După o serie de articole revoltate, în care îl înfierau pe câștigătorul primului tur al prezidențialelor din România, publicațiile străine au schimbat tonul și au încercat să privească votul nu doar din unghi geopolitic, ci și economic și social. Rezultatul sunt articole din care rezultă că românii nu au votat pentru legionarism, pentru ieșirea din UE sau NATO, ci au strigat după ajutor. Statisticele cele mai relevante nu sunt cele oferite de sondajele de opinie, ci de cele legate de inflație (care, chiar și la jumătate față de 2023, rămâne cea mai mare din UE), de situația educației, de o politică de dezvoltare care împarte țara în ”Bucureștiul și restul”, de sentimentul că adevărata sursă de putere pentru liderii români este NATO.
După cel mai alarmist articol din presa internațională publicat imediat după primul tur al prezidențialelor, The Guardian face loc unui comentariu al lui Andrei Popoviciu – ”Tata a votat pentru ultranaționalistul din România. Încep să înțeleg de ce”. Votul de pe 24 noiembrie a fost ”un strigăt de ajutor” al unei generații căreia i s-a spus de la bun început că va fi ”de sacrificiu”, ”cele două partide dominante din Romania au generat scandaluri de corupție, nepotism, fraudă cu conexiuni politice și folosirea opacă a fondurilor. Decizia de a guverna în coaliție nu a făcut decât să adâncească neîncrederea, reîntărind percepția că sunt împreună împotriva poporului. Pentru mulți români, votul pentru Georgescu nu a ținut de ideologie cât de frustrare”.
Tot la frustrare face trimitere Politico, într-un articol care citează ONG-iști și simpli cetățeni – din România sau din diaspora. În străinătate, alegatorii sunt ”foarte frustrați pentru că au trebuit să-și clădească o viață în altă parte, idealizându-și acum țara de origine și văzând-o prizoniera unei clase politice inepte și care nu este în stare să creeze condiții pentru ca ei să se reîntoarca” – Oana Zamfir, GlobalFocus Center. ”Din ce am auzit, mulți oameni au votat cu el (Călin Georgescu) pentru că spera că va schimba Romania în bine. Să sperăm că-și va respecta promisiunile”, spune patroana unui mic magazine cu produse românești din Bruxelles, care a emigrat în urmă cu un an. În Belgia, Călin Georgescu a obținut 51% din voturile românilor, în primul tur al prezidențialelor.
Pentru Euractiv, Călin Georgescu este ”Mesia de pe TikTok”, nu agentul rus care scoate România din UE și NATO. Ghiorghi Gotev, care a lucrat pentru diplomația bulgară în perioada comunistă, pentru ca apoi să publice la Euractiv mai multe speculații despre România (inclusive despre mutarea arsenalului nuclear american din Turcia), are o abordare echilibrată când scrie despre Călin Georgescu și citează poziții mai moderate ale surselor din România. ”Alexandru Gussi, profesor la Facultatea de Științe Politice din București, nuanțează imaginea pro-Putin creată de presa din Vest. În ciuda videoclipurilor care îl arată practicând judo sau călare, Georgescu a spus o singură dată ca Putin este un lider puternic – nimic mai mult”. ”Rusia nu a putut și nu poate spera să creeze un val de simpatie în România. Românilor nu le place Rusia și se tem de Rusia. Memoria colectivă acționează în acest sens”, este citat Gussi. ”În România, NATO pare să simboilizeze puterea la cel mai înalt nivel. Președintele Klaus Iohannis a candidat pentru funcția de secretar general NATO. Mircea Geoană a fost secretar general adjunct al NATO și a candidat la alegerile prezidențiale”, scrie Gotev. Cât despre renumărarea voturilor la prezidențiale, Gotev scrie că CCE a decis ca ”românii să-și numere demonii”.
Politico: 7 motive pentru care românii sunt furioși
1.Exodul creierelor
Încetul cu încetul, România își pierde forța de muncă calificată. De la finalul regimului Ceaușescu, milioane de oameni au părăsit țara – un val de emigrație care a fost ajutat de aderarea României la UE. Împreună cu scădere natalității, asta a făcut ca populația țării să scadă cu mai mult de 4 milioane de locuitori, în intervalul 1990-2023.
Potrivit Băncii Mondiale, circa 20% din forța de muncă a României, peste 2 milioane de oameni, și-a căutat o viața mai bună în străinătate în ultimii 10-15 ani, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors. Societatea românească îmbătrânește și suferă unul dintre cele mai severe exoduri ale creierelor la nivel global”, arată un raport al Băncii Mondiale.
2. Legătura ruptă între școală și piața muncii
Românii rămași în țară obțin tot mai multe diplome, dar companiile găsesc tot mai greu muncitori calificați. România este țara UE cu cei mai puțini tineri licențiați. Are și cel mai mare procent de tineri cu vârste între 15 si 29 de ani care nu fac școală. Șomajul în Romania este sub media UE, dar asta maschează stagnarea pieței muncii. Aproape o treime din populația activă nu este implicată oficial în câmpul muncii. Femeile, oamenii săraci și cei cu un nivel scăzut de educație se angajează în economia informală, unde nu au protecție socială și sunt prost plătiți. România este la coada clasamentului UE privind investițiile în educație și în programele de pe piața muncii.
3. Costul vieții
La fel ca restul statelor UE, România a avut de-a face cu o criză a costului vieții, agravată de pandemie și războiul din Ucraina. Prețul alimentelor a crescut din cauza perturbărilor de pe lanțurile de aprovizionare și a volatilității la nivel comercial, în vreme ce facturile la energie au crescut după invazia rusă în Ucraina. Prețurile din România au crescut mai repede decât media UE și acum sunt cu peste 50% mai mari decât înainte de pandemie. Dietele sănătoase sunt foarte scumpe și tot mai mulți români nu-și permit mese cu adevărat hrănitoare.
4. Sărăcie și inegalitate
Aderarea la UE a adus multe beneficii, inclusiv ajutor financiar pentru a ajunge din urmă celelalte state UE. Însă România rămâne una dintre cele mai sărace țări UE. În 2023, unul din trei români se confrunta cu riscul sărăciei sau al excluderii sociale, iar venitul mediu per familie era doar o treime din media UE. În ultimii zece ani au fost aplicate reforme pentru creșterea salariului minim și schimbarea sistemului de pensii, pentru ca România să reducă rata sărăciei. Însă securitatea sociala este mai slabă decât în cele mai multe state UE, iar grupurile vulnerabile – inclusiv romii, șomerii, pensionarii – sunt expuși riscului sărăciei.
5. Bucureștiul și restul
În Romania sunt unele dintre cele mai sărace regiuni din UE, dar, paradoxal, și una dintre cele mai bogate capitale din UE. După aderare, Bucureștiul a decolat din punct de vedere economic, iar PIB-ul pe cap de locuitor al regiunii București îl depășește pe cel din Paris sau Stockholm. Dar Comisia Europeană arată că sunt mari disparități între regiunile României. Iar încercările de a reduce aceste disparități și a aduce Romania în media UE sunt împiedicate de infrastructura de transport inadecvată, de capacitatea administrativă slabă și de problemele sistemului de învățământ.
6.Sănătatea
Speranța de viața a copiilor care s-au născut în România în 2022 este de 77 de ani – cu cinci ani mai puțin decât media UE. Sistemul de sănătate nu are bani. Investițiile în prevenție sunt decisive pentru a crește speranța de viață, care condamnă acum cetățenii la o viață mai scurtă și cu o calitate mai proastă din punct de vedere medical. Spitalele se prăbușesc și gem de corupție, iar concentrarea pe pacienții internați duce la ignorarea prevenirii bolilor cornice – cardiace și respiratorii – care cauzează cele mai multe decese în România.
7. Corupția
În 2023, România era pe locul 63 din 180 în topul corupției realizat de Transparency International. Presa și guvernul au publicat analize care subliniază ”corupția gravă la nivel guvernamental” și patronajul politic la toate nivelurile administrației. Nu este de mirare că încrederea românilor în sistemul politic este la foarte redusă. Eurobarometrul din 2024 arata că sub 30% dintre români au încredere în guvern, în vreme ce 69% au încredere în armată.
Rupem mâine la vot!
aste bună, Bucureștiul în fata Parisului!
Sii doar v-am spus, nu mai beți gaz lampant!
Ha, ha! In Spania, românii votiază masiv împotriva hidrei comasațâluor+USR!
a pierdut 4 milioane de români, unii spun 7 și nimeni nu da socoteala?
Un roman emigrat produce în medie 70 000E, calculați și vedeți jaful!
Din seria: „Cand v-am lasat erati prosti si saraci. Cand m-am intors erati si mai prosti si mai saraci” !
Pana la urma, ce a facut omul acesta de s-a pornit asa o campanie furibunda impotriva lui? Cui si de ce ii este frica de dl. Georgescu? A vandut flota, a vandut Petrom, a distrus industria Romaniei, a fost colaborator dovedit al securitatii si din cauza lui au murit sau au fost arestati oameni? A fugit cu sacii de voturi in spate ca madam closet de guadelupa? A candidat si a fost votat. A pus cuiva pistolul la tampla pentru a fi votat? Cred ca toata marsava denigrare li se va intoarce in mecla celor carora le tremura chilotii. Sa facem precum copiii- de ce le spui sa nu faca un lucru, de ce il fac. Sa le dam peste rat.
„Progresismul” Neo-Marxist a pierdut Bătălia Decisivă în America !
Vin 4 ani cu Trump și 8 cu Vance.
Democrații Americani sunt pulbere, nu mai au nici măcar lider…🤣
A vota același „Progresism” în România NU E PROGRES, ci REGRES, măR🎯g…
Au inceput sa vina indicatiile de la viitoarea administratie pentru cum va trebui sa arate lumea si cei vizati schimba naratiunea. Doamna Ursula este norocoasa ca a fost aleasa inainte de tsunami. Viitorul presedinte Trump intentioneaza sa discut direct cu statele nu prin intermediul EU, ceeace o scoate in buna parte din joc pe doamna von der Leyen. Vom avea contre intre globalisti si suveranisti adica dintre sustinatorii razboiului si doritorii de pace, intre cei care se definesc ca fiind „straight” si minoritatile sexuale agresive care isi vad eforturile demolate in primul rand de oamenii care au primit unda verde sa devina curajosi.
Nenorocirea pt Romania este ca, aceasta adunatura USR iesita din tenebrele mintii diabolice a lu’ Johanis& Coldea, s-a specializat in frauda cu buletinele de vot, si-a infiltrat oameni la tabletele din centrele de vot, deci, degeaba romanii voteaza oameni de bine, caci usristii trag buletinele pe candidatii lor – ex. recent Lasconi cadorisita cu buletinele Orban. Ce-i de facut ?
Cel putin punctul 5 e fals: PIB/locuitor in Bucuresti e mare pentru ca PIB se imparte doar la cei 2 milioane de locuitori declarati si ii ignora pe cei 1 milion nedeclarati si pe cei inca 1 milion care naveteaza din judetele din jur sa lucreze in Bucuresti (creind si ei PIB).
Ma mir ca economistii profesionisti nu vad asta, cand se vede si de cei amatori.
Din păcate acest ziar a ales sa cenzureze cuvântul poporului roman = Electoral și Contribuabil.
Nu uitați, în cutind vs veni scadența.
S-a schimbat șefu, se schimbă și discursul. De abia aștept să văd cum Morsa baleiază . Se pare că a devenit atât de insignifiant că află ultimul trendul. Ar fi distractiv dacă nu ar fi mizerabil.
@livia: a facut ce au facut multi altii care au fost asasinati de dictatori: a indemnat oamenii sa gandeasca sa nu mai creada minciunile si propaganda oficiala.. asta e foarte grav! un om care gandeste singur e un pericol pentru dictatori.. dictatorii vor doar vite care fac ce le spune popa /televizoru/ feisbucu
Eu il iubesc pe Georgescu. Punct.
Cei doi candidati joaca niste roluri: „suveranistul” si „progresista”,sunt confortabili pt cei favorizati, insa privilegiile nu vor fi anulate, nici suveranistii, nici useristii ori ceilalti din politica, administratie sau categ. favorizate de bugetari nu vor anularea privilegiilor. O gramada de alegatori merg dupa fente si voteaza cantra propriilor interese, pt ca se iau dupa agende false.
erata:contra
Un articol lucid.Sa vedem dupa alegeri.Succes la vot romani.
Cei care cred, că Transparency International ” másoară” obiectiv corupția ( care o fi unitatea de másură?) , sunt nişte dezinformatori dezinformați.
@Livia(18:10) Bravo Livia !
Propagandistii globalist-sorosisti si-au dat seama de uriasa greseala facuta si acum incearca sa o fenteze. Concret ei vor sa spuna ca de fapt suveranistii sunt f putini restul sunt oameni nemultumiti de partide si de viata lor. Evident sorosistii pot livra alte partide sa-i re-capteze pe acesti bieti oameni derutati. Numai ca oamenii s-au saturat de propaganda lor si au trecut in tabara nationalista.
Nu doar ca privilegiile castei transnationale intangibile nu vor fi anulate, dar e de pariat ca oricare dintre candidati va iesi din joben va muta ambasada romana unde i se cere, ca si Trump. Asta va aduce o uriasa atitudine ostila din partea lumii arabe, care va incepe sa vada statul roman ca pe un stat ostil. In consecinta poporul roman care voteaza astazi strans cu usa intre ciocan si nicovala nu va avea decat de pierdut.
Datoria externa nu numai ca va creste pana in tavan, dar orice guvern va veni va trebui sa se imprumute la dobanzi mai mari decat acum (si deja sunt cele mai mari din Europa!). Urmare, chipurile, a instabilitatii generate de extremism (in fapt toata aceasta mascarada a fost dinainte stabilita de marii creditori).
Iata despre ce e vorba in alegerile din statul roman capturat. Nu mai e romaneasca decat fatada, ambalajul. De facto proprietari pe tara nu mai sunt romanii.
A,ca schimbi clovnul trist de la Cotroceni cu alta paiata- da, mare victorie…
La multi ani,Romania! La multi ani tuturor romanilor! Uniti-va!
Ce idioțenii de la îdi.otii din politica actuala românească! Cică, daca nu votati PNL și PSD, nu veți mai avea pensii, salarii, viață de trăit și nici confortul pe care îl aveți acum! Sunt declarațiile de amenințare de la PSD și PNL, exact ca în perioada candidaturii lui Petrov betivanul turnător! Nimic mai fals, doar minciuni ordinare! Apropo de loaza plavan nesimtit de la Cotroceni: a omorât tara și națiunea, își cere scuze umil cetățenilor, cretinul! Ba cretin nesimțit, poporul român nu e catedrala lutherană, e natiune vie și tu criminal în practica, ai ucis educația, învațămantul, ai ucis o tara și o natiune prin hotărârea că Romania va deveni doar o tara de consum și tranzit, importuri de orice care distrug sănătatea omului și consum plus tranzit de narcotice! Ai ucis bugetul statului român prin toate mofturile tale nesimțite cu vacantele împreună cu partenera, criminalule, și nu numai!
@livia:
„a fost colaborator dovedit al securitatii”
Nu! Este din ordinul celor care dau ordine securitatii iar aceasta se executa.