Fostul procuror general s-a pensionat

În februarie a acestui an s-a înscris în cursa pentru un nou mandat de 3 ani la şefia PÎCCJ. Nu i-a ieșit, iar acum s-a pensionat. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi ca urmare a pensionării acestora, printre care se numără şi fostul procuror general al României Gabriela Scutea care este acum procuror la Parchetulul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , transmite Administraţia Prezidenţială.

Pensionarea sa vine pe fondul unui deficit al resurselor umane la nivelul parchetelor, după cum reclama Gabriela Scutea în februarie acest an. Ea dădea atunci drept exemplu situația Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, unde nu mai activa niciun procuror sau cazul a 12 unităţi care funcţionează cu un singur post ocupat.

In februarie, cotidianul.ro scria:

Potrivit bilanţului de activitate al Ministerului Public prezentat marţi de Gabriela Scutea, în anul 2022, şi-au încetat activitatea 277 procurori, dintre care 256 prin pensionare, 17 procurori au fost numiţi în funcţia de judecător, 3 prin demisie şi un procuror a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni.

„Gradul de ocupare a posturilor de procuror, la 31 decembrie 2022, a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31 decembrie 2021. Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi plus 65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie/numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 la 1”, a declarat Scutea.

În context, Scutea a precizat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin nu există niciun procuror, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei sunt doi procurori stagiari, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia funcţionează fără un procuror definitiv coordonator de stagiu.

De asemenea, 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat.

„În privinţa resurselor umane, natura de precondiţie a funcţionării eficiente a parchetelor nu mai trebuie statuată. În plus, în privinţa DNA, în anul 2022, funcţionarea a fost orientată de măsuri care să conducă la îndeplinirea unui jalon în cadrul PNRR, respectiv ocuparea a minim 85% din posturile de procuror până în iunie 2023. De la indicatorul 75,38% în ianuarie 2022, în luna decembrie 2022 gradul de ocupare a fost 70,26%. În concret, recrutarea pentru DNA se face de la celelalte parchete, astfel încât şi dinamica resurselor umane în interiorul sistemului produce dezechilibre – prin promovări şi transferuri”, a mai spus şefa Parchetului General.

Conform bilanţului de activitate, pe parcursul anului 2022, s-a constatat că au existat parchete de pe lângă judecătorii care au funcţionat cu un singur post de procuror ocupat prin numire, ca urmare a promovărilor sau eliberărilor din funcţie.

Există mai multe unităţi de parchet care funcţionează aproape constant cu schema incompletă, uneori şi la jumătate sau mai puţin de jumătate din numărul posturilor prevăzute.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare al funcţiilor de conducere, la sfârşitul anului 2022, din totalul de 652 de funcţii prevăzute la nivelul Ministerului Public, erau ocupate efectiv un număr de 277, iar 312 posturi de conducere erau ocupate prin delegare.

De asemenea, dintr-un număr total de 254 posturi de specialişti prevăzute în statele de funcţii şi de personal aprobate prin ordinul ministrului Justiţiei, au fost ocupate 219 posturi, iar 35 posturi au rămas vacante“.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

  1. In timpul lui Ceausescu exista activitatea de preventie care incepea de la educatia in scoala si pana la adanci batraneti. Militienii erau rotiti prin tara ca sa nu se imprieteneasca cu localnicii cum se face acum de politia locala/nationala cu interlopii locali/mafia locala si formeaza grupuri organizate.plus militia avea comanda centralizata, nu erau la mana grobienilor din primariiile locale.Deci este convenabil pt sistem sa existe cat mai multe infractiuni ca sa-si justifice numarul imens de institutii si salarii/pensii speciale. Tineretul este prima victima a acestui sistem ordinar din Romania.Minorii sunt acceptati in cluburi, li se vinde alcool, droguri, apoi nu au locuri de munca. Ei sunt primele victime ale sistemului, doar familia trebuie sa ii protejeze cat poate. Amaratii din cartierele limitrofe muncitoresti, din satele si catunele fara scoli, medici, sunt primii jertifiti sistemului. Rusine acestei tari, acestui stat. Rusine.

  2. dupa ce-si indeplinesc misiunea de a distruge tinta propusa de stapani, ies de pe „banda” si sunt remunerati extraordinar pentru asta… tradatorii si criminalii romanilor si ai Romaniei lucreaza pentru voi, adormitiiiiii mi-e-ii! din pacate, si pentru noi, cei care vedem ce fac si mai gandim cu mintile noastre…

  3. S-a pensionat saraca la varsta matusalemica de 50 de ani. Acum urmeaza sa se interneze intr-un camin de batrani din ograda lui Pandele……[Rumburak]

  4. Magistoasele ies la pensie ,conform legii la menopauza,respectiv magistrosii ies la pensie la andropauza
    Ce fac in continuare nu mai intereseaza societatea,sunt deseuri cu pensii de nesimtite si nesimtiti

  5. Să sperăm că Doamne-Doamne obsearvă că nu merită ăia 6 mii de euro și î-i scurtează perioada de plată a pensiei speciale.
    Blestemați să fiți de gunoie speciale.

  6. Normal , cind apare un ‘specialist”pe la 45 de ani il pensionam. Cu pensie „speciala”… De ce nu la 65 de ani pe contributivitate ? si daca a adus foloase tarii cu un „supliment”?Cati si cate dosare au fost lasate sa „dospeasca”pina s-a prescris termenul ? Le-a tinut „Ilie de la scularie”sau voi judecatorilor ? A COTIZAT BINE : bASESCU , pOPOVICIU& ALTII DE I-ATI FACUT „ALBI”? pE METODA LUI vALERIU sTOICA ?Ziceti ceva bajeti ,mari protestatari….

  7. E foarte bun sistemul asta de pensii speciale, scapam urgent de toate nulitatile, costa, dar merita.

  8. si frumoasă si desteaptă.
    a desfiintat SIIJ si dosarele au schimbat sertarele si secretarele, faptele se prescriu si ../..justitia , de la macovei, la predoiu si gorghiu ramane puterea ce a compromis printergiversări și mute soluții celelalte puteri.

  9. Bine ca s-a dus. A fost un Augustin Lazar la genul feminin. Ce carte a putut invata la o facultate obscura din Sibiu, cu profesori gen Lazar (pardon doctorul este universitar in judetul vecin) si fara traditie? Toti astia au fost selectati si adusi de Iohanis si de servicii de pe toate coclaurile tarii in Bucuresti platindu-li-se bani grei pentru cazare si naveta desi in Bucuresti sunt sute de juristi de o mie de ori mai pregatiti si mai verticali decat acesti indivizi obedienti si mediocri profesional. Dupa anii de odihna duduia va lua pensie un sac de bani ca toti cei din sistem.

  10. buna ziua!
    se pensioneaza magistratii! d-le valeriu stoica si toti ceilalti care ati facut legi abuzive,nedrepta in favoarea lor sfadand orice salariat din Romania sa aveti parte de rau si necazuri! niste nemernici!
    pai cum sa nu se pensioneze la cca 50de ani si cu pensii sfidatoare de multe mii de euro?
    1.vrei sa te pensionezi la varsta frageda ,dar pensia intra in plata la implinirea varstei de 62sau 65 de ani
    sau varianta 2. pensionati-va ca tot salariatul roman la 62 sau 65 de ani
    magistratii si-au scris singuri legea 303/16.11.2022 pe care coruptii santajabili din parlament au votat-o la 4 maini si coruptul din capul satului a promulgat-o cu drag. daca legea ar fi dreapta ca in variantele de mai sus NU s-ar pensiona in mod sfidator magistratii si nu numai ei.
    e o hotie made in Romania! Legea 303/2022 permite furtul din buget prin aceste pensii supra si supra nesimtite!
    asta e in colonia devalizata Romania!

  11. Ca astfel de ‘magistrati’ se pensioneaza este foarte bine . Si asa nu au facut nimic bun si au ars gazul aiurea. Exista sansa ca locul lor sa fie ocupat de tineri harnici si pregatiti si mai ales nesubordonati. Partea cea rea sunt pensiile astronomice cu care le este rasplatita nemunca si inchinarea permanenta la protocoalele cu Sri.

  12. Dacă știam că raportul dintre minim și maxim este de 20, mă făceam magistrat! Am fost un bou (onorata instanta) când am crezut că se păstrează raportul de 5,5/1 de pe vremea socialistă!

  13. Imi pare tare rau de dansa : n-a apucat sa-l judece pe Putin si nici crimele de razboi ale rusilor din Ucraina. Doar dansa se itea pe ici,pe colo, cu aceste propuneri izbavitoare. Cui ne lasi cocoano cu treaba neterminata?. Vrei sa rada coana Ieuropa de noi??. Pensie de nabab ieuropean vrei sa ai, dar treaba s-o termini nu??. In Germania nu exista pensie peste 2500 euro, iar mataluta vei lua dublu?!. Este corect?. SIGUR. Suntem in Romanica, doar!!

  14. Schimbati maniera in care sistemul juridic romanesc functioneaza. In Canada exista Curtea micilor cauze in care o problema juridica simpla, ca o mostenire sau o problema de cadastru sau un conflict cu administratia locala, etc. se judeca in maxim o luna de la reclamatie, se judeca doar de catre un judecator si fara avocati si fara procurori…se plateste o taxa de cheltuieli de judecata echivaland 200 de lei, DA 200 de lei !!! Nu-i un typo! Taxa care la sfarsit se imputeaza perdantului. Daca judecatorul este abuziv este dat afara. Pentru cauzele „mari” cu procurori si avocati nu exista prescriere!!! Nu reinventati roata. daca ceva functioneaza bine prin lume, faceti la fel.

  15. Sa mai spuna cineva ca Romania este stat esuat! Este esuat pentru muritorul de rand care este sortit la un trai de azi pe maine si care lucreaza pina inchide ochii! Pentru astia cu pensii speciale si care se pensioneaza la 50 de ani, este o tara minunata unica im lume!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.