(Fotoreportaj) Ceremonie solemnă cu mici turbulențe

Mai multe ceremonii religioase și militare s-au desfășurat în locuri emblematice din centrul Capitalei pentru a marca cei 35 de ani care au trecut de la sângeroasele evenimente din decembrie 1989.

Imaginile descriu felul cum au fost cinstiți eroii martiri prin evenimentul organizat la Universitate, în Piața 21 decembrie 1989.

O persoană în vârstă, îmbrăcată aparent ca o călugăriță, a tulburat puțin solemnitatea momentului, strigând de mai multe ori: ,,Fals! Fals! Totul este fals!″.

Ion-Oroles Manolache

Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Cate iluzii dadea aerul acela de decembrie, niste zile aproape la fel de calde ca in acest an. Ce sperante! Ce sentiment de descatusare. Momentul cand militia se dadea respectuoasa la o parte cand treceau manifestantii. Simteau si militienii ca ceva se schimbase: sclavii prinsesera glas!
    Nu, acea schimbare de atitudine n-au adus-o nici americanii nici rusii nici vreo alta ambasada care astazi ne da lectii! Era in noi…si s-a descatusat! Ca un tumult se indreptau multimile spre centrul oraselor…O forta, adevarata forta!
    Intre timp tabloul e trist. E trist pentru ca in spatele eroilor se gaseau Brucanii si Voicanii, Iliestii si Romanii care au distrus tot.

  2. Când de la un plus de miliarde în balanța comercială s-a ajuns în 35 de ani la o datorie de 200 miliarde de dolari, ce au păzit revoluționri și despre ce benefii aduse de revoluție vorbim?

    Când vreo 8 milioane de oameni au fugit din țară de binele adus de revoluționari , despre ce benefiici aduse de revoluție poate fi vorba?

    Când de 35 de ani țara ajuns un creșetor internațional la băncile străine , despre ce benefici aduse de revoluție este vorba?

    Când țara colcăie de droguri până și în licee despre ce benefiicii aduse de revoluție vorbim?

    Când peste 40% din terenul arabil a ajuns pe mâna stăinilor despre ce, beneficii aduse de revoluție vorbim?

    Când din 12 mii de locuri de muncă s-a ajuns la vreo 4 mii de locuri de muncă(fără bugetari) despre ce benefiviu adus de revoluție vorbim?

    Când omul nu mai are un mijloc de transport public să se deplaseze la centrul de comună sau județ , pentru treburi uzuale , despre ce revoluție vorbim?

    Când nu poți să-ți iei un anitbiotic la liber să-ți faci bine , dar în schim poți să-ți iei alcool cu cisterna și țigări cu tirul ca să-ți faci rău atât ție cât și societății , despre ce drepturi ale omului, aduse de revoluție vorbim, vorbim?

    Când nu poți să-ți tai la liber un copac din grădina ta ca să te încălzești, în timp ce pădurile de pe dealuri și munții sunt rase, despsre ce drepturi ale omului ,aduse de revoluție vorbim?

    Când un coteț , cum se spunea de-al lui Cesușescu , adică un aprtament cu 2 camere de 60 metri pătrați a ajuns la 900 mii lei , în timp ce salariul minim în mână e de 2 000 lei , despre ce drepturi ale omului , aduse de revoluție , vorbim?

    Deci când valoare cotețului lui Ceaușescu a crescut în 35 de ani de la 70 mii lei la 900 mii lei , în timp ce salariul minim a rămas tot la 2 000 lei ,despre ce beneficiu adus de revoluție vorbim?

  3. Completare:
    Că avem libertatea deca circula oriunde dar cu pașaport și control la granița, este normal pentru că, tara e obligata sa își protejeze granițele și cetățenii de rău făcători! Peste tot sunt controale aorige Ka granițe și Romania e milogul shengen cu granițe deschise! Vă dați seama că, și în Elveția granițele sunt controlate de vecini la sânge chiar daca e confederație și compusa din părți: una francofonă, una germană și cealaltă italiana? Libertatea ta că individ e restrânsă din totdeauna, ți se dă impresia că ești liber la orice, în fapt, ești controlat la sânge, ceea ce ar fi chiar normal intro țară sănătoasa la cap cu guvern pentru propria țară și cetățeni, NU haos și infractionalitate începând de la primul om în stat cum e in Romania! Și va mai dau o veste reală, curentul l-au scumpit cu maximum 50©, scrie motivul pe factura fiecărei locuințe: pentru a ajuta ukraina! Este realitate! In Romania, nu numai că l-au scumpit cu cel puțin 3-4 ori înclusiv pentru îmbogățiri peste noapte cocalarii din politica, numiții politic și caposii a căror firme sunt, problema e că se minte și se fura în draci prin legi cu dedicație! Și nimeni nu se sesizează, nimeni nu ia masuri, totul exact că o caracatița setati doar pe furat!

  4. @Denes:
    „„Revoluţiile sunt sublimul literaturii de proastă calitate” definiţie celebră de Emil Cioran”
    Da, ma bucur ca iti razi de mine si de femei ca mine care slabe de inger, ne speriem precum oile!
    Nu iti aprinzi si o tigara sa gusti mai bine din suferinta mea?

  5. Nu e ce face. S-au dus, s-au avantat, sau au cazut secerati de gloante, ne-au ranit inimile cu curajul lor. 😭
    Nu avem indarat cum sa-i aducem sa-si traiasca si ei vietile cu noi. Ce poti sa faci? Decat sa plangi la tine acasa, la morminte, in cimitir. Soarele poate te mangaie, aerul te intareste. Te ridici apoi infrant si mergi in calea ta un anonim, un nestiut de nimeni.
    A fost un moment de unire in gand cu martirii sincer iubitori de aproapele sau facuti instant sa isi dea viata.
    Asta iti da tarie sa infrunti dusmanul. Nu are cum sa ti se ia libertatea decat daca tu il lasi.

  6. Denes, pocitanie, trăiești cu trei citate de doi lei. Revoluția o fac bișnițarii, elementele declasate ale societății, cei care nu au ce pierde. Plus niște idealiști din păturile îmbuibate. În 21 decembrie 1989 a fost punctul de naștere al libertății de care niște gângănii ca tine abuzează. Fără baricada de Inter, azi erai la coteț. Așa cum probabil stai sclav în fața șefului ierarhic superior.

  7. ‘revolutionarii de profesie’au ingenunchiat conform tacamului,au si ei un efort de facut o data pe an,in rest trai pe vatrai in bascalia numita ‘recunostiinta tarii’
    „Revoluţiile sunt sublimul literaturii de proastă calitate” definiţie celebră de Emil Cioran
    ‘Revoluţionarii nu fac revoluţii. Revoluţionarii sunt cei care ştiu când puterea zace pe stradă şi ei o pot lua’definiţie clasică de Hannah Arendt
    ‘Nu popoarele fac revoluţiile, ci regii’-Eliphas Levi în Marele arcan sau ocultismul revelat

  8. Ăsta cu ^ 21 Dec.de ” caută la ciocați ca tărătoarea ciolacă , MERE ÎN 4 LABE și laBE1 , NUMAI LA 10 Agust , cănd dă DRAGNIA lovituri la Stat . Cănd dă JOIAN – D E S T A T , N-A AUZIT ȘI NU-L ENTERESEAZĂ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.