Franța își vaccinează rațele

Premieră în Franța, acolo unde autoritățile au luat decizia de a vaccina rațele.  Măsura are rolul de a evita sacrificarea a zeci de păsări atunci când una dintre ele este bolnavă de gripă aviară.

Măsura vizează înaripatele din fermele cu peste 250 de rațe din Franța continentală. Aproximativ 60 de milioane de rațe ar trebui vaccinate până în vara viitoare. Suficient pentru a asigura producția de foie gras, piept de rață și aiguillete, producție îngreunată de gripa aviară în ultimii cinci ani.

Vaccinul trebuie administrat în a 10-a și apoi în a 28-a zi a vieții păsărilor respective. „Crescătorii sunt în general obisnuiti, pentru ca deja isi vaccineaza ratele impotriva altor infectii“, spun veterinarii.

Primele vaccinuri folosite luni provin de la laboratorul german Boehringer Ingelheim, care a câștigat licitația guvernului.

Cele 80 de milioane de doze comandate de stat sunt doar un prim pas, urmând să fie lansată o a doua licitație. „Nu există  efecte secundare” pentru vaccinul care „s-a dovedit deja eficient în altă parte” , în Asia și Orientul Mijlociu, unde se administrează cu precădere la găini, asigură veterinarii francezi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Sa vezi acum inflatie de ratze frantuzesti in magazinele de pe cocioc! Oare cum se zice mac-mac pe frantuzeste?

 2. Ba, ce tampenii au mai inventat! Cum sa vaccinezi ratele daca, cand eram mici, parintii mergeau la felcer si le dadea un flacon cu lichid din care zilnic punea cateva picaturi in vasul cu apa si nu era nicio problema? ‘Reati ai dracului cu afacerile voastre idiotilor, o sa vaccinati si tantarii, si mustele ca sa scoateti bani! Incepeti cu mustele de la closet, e parfumate bine😏.

 3. Refuzați toate vaccinurile, de la rabie, tetanos, variolă, varicelă, poliomielită, difterie sau vaccinurile pentru călătorii în țări exotice. Și, între timp, sărutați pe rând obiectele sacre din biserica, beți din aceeași cupă pe rând…. Grădina zoologică a Domnului e mare…dar are din păcate un gard prea scund.

 4. Pe când vor vaccina francezi, contra gripei aviare, și pasaricile de pe centura Parisului și a marilor orase?
  Constatam ca idiotii utili se înmulțesc peste măsură și ca fac dovada idioteniei în fiecare zi. Așteptăm ca statele UE sa primească doar emigranți cu grad ridicat de prostie, iar pe cei care cât de cât mai gandesc sa-i trimita in tarile de baștină ca să poată medita in liniste la prostia umana. În copilărie am citit ” Istoria prostiei umane”. Am rămas siderat de cata prostie poate da dovada omul. Asa ca ceea ce se întâmplă, de anii buni, nu sunt decât capitole noi ale cărții. Așteptăm sa fie condamnațiila spânzurătoare porcii care nu sunt vaccinați și printr-o hotărâre a instantelor judecătorești păsărilor migratoare sa le fie ridicat dreptul de a zbura pri parcurile orașelor și terenurile comunelor și satelor patriei. Sa stea acolo in tarile calde și sa nu mai migreze. Credem ca aceeași măsură ar fi bine venita și în cazul somonilor. Ăștia se întorc la locurile de baștină cu prețul vieții, asa ca așteptăm o confruntare serioasa între prosti și pești. Speram ca reprezentanții de frunte ai prostiei sa cada la datorie. Doamne ajuta.

 5. Credeți că este mai bine ca milioane de animale să fie uciși și arși pentru câteva exemplare bolnave? Animalele (fie ele sălbatice sau din crescătorii) se pot îmbolnăvi la fel ca oamenii. Dar oamenii nu sunt uciși pentru că sunt câțiva bolnavi, nu-i așa? Vulpile sunt, de asemenea, vaccinate împotriva rabiei (nu prin inoculare, ci printr-un vaccin în carne de pradă). Nu ar trebui să o facă?

 6. @primavis
  -vezi ca se baga bromura-n penzie….
  (nu se baga da’ cardu e pt. goyim)

 7. marn. otravirea p000limii prin mancare. de aceea interzic oamenilor sa iaba animale de curte si culturi proprii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.