Gala Hop 2018, sub semnul lui Pirandello

Personaje pirandelliene in Preselecţia Galei Hop Foto Andrei Gindac

Tema Galei HOP 2018 este Pirandello, structura ludică. Eu şi personajul. Ediţia a XXI-a a Galei Tânărului Actor al cărei director artistic este profesorul Miklós Bács se va desfăşura la Costineşti în perioada 3-6 septembrie 2018. Iată ce mărturisea Miklós Bács: „Actoria nu este un hoby, este un fel de damnare”.

UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: actorii Andreea Bibiri și Şerban Pavlu, cât și regizorii Andrei şi Andreea Grosu.

 

Imaginaţie scenică la Preselecţia Galei Hop Foto Andrei Gindac

 

Iată câștigătorii!

 Secţiunea Individual:

  1. Cătălin Asanache, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  2. Alexandru Banciu, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  3. Norbert Boda, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  4. Nadina Cîmpianu, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  5. Ada Dumitru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  6. Tiberiu Enache, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi
  7. Maria Teodora Filip, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  8. Alice-Cora Mihalache, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  9. Claudia Moroșanu, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  10. Cătălin Nicolau, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  11. Ana Olaş, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti
  12. Ana-Maria Pop, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  13. Alexandru Mihai Popa, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  14. Dan Pughineanu, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  15. Andreea Tănase, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  16. Maria Teișanu, Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca
  17. Beatrice Rubică, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti

Secţiunea Grup:

  1. Acum se improvizează!, după Astă seară se improvizează de Luigi Pirandello, cu: Rusalina Bona, Carla Mihai, Cezara Munteanu, Vlad Nicolici, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti şi Andrei Nedelea, absolvent al Universităţii din Craiova, Facultatea de Litere, Departamentul de Artă Teatrală
  2. Schist, după Omul cu floarea în gură de Luigi Pirandello, cu: Radu Catană, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca şi Adrian Loghin, absolvent al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti.
  3. Suicidal, colaj de povestiri scurte de Luigi Pirandello din volumul Poveşti despre sinucidere, cu Norbert Boda, Andrei Han, Alex Macavei, Maria Teișanu, Bogdan Ujeniuc, absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

Revista Galei HOP

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au, şi în acest an, susţinerea colegilor teatrologi. Revista THESPIS este locul ideal pentru criticii de teatru de mâine să-şi exerseze aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment ofertant, cu un „material de lucru” bogat pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

După ce în ultimii doi ani revista THESPIS i-a avut ca oaspeți pe tinerii critici de teatru absolvenți ai Universității de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti și ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anul acesta a venit rândul a patru colegi de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Vor fi reportaje, interviuri, cronici despre atmosfera de la audițiile din București și din timpul celor 4 zile de concurs de la Costinești.

Alexandrina Codarcea, Iolanda Belbe, Vlăduţ Burde, Xenia Zileriu – studenți, absolvenți sau masteranzi ai Departamentului de Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral) din cadrul UAT, formează echipa coordonată de lector univ.dr. Adriana Boantă.

Alexandrina Codarcea

 

Xenia Zileriu
Iolanda Belbe

Cei patru teatrologi au fost prezenți la preselecțiile de la Sala Mică a Teatrului Național „I.L.Cargiale” din București, au stat în scaunul criticului de teatru și au luat parte la un adevărat road trip teatral.

Acum a venit vremea să scrie despre experiențele trăite, despre ce au văzut, simțit, experimentat.

 Iată ce scrie Vlăduţ Burde, cu titlul „Metafora Clovnului: „Piesele semnate de Luigi Pirandello tratează angoasele unei epoci incapabile să mai îmbrăţişeze iluzia, ca unică soluţie viabilă de salvgardare şi smulg măştile ipocriziei ce mistifică realitatea. Structurile compoziţionale pirandelliene activează sub o nouă formulă metafora lumii ca teatru. Chiar dacă trece adesea drept un scriitor dificil, greu de abordat, Pirandello, pentru care teatrul a reprezentat unica metodă de a atinge desăvârşirea, rămâne, fără îndoială, o provocare. Abordarea presupune mult studiu şi multă muncă din partea celor care şi-au dat concursul în cadrul acestei Gale. Dar au existat mulţi tineri actori care au reuşit în lupta cu textul pirandellian”.

Vlăduţ Burde

Xenia Zileriu afirmă în Pirandello sau lumea căreia nu îi poţi greşi: „Frumuseţea şi provocările acestei Gale rezidă în caracterul ei deschis. Personajele lui Pirandello există şi trăiesc în măsura în care se pot observa pe el însele şi pe cei din jurul lor, iar ochii prin care privesc sunt mereu alţii. Din această cauză, actorii care au avut curajul să îşi exprime viziunile şi nu s-au temut să-şi asume riscuri au degajat forţă mai mult decât aceia care au încercat să impresioneze scenic utlizând metodele clasice, exprimând acel „ceva” distinct şi unic”.

Iolanda Belbe în Infinitul din vise comenta: „Gala HOP este o rampă de lansare în viitoarea carieră a actorului. Dacă actorii varsă uimire peste toate lucrurile pământului, dacă teatrul e ca o gură căscată a unei maşini uriaşe, atunci visele, speranţele, rugăciunile… tot infinitul din oameni îl veţi regăsi aici… în sufletul vast ca văzduhul al acestor tineri actori care fac orice, mănâncă şi scena, dacă trebuie, pentru a aduce o fărâmă de absolut în inimile spectatorilor”.

„La fiecare ediție a Galei HOP, reprezentații departamentelor de teatrologie din universitățile de specialitate vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la redefinirea relației actor – critic”, explică Miklós Bács, director artistic al Galei HOP 2018.

 

Gala Tânărului Actor este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti.

Co-organizator: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Co-producător: Televiziunea Română

Sponsor principal: MOL România

Partener de tradiţie: Societatea Română de Radiodifuziune

Parteneri: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.