Găgăuzia cere bani de la România. „Vă rugăm în aceste clipe grele”

Conducerea regiunii Găgăuzia se plânge într-o scrisoare de o lege discriminatorie, „anti-găgăuză”m şi cere ajutor financiar de la România, Bulgaria, UE, SUA, Turcia şi Rusia.

Bașcanul Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov susțin că o inițiativă legislativă prin care autonomia găgăuză a fost obligată să ramburseze taxele pe valoare adăugată (TVA) din bugetul local va prejudicia grav veniturile acesteia, relatează NewsMaker, publicație din Republica Moldova.

Cei doi au declarat că bugetul autonomiei găgăuze ar putea pierde anual $8 milioane. Astfel, Guțul și Constantinov au expediat o scrisoare Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova în care le cer să acorde asistență financiară pentru a acoperi „deficitul” bugetar al Găgăuziei.

În scrisoare se menționează că legea adoptată de Parlament, care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, ar fi „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”.

„Considerăm că legea adoptată de Parlament are ca scop încălcarea drepturilor și atribuțiilor autonomiei găgăuze cu scopul strangulării sale economice, a scăderii nivelului de trai al populației, închiderea programelor sociale și, în consecință, crearea de tensiuni și instabilitate în Găgăuzia, care sunt capabile să ducă la consecințe imprevizibile. Legea adoptată are un caracter pronunțat și cu intenție anti-găgăuz, evidențiind discriminarea deschisă a întregului popor pe criterii naționale, încălcând drepturile de bază socio-economice ale populației autonomiei, punând în pericol însăși existența Autonomiei Găgăuze”, se arată în document.

Potrivit scrisorii, rambursarea TVA-ului din bugetul autonomiei va aduce pierderi anuale de 8 milioane dolari pentru veniturile Găgăuziei.

„Din cauza reducerii drastice a veniturilor bugetare, sustenabilitatea financiară a Găgăuziei va fi perturbată, ceea ce va duce la necesitatea de a sechestra sau de a reduce urgent bugetul acesteia, iar în consecință se va produce o catastrofă socială și economică, cu care poporul nostru nu s-a mai confruntat până acum de la înființarea autonomiei găgăuze”, se susține în document.

În context, Guțul și Constantinov solicită Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova să ajute financiar Găgăuzia.

„Vă rugăm ca în aceste clipe grele pentru Găgăuzia să acordați asistența financiară critică și necesară pentru a acoperi deficitul bugetar al autonomiei”, se mai arată în text.

Pe 21 octombrie 2023, la Chișinău a fost promulgată o lege care prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda până atunci. În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

 1. $oro$iZdii de la Pișinău vor să-și ridice în cap și Găgăuzii (plus Turcii, evident).
  Și după ce o vor lua precum MaidaNezii, vor începe să scheaune.
  Tot ca ei, măRog…🤮

 2. Dupa urkaci si gagautii. De ce nu si Burkina -Faso si Sierra Leone ?Pai ati vrut ” otonomie ” ? Asta mincati ,spalati ,imbracati si incaltati.Uite asa ajunge Romania nu Gradina Maicii Domnului ci ” Tzitza” Maicii Domnului la care orice calic are acces, mai putin locuitorii Romaniei.

 3. ultimele lepre autonomiste ,o populatie care apartine Bulgariei si Turciei,neam turcic de credinta crestina plantat de Imperiul Tarist pe pamanturile romanilor
  In Rusia cu voi…

 4. Gaozarii cersesc mila si bani de la Romania, dar cu gandul la dracul Estic. Sa ceara bani de la Kremlin, de la oligarhii fugari. Astia, niste minoritari insalubri vorbitori de rusa si vrajmasi in tara care i-a adapostit si tolerat, il adora pana abject pe criminalul Putin.

 5. MANEVRA STRATEGICA :

  Gagauzia ( o provincie din Rep Moldova ocolita cu grija de propagandistii UE- romani ) a cerut ajutor de la Romania stiind desigur ca 100 % va fi refuzata.
  Iata deci INCA UN MOTIV care se va alatura Listei Pretentiilor RUSIEI in momentul invadarii Moldovei .

  Care se va intimpla , din pacate , f curind .

 6. Nu se poate ascunde, indiferent de ifosele neomarxiste, ca minoritatile au fost, sunt si vor fi o primejdie mai mult sau mai putin latenta pentru romanii majoritari. Infiltrati istoric in arealul nostru vital, fel de fel de straini s-au constituit in maase de manevra antiromanesti. Trebuie sa ne trezim, sa fim lamuriti ca nu poate sa existe o relatie saprofita intre majoritari si minoritari. Ne place, nu ne place, asta-i adevarul.

 7. Nu-i pretext fiindcă găgăuzii au declarat încă de acum 2 ani că așteaptă să ajungă rușii la Odessa ca să se lipească de Rusia.

  E solicitare pentru supraviețuire, fiindcă tuta Moldovei a direcționat fondurile către susținătorii ei, ceea ce găgăuzii nu se încadrează, motivându-le că sunt „regiune autonomă”, dar interzicandu-le contactele cu rușii. D-aia cer expres fonduri destinate lor ca să nu le mai fure Oaia.

  Sper ca panseul tău e din necunoașterea realității găgăuze, nu din ticăloșie.

 8. @ Prostul îngropat 18:40
  Și cu panoul „Basarabia e Urcaca” de la intrarea în Odesa cum rămâne ?
  măRog…🤮

 9. Sa va dea Găgăutză de la Cotroceni, din buzunarul propriu ! Daca o sa construiti o pirtie de schi, un teren de tenis sau unul de golf o sa aveti ocazia si placerea sa-i vedeti augusta mecla, daca nu, nu ! Sau sa va ia cu ea Oaia de la Cotroceni, sa va invete la cersit prin metroul din Berlin sau chiar Bucuresti !

 10. Amaritii astia de gagauti cer 8 milioane de dolari (!), ca daca nu dau faliment, iar peste mizeria nazista cu capitala la Kiev (inca ! …) s-au pravalit sute de miliarde de dolari si euro !! C-asa-i in tenis !

 11. Ce sunt găgăuții și ce vor ei? Sunt turci creștinați și n-au nimic în comun cu românii-moldovenii. În consecință, respectâdu-și numele, vor să se lipească la Rusia.

 12. Daca e regiune autonomă, obligatoriu sa se descurce si nu sa ceara ca milogii de la altii care sunt in sărăcie puternic! Ma gandesc ca sunt doua variante: ori e intoxicare politica, ori e invitatie la salvare rusilor.

 13. @ Hopa 20:39
  Vor sa se lipească la Rusia fiindcă maMaia nu-i lasă-n pace.
  La fel cum Por(k)oschenko și 🥳ul PIANIzD nu i-au lăsat în pace pe Rușii din Urcaca.
  Ia să ridice maMaia nivelul de trai în Moldova, să vezi cum GăgăuZii vireaZă scurt către Chișinău și întorc spatele Moscovei, măRog…🎯

 14. Cine se foloste de ei ,nu le mai da bani😮😮😮,asta e o problema.Pai sa.i împrumute cineva în Romania fura ăștia miliarde de euro,cu banii aia își cumpără 100 de Găgăuzii cu tot cu găgăuzi in ea.

 15. Cand inca mai era presedinte, Dodon a mers impreuna cu Erdogan in vizita la gagautzi. Erdogan a fost primit ca un veritabil sultan iar pe Dodon autoritatile de acolo nici macar nu l-au bagat in seama. Erdogan le-a promis sprijin total.Daca Johanis ar fi mers cu Dodon la gagauti in mod cert ca baietii aia nici nu s-ar fi uitat la ei. Ce sa rezolve Romania?

 16. Sa-i roage pe rusi,la fel sa faca si transnistrenii.

 17. „cere ajutor financiar de la România, Bulgaria, UE, SUA, Turcia şi Rusia.”
  -aia chiar par autonomi,
  poate rupti de realitate,
  jos labele de pe Găgăuzia!

 18. Sa ceara ajutor doar de la rusi, ca doar Gagauzia a votat o conducere pro-rusia.

 19. stiam ca acesti gagauti au legatura cu bulgarii nu cu romanii ..aaa si mai stiu ca bunica mea siii nu numai ea… cand voia sa te faca…p…iti spunea …ma gagauta..daaa repet ce legatura are toiagupopii cu stampila primariei..gagauzii au fost mutate din Bulgaria ..in Moldova..zocialista ..cuu zecole in hurma..daaa romanu plateste ..

 20. Vor de la autonomie numai avantajele, nu și dezavantajele autonomiei. Să le plătească moldovenii taxele pe produsele cumpărate?!
  Așa vor păți și secuii când Bucureștiul le va tăia fondurile și vor trebui să trăiască numai din ce se produce acolo.

 21. Maia Sorosandu a primit ordin sa starneasca toate musuroaiele posibile, sa bage samanta de scandal, si asta si face.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.