Francezii și nemții, împotriva creșterii salariului minim

Reprezentanții companiilor franceze și germane prezente în România nu sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie, măsură decisă de Guvern, pentru că, spun aceștia, vor afecta pe termen scurt investițiile în țara noastră. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot  afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Aceste modificări, anunțate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea și stabilitatea fiscală. De asemenea, afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici și mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârșitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să  fie ajustată în noile condiții, fără a fi corelată cu productivitatea muncii. Poziția CCIFER vine după cea a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), conform căreia unele societăți germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau pe viitor vor renunța complet la ele.
Salariul minim brut va fi diferențiat în funcție de studii și vechime, românii cu studii superioare și o vechime mai mare în muncă urmând să primească mai mulți bani. Ulterior, Executivul va emite o Hotărâre de Guvern pentru a crește salariul minim de la 1 decembrie 2018, ce va fi valabil și pentru 2019. Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență prin care modifică Codul Muncii și introduce definiția de salariu minim diferențiat. OUG nu conține sume. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, în baza acestei ordonanțe se va da o Hotărâre de guvern în care să fie menționate sumele. „Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii. Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii. „În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbește de salariul minim, dar nu se vorbește de salariul minim diferențiat între cei fără studii superioare și cei cu studii superioare și atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urmă să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii. În ceea ce privește vechimea de 15 ani, oficialul guvernului a precizat că este vorba despre 15 ani de vechime în muncă „în general”, indiferent de locul de muncă, indiferent dacă a existat șomaj în această perioada sau concediu de maternitate.
„În termeni de productivitate, România este la finalul listei printre țările din Uniunea Europeană. Rata de productivitate ajustată în funcție de salariu în România a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai datorită creșterilor salariale disproporționate. Efectele acestei majorări vor fi resimțite pe termen lung prin scăderea atractivității țării noastre pentru investitorii străini, prin creșterea costurilor cu forța de muncă. O altă problemă este dată de stabilirea salariului minim în funcție de vechimea în muncă, care va crea o birocrație excesivă  și va reprezenta un alt argument în defavoarea performanței”, susțin reprezentanții CCIFER. Potrivit acestora, stimulentele financiare acordate salariaților pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime și acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcție de realitățile economice și de piața din fiecare industrie și unitate comercială.
Oficialii CCIFER estimează că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil și nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii și competențelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forță de muncă din România.
La rândul lor, oficialii AHK au spus că majorarea din nou a salariului minim va duce în rândul comunității germane de business din România pe termen scurt și mediu la regândirea modelului de business. „În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură. În afară de asta mai este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic. Există pericolul ca, prin creșterea salariilor, odată cu creșterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creșterea inflației respectiv la deprecierea leului. Efectele creșterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al prețurilor și al salariilor, dar în detrimentul atractivității amplasamentului investițional. De aceea pledăm pentru o corelare strânsă între creșterile salariale și creșterea productivității muncii”, spun reprezentanțiii AHK România.
Potrivit oficialilor Camerei de Comerț Româno-Germane, legarea salariului minim de o diplomă nu își are sensul pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv. „La fel de inoportună este legarea salariului minim de vechimea în muncă – această măsură ar putea să fie chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind și mai puțin atractivă. Legat de competitivitatea branșelor și regiunilor este necesar ca acestea să fie privite diferențiat. Astfel, o creștere a nivelului salariului minim unitară la nivel național va duce la pierderea atractivității în ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru că aceștia vor lua decizia de a investi în favoarea regiunilor mai bine dezvoltate”, mai afirmă AHK România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

47 de Comentarii

  1. ia ziceti bre cum e..sa zica strainul la tine-n tara ca nu vrea sa fie obligat sa creasca salarul la slugi?

    • Pai ce, romanii mai au o tara a lor? Cand in Constitutie scrie ca legile imperiului european primeaza in fata legilor pamantene, ne mai iluzionam ca romanii mai sunt stapani la ei in tara? Cine stapaneste sistemul financiar-bancar si economia, stapaneste si tara. Am vrut UE, UE am luat! Am vrut NATO, razboi vom avea!

    • Ia ziceți bre cum e … să ai miniștrii niște încuiați iresponsabili care aruncă în târg tot felul de măsuri populiste care în final duc la ruinarea economiei și a celor mai săraci lucrători? Această oribilă măsură de creștere prostească și nesustenabilă a salariilor va duce într-o primă fază la dispariția câtorva sute de mii de locuri de muncă (în special cele cu timp parțial) și la și mai multe împrumuturi externe pentru plata salariilor bugetarilor care taie foi la câini și nu produc nimic. Dacă mai crește și punctul de pensie am pus-o. Ca să nu mai vorbim de creșterea generalizată prețurilor. Deja multe întreprinderi străine au purces cu afacerile spre Ukraina unde mâna de lucru este ieftină, abandonând România teleormanizată. Bucurați-vă de banii nemunciți și votați-l pe ramolitul Dracnea și olteanca încuiată.

    • @Adrian Paparea.Ia zi, bre, cum a fost cu Ciolos pentru Romaniaca si UE?

    • @Adrian Papara – patronache, patronache, s-a gasit un guvern care mai priveste si catre oameni, nu numai catre ,,investitori”, aka speculanti aroganti si exploatatori nemilosi! Cum dracu’ in tarile astea dezvoltate salariul este stipulat de guvern prin plata la ora, actualizat anual cu inflatia, iar in tarile cu sclavi din est nu e voie nici sa avem un salariu minim lunar?! Patronache, vin vremuri grele, trebuie sa pui si tu osul la munca, gata cu golaneala de patron!

    • Romania trebuie sa fie exemplu de natie calarita de satrapii mondiali iar Dragnea a indraznit sa se cam opuna, de aceea toate tunurile sunt pe el. Si, bineinteles, cei mai vocali sunt cozile de topor locale platite cu 200.000 de euro anual de la Bruxelles (va amintiti de umflata aia de Dragu, cu ,,romanii nu vor sa munceasca pe doi lei) Ingrijorator este ca 90% din angajatii la privat au sub 2000 lei lunar, iar exploatatorilor, patroni si corporatii,li se pare prea mult! Auzi , baga gaselnita cu productivitatea, cand toti cei care lucreaza afara stiu ca problema in Romania este la management, arogant si incompetent,nu la muncitori. Uite asa a aparut si revolutia sovietica in 1917, de la lipsa de omenie fata de cei mai saraci!

  2. Nesimtitii vor sa lucram pe salarii de mizerie, ca sa aiba cu ce plati angajatii din tarile lor. Impozite, ioc, redevente, ioc. Ia plecati baieti!

  3. Daca de olguta ar fi ceva mai mult decat gura mare si ar vrea sa faca ceva pentru romani ar trebui sa mareasca salariul minim net la 2600 de lei, suma calculata de INS a fi suficienta pentru cosul lunar al unui roman adult! Guvernul analfabeto-corupt sustinut de PSD-ALDE pe de o parte se face ca mareste salariul minim si pensiile, pe de alta parte creste inflatia si preturile, nu face investitii, dezavantajeaza companiile romanesti si se face pres in fata companiilor straine cu legea off-shore, legea intershipului si legea prin care esti obligat sa accepti orice slujba indiferent daca te potrivesti profesional sau nu, altfel iti pierzi dreptul la ajutor de somaj sau social. Daca companiile franceze si germane nu vor sa mai produca in Romania atunci sa li se interzica si dreptul de a-si vinde produsele in Romania. Avem nevoie de un guvern de patrioti competenti care sa puna interesul poporului roman deasupra interselor infractionale personale si de grup. Asta nu inseamna ca daca suntem pro-Romania(nici o legatura cu partidul tradatorului de tara pinocchio) suntem impotriva valorilor UE si NATO, ci ca urmarim in primul rand interesul Romaniei si al cetatenilor ei.

    • dar traim intr-o lume hilara in care sindicalistii, platiti din cotizatiile salariatilor se opun cresterilor si astfel in loc de 2080 lei din 1 nov. 2018 nu prea este sigur nici pt. 1 ian 2019, asa ca 2600 lei net este o tinta pt ziua cand fie liderii sindicali vor intelege sa apare interesele salariatilor sau cand salariatii vor renunta la ei sau vor dispare ca ”mana de lucru”, atunci ”frantuzii” si germanii vor trebui sa-si aduca de ”acasa” salariati, ceea ce va fi interesant pana acum noi am ”exportat” forta de munca la ei, este timpul sa ne ofere si ei noua medici, ingineri, etc. din ceea ce au pregatit in univ. lor.

  4. cum sa fie? cat se poate de normal si de european !asa a fost de cand Lumea in coloniile lor africane !iar daca obiectezi la anomaliile astea ca ei nu au avut colonii in Europa, ci numai outres-mere ,over the seas, esti omul Moscovei !

  5. Iata de ce trebuie distrus cu orice pret si prin orice mijloace Dragnea si PSD-ul ca partid independent! Individul asta a avut neobrazarea sa creasca salariul minim in tara pe care in mod legitim o guverneaza fara sa ceara in prealabil smerit aprobarea capitalistilor straini! Cine a mai auzit asa ceva???? Da ce, e pe mosia lu tac-su? E pe mosia lor, a capitalistilor straini! Lasa ca, in loc sa se prezinte in genunchi in fata subsefilor (ca sefii nu se coboara sa discute cu un penal ca dansul, prefera penalii ca Ciolannis!) marilor companii petroliere si sa intrebe, cu glasul tremurat si cu ochii in pamant, cat trebuie sa le plateasca Romania pentru ca domniile lor sa binevoiasca sa-si insuseasca si ultima resursa romaneasca pe care inca nu au pus inca laba – le-a cerut bani!! Iau-zi domle, sa le ceara bani lor care sunt invatati doar sa ia bani!!!! S-apoi sa nu uitam: Individul a indraznit sa creasca salariile medicilor romani astfel incat acestia sa nu mai plece in Germania! Si acu pe bietii nemti cine sa-i trateze? Ca doar n-oti vrea sa-si formeze medici pe banii lor???? E clar, nu: M… PSD, Dragnea si Tariceanu la puscarie si PSD-ul desfiintat prin lege – cum cere in fosta Romanie Libera unul pe nume Mihoc! Hai mai #rezistati mai caci nu mai e mult pana ce veti disparea ca natie!

  6. Francezii si germanii sa taca pt ca ei nu platesc nici-un impozit pe profit (in afara de Dacia Pitesti). Ei exporta profitul in tarile lor si bugetul ramane sarac. Asa daca se creste salariul minim se mai aduna ceva in plus si la buget. Banditii astia prea ne iau de prosti, vor si cu slanina-n pod dar si cu buzele unse. Nu se poate asa.

  7. O tampenie, adica nemtii si francezii nu sunt de acord, sunt tratati ca o tara bananiera- colonie, unde omul are 300 euro salriu, iar la tine in tara , esti obligat de stat sa dai cam 2000 euro.Cum poate trai un roman cinstit cu 200 500 euro, iar preturile sunt ca in Occident, Rusine!
    daca faceti asa, tot un tampit de psd o sa ajunga la putere.

  8. „În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. ”

    Da? Se pare ca o casiera de la Carrefour; Kaufland;Lidl – de ACOLO de LA EI munceste (are o productivitate) de + „10 ori mai mare decat aceeasi casiera de la magazinele enumerate dar din Ro.” judecand dupa salariul pe care il primesc.
    ASTIA NE CRED(pe bune) tampiti sau idioti.

    • la ei magazinele sunt inchise la sfarsit de saptamana si de sarbatori, n-am observat ca in Germania sau in Franta sa fie mai rapide angajatele, ba din contra sunt r e l a x a t e…

  9. Evident că nu le convine! Cică nu mai ies la vopsea. N-o să auziți niciun afacerist că se mulțumește cu un profit mai mic astfel încât și salariații să-și permită un trai decent.
    Nimeni nu spune că suntem eldoradoul Europei. Sântem singura colonie din Europa unde capitalul ia mai mult decât munca din ceea ce se produce. Peste tot este invers.

  10. O mizerie sinistra sa nu mai fii stapan la tine in tara! La domnii francezi si nemti le e frica ca li se diminueaza profiturile alea nesimtite pe spinarea bietului roman, profituri pe care le ascund si le exporta! SRI, SIE DNA si altii ce faceti? Dormiti mai? Taica Lazar, Johanis, voi nu vedeti?

    • – Biet naiv, inca mai crezi ca SRI,DNA,SIE sunt ale Romaniei si ca Joiann si taica lazar reprezinta romanii ?!

  11. Dincolo de faptul ca salariul minim e extrem de mic in comparatie cu media europeana, ingrijorator e ca aproape jumatate din populatia ocupata a Romaniei lucreaza pe salariul minim. Probabil ca dupa ,,investitiile” facute de to’arsii care conduc corporatiile, 75% din populatia ocupata a Romaniei va lucra pe salariul minim. Oricum am da-o, munca nu rezolva problema prosperitatii pentru aproape jumatate din populatia ocupata a Romaniei. Si nici problema educatiei ori pe cea a sanatatii. Si-atunci cum ramane cu drepturile omului? Sau nu se pune problema drepturilor omului pentru neo-iobagi?

  12. Capitalism au vrut romanii aia au.O sa lucram pe-o cupa de faina ca pe vremea chiaburiilor

  13. Gogoşi. ”Productivitatea” o calculează fiecare cum are chef. Dacă firma germană vrea să evalueze o productivitate redusă a lucrătorului român şi una uriaşă a secretarei nemţoaice din Hamburg, o face fără să dea explicaţii.
    Productivitatea (aia reală) depinde în esenţă de investiţiile tehnologice ale întreprinzătorului, mai mult decât de hărnicia sau competenţa angajatului de rând. Deci nu guvernul o poate mări prin… educaţie şi infrastructură. N-o să se tripleze productivitatea fiindcă se fac autostrăzi etc. Dacă la Dacia lucrătorii sunt într-adevăr mai puţin productivi decât în Franţa (ceea ce nu e adevărat), cauza o reprezintă utilajele şi tehnologia, nu angajaţii români.

    • Adevăr grăit-ai! La Pitești și Tanger este o linie de asamblare pentru autoturisme de 10.000 euro iar la Palencia, în Spania, pentru cele de 20.000 euro. Nu se pot produce autoturisme de 20.000 euro pe o linie de 10.000 de euro chiar și dacă faci porcul să zboare! Problema productivității este a patronatului, nicidecum a salariatului.

  14. Romanii si bulgarii nu sunt de acord cu cresterea salariului minim in Franta si Germania, ca sa fim chit.

    • Dacă nu crește în Bulgaria și România atunci să scadă în Franța și Germania! Ca să le uniformizăm, că doar de-asta se numește uniune, sau este uniune doar când sunt avantajați membrii fondatori!

  15. In cazul celor care ocupa functii politice in institutiile importante si fac in mod repetat greseli de exprimare nu se justifica sa se mai tina cont de vechime , studii superioare, ori de pozitia privilegiata in ierarhie, ci ar fi corect sa fie platiti numai cu salariul minim.

  16. Daca nu le convin costurile din Romania, sa incerce sa angajeze la ei in tara.

  17. Cine nu mărește salariile,să plece! Suntem sătui de alogeni și venetici! Fiecare să lucreze doar în țara lui, pentru țara lui! A venit vremea preluării resurselor și a logisticii de producție în mâinile românilor nativi. Ne-am săturat de musafiri pe termen lung care ne vampirizează.

    • Și cum vrei tu să preia românii resursele? Căpușele nu pleacă de bunăvoie!

  18. Ca sa clarificam pentru toata lumea. Salariile de la privat le stabileste patronul nu Dragnea, Tariceanu, Johannis.
    Preturile la produse le stabileste retailul nu Dragnea, Tariceanu, Johannis.

    Aia au alte bube dar aici se intampla sa fie vorba de stapanii straini care ne conduc

    • Și ne conduc legitim. Cel ce deține activele acela ia și deciziile. E ca la mine în sereleu. Eu dețin utilajele, eu decid, nu salariații!
      Și cum străinii dețin mai mult de jumătate din active țării sunt îndreptățiți să ia și deciziile țării. Nu înțeleg de ce tot faceți pe naivii!

    • Partial corect. Utilajele sunt ale lor dar SRL-ul e al nostru… si am platit cu sange pentru el. E drept ca in ultimul timp arata ca o coproprietate.

  19. Bai franco-nemtilor daca nu va convine, valea. Duceti-va in p… mamelor voastre. Dar pun pariu ca nu plecati nicaieri jegurilor. Muncitorii nostri lucreaza la fel de bine ca cei din franco-germania voastra. Dar vreti sa-i platiti ca pe sclavi. Trazni-var d-zeu.

  20. Atentie: Chestia cu slariul minim diferentiat este pur pentru a ajuta pe cei din sistemul bugetar care isi recalculeaza salarii, drepturi speciale si pensii speciale. Nimic pentru contribuabilul de rand. Salariul minim este baza de calcul a tot sistemului bugetar. Mare grija: inca o modlaitate de a „fura” . De cind a venit PSD la guvernanre in minte este numai si numai bugetarul si pensionabilul bugetar – cum sa fac sa-i fie mai bine. Salariul minim$ este motorul cresterii si descresterii bugetarului. Olguta Vasileasca este bugetara si cu bugetarul in creieri ca si restul PSD de aci si dezastrul fiscal si furtul masiv din banii tarii. Astia din guvern si PSD trebuie legati toti pentru furt national si grecizarea Romaniei fara motive. Retineti: pentru PSD si Vasileasca nu exista nimeni in creierele lor imbuibate decit „bugetarul” si salariul minim este cheia prosperitatii acestuia in activitate sau la pensie. Privatul – vai de mama lui dar cu-i pasa ma gindesc !

    • De ce ti-ai ales pseudonimul Calul, porti ochelari de cal? nu te intereseaza milionul de angajati platiti cu minim pe economie? Cat despre bugetari nu uita ca mii de medici, profesori si alti specialisti au preferat sa plece in occident decat sa astepte marea crestere pe care ai senzatia ca o vezi 180 lei brut, inseamna aprov 99 lei net si echivalentul unui bilet de tranvai de 2 lei pe zi… asa ca ramai cu ochelerii de cal sa vezi risipa…

  21. Atentie: Chestia cu slariul minim diferentiat este pur pentru a ajuta pe cei din sistemul bugetar care isi recalculeaza salarii, drepturi speciale si pensii speciale. Nimic pentru contribuabilul de rand. Salariul minim este baza de calcul a tot sistemului bugetar. Mare grija: inca o modlaitate de a „fura” . De cind a venit PSD la guvernanre in minte este numai si numai bugetarul si pensionabilul bugetar – cum sa fac sa-i fie mai bine. Salariul minim$ este motorul cresterii si descresterii bugetarului. Olguta Vasileasca este bugetara si cu bugetarul in creieri ca si restul PSD de aci si dezastrul fiscal si furtul masiv din banii tarii. Astia din guvern si PSD trebuie legati toti pentru furt national si grecizarea Romaniei fara motive. Retineti: pentru PSD si Vasileasca nu exista nimeni in creierele lor imbuibate decit „bugetarul” si salariul minim este cheia prosperitatii acestuia in activitate sau la pensie. Privatul – vai de mama lui dar cu-i pasa ma gindesc !

  22. si noi si ei suntem in ue,si noi si ei consumam aceleasi produse de pe piata oferite de aceleasi lanturi de distribuitori la aceleasi preturi,la noi uneori preturi mai mari si calitate mai proasta,preturi la combustibili printre cele mai mari din ue,ei nu accepta salarii mai mici de 2000 de euro noi suntem obligati sa acceptam sa lucram,prin complicitatea patronate-guvern,pe salarii de 300-400 euro.Cui i se pare normal sa ridice mana sus!

    • Este perfect justificat. Este situația clasică a coloniilor cu singura diferență că în cazul nostru este vorba de multicolonialism.

  23. Normal ca nu sunt de acord…
    Pana acum aveau sclavi prost platiti… Dupa marirea salariului minim, romanii nu mai sunt prost platiti si incep sa se trezeasca si sa nu mai accepte ca sa fie sclavi.

    • Vise, nea’ Valtere! Codul muncii modificat de Boc avantajează angajatorul! Ca nu cumva salariații să-i abuzeze pe patroni!
      Cele 3 cuvinte magice sunt „criterii de performanță”, adică patronul te trimite la plimbare când vrea mușchii lui, niciun judecător din România nu poate contesta cele 3 cuvinte magice.

    • esti in denial… Stapanul te controleaza si la salariu si la preturi iar daca faci gat mai subtiaza mancarea de la supermarket si te-a linistit. Crezi ca o sa traiesti cu corcoduse din copac si tai gaini in fundul curtii?

      Razboiul Dragnea si Johanis e doar lupta intre argati oferita de stapani prostimii…

  24. AM vazut un reportaj cum o firma din Germania care se ocupa cu flori, lalele mai exact a relocat o intreaga infrastructura in Africa ca in Germania nu avea profit. Ok. Toate bune si frumoase. Dar credeti ca ajuns in Africa s-a sinchisit sa creze un salar minim decent care pentru ei ar fi insemnat 5 euro pe zi. Nu le dadea intre 2-3 euro, plus ca ii punea sa stropeasca cu niste substante toxice interzise in Germania, dar astea intrau la diverse. Plus ca le consuma apa si asa foarte putina a zonei, dar aveau prioritate, si ceea ce deversau era deja poluata. Ei vor doar profit, profit, profit. Asa ca Romania ar trebui sa stabileasca salariul minim la privatii outsideri la minim jumatate cat este Franta/Germania. Daca nu ducase dracu.

  25. Nimic nou sub Soare… Vorba Eclesiastului. În colonii , la periferia imperiului exploatarea este crâncenă, la centru , în imperiu exploatarea este rațională, deci mai umană. Prin exploatarea crâncenă la periferia imperiului se realizează două obiective, se maximizează profitul și se asigura forță de muncă către centrul imperiului. Deci cine dorește un trai mai bun și demnitate i se permite să migreze in centrul imperiului, acolo are două opțiuni , prestează muncii grele și prost plătite,dar mai bine plătite decât în colonii la periferie, ori se prostituează, bordelurile occidentale sunt pline de „lucrători” sexuali din coloniile imperiului, sau muncii înalt califate unde este lipsă de personal, dar pentru asta trebuie să fi foarte bun specialist cu o pregătire temeinică. O colonie asigură imperiului materii prime brute ieftine sau de ce nu gratuit și forță de muncă, în trecut sclavii , în prezent forță de muncă ieftină ( sclavii moderni).

  26. Ce ghinion si in acelasi timp ce mizerie ca aniversarea a 100 de ani de la armistitiul care a pus capat primului razboi mondial (apropo, in „Jărmania” se aniverseaza sau inca se boceste ? cam la fel cum la noi maghiarii din Harcov vor „sarbatori” Unirea de la 1918 …) sa se desfasoare sub presedentia (ma rog, la nemti nu e cazul, dar tot cam aia e) a doua slugi sinistre ale ocultelor mondiale !

  27. Ba, tampiti sunteti! Nu lasati un euro din mana nici macar pentru 1000 euro saptamana viitoare. Voi sunteti aici si romanii in guvernele voastre! Plecati dracului, sa le faceti loc, si mergeti unde sunteti respectati si tratati corect. Cresterea e o masura foarte buna, pentru ca mai scoate cateva sute de milioane pe an din banii care va invadeaza. Si face mai usoara revenirea romanilor, care nu vor veni de la 2000 la 200 euro. E clar?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.