Frăția americano-rusă în spațiu

O rachetă rusească cu un echipaj format dintr-un american şi doi ruşi a decolat miercuri spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în pofida tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina, informează AFP.

„Stabilitatea este bună (…), echipajul se simte bine”, a declarat un comentator NASA după decolarea transmisă în direct, în comun, pe site-urile agenţiilor spaţiale americană şi rusă.

Frank Rubio de la NASA şi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin de la agenţia spaţială rusă Roscosmos se află la bordul capsulei Soiuz care se îndreaptă spre ISS.

Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete ruseşti după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie.

 

Foto. (c) YURI KOCHETKOV/EPA


Ţările occidentale au adoptat o serie de sancţiuni fără precedent împotriva autorităţilor de la Moscova şi relaţiile dintre occidentali şi Rusia, deja tensionate din 2014, au coborât la un nivel minim. Industria spaţială a fost şi ea vizată de sancţiuni, însă spaţiul a rămas totuşi un domeniu de cooperare între Rusia şi Statele Unite.

După zborul de miercuri, Anna Kikina, sigura cosmonaută rusă aflată în activitate, urmează să ajungă pentru prima dată la bordul laboratorului orbital la începutul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX. Ea va deveni cea de-a cincea cosmonaută profesionistă rusă care va ajunge pe laboratorul orbital şi, totodată, prima femeie care va zbura spre ISS la bordul unui vehicul fabricat de compania miliardarului Elon Musk.

Staţia Spaţială Internaţională, rodul cooperării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Rusia, este împărţită în două segmente: unul american şi unul rusesc.

Rusia a pierdut monopolul pe care îl deţinea de mai mulţi ani în privinţa zborurilor cu echipaje umane spre ISS după succesele repurtate de SpaceX, ceea ce se traduce printr-o pierdere de venituri de mai multe milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

 1. Cred ca va fi Semnat in Spatiu Documentul de Armistitiu si Criminalizarea Pactului Ribbentrov – Molotov in Vederea ReIntregirii Principatelor Unite in Granitele Naturale.
  SPASIBA KAMARAD JOE !

 2. suspiciunile „conspirationiste” s-ar putea indrepta doar asupra aspectului ghei
  implicat in „cucerirea spatiului”……

 3. ce nu intelegi este, se pare, CA ABSOLUT TOTI PAIATZATZII LUMII SUNT IN PLANUL „APOCALIPSE”. adevaratii lideri ai lumii au fost ucisi sau sunt „luati” de sistem. putin a fost ucis de cia prin 2015. coreea de nord este cia si clonele… mai sunt cativa lideri in america de sud, asia poate…va dati seama de atacul clonelor cand o tara este bagata cu japca in „razboi” sub stindardul „democratiei” – iran, tarile mici din jurul Rusiei etc. „battle of the soul of tha nation 30330″…
  https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.tIvOXdz0JHwToYEac3s6qgHaEK%26pid%3DApi&f=1

 4. Rusia n-a pierdut niciun monopol! Navele Soyuz sunt, in continuare, cel mai sigur mijloc de zbor spre ISS. A propos: ce se mai aude cu vestita racheta pe care NASA se screme sa o lanseze? To are scurgere la ungere si ulei la-mipngere?

 5. Domnule „Marin” -dumneata vorbesti aiureli .
  Lasa domnule „sportul” asta, daca nu te pricepi. Si presedintele Xi e clonat ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.