Franţa şi-a închis ambasada din Niger

Franţa a decis să-şi închidă ambasada din Niger, unde „nu mai poate funcţiona normal şi nici nu-şi mai poate îndeplini misiunile”, au făcut cunoscut joi surse diplomatice, notează AFP.

Această măsură, extrem de rară, vine după ce Niamey a anunţat pe 12 decembrie plecarea tuturor soldaţilor francezi desfăşuraţi în Niger în cadrul luptei antijihadiste cel mai târziu pe 22 decembrie, adică vineri.

Este punctul culminant al unui divorţ profund între Franţa şi Niger, de când generalii au preluat puterea la Niamey, în cursul unei lovituri de stat pe 26 iulie.

„După atacul asupra ambasadei noastre din 30 iulie şi după instituirea unei blocade în jurul reprezentanţei noastre de către forţele nigeriene, am procedat, la sfârşitul lui septembrie, la plecarea majorităţii personalului nostru diplomatic”, au explicat sursele diplomatice.

„Ambasada Franţei în Niger nu mai poate funcţiona normal şi nici nu-şi mai poate îndeplini misiunile. Luând act de această situaţie, am decis să ne închidem în curând ambasada”, au continuat acestea.

„În acest context, a trebuit să procedăm la concedierea şi despăgubirea agenţilor noştri de drept local”, potrivit surselor.

După lovitura de stat din 26 iulie, armata la putere a cerut rapid plecarea soldaţilor francezi – în jur de 1.500 desfăşuraţi pentru a lupta împotriva jihadiştilor – şi a denunţat mai multe acorduri militare încheiate cu Parisul.

În plus, regimul militar a pronunţat la sfârşitul lui august expulzarea ambasadorului francez Sylvain Itté. El a rămas blocat în reprezentanţa diplomatică aproape o lună înainte de a o părăsi. A fost „luat ostatic”, a comentat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Companiile nigeriene care se ocupau de aprovizionarea ambasadei au fost „descurajate, chiar ameninţate” de noua putere şi au ajuns să nu mai vină, a declarat Sylvain Itté la sfârşitul lui septembrie la postul TF1.

„A trebuit să scoatem gunoiul fără ca prietenii noştri din junte să observe”, a povestit el, adăugând: „A fost vorba despre a aduce în ambasadă mâncare şi apă, din nou dând dovadă de ingeniozitate”, a mai spus diplomatul.

Pe 30 iulie, manifestaţia violentă care a vizat ambasada Franţei s-a transformat într-un „atac” şi „a durat mai mult de două ore şi jumătate”, a relatat el.

„În acea zi, am fost colectiv în pericol şi am trecut foarte, foarte aproape de tragedie, pentru că erau peste 6.000 de persoane aflate acolo pentru a lupta, care au fost acolo pentru a intra în ambasadă”, a spus diplomatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. Rusia si China au cucerit diplomatic Africa. Colonialistii francezi au jefuit Nigerul. Vremea sclaviei a apus.

 2. cica militarii americani incercau sa-i invetze pe afgani despre taxe,
  cum functioneaza systemul,
  afganii raspundeau că ” -nu,nu, ăsta e furt! „

 3. Franța a primit un șut în 🌈 !
  Și va cumpăra Uraniu Nigerian la PRETUL PIEȚII…
  Și Austria ar trebui să primească un șut în 🌈 din partea României.
  Și să cumpere petrol și lemn Românesc la PRETUL PIETII !
  Dar cine să dea șutul ? Dulapuri TriCocene ? măCiuci popotare ? cioVrigari BuZați ?
  PĂDURENII Mioritici ? teRogi…🤮

 4. „mishteaux(cont.) spune:
  13 DECEMBRIE 2020 LA 16:23
  inca ceva …amicul mea a „prognozat” in timp util … inaintea alegerilor prezidentiale , in toiul scandalului laptop-ului ca junior nu va fi atacat juridic desi existau indicii …
  vezi si cele 123 de noduri bancare …China via London …USA ! A caror analiza s-a blocat subit acum o saptamana ;))) !

  Multi vad, … putini pricep !””
  _____________
  HAHAHA ! LAPTOP-ul din IAD ! 😀 Despre care „toti” credeau ATUNCI … „sub semnatura” [HAHAHAHA]
  ca va fi dat uitarii desi prophetul MISHTEAUX n-a zis ca va fi asa ! POftim …AZI ! 🙁

 5. „maxtor spune:
  22 DEC. 2023 LA 7:06
  cica militarii americani incercau sa-i invetze pe afgani despre taxe,
  cum functioneaza systemul,
  afganii raspundeau că ” -nu,nu, ăsta e furt! „”

  Despre TAXE stiau si ei , AFGANII maxtore 😀

  despre DOBANZI BANCARE nu intelegeau 😀

  ( PS: La musulmani intreaga ideie de „Banca” e ECONOMIC altfel decat cea iudeica depre „BANCA+DOBANDA” ! La iudei BANCA implica automat si DOBANDA fara decare BANCA nu-si are rolul EXISTENTIAL … la musulmani banca NU are voie, ar fi IMORAL, sa ia dobanda … ci conform CORAN-ului lor, e considerata un imprumut(!) din prea-plinul-clipei impartit frateste, temporar, ca bani-stagnanti ai bogatilor … celor saraci insa de aceeasi credinta !
  MDA !

 6. Diferenta e ca evreii erau „bancheri” inca de pe timpulm luptelor corp-la-corp ale lui Isus Christos cu „bancherii” de pe trpete TEMPLULUI IUDEIC (sa mai zica careva ca Isus n-a fost iudeu cand el pazea TEMPUL IUDEU de demogaogii si „vitelistii de aur” ai timpului cand nicimcara romanii nu i-au mai suportat ! 🤣🤣🤣

  Evreii ca etnie aparte prin tarile unde fara tara lor au fost siliti … isi dadeau banii lor pentru a traii din dobanda cat timp alta le-a fost mereu interzis ISTORIC in GEHTTO-uri !

  Mi-e straniu de ce AZI israelienii isi spurca genocidar bunul renume de VICTIMA ISTORICA !
  Ca evreu non-sionist (nu anti-sionist!) adica ca evreii „szatmarii” din New York … ma mir de prostia evreilor , tot evrei , insa de la Jerusalem ! 🙁
  Oy wey Israel … dinou AROGANAT te va face sa platesti ce chiar nu meriti ! SUFERINA intregii evreimii mondiale nu doar a voastra a sionistilor ! Nu mai bateti mai natangilor pe evreii orthodocsi din Israel ca nu-s de-acord cu PALNURILE LONDREI ! 🙁

  SHALOM ! ❤️❤️❤️

 7. Deci a reusit Nigerul sa scape de ocupantii exploatatori francezi. Nu reusim si noi sa scapam de ocupantii exploatatori nemernicani? Plus austrieci, olandezi si care or mai fi.

 8. Mie mi-a placut ce-a patit madam Nula. S-a dus furioasa peste guvernul nou instalat, iar protarul i-a zis ” auzi bre, sefii e ocupati. Vino alta data. ” Cat despre francezi, asta e politica paguboasa a macroului, care pierde pe rand fostele colonii.

 9. Se schimba stapanii de sclavi: Vin rusii si chinezii, si astia vor lasa Nigerul fara nisip!

 10. De-acum înainte, generalii nigerani vor putea elimina pe oricine le va sta în cale, căci nimeni nu-i va mai putea controla!
  Să fim înțeleși:acțiunea lor ar fi fost o reușită pentru nigerani, dacă nu ar fi organizata de Moscova. Așa, nigeranii au pierdut principala piață pentru.minereul lor de uraniu, iar pentru aur vor primi doar arme proaste rusești, cu care să se căsăpească cu vecinii! Cine crede că vor mai putea să-și vîndă uraniul la cît le dădeau francii nu are minte! Dar generalii de carton îi vor ucide pe toți cei care vor îndrăzni să spună asta în public, deci se va tăcea multă vreme! Iar războaiele civile între fracțiunile înarmate și stîrnite de ruși vor izbucni în curînd și africanii se vor ruga după ajutor din Europa! Dar Nigerul va fi distrus!

 11. S-au cam saturat africanii de neocolonoialism. O sa plece cam toti vesticii, locul lor fiind luat de chinezi, care merg pe principiul „win win”, nu „democratiile” clasice, care iau aproape totul si lasa doar faramituri..

 12. Nu stiu de ce 😀
  am un al 7-lea simt ca tiem iti chiar pasa de negri din NIGER!

  asa ca te-am dibuit @dan Dorane ? asa ca tu esti OM BUN si dor din tristete iei 😛 apararea bietilor negrii mititei ? !
  Fi SINCER si recunoste ca necazul negrilor te induioseaza pana la , chiar, LCRIMI ! 🙁

  Bietul de tine suflet NAUC !

  MISHTEAUX e un REAL PROPHET si mai si are in IQ>145 !
  Tu 🙁 ce ai …trisst-plangaciosule ! 😎😎😎

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.