Frank Mobius: O nouă criză financiară este inevitabilă

O nouă criză financiară este inevitabilă, deoarece cauzele care au provocat-o pe prima nu au dispărut, a declarat Frank Mobius, director pentru pieţe emergente al Franklin Templeton. „Cu siguranţă va mai fi o criză financiară pentru că nu am rezolvat niciuna dintre problemele care au cauzat criza precedentă. Derivatele sunt reglementate? Nu. Avem încă o creştere pe derivate? Da”, a spus Mobius la o întâlnire cu jurnaliştii străini, în Tokyo. Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea.

Precedenta criză financiară a fost cauzată, în parte, de proliferarea produselor financiare derivate legate de creditele din SUA, care au încetat să mai fie performante. De la falimentul băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008, şi până la cel mai de jus punct al curbei crizei, în martie 2009, indicele peformanţei pieţelor din statele dezvoltate şi emergente a scăzut cu 46%, scrie Bloomberg.

Pe de altă parte, Mobius este optimist în privinţa unor bănci. „Băncile sunt mai mari decât înainte? Da, sunt mai mari. Prea mari pentru a falimenta”, a spus Mobius. Cele mai mari bănci americane au apelat la această strategie, iar FMI a cerut reguli mai stricte şi supravegherea mai atentă a acestor instituţii considerate prea mari pentru a cădea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.