Forță de muncă din Asia, mai rapid în România

Aducerea muncitorilor străini din Asia în România va dura acum mult mai puțin față de șase sau opt luni de zile cât era nevoie până recent pentru procesarea actelor. Acest lucru este posibil datorită faptului că mai mulți antreprenori din mediul de afaceri au făcut front comun cu Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România pentru deschiderea unei noi secții consulare în Asia. Și dacă inițial se vorbea despre Kathmandu, în Nepal, soluția aleasă ca fiind cea mai convenabilă a fost Dhaka în Bangladesh.

În urma discuțiilor pe acest subiect, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România salută implicarea autorităților în găsirea de noi soluții pentru rezolvarea uneia dintre cele mai arzătoare probleme pentru piața muncii de la noi, respectiv soluționarea timpilor foarte mari de așteptare pentru procesarea vizelor acordate muncitorilor străini. Astfel, au fost alocate resurse umane noi și a fost deschisă o nouă secție consulară în Dhaka, Bangladesh, urmând a fi rezolvate prioritar problemele de interes național, aici fiind vizate societăți care au în desfășurare lucrări la metrou sau autostrăzi, pentru a numi doar câteva exemple.

,,Am purtat o serie de discuții pe acest subiect cu reprezentanții Centrului Național de Vize, care ne-au prezentat primele măsuri de remediere a timpilor mari de așteptare pentru soluționarea vizelor muncitorilor străini, fără deschiderea unei secții consulare la Kathmandu. În acest sens a fost deschisă de curând în Dhaka, în Bangladesh, o secție consulară, iar toate cererile cetățenilor bengali au fost direcționate aici și astfel a fost degrevata Ambasada Indiei, unde erau arondate: Bangladesh, Nepal și India. Pe lângă cei nouă consuli care lucrau cereri de viză, autoritățile au mai trimis încă trei reprezentanți. În total sunt doisprezece persoane care în prezent procesează cereri.”, a declarat Elena Panțiru, cofondatoare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Soluțiile luate în calcul de autorități pentru fluidizarea procesului de acordare a vizelor nu au inclus și deschiderea unei secții consulare la Kathmandu, din motive obiective ce țin de capacitatea logistică pe care o poate suporta în momentul de față Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

,,Pentru moment, ne-au explicat că nu au logistica necesară deschiderii a două secții pentru o nouă misiune diplomatică în aceasta zonă. Este vorba de foarte multe resurse și câtă vreme timpii de așteptare pentru procesarea vizelor a fost redus, această măsură se bucură de sprijinul nostru, în calitate de antreprenori”, a completat Elena Panțiru.

Inspectoratul General pentru Imigrări a venit de asemenea în sprijinul muncitorilor străini, care au stat între trei și cinci luni, pentru a aștepta programarea la prelungirea dreptului de ședere, pentru a fi în deplină legalitate în România. În ceea ce privește timpii de așteptare pentru permisele de ședere, aceștia au fost de asemenea înjumătățiți, în București și Ilfov: ,,Au lucrat weekendurile, în ultima săptămână a lunii martie și prima săptămână a lunii aprilie și au procesat peste 2000 de cereri, ceea ce este mare lucru, pentru că acest volum de obicei este realizabil într-o săptămâna. Inspectoratul General pentru Imigrări s-a implicat și astfel au ajutat oamenii aflați la rând, s-au asigurat că au dosarele în regulă, pentru a accelera procesul, ceea ce este de admirat”, a concluzionat Elena Panțiru, cofondatoare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Tot în ultima săptămână a lunii martie 2023, Inspectoratul General Pentru Imigrări împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, la nivel național, au organizat sesiuni de informare a angajatorilor români care au angajați străini, astfel venind în întâmpinarea acestora cu soluții legale la diverse situații întâlnite în practică.


Format din unele dintre cele mai reprezentative companii active în domeniul recrutării de personal străin din România, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a fost înființat în 2020 cu scopul de a 
susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. E un lucru normal de la inceputul civilizatiei ca fiecare trib, tara sa isi apere civilizatia cultura. Cat despre arabi si africani am vazut ce plus au adus in Europa a crescut criminalitatea violenta mizeria jegul drogurile. Asa ca lasa-ne plangaceala asta ca ai gost marginalizat in Romania. Daca in Argentina ar navali milioane de arabi nu cred ca i-ar intampina asa cu flori. S-ar fi oferit sa ii ia pe sirieni la ei daca erau asa umanisti.

  2. Platiti decent pentru ca aveti profit mai mare ca in Vest nu aduceti sclavi aduceti romanii plecati. De asta nu ne baga in Schengen aduceti asiatici stau 3 luni si jumate fug in Vest.
    Va văitați ca nu aveti forta de munca? Nu aveti forta de munca sclavi platita doar pt mancare si casa

  3. armand -chiar nu ți-e rușine ? după ce românia de atunci te-a școlarizat -te-a făcut om -și cine știe cum te-i fi purtat și cu ce pretenții- ai roit-o în suedia de unde să arunci cu zoaie în cei ce te-au făcut „specialist” AȘA-I :„PE CINE NU LAȘI SĂ MOARĂ NU TE LASĂ SĂ TRĂIEȘTI!” CENZOR BACI -E PRIMUL COMENTARIU PE AZI!

  4. Eu sint argentinian vasc si am venit in Romania invitat de guvernul roman. Fiind in Bucuresti, comunistii lui Ceaucescu au declansat o campania racista si xenofobica atroce impotriva studentiilor straini (atunci nu erau imigranti in Romania) care venise in Romania invitati de guvernul roman. Comunistii au inceput cu filme in care se stimula xenofobia. In consecinta, multi cetateni romani, dar nu toti, faceau tot ce le era posibil sa ne sintim rau numai pentru ca eram straini. Pacatul era ca vorbeam alte limbi, ca eram de alta etnia sau ca ne imbracam cu haine deosebite. Daca urcai in autobuzul, tranvaiul, intrai intr- un restaurant si vorbeai in limba ta, aveai haine deosebite, sau mai rau, daca erai arab, african sau latinoamerican, trebuia sa suporti ca multa, multa, lumea sa se uite la tine cu ura si dispret si in multe cazuri sa te insulte, in cazul africanelor am vazut asta de multe ori. Daca o fata indraznea sa umble cu un strain o chemau curva. Guvernul interzise relatii cu straini. Dupa ce am terminat in Romania, am plecat in Suedia. Acolo practic toti suedezi sint blonzi si au ochi albastri, totusi, in 5 ani, nimeni, niciodata s-a uitat urit la mine cu dispret, nici nu a comentat in spatele meu.
    Uite acuma, 5 milioani de romanii a trebuit sa plece in strainatate sa se descurce economic. Sper ca romanii care au emigrat, si la care acuma i-a venit rindul sa fie ei straini,sa nu pateasca toate jigniri, insulte, ura si humilinte care a trebuit sa suportam noi in Romania.

    • Nu stiu ce argentinian esti, dar daca esti de origine spaniol sau italian cu siguranta nu ai fi discriminat in Romania, poate chiar ai fi tratat privilegiat cum sunt tratati toti ceilalti europeni care sunt expati in Romania. Mai probabil esti vreun roman jegos care este obsedat de multiculturalism. Dupa cum scrii, nu pari strain. Legat de arabi si africani, zici ca in Suedia nu sunt problema? Suedezii sunt in majoritate prea lasi si individualisti casa sa schime politica lor dar vezi ca au mai votat guverne de dreapta in care sunt politicieni care au vorbit de sfarsitul civilizatiei Suedeze. Este o realitate demografica, matematica, nu o opinie, in plus cei de care vorbesti sunt o plaga sociala in multe orase din Suedia

  5. Deci imbecilii de politicieni români nu se gândesc cum să readucă mai rapid forța de muncă plecată din România în Occident. Se gândesc cum să mai trafice niște sclavi asiatici și să schimbe compoziția demografică a României.

  6. Planul Kalergi de mertisare a Europei. Un muncitor român 2000lei net pe lună, din care cică să plătească chirie,întreținere, transport,să mănânce, să se îmbrace , sigur nu îți ajung banii să supraviețuiești dacă nu ai casă. Muncitorii aduși de aiurea au casă, masă, transport asigurat plus salariu de la 500 € în sus. Așa sunt determinați românii să emigreze și să fie înlocuiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.