Gabriel Resources amenință din nou România

Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), fostul dezvoltator al proiectului minier aurifer omonim blocat, amenință România cu un nou proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței miniere Roșia Montană, care a expirat pe 20 iunie.

Gabriel Resources a trimis o notificare oficială de dispută președintelui și premierului României, în baza a două tratate bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor la care statul român este parte, după ce ANRM a transmis că licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019, a expirat pe 20 iunie și nu va fi prelungită a doua oară. Compania precizează că speța este separată de demersul său prin care încearcă să obțină anularea deciziei ICSID favorabile României din martie anul acesta, prin care a fost respinsă cererea de despăgunbiri de miliarde de dolari a Gabriel Resources pentru blocarea pretins abuzivă a proiectului minier aurifer de către statul român.

„Compania consideră că această decizie arbitrară și nejustificată (a ANRM, de a refuza prelungirea licenței – n.r.), contrară legislației românești, reprezintă încă o violare revoltătoare de către România a regulilor statului de drept și a drepturilor investiționale stabilite ale Gabriel Resources, protejate de multiple tratate bilaterale. Momentul deciziei, la doar 3 luni de la finalizarea procedurii de arbitraj a companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și politic motivată de a împiedica în mod irevocabil demersul Gabriel Resources și RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, fără respectarea drepturilor juridice (ale companiilor – n.r.) și fără justă compensație”, spun cei de la Gabriel Resources.

Aceștia consideră „semnificativ” faptul că România, în apărarea sa de la ICSID, a afirmat permanent validitatea licenței, citând prelungirea în 2019 a acesteia, și susțin că decizia ICSID din martie s-a bazat, în măsură semnificativă, pe validitatea neîntreruptă a licenței. Conform Gabriel Resources, ANRM ar fi încercat să-și justifice refuzul pretinzând, printre altele, că documentația depusă de companie nu respecta cerințele legale. Canadienii susțin însă că documentația a fost similară cu cea depusă la prelungirea din 2019 a licenței, și chiar mai detaliată decât aceea.

Potrivit reglementărilor ICSID, după emiterea notificării de dispută de către Gabriel Resources, urmează o perioadă de 90 de zile în care compania trebuie să decidă dacă inițiază sau nu propriu-zis o nouă procedură de arbitraj. Intervalul are ca scop să le dea părților posibilitatea de a ajunge la o rezolvare amiabilă a diferendului.

„Gabriel Resources și-a reiterat disponibilitatea de a purta discuții la nivel înalt cu Guvernul României în scopul de a se ajunge la o soluție convenabilă pentru ambele părți. Pentru a facilita acest lucru, Gabriel Resources a trimis o invitație oficială Guvernului la negocieri purtate cu bună-credință cu privire la refuzul prelungirii licenței”, conchid canadienii.

La jumătatea anului, Gabriel Resources dispunea de numerar în sumă de 2,5 milioane dolari, plus 1,5 milioane dolari puși deoparte pentru taxele aferente depunerii cererii de anulare a deciziei favorabile României a ICSID din martie. Asta după ce, în mai, încasase 3,25 milioane dolari de la investitori, în urma unui plasament privat de acțiuni. În aprilie, statul român, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat executarea silită a Gabriel Resources, pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington. Cei de la Gabriel Resources au contestat executarea în instanță. Anterior, Fiscul pusese sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la RMGC, demers de asemenea contestat de către companie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4777 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Repet: aceasta firma nu are cum, nu are voie și nici dreptul să câștige procesele, nu e demnă și serioasă, trebuie eliminata din orice afacere pe teritoriul României! Totul e din datele de înființare firma interpretate real și clar.

  2. nu ar fi mai bine sa ii dea direct in judecata, pe cei care au semnat?

  3. @ 7:02
    Dupa ce „MosSorosh” va disparea din peisaj, dusmanii lui (cu care se tot lauda) vor da navala sa-i preia fortat „proiectele”.
    Romania va fi, ca de obicei, o „victima colaterala”.

  4. Dreptul la petiție trebuie să fie garantat în continuare. Pot să depună o petiție și Patriarhului sau Papei… Însă: Nu scrie în nicio lege, că statul român ar trebui să reînnnoiască o licență expirată. Nu reziliată, ci expirată, la termen. Pot să dea în judecată și luna de pe cer, pentru că se ascunde după nori! Șansele potlogarilor de a mai obține ceva – în afara amânării plăților în beneficiul statului român – sunt egale cu zero!

  5. O alta lovitura data sistemului bancar mondial de MILIARDARUL Comintern Söros si compania sa casutza postala…Ieri s-au inregistrat la Tokio, Wal Street, London, Frankfurt etc caderi de curs spectaculoase avand tendinta provocarii unui NOU CRAH precum in 1987 sau acela
    cu efecte limitate din 2007-2009!!! Intrucat Mapamondul nu mai poate fi BLOCAT de Pekin-Moskva cu un nou VIRUS BOLSEVIC si pt ca noua amenintare de macel din Orientul Apropiat adaugata macelului viareg din STATUL SUVERAN Ucraina nu a destabilizat ECONOMIILE CAPITALISTE ale Lumii LIBERE, satanistii rosii apeleaza din nou la metoda verificata a carotarii cresterii constante in ultima perioada a cursului actiunilor…In paralel se pune de destabilizari sociale, dupa Franta urmand Anglia…

  6. Daca in Romania ar fi existat vechiul DIE in loc de actualul SIE, aceasta gasca de la GS ar fi fost pusa cu botul pe labe, de mult timp.

  7. Parca erau cu zero la bani,trebuiau desfiintati si banii luati!parca nu aveau bani de platit datoriile dar au tupeu!

  8. Bine pana atunci dati banii pentru ca ati pierdut! Sa investim in gimnastica in sport in piscine nu de politician.

  9. La datoria pe care o are de dat Romaniei -cheltuieli de judecata- se va mai adauga inca o suma. Nu poti face business cu smecherii.

  10. Trolu ceausist Tarabostes e mai patrihot decat insusi doru viareguru…Aristocrtrul rosu, geto-dac, vrea revenirea la numele dinaintea rebotezarii a Directiei externe a Securitatii care radea tot pentru Partid…Nu stie ca sie tot pentru Partid rade si dupa 1989, pentru Partidul Mondial…

  11. Firma de apartament tichiata tine in sah statul roman!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.