Frontul nevăzut a mai pierdut un veteran

     General-maior în retragere, VICTOR MARCU, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (1992- 1995) a încetat fulgerător din viață în noaptea de 18/19 decembrie 2023.

Născut la 28 iunie 1943 în  Moroieni-Dâmbovița din părinți țărani, a cunoscut de mic copil viața grea și cu multe privațiuni din lumea satului românesc supus tranformărilor dictate de contextul istoric al sovietizării României, localitatea natală aflându-se în zonă de ocupație militară.

După absolvirea unei școli profesionale, în paralel cu activitatea în fabrică, a urmat studiile liceale, apoi, în perioada 1965-1968, a frecventat cursurile Școlii Mikitare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne. În anul 1970, a absolvit Facutatea de Științe Juridice a Universității din București.

Ca ofițer de informații pentru securitate națională și-a desfășurat activitatea în domeniul contraspionajului economic (1968-1972), iar următorii 20 de ani în Serviciul Extern al Securității României.

Neacomodări de principii fundamentale cu directorul Serviciului de Informații Externe l-au determinat să se transfere la Serviciul Român de Informații, fiind numit prim adjunct al directorului S.R.I.

Ca prim adjunct al directorului S.R.I. a avut contribuții esențiale la consolidarea doctrinar-organizatorică a activității de informații pentru securitate națională în contextul geopolitic al tranziției de la totalitarism către societatea democratică.

Deosebirile fundamentale, până la divergențe, dintre generalul Victor Marcu și directorul S.R.I. cu privire la sistemul viitor de alianțe al României, precum și propensiunea unor membri ai conducerii Serviciului de implicare în activități ce-i plasau în conflicte de interese au dus la îndepărtarea, deloc elegantă, printr-o înscenare tipic  kaghebistă, a generalului din funcția de prim-adjunct al directorului, în luna august 1995.

Prin Decretul nr. 70 din 19 aprilie 1996 al președintelui României Ion Iliescu, generalul Victor Marcu a fost trecut în rezervă.

Generalul Victor Marcu a servit cu credință, temeritate, devotament și onestitate profesională România, a iubit istoria poporului român, a cinstit tradițiile neamului și-a adorat familia și respectat prietenii.

Toți camarazii lui Victor suferă, alături de familia sa îndoliată, greaua și ireparabila pierdere a unui om a cărui înălțare în veșnicie ne va lipsi și nu vom putea crede că nu mai este printre noi.

Vom păstra vie memoria ta. Drum lin spre astre, iubite camarad!

sursa foto  evz

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

11 Comentarii

 1. Avea dreptate Doru Braia! Astia trebuiau impuscati inca din `89.

 2. mda ,,fiul taranului roman MARCU ..bunicu lui pescar im Marea Galileii …etc , etc ..ce bobata I istoria acestyipopor ,,,citesti si nu mai termini…

 3. Adica un securist infect care a conceput si coordonat reprimarea natiunii romane prin tortura foame si frig si care trebuia tras in teapa regulamentar dpdv istoric in ’89 sau macar ars de viu si decapitat cu scafarlia infipta in osia de tab ca si confratele lui de belestematii trosca, blestemate fie-le sufletele sangele samanta si neamurile la amandoi! Si voi jurnalistilor de la cotidianul ca faceti apologia acestor criminali ! care e si putin infractiune da’ deh legea e pentru noi nu pentru voi! pacat ca stalin a fost atat de usor de prostit ca sa retraga trupele de aici. Am fi avut si noi un comunism mai soft si o trecere la capitalism pasnica cu lustratie si decomunizare ca la carte cum a fost in Polonia, Cehia, Ungaria si chiar Bulgaria. Pana si bestiile albaneze au fost mai decente decat noi!

 4. „din părinți țărani, ”
  -nu,nu:
  aia erau „DE ORIGINE SANATOASA”
  jegu’ satului garantat de catre Partidul Comunist DE OCUPATIE din Romania!

 5. …Dumnezeu sa-l odihneasca…a fost un mare patriot si un profesionist adevarat…

 6. …pentru micii idioti utili care denigreaza memoria unui om trecut in nefiinta, si pe care nu l-au cunoscut, o mica demonstratie care va dovedeste lipsa capacitatii de a judeca: daca ati fi citit articolul ati fi remarcat faptul ca fostul coleg a lucrat la contraspionaj pana in 72…in 72 se traia in cocioc cum nici nu ati visat sa traiti vreodata, securitatea si-a vazut de treburile ei, si chiar a avut de lucru…dupa 72 a trecut la directia de informatii externe, nu a avut treaba-legea nu permitea actiuni/activitati pe teritoriul national- cu ce s-a intamplat in ultima parte in tara…voi nu intelegeti un lucru simplu, viata voastra, linistea familiilor, integritatea tarii nu sunt un dat…sunt mii de anonimi care vegheaza sa beneficiati de toate acestea…cel mai bun exemplu?…vedeti ce este in jur, uitati-va la cei care ne-au inlocuit si gasiti raspunsul…vai de capul vostru!…

 7. O pierdere inestimabilă pentru presa liberă şi fără acoperiţi… Oare ce o să se facă acum preacivilii jurnalişti fără al lor „iubite camarad”… 🤔

 8. in aceeasi perioada, 1995 SRI a desfasurat o actiune de filaj asupra Lojii Masonice, condusa de liberalul Dan Amedeo Lazarescu. actiunea au fost organizata de subordonatii generalului Victor Marcu, care era pe atunci directorul operativ al SRI.

  La protestele societatii civile, parlamentul a declansat la vremea aceea o ancheta proprie, audindu-i pe sefii SRI, fapt care l-a infuriat si mai tare pe directorul serviciului secret. Magureanu declara atunci ca-i va sanctiona pe toti cei care se fac vinovati de deconspirarea actiunii, indiferent ce functii detin in SRI. El i-a reprosat lui Marcu ca nu l-a tinut la curent cu misiunea initiata asupra Lojii Masonice si ca nu a colaborat cu celelalte servicii de informatii. Asa ca i-a cerut atunci demisia.

 9. Voci din SRI afirma ca Magureanu l-a santajat pe adjunctul sau, prezentindu-i un dosar consistent, care cuprindea informatii despre implicarea generalului in diverse afaceri ilegale. Victor Marcu a declarat insa ca nimeni nu i-a aratat un asemenea dosar. “Dar stiu despre existenta lui”, a adaugat el. Generalul Marcu s-a implicat vizibil in afaceri abia in anul 2000. El a participat cu 300 de milioane de lei la constituirea firmei “Tehmil Group” S.A. Bucuresti, alaturi de Gabriel Danescu, Nicolae Radulescu si Daniel Secreteanu. Desi denumirea societatii -“Tehmil” – ne duce cu gindul la tehnica militara,principalul obiect de activitate era comertul cu aparate electrice de uz casnic. Marcu a declarat pentru postul de radio BBC ca a intrat in afaceri dupa ce a trecut in rezerva, Dupa debarcarea din 1995, activitatea lui a fost destul de discreta. Practic, generalul Marcu a reaparut abia cind a fost numit secretar general al Autoritatii Nationale de Privatizare. Ministrul Ovidiu Musetescu a declarat ca misiunea generalului e “sa asigure protectia informativa a Autoritatii Nationale”. La rindul sau, Marcu a declarat ca “va colabora cu SRI si SIE atunci cind se va pune problema verificarii unor investitori”. Din ianuarie 2001, postul de secretar general al APAPS, a fost preluat de Ion Ghiurluc, care l-a inlocuit pe Victor Marcu.

 10. Zbor lin spre astre, Victore ! Dumnezeu sa-l ierte ! A murit un mare patriot care pentru tara si poporul roman era in stare sa moara in secunda doi. L-am cunoscut si personal, prin toamna anului 1971, in propria lui garsoniera, langa o damigeana de vin adusa de la Moroieni, invitat la el de un alt Victor, prieten si consatean de al sau si coleg de facultate cu mine. Nu l-am mai vazut de atunci, desi am mai auzit de reusitele lui profesionale ?! A fost ca o stanca, baiat de baiat…?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.