Fostul ministru de Interne, arestat la palatul prezidenţial


Ministrul de Interne din fostul guvern populist polonez şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi marţi seara la palatul prezidenţial de către poliţie, a declarat un adjunct al ministrului de Interne, informează AFP.

„Arestaţi în conformitate cu decizia instanţei”, a scris Czeslaw Mroczek pe X, informaţii confirmate ulterior de poliţie.

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de Interne în fostul guvern naţionalist, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.

La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.
Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie.

Luni seara, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele celor doi. Aceştia îşi susţin nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă. Aleşi deputaţi la scrutinul din octombrie, cei doi şi-au văzut vineri anulate mandatele.

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu marţi dimineaţă. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi membru PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării.

După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.”Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta”, a declarat Kaminski.”Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a adăugat el.

„Este o situaţie inedită”, a comentat premierul pro-european Donald Tusk înainte de arestare, o situaţie în care „persoanele condamnate care trebuie duse de poliţie într-un loc de izolare, aleg un alt loc de izolare, probabil mai confortabil,” (…) palatul prezidenţial”. De asemenea, şeful guvernului a acuzat „tabăra politică care a guvernat Polonia timp de opt ani” că a provocat „un haos legal fără precedent”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

 1. populist…? nationalist…? patriot…? suveranist si individualist…? opera lui Orwell devine din ce in ce mai clar realitatea omenirii. orice voce impotriva sistemului trebuie oprita. legile sunt construite abuziv, in stil mao-china, pentru ca oamenii sa fie infractori neprinsi. cei indezirabili sistemului sunt abuzati, arestati, ucisi la discretie, in numele „binelui”. 🙈🙉🙊

 2. si apropos despre oamenii care (inca) cred ca pot negocia cu shaitan: protestatarii polonezi s-au „inteles” cu guvernul. totul pana la „intelegeri”. omenirea inca nu intelege ca trebuie SA NU ACCEPTE NICI UN TARG. numai asa se poate opri acest tavalug, iar guvernele alese de serviciile mondiale de spionaj, infiltrate masiv in tarile suverane si independente, sa nu mai poata actiona impotriva noastra…mai este mult pana cand va veti trezi si atunci va fi mult prea tarziu.
  **Ministrul Agriculturii Czeslaw Siekierski a semnat sâmbătă un acord cu un grup de fermieri numit Deceived Village și Teresa Kubas-Hul, un lider al regiunii Podkarpackie, care se învecinează cu Ucraina. Conform acordului, fermierii au fost de acord să-și suspende protestul la punctul de trecere a frontierei Medyka.
  Acordul precizează că ministrul agriculturii a acceptat cererile fermierilor, care au solicitat o subvenție pentru producția de porumb de 1 miliard de zloți polonezi (250 de milioane de dolari), o taxă agricolă mai mică și împrumuturi preferențiale pentru lichidități, a raportat PAP.
  Cererile urmează să fie implementate după finalizarea procesului legislativ și obținerea avizelor necesare din partea Uniunii Europene, a informat PAP.
  https://apnews.com/article/poland-ukraine-border-farmers-protest-agreement-blockade-5ed153e9616e5781268a6d9d445252bb

 3. Deci este pe fata ! Justitia serveste la reprimarea oponentilor politici.Nu a tuturor, ci doar a antiglobalistilor. De data asta nu mai au nici inhibitie : dosare reactivate dupa zeci de ani, cazuri disjunse, care nu primesc niciodata vreo rezolvare definitiva, desfiintarea practica a prescriptiei,” interpretarea” atat de discretionara cum n-a fost niciodata,fabricarea de continut legal de catre instante.Limba de lemn. Toate in numele celor mai inaintate idealuri ale Omenirii ( progresiste, nici vorba) .

 4. Ăsta e din neamul lui Simion aiuristul.Și ăla trebuia sa fie la pușcarie dacă nu interveneau sevuciile anti românești.Populiștii sunt anti naționaliști desi reclamă sus și tare că iubesc națiunea ca să înșele fraerii și să pape banii guvernului destinați partidelor,o altă ilegalitate ,,democratică”.

 5. nici un politician nu mai trebuie sa fie un dumnezeu, ca pe vremea comunista
  democratie si dreptate sociala Jos pensiile nesimtite!

 6. Limpede ne este, Întregii Planete Mer🌈 șamd.
  Oameni buni, eu v-am tot zis…bla-bla-bla:
  Neo-marxiștii „progresei”, woke, sunt la fel ca înaintașii lor, comuniștii de Rit Vechi. După ce inhață Puterea, se agață de scaun cu ghearele și dinții. Un pic mai e și vor începe să-și asasineZe opoZanții fără rușine.
  MUTAȚI DECISIV la alegeri: uSE🌈icii 2% !
  Maxim, măRog…😜

 7. Polonia a apucat pe mana Sclavilor satanei globaliste evvreiesti. O sa fue bagata in razboi contra rusilor. Romania mai are pana la alegeri care nu se stie daca nu vor fi falsificate din satelitul american.Oamenii satanei stau la panda si in Romania.
  Sub masca evvreilor Giiana Rares Bgd . Ponta…Simonis Bushoi…si cateii lor …Ciuca si Ciolacu. Romania in pericol.

 8. Sorosistii ajunsi de curand la putere au trecut la epurare prin arestare. Specialitatea lor de a scapa de opozitie. Evident opozitia e facuta populista si nationalista.

 9. OARE NU-I MÂNUȚA CATIFELATĂ A „PĂZITORULUI MONDIAL ALORDINEI ȘI CURĂȚENIEI MONDIALE”?

 10. Guvernul Tusk incepe prigoana. Se vor lamuri repede polonezii cine este acest minoritar cashub, sluga a UE, care va baga Polonia in razboi cu Rusia. Condamnarea celor doi a avut loc in decembrie 1013, cind noua coalite se pregatea sau era chia la putere..

 11. Deja Tusk a început abuzarea legislației, dupe model amerlok-bideuizd……[Rumburak]

 12. PE cand il pedepesec pe Sikorsy ala de-a multumit in scris USA
  dupa explozia NORDSTREAM-urilor !

  Apropos de NORDSTREAM … imediat ce se schimba guvernele si-n USa si-n GERMANIA
  USA va fi fi chemata la un TRIBUNAL INTERNATIONAL pentru a platii socoteala GERMANIEI … 🙂 (ASTA E SIGUR si PRE_PREMEDITAT!)

  DECLARATIA multumire a fostului ministru polonez atunci cu NORDSTREM-urile : „THANK YOU USA!” 😀
  va fi unul din „detaliile” care vor infunda USA in viitor-odata-cu-schimbarea-paradigmei politice
  PROCES al vinovatilor NORDSTREAM! SPER sa nu-l ucida pe Sikorsky de-ndata ce TRUMP=POTUS 😐 !
  Vedeti ca ASSASINATELE POLITICE faca parte din … „salvarea DEMOCRATIEI” cu „alte mijloace” 😉 😉 😉 !

  IQ=?
  😉

  🙂

 13. n-au apucat sa-si ia a doua cetatenie, ca altfel nu se atingeau de ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.