Forţele aeriene române au interceptat o aeronavă rusă

O aeronavă militară de transport rusă a fost interceptată, marţi, de forţele aeriene române care se află în misiune de poliţie aeriană în regiunea Ţărilor Baltice.

„Cea mai recentă misiune de interceptare pentru Carpathian Vipers a avut loc în data de 30 mai, când avioanele F-16 au fost alertate de către Centrul de operaţii aeriene NATO din Uedem, Germania. O aeronavă militară de transport, aparţinând Federaţiei Ruse, a fost detectată în zona de responsabilitate a NATO, în apropierea spaţiului aerian al ţărilor baltice. Conform procedurilor standard ale Alianţei, după interceptare, aeronava a fost escortată în siguranţă până la clarificarea situaţiei aeriene”, au transmis reprezentanţii Forţelor Aeriene Române pe Facebook.

Un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române participă la misiunea de poliţie aeriană întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie – iulie.

Obiectivul principal al misiunii desfăşurate în spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este de a preveni încălcarea spaţiului aerian aliat şi de a oferi asistenţă aeronavelor militare şi civile în situaţii de urgenţă apărute în timpul zborului.

Personalul care este dislocat în Lituania, la baza aeriană din Siauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”.

Comandantul detaşamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forţelor Aeriene şi a reprezentat Forţele Aeriene în numeroase misiuni naţionale şi internaţionale.

Misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice sub comandă NATO – Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spaţiului aerian al statelor baltice, se desfăşoară pe baza unui sistem de rotaţie a sarcinilor efectuate de ţările aliate începând din 2004. În anul 2007, Forţele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

 1. Letonia are de azi primul președinte homosexual declarat.

 2. Câtă glorie nepieritoare am acumulat cu această ocazie, semn că poliția aeriană și terestră în cadrul NATO ni se potrivește. Și cam atât.

 3. @Avion cu motor. Presedintele se potriveste manusa tarii. Am vizitat-o si vorbesc in cunostiinta de cauza.

 4. Avionul era ” in apropierea ” spatiului aerian NATO. Ne mananca pielea si vrem neaparat sa ne scarpine Ivan.

 5. Sa fie avansati in grad, la amirali si decorati cu Ordinu Militar cu frunze de patlagina

  • Și să fie scos la pensie, specială, de la 30 de ani, chiar daca bate 40. Are balta pește..

 6. Stire neinteresanta, nu am citit tot articolul. Militari romani in alte tari, iar Romania ocupata de trupele globalistilor, asta inseamna sa fii sluga licuriciului.

 7. Mai terminați cu prostile,cretinul crede că rușii au intrat în românia!…
  Mai degrabă relatări de prostia pe care o va face frf de a trimite in război națională româniei în kosovo!…O regiune pe care statul român nu o recunoaște!…
  Acolo e război în toată regula, sunt mii de trupe ONU și NATO!…
  Burleanu nu se duce cu nationala, poate îi ia gâtul un kosovar…sunt zeci de răniți și morți și boul trimite niste copii să-i termine kosovari…
  Dacă statul român nu recunoaște kosovo, atunci de ce trimite acest pui securist nationala acolo…
  Ar trebui ca jucatorii să nu se ducă, să facă grevă!…

 8. Mie-mi place ca toti papagalii astia care la detonarea unui artificiu de Anul Nou se ascund pe sub mese au tot felul de denumiri razboinice, care mai de care mai pompoase … I-auzi acilea : Carpathian Vipers … Escadrila 53 Vânătoare „Warhawks” … !!

 9. In ce mocirla se scalda Romanica! In fata unui asemenea jeg sunt explicabile, sunt justificate grevele profesorilor, politistilor, gardienilor, functionarilor, ceferistilor, personalului sanitar.

 10. Scula face peste 70% din meserie. Aia nu sunt romani. S-au uscat intr-u avion strain. Sa se dea jos. Fabricile de avioane ale tarii stau goale si nu fabrica avioane romanesti desi NOI AM INVENTAT AVIONUL, iar tradatorii astia cred ca ii monitorizeaza pe rusi ce zboara oriunde vor. Un sfat pt acesti chiloti romani calarind F. Sa nu va mirati daca intr-o buna zi cand se schimba oranduirea, o sa va judecat ca tradatori.

 11. Am auzit că cică radarul este direct in studioul A3 după aplicația lui Radu Tudor ii a instalat-o Geoană GRATUIT …ii a dat defapt contul lui de secretar NATO …dar să nu-l spuneți că il dau afară din NATO foarte știrea :))) ne amuzăm teribil ….

 12. România este vai de capu ei: prețurile le mâncare s-au dublat, nu mai suntem în stare ca țară să asigurăm locuri de muncă la tineri, să plătim salarii decente la profesori, să ne fabricăm în țară un șurub, un cui, un săpun, o hârtie igienică, haine și încălțăminte, dar cu statul de bățul prin gard al USA contra Federația Rusă ne folosim energia și banii la participă la “misiunea de poliţie aeriană întărită în Ţările Baltice” sau la Marea Neagră. Câștigul, progresul României și românilor din participarea de 20 de ani în Irak sau Afganistan este prim ministru general Ciucă? Ne-am procopsit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.