Fost director al Termocentralei Rovinari, trimis în judecată

Iosif Chircă, fost director general al Sucursalei Electrocentrale Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că a primit 5.000 de euro mită de la un om de afaceri.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată doi oameni de afaceri, administratori de firme, pentru dare de mită, iar o altă persoană este acuzată de deturnarea licitaţiilor publice.

Unul dintre administratori este acuzat că i-ar fi dat celuilalt afacerist în numerar şi prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operaţiuni economice simulate suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăţi cu capital majoritar de stat.

Totodată, el i-ar fi dat în mod direct suma totală de 10.000 de euro lui Adrian Dorin Ecobescu, directorul CET Sud, punct de lucru al SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Acelaşi administrator, în contextul iniţierii la data de 7 iulie 2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă, ar fi realizat în data de 17 august 2023 o înţelegere asupra preţului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director de sucursală şi împuternicit al unei alte societăţi comerciale, în scopul de a denatura preţul de adjudecare a contractului de servicii.

Această înţelegere ar fi avut drept consecinţă atât câştigarea licitaţiei la data de 25.08.2023, în condiţii neconcurenţiale, de către firma administrată de inculpat, cât şi afectarea preţului de adjudecare a contractului, în dauna societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferenţa de valoare.

Conform DNA, tot primul administrator menţionat, la instigarea unui alt suspect, în data de 20 decembrie 2023, în judeţul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro lui Iosif Chircă, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Cu privire la al doilea administrator, procurorii spun că ar fi promis în data de 1 septembrie 2023 preşedintelui Directoratului unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată.

El ar mai fi promis un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având ca obiect tot servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziţie directă, şi ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcţionarului public suma totală de 45.000 lei şi 12.000 euro, în cinci tranşe, până la data de 21 ianuarie 2024.

Acelaşi administrator, în data de 12 iulie 2023, ar fi pretins de la primul un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăţi cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă pe lângă conducerea acestora şi ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operaţiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei, precizează procurorii anticorupţie.

În acest dosar, procurorii au pus sechestru pe un apartament situat în Bucureşti şi pe importante sume de bani.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, DNA a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Adrian Dorin Ecobescu, directorul CET Sud, care a acceptat o condamnare de 2 ani şi 8 luni cu suspendare şi plata sumei de 10.000 de euro, plus interdicţia pe o perioadă de 4 ani de a ocupa funcţia de director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD) sau a altor sucursale/puncte de lucru ale SC Electrocentrale Bucureşti SA.

De asemenea, au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi patru inculpaţi implicaţi în acest caz.

Rechizitoriul şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost transmise Tribunalului Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Sunteti in urma fratilor.In termo,hidro si nucleara, s-au pompat si se pompeaza spaga de ani multi la cel ce angajeaza, don direftor pus pe scaun de partide.Tariful clasic 5000,de dolari la vremuri de dedemult si apoi in euroi,cam asa se circula.Depinde ptr ce functii optezi.Daca- scuturi bine pleava de la aceste regii put de fel de fel de incompetenti,pile spagare,veri si nepoti fel de felcorditoare care n-au nicio calificare si competententa, studii de analfabeti ptr asfel de obiective.Aia care au construit si le-au dat viata au fost dusi la faliment si trimisi la cules de capsuni la straini de aceste lichele care ne conduc sa-i bage pe ai lor.In toata tara e la fel.Nucleara de la Cvoda,Hidrocentrale,termocentrale,drumuri si poduri, pline de neaveniti pe salarii grase.E concurenta mare.Coruptia e in floare.

  2. Printr-o intamplare NEFERICITA am ajuns sa fac o delegatie in Valea Jiului , respectiv URICANI !!! Am ramas fara GLAS cand am vazut ce a ajuns acest colt de ROMANIA , altadata spaima COMUNISTILOR !!! Blocuri intregi NELOCUITE (multe vechi , multe noi , RELATIV ) iar pe dealurile din imprejurimi , oameni care traiau mai rau ca in epoca de piatra !!! In ARDEAL , zona in care am locuit o perioada , COTETUL in care , tata, la sat , crestea porcul , arata ca un HOTEL de 5 STELE !!! In schimb , BISERICILE NEOCRESTINE se lafaiau in marmura si inox !!!TRAIASCA DEMOCRATIA AMERICANA !!!LUATI INTERVIURI LA MARII IMBOGATITI din HUNEDOARA care mai nou isi beau cafeaua numai din FILTRE de CAFEA din AUR !!! SA NU LE STEA IN GAT !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.