Fostul primar Tudorache scapă de controlul judiciar

Fostul primar Tudorache scapă de controlul judiciar. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis revocarea controlului judiciar pe cauţiune dispus faţă de fostul primar al Sectorului 1.

„Revocă măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de inculpaţii Daniel Tudorache (….) şi Constanţa Adina Tudorache (….), prin ordonanţele 705/P/2016 din data de 03.12.2020 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Constată că bunurile ce au făcut obiectul cauţiunii în cuantum de 1.000.000 de euro, consemnată sub forma constituirii de garanţii reale imobiliare, sunt indisponibilizate prin ordonanţa de luare a măsurii sechestrului asigurător din 25 ianuarie 2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în dosarul 705/P/2016. Dispune restituirea către inculpata Constanţa Adina Tudorache a cauţiunii în cuantum de 200.000 euro, consemnată sub forma constituirii de garanţii reale imobiliare asupra imobilului situat în (…). Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore”, se arată în decizia judecătorilor de miercuri.

La începutul lunii martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, aflat sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 1.000.000 euro, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor a ajuns şi fosta soţie a edilului, sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 200.000 euro, pentru complicitate la spălarea banilor, dar şi o altă persoană din anturajul primarului, sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii – plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor.

„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menţionează anchetatorii.

Conform DNA, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

De altfel, arată procurorii, din datele cauzei ar reieşi că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcţii publice (ianuarie 2008 – martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună, menţionează DNA.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obţinute în mod nelegal, DNA arată că acesta ar fi procedat la:

* depunerea de sume de bani în numerar, prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei şi 231.117 euro;

* achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii, în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

* acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soţii;

* achiziţionarea, prin intermediul fostei soţii, de bijuterii, inclusiv diamante, în valoare de 9.784.295 lei;

* restituirea, în perioada 2010 – 2012, pe parcursul unui an şi jumătate, în mai multe tranşe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soţii, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată şi care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziţionarea, pe numele soţiei, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;

De asemenea, afirmă procurorii, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana din anturajul primarului Tudorache ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

„În schimb, persoana se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, se precizează în comunicatul DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparţinând lui Daniel Tudorache şi soţiei acestuia, identificate la percheziţia domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii şi pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari, precum şi asupra mai multor bunuri imobile aparţinând soţiei acestuia.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii şi asupra sumei de 150.000 lei aparţinând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a lui Daniel Tudorache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. a mai scapat creun inelus, vreo bratzarica pe la vreo pasarica..
  ca deh…sint inamovabili si se bat cu caramidele pe tzitzele alea mari cit sint de corecte
  pun pariu ca asa este…
  asta a zeciuit tot ce i-a trecut prin mina…

 2. @ Gigel „Clotildianul”
  Madam Clotilda, instalata la Sectorul 1, prin fraudare „cu ranga”, poate ca a efectuat unu, doua controale ginecologice de cand a aparaut in Romania, cat despre control judiciar…lula.
  Justitia independenta (adica nu raspunde pentru abuzurile judiciare), sa ne mai scuteasca cu procesele „la ordin” !

 3. Mai este un pic si deja vin noi alegeri si inca nu am aflat ce s-a intamplat la alegerile trecute din Sectorul 1 ! Pana la urma cei care umblau prin saci erau „fantome ” , filmul a fost un fals sau ce s-a intamplat ? Parca s-au renumarat voturile , care a fost rezultatul ? Daca am fi avut o presa adevarata , am fi citit in fiecare zi intrebarea : CE S-A INTAMPLAT IN NOAPTEA ALEGERILOR IN SECTORUL 1 ! Poate asa am fi avut un VERDICT !

 4. mai citeste odata textul, totul este la Inalta Curte, a scapat doar de control…in schimb pe Clotild nimeni nu o intreaba ce cauta printre sacii cu voturi?

 5. dar diamantele, cât au costat diamantele??
  Chiar va trebuie iaras Tudorica, sa va cheltuie aproape toți banii pe gunoaie s-o pe panseluțe??
  La următoarele alegeri, va fi ca și acum, Clotild primarita.

 6. @ tovarasi
  La urmatoarele alegeri locale, toti tovarasii „useroizi”, incepand cu primarii si terminand cu „conselerii” vor ajunge la gunoi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.