Fost premier, pus să dea socoteală în justiție despre pandemie

Fostul premier francez Edouard Philippe este convocat la 24 octombrie în faţa Curţii de Justiţie a Republicii (CJR) şi riscă o inculpare pentru posibile nereguli în modul în care guvernul a gestionat epidemia de COVID-19, relatează AFP.

La finalul interogatoriului, el ar putea de asemenea să scape de inculpare, fiind plasat sub statutul mai favorabil de martor asistat, dacă va reuşi să îi convingă pe judecători că nu există în acest moment suficiente indicii grave sau concordante împotriva sa.

„Contest vehement incriminările care mi se aduc”, a declarat Philippe duminică pentru cotidianul Le Parisien.

Preşedintele partidul Horizons, apropiat de majoritatea prezidenţială a lui Emmanuel Macron, va fi audiat pentru infracţiuni precum punerea în pericol a vieţilor altora şi abţinerea voluntară de la lupta împotriva unui dezastru, a confirmat marţi Parchetul General de pe lângă Curtea de Casaţie, în urma unei solicitări a AFP pe baza unei informaţii apărute în cotidianul Le Monde.

Fostul premier este suspectat că nu a dispus măsuri de protecţie în favoarea personalului medical şi a lucrătorilor expuşi şi că nu a anticipat epidemia în ciuda alertelor. Conform Le Monde, el va trebui de asemenea să explice menţinerea primului tur al alegerilor municipale de la 15 martie 2020 în contextul în care contaminările se înmulţeau.

Nici Edouard Philippe, considerat unul dintre posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2027, nici anturajul său nu au putut fi contactaţi de AFP.

În cadrul acestei anchete judiciare deschise în iulie 2020 şi conduse de CJR, singura instanţă abilitată să pună sub acuzare şi să judece membri ai guvernului pentru delicte comise în exercitarea funcţiei lor, Agnes Buzyn, fost ministru al Sănătăţii, a fost inculpată pentru punerea în pericol a vieţilor altora în septembrie 2021.

Ea a fost plasată sub statutul de martor asistat pentru abţinerea voluntară de la lupta împotriva unui dezastru.

Investigaţiile au fost deschise după depunerea unor plângeri care denunţau lipsa de echipamente de protecţie pentru medici şi populaţie sau greşelile legate de necesitatea sau nu de a purta mască.

„În privinţa măştilor, ne-am înşelat, nici mai mult, nici mai puţin”, a recunoscut în septembrie fostul ministru al Sănătăţii Olivier Véran, în prezent purtător de cuvânt al guvernului.

Până în acest moment, conform datelor Autorităţii de Sănătate Publică din Franţa, epidemia de COVID-19 a provocat 155.000 de decese în această ţară

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. IREAL :)) WOW. DECI ACESTI CRIMINALI NU SUNT INCRMINATI PENTRU MASCARADA COVRIG SI PENTRU CA AU UCIS CU BESTIALITATE OAMENI IN NUMELE „STIINTEI” TRANSFORMANDU-NE IN PRIZONIERI IN LAGARE DE CONCENTRARE. SUNT „INCRIMINATI” CA NU AU FACUT MAI RAU DE ATAT? incep sa acopere crimele cu alte crime.

  2. Desigur cercetarea este de ochii lumii, circ, precum vor fi posibilele condamnări. Altfel ce l-ar opri pe un prim-ministru să dea tot pe goarnă? Numai faptul că este un biet actor politic ce habar n-are pe ce lume trăiește.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)

  3. Mai greu va fi in Romania sa-i duci la procuratura pentru ca in timpul circului tragic cu pandemia au fost o gramada de premieri in acelasi timp: Verner, Sica, Vela,Tataru, Arafat… Gheorghita a venit mai tarziu si a mai reparat cate ceva din prostia celorlalti.

  4. au fost alegeri si congres sub PM L Orban si au crescut numarul de cazuri…oare pe el il va intreba cineva, un parlamentar, unul ONG, daca il mustra constiinta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.