Gata cu risipa: UE interzice distrugerea hainelor nevândute

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să transforme produsele sustenabile în noua normă din UE, pentru ca acestea să dureze mai mult şi să fie mai uşor de reparat şi reciclat, transmite AFP.

La 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile (ESPR), ca parte a Planului de acţiune al Comisiei privind economia circulară în cadrul Pactului verde european.

Noul regulament convenit de negociatorii Parlamentului şi statelor membre UE conţine măsuri menite să pună capăt practicii risipitoare şi dăunătoare mediului de distrugere a produselor de consum nevândute. Întreprinderile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni această practică, iar colegiuitorii au introdus o interdicţie directă privind distrugerea produselor textile şi de încălţăminte nevândute, cu derogări pentru întreprinderile mici şi o perioadă de tranziţie pentru cele mijlocii. În timp, alte sectoare ar putea face obiectul unor astfel de interdicţii, dacă este necesar.

În plus, întreprinderile mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an câte produse de consum nevândute elimină şi de ce. Se preconizează că acest lucru va descuraja puternic întreprinderile să se implice în această practică.

„A venit timpul să punem capăt modelului „atrage, fabrică, aruncă” care este atât de nociv pentru planeta, sănătatea şi economia noastră. Noile produse vor fi concepute într-o manieră care să fie benefică pentru toţi, care respectă planeta şi protejează mediul”, a declarat raportorul Alessandra Moretti, membră a grupului S&D.

Patronatul european a salutat şi el acordul convenit marţi dar în acelaşi timp s-a declarat preocupat de noile constrângeri administrative. „Regulamentul privind proiectarea ecologică are potenţialul de a crea o piaţă solidă pentru produsele circulare şi a accelera tranziţia”, a salutat Markus Beyrer, director general la BusinessEurope, care a adăugat însă că se teme că „cerinţele în materie de informaţii sunt imposibil de realizat şi vor crea costuri suplimentare” pentru companii.

Textul negociat de mai multe luni de colegiuitorii din UE urmează acum să fie adoptat în mod formal de eurodeputaţi în sesiune plenară şi de statele membre UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. Ce-o să facă românii care-și cumpără în rate și chiloții? Că doar vor să poarte cele mai bune mărci vestimentare și să-și etaleze telefoanele de ultimă generație în locul creierelor.

 2. Proiect de PROGRAM de finantare pentru Viitorul Parlament EU, exercitiul2024-2029, vom vota, cu ciucuri, surle si multe trambite : ______Remaiatul ciorapilor. ___Carpitul sosetelor. ____”Pantalonii rupti in fund”. ___Textile folosite sa ne stergem. (Spalatul intezis)……. Anii 50. ……. (Pentru cei care citesc, nu executa)___ Camera de oaspeti, la comun. ___Peticul de iarba din curte = „SPATIUL Verde de utilitate publica”! (Lege in Viitorul URBANISMULUI).___ Utilizarea publica si la comun a: nevestei/mamei/ fiicelor/fiilor.____ De ce nu? ___Private jett-uri pentru Trotinetele Puicutelor Grret-utelor!__ Ps. Ce ziceti de reciclarea pansamentelor plagilor cu germeni multirezistenti? DE CE NU??? (incinerarea lor va fi interzisa din motive de „co-doi”!)

 3. Se va ajunge la modelul ceausist cu imbracaminte pe cartela. Sau ca in armata, unde se schimba costumele la cativa ani.

 4. Iata Si o Idee BUNA.
  Se vor vinde la Second Hand.

  Si vor avea Oamenii NORMALI si EI, Haine de Oameni Civilizati, iefine NU HANTZE SCUMPE e rasuu’ TUTUROR Curcilor din LUMEA Intreaga … 🙂

  HANTZE ca Alea imbracate de alde Chirila si Smiley si Altii, MUUUULTI … 🙂 in Trenduu’ :

  „Prostiti-ii pe GuGustiucks, sa arate ca Sclavii, COSTUMELE Clasice NE raman NOUA, Boierilor de Stil NOU ! !

 5. Cu multe d-astea n-ai cum să nu fi de acord.Ca să țină pretul sus si salariile jos, dar in acelasi timp disciplina(complet) inutila a celor 8 ore, sunt in stare să arunce jumătate din productie.Televizoare aruncate pentru un condensator de 3 lei pus la fiert lângă sursă și lipit în asa fel încât să nu poată fi dat jos, leduri supravoltate pentru a se distruge mai repede, calculatoare câte 7 pe o masină care nu mai pornește pentru că are un contact slab la un stop sunt furt pe față.Să nu mai vb
  de telefoane, laptopuri si alte alea.Viteza de producție aduce profit iar cei care lucreaza nu câștigă suficient ca să cumpere așa că surplusul se aruncă.Economia lui peste, logică de dobitoc liminar care duce la căutări de investitii terminate în aberații cum sunt războaiele și climageala.

 6. Bai, tu ești prost ? Ce îmbrăcăminte pe cartelă in vremea lui Ceaușescu ? Ai trăit atunci sau visezi ? Numai alimentele (zahar, ulei, faina, pâine) au fost cartelate la un moment dat.Documentati-va!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.