Fost deputat, condamnat la închisoare

Fostul deputat de Galaţi, Mihail Boldea, a fost condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare. Decizia magistraților Curții de Apel Iași  prevede că inculpatul a fost condamnat „pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, favorizarea infractorului şi spălare de bani“. Prin aceeași hotărâre, se „Dispune confiscarea de la inculpatul Boldea Mihail a 10.000 de euro, reprezentând suma primită de la inculpatul Lazăr Ştefan pentru activitatea infracţională desfăşurată“.

Pentru alte acuzaţii, magistraţii ieşeni au dispus achitarea, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau au dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanţa superioară.

În acelaşi dosar, instanţa a decis încetarea procesului penal pornit faţă de Lenţa F., deoarece aceasta a decedat, în timp ce Nicolae Andreş, Nicuşor Axinte, Eduard Pohrib, Tudorel Vrânceanu, Bogdan Alexandru Boza şi Arthemis Vrânceanu au fost achitaţi ori s-a dispus încetarea procesului, ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale.

Pe de altă parte, Costică Caranfil a fost condamnat pentru complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, la pedeapsa de nouă ani şi şase luni de închisoare, după contopirea cu alte sentinţe, în timp ce avocatul Mihaela Cristina Bolboceanu a fost condamnată la pedeapsa de trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la spălare de bani.

În plus, potrivit deciziei instanţei, Petrică Tănase a primit o pedeapsă rezultantă de zece ani de detenţie, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar secretara deputatului, Elena Petrea, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Mai mult, judecătorii ieşeni au admis unele acţiuni civile şi i-au obligat pe Mihail Boldea, Petrică Tănase şi Elena Petrea să achite despăgubiri în valoare totală de 210.000 de euro şi 316.268 de lei, reprezentând daune materiale şi morale, faţă de două părţi civile.

În urmă cu peste patru ani, fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi pus pe picioare un grup specializat în înşelăciuni imobiliare. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului descopereau imobile şi terenuri aflate în proprietatea Consiliului Local sau a unor gălăţeni, pe care şi le-ar fi însuşit în mod ilegal.

În boxa acuzaţilor au mai ajuns şi alte persoane, printre care şi avocatul Mihaela Cristina Bolboceanu sau Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Boldea.

„Membrii grupării, printre care Bolboceanu Mihaela Cristina, avocat din cadrul Baroului Galaţi, identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, inculpaţii au utilizat hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale, au precizat procurorii DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Si in acest articol, si in altele, nu se sufla un cuvant despre faptul ca deputatul a fost in PDL ! Ca este de Galati, ca a facut si a dres,… tot felul de detalii. doar apartenenta la mafia basista este ocultata cu o pudoare suspecta ! Oare sa fie o pura intamplare intamplatoare ?

    • va reamintesc ca PDL este fostul PD care s-a desprins in 1991 din fostul FSN.Aceiasi Marie cu alta palarie .Tot o clona a fostului PCR.Adica ce naste din pisica tot soarece mananca.Tradus, aceiasi borfasi politici.

  2. Pe precedent, are DIICOT curaj (sau competenta) sa inceapa o cercetare la Sibiu?! Sau, daca „grupul” este initiat de primar nu se pune?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.