Gabriel Biriș: „Vreau să trag un semnal de alarmă”

Noul impozit minim pe cifra de afaceri va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, a afirmat, marţi, Gabriel Biriş.

„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la noul impozit minim pe cifra de afaceri, care va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, sever. Nu sunt marje care să treacă de 6%. N-au de unde să plătească impozitul ăsta de 1% din cifra de afaceri”, a spus Biriş la conferinţa „România şi noua ordine energetică europeană”, eveniment organizat de Curs de Guvernare.

La rândul său, Volker Raffel, directorul general al E.ON România a declarat că atât în România cât şi la nivel european trebuie realizate investiţii în reţelele de distribuţie.

„Există o veste bună. Vestea bună este că în factura voastră de electricitate doar 10% este tarif de distribuţie. Dacă creştem tariful de distribuţie cu aproximativ 10% înseamnă că factura voastră va creşte doar cu 1%. Şi cu acest ban putem să investim în reţelele noastre şi cu acest ban putem să aplicăm pentru fonduri europene, cu acest ban putem să folosim capital privat şi cu toate acestea putem să facem ce trebuie. Aşteptările ANRE sunt că vom conecta în România 700 de MW de panouri fotovoltaice în fiecare an. 700 de MW înseamnă o unitate de la Cernavodă. Dacă suntem capabili să evacuăm această energie în sistemul naţional, ajunge această energie la consumatori, înseamnă că putem să avem un preţ la electricitate mai mic. Cu această creştere de tarif de distribuţie putem să ajungem să avem un preţ de electricitate mai mic. Recent am vorbit cu un politician local care mi-a zis: nu vrem să creştem tariful de distribuţie pentru că nu vrem să crească preţurile pentru consumatorii casnici şi noncasnici. Dar dacă facem această greşeală, aceeaşi greşeală pe care am făcut-o acum doi ani, am blocat investiţiile în România cu îngheţarea tarifelor de distribuţie cu o decizie greşită şi din această cauză sunt în întârziere cu prosumatorii. Dacă facem aceeaşi greşeală încă o dată nu rezolvăm problema. Vestea bună este că dacă facem alegerea corectă putem să o rezolvăm”, a spus Volker Raffel.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. kktul ăsta nu mai poate de grija furnizorilor din sectorul energetic… ”N-au de unde să plătească”!!!! FTMM de coadă de topor, dar românii ăia jupuiți de lipitorile ”europei civilizate” cu acordul „statului” au de unde plăti facturile umflate artificial????

  2. statul roman, pentru fiecare administratie, companie fie de stat fie privata, inclusiv corporatie ar trebui sa impuna, prin lege, afisarea tuturor parametrilor fianciari printr-un soft de contabilitate unic pentru toata lumea, care sa ofere accesul anaf-ului in orice moment la situatia financiara a fiecarei companii, in timp real!

    transparenta totala!
    hai sa vedem unde si pe ce se duc banii!

  3. De fapt, ce se vrea in final, ce se vrea sa se intample cu si in Romania? Fac paralela intre egipt 2017 si Romania zilelor noastre! Egipt: multe afaceri la negru haituite pe alese, plata gras la bugetul de stat de cei corecti, pensii nu exista decat pentru marii capi adevarati si militarii conducatori, restul din astea doua categorii, au foarte putin, nu se contribuie cu nimic la pensii, copii au alocatie minuscula, copii merg si vand orice indiferent de ora oriunde dar fug de politie la fel si oamenii care vor sa scoata un ban de hrana vanzand pe strada orice, multi sefi peste limita suportabilitatii, in schimb, respectul si negocierea plus afacerile legal pe contracte in statiuni sunt corecte. Romania: sefi cu luxul si nesimtirea la purtator oriunde, oricand si in orice, pensii exista mai mult pe baza de escrocherii(speciale, pe caz de boala diagnostic la buzunar, drogagii spre pensii pe boala,+), respect de sine si respectarea legii…ciuciu, afaceri mai mult pe baza de escrocherii pornite prin legi si la limita legii, contributii la pensii pe alese, alocatii copii sunt mari, gratuitati celor care nu ar trebui, locuri de munca doar ca sclav putine, militari si pitie putini dar comozi si luxosi din toate punctele de vedere! Violenta e identica la ambele state, la fel si escrocheriile, nimic serios si stabil in Romania! Violenta la cote alarmante in ambele tari. Puteam sa adaug italia si franta in analiza dar exista limita la diacritice pentru comentarii.

  4. Pe unde se lăfăie evaziunea fiscală cântă și lăutarul Biriș.

  5. nu:
    -va lovi in „consumatori”;
    birish e un „construct social”,
    un gunoi.

  6. Blana ursului din pădure: “ Aşteptările ANRE sunt că vom conecta în România 700 de MW de panouri fotovoltaice în fiecare an. 700 de MW înseamnă o unitate de la Cernavodă” Concluzia: OPRIȚI Fermele Solare că depășiți suprafață României!!! Urmează Poveste cu cocoșul roșu: DACĂ suntem capabili să evacuăm această energie în sistemul naţional, (dar cine îi oprește?) ajunge această energie la consumatori, înseamnă că putem să avem un preţ la electricitate mai mic. Cu această CREȘTERE de tarif de distribuţie putem să ajungem să avem un preț de electricitate MAI MIC.” ??? Și după această aiureală de explicații Factura la electricitate va crește cu 50%. Chiar nu le este un pic rușine?

  7. …ce vreti, omul are interese in domeniu si banii prin paradisuri fiscale…aici ar tre sa umble caltabosul transpirat, nu in buzunarele amaratilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.