
Comisia Europeană a aprobat miercuri, în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, preluarea băncii româneşti Alpha Bank Romania S.A. de către grupul bancar italian UniCredit S.p.A., potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Conform acordului anunţat în octombrie 2023, UniCredit a convenit achiziţionarea participaţiei de 9% deţinută de Guvernul elen la Alpha Bank, alături de o participaţie majoritară în subsidiara Alpha Bank din România, pe care intenţionează să o unească cu propria sa afacere din România. De asemenea, cele două părţi au încheiat un parteneriat de distribuţie şi o societate mixtă pe segmentul produselor de economii pentru pensii.
Potrivit Executivului comunitar, tranzacţia are legătură în principal cu diferite servicii bancare şi financiare din România, precum retail banking şi corporate banking, servicii pe pieţele financiare şi alte servicii financiare.
„Comisia a ajuns la concluzia că tranzacţia nu ridică îngrijorări în ceea ce priveşte concurenţa, având în vedere poziţiile de piaţă limitate ale companiilor rezultate în urma tranzacţiei propuse. Tranzacţia a fost examinată în cadrul unei proceduri simplificate de revizuire a fuziunilor”, se arată în comunicatul de presă al Executivului comunitar.
Fuziunea dintre UniCredit Bank SA şi Alpha Bank Romania SA va crea a treia bancă ca mărime de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% din punct de vedere total active.
Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţă. La finalizare, este de aşteptat ca Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.
Singura banca romneasca este CEC. Doar numele atat de celebru a ferit-o de instrainare.
Ghro 17:49
Acu’, în USA, dacă vrei să scoți cash o sumă mai măricică ($ 20-30 K) și să vii in Ro, faci cerere la bancă, dai explicații, aștepți câteva săptămâni …
Chit că ai in cont mult mai mult, măR🤮g …
pe modelu’ din SUA, centralizarea serviciilor financiar-bancare in cateva strutzo-camile cu puteri discretionare… care ulterior o sa inceapa sa fure banii clientilor
Becali incercase sa-si faca o banca in urma cu mai multi ani.
N-a primit acceptul de la BNR, parca.
Ce mai e nevandut trebuie musai controlat de afara.
Avea dobanzi bune la depozite, cu mult peste Unicredit. Odata cumparati, ma indoiesc ca le vor mai mentine. Asa ca, probabil, multi clienti vor pleca. Se cam misca italienii de la Unicredit. Au preluat Banca Tiriac, acum li s-a aprobat sa cumpere si Alpha Bank, au pile mari sus, de li se aproba sa tot inghita banci mai mici! Incet-incet, raman pe piata doar cativa colosi, care, bineinteles ca nu vor face intelegeri pe sub masa asa cum si cele 2 marmote vor inveli mai departe cu sarguinta staniolul… Cat despre bancile romanesti, cota lor de piata e minima. Cu CEC si Banca Transilvnia nu se face primavara…
BANII din vânZarea României?
Plus cele ~ 200 miliarde coco datorie externă ?
In PENSII SPECIALE & SALARII NESIMȚITE, măR🤮g …
●[RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK]●
Cînd o bancă dă cuiva împrumut (după ce arată garanții pe care le ipotechează, le pune gaj) nu dă nici din banii deponenților nici după metoda fracțională, pur și simplu se crează un cont. O recunoaște Banca Angliei înt-un raport* din 2014 la un an după ce a fost demonstrat pt totdeuna, empiric, cu date, de către economistul german Richard A. Werner**.
Și atunci ce-nseamnă banca cutare a venit în România? De ce lasă să aibe bănci doar cîțiva inițiați? Aceștia vor da bani cu împrumut doar cui vor ei și pt ce vor ei!
* Money creation in the modern economy, By Michael McLeay, Amar Radia and Ryland Thomas of the Bank’s Monetary Analysis Directorate.
** Can Banks Individually Create Money Out of Nothing? – The Theories and the Empirical Evidence
Si greci cumpara de la Enel o distributie de energie ! Probabil, o fi rau, ca-capitalul circula. Precis, Romania si-a pierdut suveranitatea pe capitalul detinut de altii. „Nu ne vindem tara”, „IMGB face ordine” !
Alpha Bank era detinuta de greci. Italienii cumpara de la greci o banca din Romania. Titlul spune ceva, articolul altceva.