„Fumatul nu te face mare!”: Cum vi se pare noua campanie?

Prima campanie de informare şi prevenţie pentru elevii care abordează consumul de tutun şi utilizarea dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei va demara în Bucureşti, informează un comunicat de presă al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

În acest sens, a fost semnat la sediul Ministerului Educaţiei un protocol de colaborare, în vederea demarării campaniei „Fumatul nu te face mare!”.

Protocolul a fost semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Viorel Jinga, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, Anca Nedelcu, preşedintele European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Florin Mihălţan, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, preşedintele Asociaţiei de Educaţie în Boli Respiratorii, Alina Croitoru, şi preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, Ileana Spătaru.

„Protocolul de colaborare reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenţilor, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educaţiei şi semnatarii vor sprijini desfăşurarea, pe perioada anului şcolar 2023-2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenţilor din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul ţigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat”, afirmă sursa citată.

Potrivit comunicatului, grupul ţintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care relevă faptul că, în România, o rată de 28% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.

„I-am asigurat pe partenerii noştri de tot sprijinul Ministerului Educaţiei pentru desfăşurarea acţiunilor de informare cu privire la efectele nocive pe care tutunul şi nicotina le au asupra organismului. Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în şcoală, la informaţii complete şi, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informaţii pe care nu le pot primi decât de la specialişti în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanţe toxice este într-o continuă creştere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activităţi care le pot afecta sănătatea”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că medicii unităţii medicale consideră educaţia antifumat o condiţie esenţială în limitarea aderenţei la acest viciu, de aceea campania „Fumatul nu te face mare!” este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenţilor despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependenţa de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive.

Proiectul pilot se va desfăşura în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feed-backului obţinut de la părinţi şi cadrele didactice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. Deci nouă ni se pare din noua campanie că depinde de ce fumezi.
  Reiese evident că tutunul nu te face mare, dar drogurile, da!
  Deci, tutun să nu mai fie!

 2. Frectie la picior de lemn fraierilor.Nu faceti decat sa le starniti curiozitatea si sa se apuce de fumat.Asa duhneam de pe la 13-14 ani ca era sic in grupul de prieteni si la scoala ,sudam tigarile una dupa alta.Pana si in ore ajunsesem sa fumez in ultimele banci spre disperarea profilor.Batranul ,dupa o vreme,ajuns la exasperare ,m-a luat intro dimineata ..Hai sa iti arat ceva.A luat un taxi si dupa un timp intram in curtea unui spital.Nu stiu ce a facut,cu cine a vorbit,ce a dat,da m-am trezit bagat intrun salon cu bolnavi de cancer la plamani..Am incremenit.Ai priveam conectati la aparate si horcaind dupa o gura de aer.Ce n-a facut bataile,a facut frica de boala si moarte.Le-am dat drecului de tigari imputite.Am ajuns sa le urasc.

 3. E, daca tragi marihuana sau prizezi praf, ei atunci sa vezi ce mare cresti_ in ochi tai.Daca miine s-ar schimba astia si ar repune fumatul la loc de cinste ,sa te tii ce campanii de promovare ar face astia cu ” sa ducem o viata sanatoasa”.Demagogia e lucru mare, trebuie doar exercitiu ca sa poti spune timpenii fara sa clipesti ,ca creduli sunt cu miliardele.

 4. Beatrice Mahaler: îngerul in halat alb din epoca genocidului covid. Sincer, o persoana mai credibila nu gaseati? După cum se poate constata, medicii care au trimis la moarte mii de persoane nu au mustrări de conștiința când apar în spațiul public. Ei sunt îngeri, nu-i asa și cer ca seara de seara sa le spunem rugaciunea: doctor, doctorasul meu ce mi te-a dat OMS-eu. De ce nu va folosiți de un criminal ca să lupta pentru viata celor nevinovați sau de un hot ca să le vorbiți despre cinste. Uite: îl aveți pe Jhoannys, Băsescu, Blaga,Jurma, Imbry, Beatrice, Gherman, Marinescu,Tudor, Gadea, Prelipceanu, CTP, Dincă și mulți,mulți altii.

 5. unii copii au fumat pasiv, apoi au imitat parintii, prietenii. Dupa ce am citit de cazul unui adolescent de 17 din state mort din cauza unor complicatii pulmonare datorita fumatului electronic, am incercat sa-i spun unui tanar ca ar fi bine sa renunte si mi-a trantit-o:”esti iehovist, de la ce secta esti”? Copiii fie singuri inteleg ca nu-i bine fie totul este inutil…bani aruncati aiurea, mai bine ati interzice tigarile de oricefel in mediul public, adica si in parc, strada pt ca altii sunt bombardati de fumul unora, chiar daca e la terasa si pot deveni dornici sa incerce. Acasa poate face dupa bunul plac, dae nu public…

 6. „Fumatul nu te face mare!”. Jointul te face tare! Nu mai trageți în piept, trageți pe nas! Jos tutunul, sus marihuana! Ne înțepămm și vă scăpăm. Iarba dulce mult aduce (asta-i pentru dileri).
  Și ar mai fi și alte sloganuri de campanie. Ce ziceți? Beton, nu-i așa? Să moară mama!

 7. Toate campaniile anti fumat sunt in fapt o incitare a celor tineri la a fuma și motiv de creștere a accizelor la tutun. Helita nare loc pă planetă de săraci, cică e prea multă lume pe planetă(oare cine a stabilit nr. de locuitori optim). Și voi credeți că ăștia vor să-i salveze pe fumători, defapt îi împing spre consumul de droguri grele , mult mai eficent în depopulare.

 8. .. pentru ca mai toata lumea pipa ca turcii, beau de sting si iau antidepresive. O gramada de traumatizati cu degete galbene, tremurande de la alcool si degenerati neurosinaptic deturneaza atentia de la adictia lor legala spre adictiile legale.

 9. O campanie furibunda impotriva fumatului dar nu si impotriva alcoolului sau a drogurilor. De ce? Pentru ca fumatul iti distruge doar sanatate dar mintea iti ramane intreaga, alcoolul si drogurile iti distrig si sanatatea si, mai ales, mintea. Un om cu mintea intreaga (fumator) poate fi mai greu manipulat decat un alcoolist sau un drogat. Deci, jos tutunul, sus alcoolul si drogurile.

 10. Oare de ce se compromit in asa hal aceasta institutie prin slogane jegoase? Ei chiar nu isi dau seama in ce mizerie intra?? Ei cred ca elevii nu au ochi sa vada un tipar de om bine facut care fumeaza si unul bolnav vai mama lui care nu fumeaza? S-au terminat solutiile reale de comunicare convingatoare si au intrat pe slogane mincinoase? Sa dea naiba in educatia asta mizerabila, in ce hal a ajuns creativitatea si spontaneitatea!

 11. pa pachetele de tzigari e invers
  cica fumatu face putza mica……OARBA DUPA EI DE COBE EUROPENE!

 12. mao Un om cu mintea intreaga nu fumeaza. Trebuie sa-ti fie detasat cortexul frontal de restul capului sa tragi in plamani porcaria aia infecta si fatala. Asa ca ca pretentia ca aveti capul in regula, cade din start.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.