit progresiv. Nu mi se pare corect că raportul dfinte venituri sa fie de 150/1 când pe vremea socialismului era de 5,5/1! Nu se poate ca unii să facă vacante prin Dubai și altii sa moară de foame fiindcă organele sunt corupte până în măduva oaselor și nu-și îndeplinesc atribuțiile functionale. Nu e posibil ca unul sa câștige de 150 de ori mai mult decât unul care muncește cinstit!

 5. Atentie la nuante! Cica salariile vor fi impozitate progresiv! Dar indemnizatiile raman la acelasi impozit,…ciuciu?

 6. Ce v-am spus eu ca au nevoie de o masura pentru a taxa prostimea muncitoare si de-aia cheama FMI-ul? pai voi impozitati progresiv doar salariile? de ce nu veniturile alea anuale la care sa intre si pensiile speciale si alte sume si salariile scutelnicilor, etc. Ce nu stiti sau nu vreti sa spuneti este ca atunci cand s-a stabilit cota unica de impozitare pe salarii, automat a crescut procentul CAS retinut la 25% astfel incat cetateanul muncitor ramanea in mana tot cu 65-66% din leafa. acum daca treceti la taxarea progresiva si mentineti CAS la acelasi nivel, taxele pe salariu se vor duce lejer spre 50-60% si sa vedem cine mai munceste in conditiile astea!

 7. E singura soluție pentru impozitarea pensiilor magistraților. Impozit progresiv pe suma veniturilor lunare ale activilor și pasivilor! Alta soluție constituțională nu exista!

 8. „Mi se pare corect sa fie impozit progresiv”

  Singurul impozit „corect” este impozitul egal in valoare absoluta la toti oamenii majori ! Motivul: n-am auzit ca s-ar plati asa corect nicaieri in lume ! Pe principiul sanatos: ori suntem egali, ori nu mai suntem ! A nu avea bani nu este o scuza, este un handicap la vedere. Fiecare doarme cum isi asterne.

 9. Si cum implementeaza Romania impozitul progresiv? America are impozit progresiv dar IRS primeste informatiile de la orice emitent de salariu, banca (dobanda) etc. Si exista doua programe pe care cetateanul le folosi pentru calculul de taxe. Altfel cum stii sa platesti taxele daca nu stii exact venitul. Apoi la sfarsit se face o recalculare si statul iti da bani inapoi sau mai ai de platit. In orice caz e complicat si in Romania ar fi un dezastru total implementarea numai niste habarnisti pot sa creada ca asa ceva e viabil.

 10. s-avem pardon…
  nu salariile…ci
  VENITURILE..toate..cumulate si impozitate progresiv

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.