Fuziune pentru căldura Capitalei

Guvernul României a aprobat miercuri, 31 ianuarie a.c. Memorandumul cu tema Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile.

Odată cu adoptarea memorandumului, MDLPA va analiza și promova eventuale modificări necesare ale cadrului legal, în termen de 90 de zile. Ministerul Energiei are 15 zile să se adreseze Primăriei Generale, pentru a obține punctul de vedere al administrației locale privitor la fuziunea ELCEN-TERMOENERGETICA. Ulterior, cele două companii vor putea iniția demersurile legale necesare, urmând ca fuziunea să se poată finaliza până anul viitor.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Astăzi am făcut un pas important pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată din București. Prin soluția prevăzută de Memorandumul aprobat de Guvernul României, Ministerul Energiei își menține angajamentul de a asigura condiții de locuit decente în casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde și căldurii, și de a realiza investițiile într-un sistem integrat de termoficare pentru bucureșteni, cu scopul creșterii calității serviciului public, la un tarif corect pentru populație și companii. Astăzi dacă cineva reclamă că nu are căldură și apă caldă este trimis de la Termoenergetica la ELCEN și de la Primăria Generală la Ministerul Energiei.

Avem în România modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme. Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%. Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă?

Sistemul integrat este singura soluție pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o soluție pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să nu mai cârpească, să gândească și să acționeze strategic. Mulțumesc pentru efort, perseverență și profesionalism directorului general ELCEN, Claudiu Crețu, care va continua acest demers vital pentru București.”

Claudiu Crețu, director general ELCEN: “Am condus ambele companii și vă pot spune foarte limpede că singura soluție este fuziunea între producătorul de energie electrică și termică și operatorul rețelei de termoficare din București, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizată a investițiilor atât la nivelul surselor de producere, cât și la nivelul rețelelor de transport și distribuție a energiei termice.

Relația indisolubilă dintre ELCEN în calitate de producător majoritar și CMTEB în calitate de operator de transport este afectată de faptul că cele două entități au subordonare diferită dar și strategii diferite de dezvoltare, fără a exista o coerență în modernizarea și retehnologizarea într-o abordare unitară a celor două.”

“La București, Termoenergetica are datorii față de ELCEN de peste 800 de milioane de lei, cauzate în mare măsură de pierderile din sistem, determinate de factori diverși: vechime, incoerență legislativă, neaprobare tarife, dinamică ridicată a elementelor de cost din cadrul prețului energiei termice etc. Această situație nu ar fi fost posibilă în cadrul unui sistem unic coordonat producție-transport. Asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului de încălzire centralizată este esențială. E nevoie de sincronizarea investițiilor, reparațiilor și reviziilor. Responsabilitatea unică asupra operării și gestionării întregului sistem va avea consecințe pozitive în ceea ce privește măsurile de eficientizare energetică începând de la sursa de căldură spre consumator, îmbunătățirea activității, reducerea costurilor operaționale și în facturi. Vom prezenta în scurt timp un plan integrat de modernizare a sistemului de încălzire, inclusiv integrarea tehnologiilor regenerabile, geotermal, stocare de energie, astfel încât prețul la populație să fie cât mai mic, dar și subvenția municipalității să scadă semnificativ,” a concluzionat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4559 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. …deci tot organizarea de pe vremea comunistilor se dovedeste valabila…v-au trebuit 33 de ani sa va prindeti…

 2. ” Prețul Gcal în Oradea…. la București prețul total… ” (mult mai mare)
  -păduchele la păduche trage!

 3. Nicusor esti varza! Gloata useristilor ni te-a adus plocon pe scaunul de Premar-General, amarnic afront …Suferim de frig in apartamente ( vorbesc de Floreasca, Ceaikovski , ca sa nu ai necunoscute) ,apa calda ioc, sobolanime ,gunoaie … Iti bati joc de noi cu perseverenta si constanța… Esti convins 100% ca, nu mai pupi un mandat si din cauza asta te doare la basca. Cum naiba, ai putut prosti atat de multi bucuresteni , ca de fapt esti o nulitate ,dar din nefericire nu esti un caz izolat… Ce nu inteleg locuitorii oraselor mari si nu numai e ca, primarii nu trebuie sa fie neaparat matematicieni sau plimbareti prin „Sorbonne” ,ci trebuie sa fie niste gospodari desavarsiti ,sa aiba in spate o cariera, o imagine imaculata de administratori… Sa vezi limpede ce-au construit, ce-au realizat… Nu latratori la luna, nu gargaragii… Sect 1 v-ati spalat bine pe cap cu Clothilda?:)) Cat despre habarnistul de la „2” , macar asta a tras obloanele si sta ascuns in casa Bineinteles, multi ” talibani” vor pune accent tot politic la vot si vor hiberna ca si acum cu poza lui Nicusor sub perna!!!Lasati farafastâcurile si votati un om care sta 12-14 ore-n primarie ,pe strada, pe santiere ,care sa stie ce sa controleze, care stie sa-si puna cizme de cauciuc ,care ne va intelege păsurile! Numai gherle ati dat, primari de mucava si caraghiosi : Lis, Oprescu ,Base, Mucusor, Clothilda !!! Nu va e ma, rusine!!!???

 4. Contrar rahaturilor posdecembriste vanturate 30 de ani Tehnologia a revenit la normalitate. 1. Sistem centralizat de incalzire era, este si va fi cek mai eficient Sistem de incalzire a oraselor…2. Sistemul fiind centralizat singura firma eficienta de organizare este aia de la Comunisti, integrata…3. Fiindca veni vorba, cea mai eficienta forma de organizare in Agricultura rste Cooperativa, aia numita CAP pe vremuri. E mai eficienta decat sistemul din Vest…4. Ce ea mai eficienta forma de organizare industriala este Compania de Stat, Concernul de Stat, asa ca pe vremuri…4.Sistemul economic postdecembrist singurul rentabil este Gogoseria, Covrigaria, Placintaria, Patiseria, Beraria, vulcanizarea, Pacanele, Bordele, Manele.Atat…Sistemul Restaurantelor, Autoservirii, Cantinelor, tot cel de pe vremuri era mai eficient..

 5. Nu prea ma pricep ! Numai ca Elcenul cere Bani multi de la Termoenergetica ! Si nu prea sunt Bani ! Sa fie achitate toate Datoriile !

 6. Daca Ecenul preia conducerea nu or sa mai aibă Bucurestenii Bani sa plătească Caldura Iarna ! Ca Pretzul Căldurii Iarna va fi mai Mare ca Elcenul cere Bani Multzi !

 7. @”HUNTER”of TROLLS,
  Creeeezi ca NU stiau ?
  Stiau foarte BINE, dar „SPARGAND” Sructurile Vechi
  (Apud Petre Roman, „Lovilutionaruu’ cu Studentii LUI”, disparut in Ceatza INAINTE de Trageri cu Gloantze ADEVARATE,in Noaptea 21 -22 Decembrie 1989, Joi spe Vineri) …:) au PTUTUT FURADublu, fiesteCARE …
  Da’ Vaz ca VANEZI si Matale cam alaturea cu Vanatuu’ … 🙂
  CE se intampla?
  NU ai Catarea REGLATA?
  NU vreai sa afli?

  Ddesi IO am scris in Ultimele Doua LUNI de Catevba Ori, repetand, precum Cocoshuu’ care isi cerea Pungutza lui cu Doi BANI …

  REPETAND de peste 50 de AnioCestie SIMPLA

  DE CE NI se cer BANI Grei pe ..”GiGACalorie” InExistenta?
  Noi, ROMANII Termoficati primim Apa CALDA in Bai, Bucatarii, Calorifere, PREPARATA din ABURUL ieshit din Turbina cu ABUR, slabit TermoDinamic la numai 400 de Grade Celsius, Temperatura la care – conform Legilor TermoDinamicii ba chiar si ale TermoTehnicii – NIMIC altCEVA NU se mai poate face cu Dansuu’, decat DOUA Cestii:

  A. Sa i se dea slobod sa iasa in Atmosfera, sa fie pierdut, alungat, risipit.
  Ar fi oPROSTIE Imensa … 😊

  B. Sa fe RACIT de la Temperatura la care ajunge, in fine la Punctele TERMICE de Cartier, evident MAI MICA decat la 400 de Grade Celsius sio in Cantitate MaiMIca decat era la Ieshirea din Turbina
  Pierderi CANTITATIVE pe Conducele de la TermoCentrala la Punctele Termice de CartierPierderi Pierderi CALITATIVE, adica se cam RACESTE, NU mai are 400 de Grade Celsius.

 8. @ axon spune: Ai totală dreptate. Ni s-a vârât în cap gogorița cu „statul este cel mai prost gospodar” și „ Numai privatizarea ne scoate din criza economică” cu un scop precis. Să fie create condițiile furtului, distrugerii, desființării economiei românești, în loc de producător să devenim consumatori, piaţă de desfacere și furnizori de mână de lucru ieftină, șantajabilă, tânără și totodată furnizori de materii prime sau produse mari consumatoare de energie, cimentul, de exemplu, dar nu numai. Ponoasele le plătim acum, tot păgubașii fiind „hoții”.

 9. RADET-ul, companie integrata producere – distributie, a fost sparta de Gabriela Firea cand era primar al Bucurestiului, preluand distributia si mnumind-o Termoenergetica. De atunci a inceput degringolada si frigul in apartamentele bucurestenilor. Bucurestenii s-au lamurit curand de adevaratul scop al separarii si anume ca primarul sa poata da dispozitii conducerii Termoenergetica cata cantitate de caldura sa distribuie, astfel ca suma reprezentand compensarea gigacaloriei, platita de primarie, sa fie cat mai mica. Bineinteles, procedura a fost preluata si de urmatorul primar, ca e buna pentru economii. Si uite asa, bucurestenii s-au ales cu ce nu mai vazusera demult in locuinte: condens, mucegai si apa curgand pe geamuri in interior.

 10. „ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție”?
  Ar putea dura mai mult mărindusi salariile și primele.

 11. Oradea are Apa Calda pentru ca are Apa Geotermala care vine din Pământ ! Si de aceea la Oradea Caldura este Ieftina !

 12. Opa, au descoperit astia apa calda si mersu’ pe jos. Bah prostilor, nasoii aia de ingineri comunisti v-au lasat sisteme integrate la cheie. Era suficient sa le modernizati. Da’ nu mai iesea parnosu, n-asa? Acum ca va strange, v-ati adus aminte ca realitatea nu se poate indoi pe genunchi?

 13. Au descoperit Apa Calda dar in Bucuresti Tzevile de Apa Calda sunt Vechi ! Din 1962 sau mai Vechi sau mai Noi din 1975 iar Tzevile de Apa Calda Ruginesc si se Deteriorează iar Cheltuielile sunt Mari ! De Miliarde de Euro !

 14. Si cel mai rau este ca nu se pot schimba deodată toate Tzevile de Apa Calda din Bucuresti ! Durează zeci de ani pana se schimba toate Tzevile de Apa Calda din Bucuresti !

 15. „ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție”?
  Ar putea Fura mai mult mărindu-și salariile și primele.

 16. De ce sa functioneze gaura neagra Termoenergetica cu Elcen, care inca mai misca? Ca sa se mai castige inca un an inainte sa se rupa pisica in doua, dar cu pretul tragerii Elcen in groapa?

 17. Sa ne vedem scapati, noi bucurestenii, de (editat) asta de USR ist Nicusor Dan, si apoi, vom administra Bucurestiul, cel putin la standardele Firea, si mai mult ! Companiile trebuie reinfiintate, caci au fost desfiintate dupa capul sec al Plicusorului, (editat) habar n-avea ca fiecare companie lucra pe felia ei, pt binele bucurestenilor.

 18. E penibil.
  În condițiile în care întreținerea la un apartament cu 2 camere/2 persoane a ajuns în decembrie la 350 lei, CU UN SINGUR CALORIFER PORNIT ÎN CASĂ, în condițiile în care cel puțin o săptămână, cumulat, NU A FOST CĂLDURĂ din motiv de „înlocuim conducte iarna”, toată aiureala asta e irelevantă.
  Cu toate caloriferele pornite, căldură 24/24, probabil întreținerea ar sălta la peste 1000 de lei lejer.
  „Fuziune” e un alt termen pentru „spoliere cu acte-n regulă”.
  Vax.

 19. Bravo Burduja. Se pregateste pentru postul de primar general. Realitatea este ca este bun !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.